Ascultați o discuție antrenantă cu părintele Gheorghe Zugravu despre evoluția Bisericii în Statele Unite ale Americii. Veți afla lucruri noi despre părinții duhovnicești care au trăit o parte a vieții lor acolo și, de asemenea, și faptul că Ortodoxia este în creștere în timp ce ereziile sunt în scădere.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Părintele Teologos: Părinte Gheorghe, vă rog frumos, spuneți Împărate ceresc.
Pr. Gheorghe Zugravu: Slavă ție Dumnezeul nostru slavă ție! Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin.
Introducere. Ortodoxia acum în SUA
Părintele Teologos: Dragii noștri, ne aflăm cu părintele Gheorghe Zugravu cu care am mai făcut un podcast anul trecut și iarăși suntem împreună cu el și trebuie să știți că într-adevăr eu îl iubesc foarte mult și nu spun asta de complezență, ci pentru că ne aflăm de fapt în același duh și l-am iubit chiar de la început. Vă recomand să vedeți podcast-ul respectiv, nu o să intru foarte mult în detalii acum cine este, în orice caz este un părinte foarte duhovnicesc. Sper să nu se mândrească pe tema asta. Și aș dori să intru direct în subiect pentru că știu că aveți un interval de atenție foarte redus… Și bineînțeles prima întrebare este, părinte Gheorghe, situația, starea ortodoxiei în Statele Unite. Cum este ortodoxia în Statele Unite?
Pr. Gheorghe Zugravu: De la podcast-ul pe care l-am făcut anul trecut până acum lucrurile s-au mai schimbat… S-au mai schimbat chiar în bine, aș spune ca să fim așa puțin mai pozitivi, mai optimiști. În primul rând, acum vreo trei luni, dacă nu mă înșel, au fost publicate în Wall Street Journal, unul dintre marile newspapers din Statele Unite despre business, ca Biserica Ortodoxă în diasporă și mai ales în Statele Unite crește, este pe numărul 1 și multă lume de fapt se întreba oare de ce? Este o Biserică Ortodoxă care de fapt îmbrățișează pe toată lumea indiferent de naționalitate, ceea ce este un lucru extraordinar mai ales pentru poporul american care este așa cu îl numesc un melting pot, așa o salata mai mare – toate naționalitățile pe care le-a pus Dumnezeu împreună, together.
Și spunea chiar, pentru că lumea e suprasaturată de romano-catolicism și e suprasaturată de fapt de evanghelia prosperității care este publicată și afișată pe toate panourile de Biserica Protestantă din Statele Unite. Biserica Ortodoxă se poziționează în America undeva la mijloc, o biserică echilibrată, o biserică cu mult bun simț am spune noi și o biserică chiar și a elitelor pentru că implică studiu și multă, multă lume și mai ales mult tineret care dorește să ajungă în Biserica Ortodoxă ajung prin studiu și chiar și prin activitățile sociale. De exemplu, noi la începutul lunii iunie în fiecare an avem un fel de Greek Festival se numește, un festival grecesc, în care cu mâncare, cu de toate… invităm cred că vin în jur de 5000-6000 de oameni…
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Pr. Gheorghe Zugravu: În aceste patru zile. Iar una dintre activitățile pe care le facem – facem anumite tururi cu ghizi în catedrala noastră, în care explicăm iconografia, explicăm tot ce este în Biserica Ortodoxă, Sfânta Treime, Sfinții, Sfintele Taine. Lume care nu știe absolut nimic de Biserica Ortodoxă; iar într-un interval de chiar câteva luni sau poate un an, după ce au mers acasă sau poate s-au uitat pe Google și au văzut de fapt ce este Biserica Ortodoxă, ei revin. Noi le dăm de fapt un anumit card – business card cum se numește la noi, o carte de vizită – prin care să ne sune înapoi sau să ne trimită un e-mail și apoi ne contactează și așa se face că în fiecare miercuri seară avem de fapt o clasă de cateheză, de catehism.
Părintele Teologos: A, slavă lui Dumnezeu!
Pr. Gheorghe Zugravu: În care de fapt este studiu biblic, dar și cateheză și alternăm: într-una din miercuri facem studiu biblic, iar în cealaltă cateheză și în care invităm… Deci chiar acum din septembrie începând de anul ăsta liturgic, de la 1 septembrie, o să avem o clasă specială numai pentru cateheză. Așa de mulți au venit acum, da.
