Urmăriți cel de-al 2-lea episod dintr-un serial dens și foarte bine făcut după celebrul roman al Fiodor Dostoevski „Crimă și pedeapsă”.
Cu mult mai mult decât povestea unei crime, serialul ne arată hidoșenia oamenilor departe de Dumnezeu, sub masca unei normalități care poate să atragă doar pe cei de o seamă cu aceștia – adică pe noi toți -, iar pe de altă parte ne arată care este salvarea din această situație care pare, aparent, fără ieșire.
Un serial psihologic-duhovnicesc de o complexitate demnă de remarcat din care avem cu toții de învățat, serial care crește în intensitate de la episod la episod.
Vizionare plăcută!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
9 Comment
Părinte, ce părere aveți despre Dune Part Two? (dacă v-ați vizionat, desigur) E foarte bine realizat, dar cred că are și multe mesaje periculoase. Momentul în care Paul îl înjunghie în gât și-l ucide pe Vladimir Harkonnen, deși el era deja prăbușit pe scări, total învins, are niște energii foarte negative, deoarece eroul devine mai rău și mai sadic decât răul și sadicul. Apoi faptul că nu-și ascultă inima și ia pe altcineva de soție doar pentru putere – alt lucru întunecat. Desigur, se dă oarecum de înțeles că Paul o ia pe căi greșite, dar nu e foarte clar, sper să fie mai clar în partea a treia (nu am citit romanele, nu știu ce urmează).
Apoi e o problemă legată de Mesia și Islam. Pe de o parte Paul îl oglindește pe Mohamed, care a fost un fals Mesia, și care exact ca și Paul a folosit armata, sabia și violența pentru a uni triburile arabe, amăgit fiind de demonii care-i șopteau că e cel mai mare dintre profeți. Dacă paralele astea între Mohamed și Paul ar fi mai clare, atunci faptele întunecate ale lui Paul despre care am scris mai sus ar fi de fapt o critică la adresa lui Mohamed și a Islamului.
Numai că teoria asta nu stă foarte bine în picioare fiindcă autorul Dune a inserat și elemente iudeo-creștine, precum ideea de Mesia, sau faptul că Paul e încurajat să accepte că e Mesia de către mama sa, care pare a fi o insinuare că Maica Domnului a avut viziuni demonice și l-ar fi manipulat pe Iisus să creadă că e Mesia.
Lucrurile sunt confuze. Dacă e o critică a Islamului și a ridicării lui Mahomed ca un fals Mesia, atunci e ok. Dar dacă se insinuează că Maica Domnului și-a pierdut mințile și că l-a manipulat pe Iisus să fie un fals Mesia, atunci evident că nu e deloc ok. Nu e clar unde bate filmul, ambele variante par a fi plauzibile.
Ce ne puteți spune, părinte? Doamne ajută!
Frank Herbert a încercat și, omenește vorbind, a reușit o lucrare sincretică dintr-un punct „neutru” – adică fără iubire – și de aici periculozitatea sa extremă. Problema cea mare este că Herbert nu a fost Sfânt ortodox. Mintea depărtată de Dumnezeu care este prezentă în (aproape?) toate personajele din franciză are ca soluție doar patima, manifestată prin violență, sex, avere. Într-un cuvânt: egoism. El a modelat casa Atreides după englezi (anglo-saxoni), pe Harkoneni după sovietici iar pe fremeni după arabi. Paul este conceptul de Mesia (care există și în Islam) așa cum l-a văzut Herbert modelat însă nu după Hristos care este un străin pentru Herbert ci după Mohamed. Hristos nu a avut nevoie de nimeni ca să-i spună că este Mesia pentru că El a fost și este Dumnezeu perfect. Nu am văzut niciunde o critică serioasă că Paul Atreides ar fi de fapt un model al lui Hristos chiar dacă sequel-ul cărții se numește „Dune Messiah” pentru că sunt foarte clare influențele oriental-islamice, chiar și faptul că (spoiler alert) Paul nu mai poate să-și stăpânească fremenii în războiul galactic și (ca să nu divulg mai multe) ce urmează după aceea cu Paul. Arată bine decadența unui om capabil, decadență care provine din expunerea la mari patimi și la mari „puteri” neiubitoare – adică la influențe demonice.
Ca o completare: Dune = islamul; Star Wars = budismul; Avatar = posedarea; Marvel = ocultism sincretist brutal
Mulțumim mult pentru analiză, părinte! Înțeleg mai bine acum. Mă deranjează totuși că a ales să numească cartea „Dune: Messiah”, nu știam că și Islamul are conceptul de Mesia, am aflat acum, dar citesc pe wikipedia că musulmanii se referă tot la Iisus ca Mesia, nu la Mahomed.