Părintele Teologos: Ce frumos!
Convertirea la ortodoxie
Pr. Gheorghe Zugravu: Oameni care au ajuns de la agnostici de acum 7- 8ani, care au ajuns efectiv să facă litie să facă prescură pentru noi….
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Pr. Gheorghe Zugravu: Oameni care efectiv au ajuns să fie printre cei mai buni ortodocși, chiar mai buni decât ortodocșii noștri și care din păcate știu mai multe despre ortodoxie pentru că ei au descoperit-o prin studiu decât cei care s-au născut în credință.
Părintele Teologos: Și cred că acești ortodocși care vin din convertiți, care nu s-au născut ortodocși sunt mult mai fervenți și pentru că au cunoscut iadul.
Pr. Gheorghe Zugravu: Da. Da, așa este, pentru că marea majoritate vin cu anumite traume prin care au trecut înainte, o traumă chiar și a căutării în care au trecut prin diferite… Păi, chiar o persoană care ne face de fapt prescurile pentru Sfânta Liturghie a trecut de fapt de la nihilism, a trecut prin baptism, penticostal și apoi a ajuns ortodox.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Pr. Gheorghe Zugravu: Tot un prieten de-al lui care la fel a fost convertit datorită acestor tururi în timpul festivalului. Dar vin și, normal, trebuiesc formați într-un duh duhovnicesc care necesită timp. Au o evlavie deosebit de mare a spune chiar mai mare decât cei care s-au născut în ortodoxie.
Părintele Teologos: Da, da.
Pr. Gheorghe Zugravu: Și care doresc ca să facă lucrurile așa cum trebuie, ad literam.
Impactul științei asupra credinței
Părintele Teologos: lavă lui Dumnezeu! Cred că… să confirmi sau să infirmi… cred că la un moment dat în urmă cu câțiva ani exista ideea că ateismul este învingător, că știința este mântuitoare… Cred că asta a trecut acum, nu?
Pr. Gheorghe Zugravu: Da, este pentru că din păcate și cu pandemia s-a dovedit că știința nu este chiar atotștiutoare.
Părintele Teologos: Atotștiutoare, da…
Pr. Gheorghe Zugravu: Știința are limitele ei; deși știința, chiar am întrebat în problema anxietății, a depresiei – nu poate fi măsurată într-un mod empiric ca să spunem așa. După cum știința dorește ca să măsoare totul; nu poate, dragostea nu poate fi măsurată, anxietatea sau depresia sau singurătatea omului, supărarea nu pot fi (măsurate) dar există. Și atunci de-asta Biserica Ortodoxă prin slujbele ei, prin tot ceea ce face de fapt adresează mulțimii dragostea necondiționată a lui Dumnezeu și dragostea necondiționată a omului către aproapele lui.
Părintele Efrem Filoteitul
Părintele Teologos: De fapt această dragoste dacă nu mă înșel este cel mai bun remediu pentru bolile de nervi, nu?
Pr. Gheorghe Zugravu: Sigur că da. Sigur că da. S-a și observat. Noi în Statele Unite după cum știți avem foarte multe mănăstiri înființate de părintele Efrem Filoteitul provenind de aici din Sfântul Munte care și în momentul când a trecut la Domnul, ziarele au publicat că a fost un om sfânt.
Părintele Teologos: Serios?
Pr. Gheorghe Zugravu: Da. Ca a fost un om sfânt…
Părintele Teologos: Ziarele neortodoxe, ca să zic așa..
Pr. Gheorghe Zugravu: Neortodoxe, bineînțeles.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Pr. Gheorghe Zugravu: Și cei care mai ales din timpul pandemiei și-au cumpărat proprietăți și case alături de mănăstire.
Părintele Teologos: Serios?
Pr. Gheorghe Zugravu: De Sfântul Antonie din Arizona. Deci vorbim de un deșert așa al Sfântului Antonie pe malul Nilului, acum mergând acolo ca să se vindece de toate traumele și depresiile anxietățile și problemele din viața cotidiană care sunt în societatea americană.
Tinerii din SUA
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Tinerii ce probleme au? Cum sunt tinerii în Statele Unite? Cum sunt?…
Pr. Gheorghe Zugravu: Tinerii întotdeauna… tinerii nu se schimbă, indiferent că sunt pe pământ american sau în Europa sau în Australia. Tinerii doresc căutarea, doresc ceva nou. Și trebuie explicat. Noi din păcate, una dintre problemele noastre din ortodoxie este că nu prea explicăm tinerilor, Biserica noastră Ortodoxă și înțelegerea ei – cum înțelege Biserica Ortodoxă lumea și ce trebuie să facă în viața de zi cu zi. De aceea, este foarte important la noi în Statele Unite – avem așa zisele campuri – se numește summer camp – campurile de vară, un fel de tabere în care se adună împreună într-o săptămână-, intră luni și ies duminică după Sfânta Liturghie, în jur de 160 de copii.
Părintele Teologos: Slava lui Dumnezeu!
Pr. Gheorghe Zugravu: Deci nu și aduc telefoane, nu-și aduc tablete, nu-și aduc absolut nimic și există anumite reguli în care dragostea, primordialul lui Dumnezeu există permanent acolo. Nu este bullying, nu este absolut nimic. Totul este pe respect; dimineața este slujbă… de fapt nu, Sfânta Liturghie se face numai duminică. Se face utrenia și seara se face vecernia și în care toți copiii cântă.
Părintele Teologos: Slava lui Dumnezeu! Adică ei au parte la slujbă….
Pr. Gheorghe Zugravu: Da pentru că la școala duminicală cineva, chiar unul dintre copii chiar spunea: ce am învățat într-o săptămână învățam la școala duminicală poate într-un an.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Pr. Gheorghe Zugravu: Deci este o experiență care în care simt că nu sunt ei singuri, că de fapt asta este ortodoxia; de-asta și noi creăm clasele de cateheză împreună cu ceilalți care vor să se convertească, pentru că dacă există – făceam înainte așa mă întâlneam cu ei în privat și aveam clasele și poate se simțeau stingheriți că sunt eu singur care intru în ortodoxia acum. Dar acum că s-au văzut și avem chiar și o altă organizație care se numește Ortodox Young Families deci familiile creștine tinere, în care copiii – acesta este un nou reviriment aș spune pentru ortodoxie – familiile noi acum care se căsătoresc au foarte mulți copii în Statele Unite.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Pr. Gheorghe Zugravu: Un fenomen care mai ales unde suntem noi în Hartford, Connecticut pe culoarul de Est, Nord-Est, care nu este extraordinar de religios…
Părintele Teologos: Da, da, da
Pr. Gheorghe Zugravu: Dar au intrat datorită culturii și a tot ce se întâmplă liberalismul care este peste tot, dar mai ales în Statele Unite… Au venit și acum se căsătoresc și au de la 2, 3, 4, 5 copii.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Pr. Gheorghe Zugravu: Și vedem un eveniment care, cum spuneam, aceste familii închipuiți-vă o parohie când are 40- 50 de familii de acest fel, e puternicul… aș spune motor al bisericii care se ridică la cele mai mari altitudini.
Catehizarea și studiul
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Mă bucur mult pentru că este un reviriment. Adică se vede că… Dar au materiale? Au pe Sfinții Părinți? Au tradus?
Pr. Gheorghe Zugravu: Dacă vorbeam despre Sfinții Părinți în anii poate 80 nu prea erau multe opțiuni…
Părintele Teologos: Da
Pr. Gheorghe Zugravu: Acum numai; e internetul, dar avem efectiv avem scholars, academicieni care efectiv cu doctorate, profesori foarte mulți ortodocși, care au publicat foarte mult, s-au tradus foarte mult. Chiar îmi aduceam aminte eram împreună cu profesorul de la școala doctorală Columbia University și chiar spunea că în momentul în care a început el ca să își facă doctoratul nu exista o traducere a sfântului Simion Noul Teolog.
Părintele Teologos: Evident.
Pr. Gheorghe Zugravu: Și mai ales în engleză. Încercase de fapt Kallistos Ware, Dumnezeu să-l odihnească!
Părintele Teologos: Dumnezeu să-l odihnească! Da.
Pr. Gheorghe Zugravu: Și apoi încetul cu încetul acum există cu orice posibilitate numai efectiv la nivel de tastatură sau la orice bibliotecă, foarte foarte multe traduceri ale Sfinților Părinți și interpretări ale Sfintei Scripturi care pot fi accesate foarte ușor.