Apropo de filmele SF și conexiunile cu realitatea, am revăzut recent primul Terminator și e incredibil cum într-una din scene, Sarah Conor zice „They can’t make things like that yet”, iar Reese răspunde „Not for about 40 years”: https://ibb.co/RDxsDZw . Filmul a fost lansat în 1984 și acțiunea se petrece tot în 1984. Azi suntem exact 40 de ani mai târziu și Figure AI a făcut un parteneriat cu OpenAI să dezvolte primul robot umanoid total autonom. Chiar acum câteva zile au publicat un demo cu prima interacțiune 100% autonomă dintre robotul Figure 01 și o persoană: https://youtu.be/Sq1QZB5baNw . Iar James Cameron a fost inspirat să facă primul Terminator în urma unui vis avut în timp ce era bolnav cu febră la Roma. Toate astea nu par a fi simple coincidențe.
Nu te gândi chiar așa referitor la coincidențe. Din păcate sau din fericire previziunea lui Cameron nu era foarte greu de făcut. Ref. la Mesia cel musulman – este esențială lipsa lui de iubire, lipsa depășirii morții și lipsa dumnezeirii sale. Desigur că este un lucru oarecum pozitiv că musulmanii îl văd totuși pe Iisus ca un profet pentru că astfel există totuși o portiță pentru cei care doresc să se aproie de El să vadă cine este de fapt „profetul” Acesta.
Da, așa este, cunosc pe cineva dintr-o țară musulmană care era oarecum agnostică/atee, respingea islamul aproape în totalitate, dar singura Persoană care tot timpul a atras-o e Iisus, tot timpul L-a apreciat și a fost curioasă să afle mai multe despre El.
Și, da, e posibil să fi avut Cameron anumite surse din domeniul AI, fiindcă primul Terminator e trimis înapoi în timp din anul 2029, iar în 1999 Ray Kurzweil a prezis pe baza creșterii exponențiale că vom avea AGI tocmai în 2029. E posibil să fi calculat și alții lucruri similare chiar din anii 80 sau mai devreme, fiindcă legea lui Moore e din 1965.
Apropo, părinte, aveți idee de ce avansul tehnologic e exponențial și nu liniar? Sunt mulți care care zic că avansul civilizației umane în general, nu doar în AI, e exponențial. Adică în ultimele trei secole schimbările produse sunt oarecum echivalente cu cele produse în milenii înainte. Iar în ultimele 3 decenii schimbările sunt oarecum echivalente cu cele produse în ultimele 3 secole. De ce se întâmplă așa din pdv. duhovnicesc/spiritual? Care e explicația? Că Dumnezeu putea la fel de bine să dea omenirii o rată liniară a avansului. Dar pare că ne îndreptăm spre o singularitate.
Este evident – din cauza cooperării facilitate de comunicare (prin internet și nu numai). Nu fii atât de concentrat pe AGI. Problema cea mare sunt patimile noastre.
Nu neapărat AGI în sine, ci mai degrabă faptul că nu vom mai putea ține ritmul cu IA supraumană dacă avansul tehnologic continuă exponențial, curând avansurile din ultimii 30 de ani se vor produce în doar 3 ani, apoi în 3 luni, 3 zile etc. Vom ajunge să ne trezim că nu mai recunoaștem lumea de la o zi la alta și vom fi forțați să ne implantăm cipuri și să ne unim mintea cu IA ca să facem față. Acolo e problema, fiindcă uniunea cu IA va altera mintea umană. Patimile vor exploda și ele exponențial. Singularitatea om+IA va fi și o singularitate a patimilor: extrem de mari, multe și dense precum într-o gaură neagră care se tot extinde în mod accelerat și acaparează tot ce-i bun și frumos, toate razele de lumină. E posibil ca martirii acelor vremuri să fie cei care vor refuza implanturile și uniunea cu IA, alegând să rămână muritori și „proști” pentru a nu-și pierde umanitatea. Va fi o alegere între viața veșnică de aici și viața veșnică de dincolo. Trebuie să ne pregătim de pe acum să facem acea alegere. Odată acceptat compromisul (cipul și uniunea cu IA), nu va mai fi cale de întoarcere, fiindcă vom aveam mințile uploadate în cloudul singularității – „Şi în zilele acelea vor căuta oamenii moartea şi nu o vor afla şi vor dori să moară; moartea însă va fugi de ei.” (Apocalipsa 9:6)