Părintele Teologos: Da și eu am văzut un studiu undeva care arăta statistic, un studiu statistic pe toate religiile importante din Statele Unite și arătau că toate sunt în scădere în afara de ortodoxie care este în creștere. De ce crezi că se întâmplă treaba asta? De ce tocmai ortodoxia? Numai și numai din cauza studiului? Nu și cumva este ceva interior? Adică o trăire sau ceva?
Pr. Gheorghe Zugravu: Este… este trăirea mistică trăirea mistică care se petrece în Biserica Ortodoxă și care normal, necesită studiul, dar de multe ori chiar spuneam în clasa de cateheză – aici este numai studiul pe care îl facem într-un mod abstract.
Părintele Teologos: Da.
Pr. Gheorghe Zugravu: Dar laboratorul în care totul se experimentează este biserica și ea este cea mai importantă pentru că dacă ortodoxia rămâne la nivel de filosofie și nu de trăire, e un alt curent filosofic și nimic altceva.
Părintele Teologos: Da.
Pr. Gheorghe Zugravu: Și de asta am avut chiar acum înainte de a veni în Sfântul Munte, am avut câteva cupluri pe care le-am invitat să vină pentru prima oară chiar de Adormirea Maicii Domnului…
Părintele Teologos: Neapărat, da!
Pr. Gheorghe Zugravu: În biserică și am spus: vreau să veniți să vedeți să vedeți cam cum este, cum sună, cam cum miroase tămâia, psalmodia
Părintele Teologos: Atmosfera.
Pr. Gheorghe Zugravu: Și totul, da, toată muzica, cum vi se pare. Și i-am întrebat efectiv așa la fierbinte după ce s-a terminat, le-am dat binecuvântare și le-am spus: cum vi s-a părut? Ei au spus: ne-am simțit, parcă eram în ceruri.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Pr. Gheorghe Zugravu: Deci asta este ceea ce atrage extraordinar – un dialog permanent care există cu Dumnezeu și mai ales dialogul dintre altar și strană și mai ales momentul când și muzica – este foarte important să fie făcută într un mod excepțional de bine.
Părintele Teologos: Da, neapărat.
Pr. Gheorghe Zugravu: Da, chiar dacă este la strană psalt sau dacă sunt coruri, trebuie să reprezentăm ortodoxia în haina cea mai bună îmbrăcată.
America și valorile societății. Ce oferă ortodoxia
Părintele Teologos: Da am văzut că… adică știu, toată lumea știe că oamenii, noi toți suntem foarte dependenți de artă, însă parcă în Statele Unite arta este decadentă, este vai și amar de capul ei. Cum de s-a ajuns aici? Sau cum?…
Pr. Gheorghe Zugravu: Există un curent nu numai de acum dintotdeauna: America să conducă lumea, de acolo să pornească toate curentele și tot ce este mai ciudat, mai straniu este acceptat de ceilalți. Și de acolo, sistemul de valori a început după părerea mea să cadă.
Părintele Teologos: Da… De la noutatea cu orice preț….
Pr. Gheorghe Zugravu: Da. Noi întotdeauna am spus că de fapt clasicul chiar dacă este nou devine clasic pentru că devine atemporal, în timp și asta nu cade niciodată. Rămâne un sistem de referință în care permanent te raportezi și de-asta Biserica Ortodox, deși nouă de multe ori ni s-a spus că suntem foarte patriarhali, că nu îmbrățișăm curentul feminist și toate celelalte, am spus uitați de fapt ce înseamnă, că de fapt Adormirea Maicii Domnului este al doilea mare praznic după Sfintele Paști care este celebrat. Uitați pe cine onorăm: o femeie de fapt, care a născut pe Dumnezeu – Fiul și Omul în același timp. Și care se roagă pentru noi, și de-asta facem și paraclisul Maicii Domnului în fiecare săptămână – miercurea, iar normal în timpul postului Adormirii Maicii Domnului îl facem de mai multe ori pe săptămână. Dar da, am fost acuzați de antifeminism, de patriarhal, pentru că patriarhii și de fapt, omul în special, bărbatul conduce Biserica. Dar s-a dovedit că de fapt este transformatoare și de fapt sfinții care se petrec și oameni care și-au transformat viața chiar pe pământul american…
Părintele Teologos: Da? Sfinții americani! Auzim! Detalii… exemple…
Pr. Gheorghe Zugravu: Sigur că da. Păi, în primul rând este după cum am spus, părintele Efrem Filoteitul – toată lumea așteptăm de fapt canonizarea lui care va fi. Apoi sfinții după cum știți foarte bine, nu întâmplător, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa…
Părintele Teologos: Da…
Pr. Gheorghe Zugravu: A plecat politic din România și a ajuns pe pământ american chiar în capitală, în Washington DC și uitați că de fapt s-a întors ca să fie înmormântat la Mănăstirea Petru Vodă împreună cu părintele Iustin Pârvu. De fapt, era un cerc acolo după cum știți de fapt de anti-comunism și al celor care au rezistat în închisorile comuniste, dar care și-a creat o comunitate prin care… – sunt și videoclipuri pe YouTube în care vorbește despre rugăciunea lui Iisus și avea o mare mare comunitate de tineri și de familii care îl urmau și care se rugau împreună. Apoi, îmi vine în minte, normal, fostul meu duhovnic Părintele Vasile Vasilache. A fost mare predicator cu doctorat în Omiletică, mare predicator la Patriarhia Română în perioada interbelică.
Părintele Teologos: A, da?
Pr. Gheorghe Zugravu: În care nu existau microfoane; se încingeau cu un brâu și se urcau la amvon și trebuiau să strige cât mai tare ca să audă lumea de fapt predica. El era predicator și la radio în acel timp. Provenea din Huși, tatăl lui un protopop misionar, fratele lui arhimandrit tot la fel. Amândoi erau de la Mănăstirea Antim. Și Haralambie, părintele Haralambie care tot la fel avea sa moară în închisorile comuniste după operația de apendicită în care s-au lăsat foarfecele în el.
Părintele Teologos: Doamne ferește!
Pr. Gheorghe Zugravu: Da și care tot la fel transplantat de pe pământ românesc, după ce a fost trimis și în Transilvania pe la Bobâlna și apoi a ajuns în Statele Unite, în Canada și oriunde a mers omul sfințește locul. A înființat niște comunități ortodoxe creștine și bisericile construite în același timp și a fost înmormântat la cimitirul Sfântul Mihail în Queens, New York. Au fost duse rămășițele lui pământești la Mănăstirea Sfântul Dimitrie, o mănăstire care aparține de Patriarhia Ortodoxă Română, de Înalt Preasfințitul Nicolae.
Și acolo este tot la fel un mare cărturar și un mare stareț, părintele Ieremia Berbec. Părintele Ieremia Berbec care a fost în Statele Unite și la University of Berkeley a studiat matematica, dar la nivel de doctorat. Alăsat totul, s-a dus la Mănăstirea Putna și a fost cu părintele stareț Melchisedec. Acolo a fost de fapt vreo 12 an, s-a format și acum este stareț acolo chiar la mănăstirea pe care duhovnicul meu Părintele Vasile Vasilache a înființat-o cu banii lui…
Părintele Teologos: Slava lui Dumnezeu!
Pr. Gheorghe Zugravu: Da, a avut o proprietate undeva upstate. Chiar acum de curând am avut o delegație de români de la Mănăstirea Putna cu părintele stareț Melchisedec care a venit acolo și a făcut Sfântul Maslu și Sfânta Liturghie…
Părintele Teologos: Ce frumos!
Pr. Gheorghe Zugravu: O prezență deosebită și mai ales și românii care sunt căsătoriți cu americani – efectiv s-au transformat și au devenit ortodocși și ei.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Asta e foarte frumos!
Pr. Gheorghe Zugravu: Da.
Perspectiva unui duhovnic
Părintele Teologos: Nu știu, eu am gândul că sunteți puțin preoți relativ la numărul de credincioși. Cum reușiți să faceți față? Nu vă este greu? La spovedanie și în general.
Pr. Gheorghe Zugravu: Este foarte mult sacrificiu pe care trebuie să-l facem; mai ales distanțele în Statele Unite sunt foarte mari. Distanțele chiar în parohie. Nu există distanțe cum sunt în România sau chiar în Grecia unde la fiecare colțișor e o bisericuță. Nu, acolo la noi următoarea parohie este undeva la 40-50 de km și chiar pentru credincioșii care trebuie să vină la biserică, există un mare sacrificiu din partea lor, pentru că trebuie să îmbrace copilașii și trebuie să conducă de multe ori poate și o oră ca să vină spre biserică și apoi să se întoarcă înapoi. Dar nu, nu e ușor, dar Dumnezeu și Maica Domnului ne ajută.
Facilități pentru crearea comunității
Părintele Teologos: Ce sfaturi ați da unui tânăr în diaspora care e departe de parohie? Sunt două probleme: unul că e departe de parohie și doi că departe de o fată ortodoxă – nu prea găsește adică…
Pr. Gheorghe Zugravu: Da, unul dintre scopurile de care le vorbeam, despre aceste tabere pe care le facem în cursul verii și le facem în cursuri de cinci săptămâni – deci vă dați seama ce săptămâni – în fiecare săptămână 160 de copii… Deci este un sistem între ei și apoi, au și tot felul de organizatori, consilieri care sunt de fapt tineri care au trecut și ei prin tabără și care se întorc acum și care îi ghidează. Pentru băieți, fete separat, normal, avem acele căbănuțe unde merg și dorm și biserica este sub un cort și este foarte frumos pentru că acolo ei se cunosc.
Cel mai bun lucru și cel mai mare sfat pe care poți să-l dau unui tânăr diasporă este să țină strâns cu biserica. Dacă doresc să ajungă să fie un american mai bun sau un italian sau în spaniol mai bun în țara în care locuiesc și efectiv să se rupă de comunitatea românească, de Biserica Ortodoxă cred că acela este cel mai mare pericol. Pentru că chiar și sociologia americană spune că dacă vrei să devii un mai bun american trebuie să devii un mai bun român sau un mai bun grec, trebuie să te duci la rădăcinile tale – cine ești pentru că dacă nu te bate vântul. Și de-asta e foarte important și în aceste tabere, normal, mai ales în Biserică Ortodoxă Greacă din diasporă – pentru că este și mai veche – organizează anumite întruniri, anumite dansuri, anumite conferințe în care tineretul să se întâlnească.
Acum chiar am o organizat, se numește YAL – Young Adults League – deci cei care au terminat nu mai sunt chiar copii, au terminat chiar și universitățile și trebuie să se întâlnească de fapt cumva într-un mediu, Ei nu sunt căsătoriți, au terminat facultatea și nu își au un loc în biserică și de-asta Biserica a organizat cumva organizația lor ca să vina la biserică și apoi preotul de fapt trebuie să se întâlnească cu ei. Se numește Orthodoxy under tap – în care chiar dacă merg la un restaurant și chiar dacă servesc o apă sau o băutură sau o prăjitură ei vorbesc despre ortodoxie.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Pr. Gheorghe Zugravu: Trebuie să-i întâlnim pe tineri.
Părintele Teologos: Așa este.
Pr. Gheorghe Zugravu: Nu așteptăm. Sau de multe ori în biserică, chiar cum era și episcopul Hristodoulos al Atenei: Veniți în biserica așa cum sunteți!
Părintele Teologos: Da.
Pr. Gheorghe Zugravu: Chiar dacă au lanțuri, chiar dacă au blugi chiar dacă au… Veniți așa cum sunteți! Hristos vă iubește!
Despre formalism și biserică
Părintele Teologos: Cu adevărat! Și cred că asta este o mare problemă care se vede mai ales în România, se vede… e adevărat treaba asta nu știu dacă și în Statele Unite, dar în România primesc foarte multe rapoarte de la pelerinii care vin aici că există în biserică doamne care fac ordine și îi alungă pe tineri și trebuie să fie îmbrăcați nu știu cum, trebuie să se poarte nu știu cum și așa mai departe.
Pr. Gheorghe Zugravu: Formalismul întotdeauna în Biserica Ortodoxă și oriunde, în orice loc distruge.
Părintele Teologos: Da, distruge.
Pr. Gheorghe Zugravu: Distruge mai ales spiritul și duhul; de-asta la noi, la catedrală, le-am spus foarte clar și chiar și arhiepiscopul nostru le-a spus – sunt mame cu copii tineri efectiv bebeluși care vin și normal, nu pot să stea o oră jumătate – două ore la Sfânta Liturghie și atunci încep să plângă copiii. Și mi-aduc aminte că era în New York acum 23-24 de ani la catedrala grecească – sar de la una la alta – și o mamă era cu trei copii, venise la Sfânta Liturghie, vine un membru al consiliului parohial și o bate pe umăr: Doamnă, nu vă supărați, ieșiți afară pentru că copilul plânge.
Părintele Teologos: Doamne…
Pr. Gheorghe Zugravu: Femeia nu s-a mai întors niciodată în biserică. Deci aceasta este drama cum percepem noi. Mai bine, sfatul meu pe care eu îl dau credincioșilor de la catedrala noastră Sfântul Gheorghe din Hardford Conneticut este: mai bine să plângă copiii în biserică decât afară și oamenii adulți să nu vorbească în biserică.
Părintele Teologos: Da, da.
Pr. Gheorghe Zugravu: Nu copiii sunt problema, ci adulții.
Părintele Teologos: Adulții sunt problema, da.
Pr. Gheorghe Zugravu: De-asta trebuie cu multă grijă și cu multă pastorație aș spune așa, efectiv, ca un doctor chirurg care lucrează fără să atingă niciun nerv pentru că orice mișcare poate fi interpretată în multe feluri.
Părintele Teologos: Da.
Pr. Gheorghe Zugravu: Iar la noi, e normal, în SUA nu este o biserică ortodoxă națională cum este în Grecia sau în România. La noi fiecare suflet contează. Noi ne ținem, de fapt, nu primim nimic de la statul american, noi trebuie să ne sprijinim și trebuie să ne susținem singuri, ne autogospodărim, dar nu numai nevoia de existență, dar pentru că numărul contează. Numărul contează; având un număr mare atunci ai o comunitate puternică. De-asta și pe coasta de Vest și mai ales zona aia de mijloc, de mid-west, zona chiar de sud de cum te duci pe coasta de Vest. Convertiții, ajung din nou la convertiți, se grăbesc ca să ajungă la utrenie, nu la Sfânta Liturghie…
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Bravo, lor!
Pr. Gheorghe Zugravu: Din păcate avem – nu că judecăm noi pe aproapele nostru ortodox, dar din păcate ajung la Sfânta Liturghie pe la jumătate sau spre sfârșit, Sfânta împărtășanie. De-asta trebuie să învățăm și din zelul convertiților care vin la ortodoxie.
Despre modele în viață și viitor
Părintele Teologos: Da. Cum vezi viitorul?
Pr. Gheorghe Zugravu: Atâta timp cât copilașii noștri care sunt născuți și botezați în biserică învață și vor avea modele creștine ortodoxe pe care să le urmeze, viitorul va fi deosebit. Dar dacă noi nu avem – exact așa cum spunea și părintele Arsenie Boca: „Vreți sfinți? Nașteți-i!”
Părintele Teologos: Da.
Pr. Gheorghe Zugravu: Trebuie să aibă modele. Revenim acum la tineri – m-ați întrebat despre tineri. Tinerii trebuie să aibă modele, așa cum erau marii duhovnici. Ucenicii nu se rugau împreună cu duhovnicii, ci se uitau numai de la ușă prin crăpătură cum se roagă ei și învățau cum să se roage. Așa trebuie și copiii noștri. Fără să le vorbim foarte multe, nu trebuie să le facem teorii ale ortodoxiei, copiilor. Ne vor întreba întrebările esențiale ale ortodoxiei mai târziu, dar în primul rând trebuie să știe că sunt iubiți, sunt acceptați și biserica îi îmbrățișează cu mult mult drag. Asta este cel mai important.
Iar după aceea, ei vor veni la noi și ne vor întreba: cum? ce trebuie să fac? Niciodată nu am spus nici în familia mea și nici la apropiații mei că trebuie să meargă cineva la seminar ca să devină preot. Este o vocație, o chemare, nu este ocupație sau un job ceva la care te duci lucrezi ceva și să vedem ce va fi. Nu. Lucrezi cu sufletul omului și întrebarea numărul unu pe care am avut-o și dintre ucenici care au mers la seminar: de ce vrei să te faci preot?
Părintele Teologos: Da.
Pr. Gheorghe Zugravu: Asta este.
Părintele Teologos: Mulțumim tare mult! Un ultim mesaj pentru români. Ce ai spune?
Pr. Gheorghe Zugravu: Să nu uite de Dumnezeu! Să nu uite de Dumnezeu și de Maica Domnului și de tradițiile noastre frumoase, pe care le avem ca ortodocși în țara noastră România. Mulți sfinți, mulți care și-au dat viața pentru țara aceea și de asta, oriunde suntem noi – că suntem în diasporă sau suntem acasă – să fim una în Hristos și să nu ne pierdem identitatea noastră ortodoxă.
Părintele Teologos: Așa să ne ajute bunul Dumnezeu! Mulțumim tare mult! Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Pr. Gheorghe Zugravu: Amin
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!