Citiți rubrica „Întrebări și răspunsuri” cu teme privitoare la viața duhovnicească, propuse de cititorii platformelor O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte.
Vă mulțumim pentru comentarii! La final, citiți un citat duhovnicesc din Sfinții Părinți.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Ca ecumenismul să fie o erezie, întâi de toate trebuie definit în Sinod ce înseamnă ecumenismul. Dacă vorbim de faptul că Biserica lui Hristos este o Biserică centrală care are ca și sub-diviziuni mai multe Biserici de diferite credințe dintre care una este Biserica Ortodoxă, desigur că aceasta este o erezie – însă acest lucru este condamnat deja în Sinod. Lucrurile sunt mult mai complicate decât par, crede-mă.
Cel mai bine este să ne concentrăm pe mântuirea noastră și să nu avem ca principală preocupare acest lucru pentru că ne otrăvim sufletul. Cum am spus în clipul respectiv, înainte de ispită, Dumnezeu scoate oameni în Biserică pe care îi validează și ne arată drumul, după cum a scos și în cazul Sinodului din Creta și aceștia nu au fost și nu sunt nepomenitorii. Poziția Bisericii (inclusiv a Sf. Munte, desigur) este că Sinodul are carențe și că trebuie să fim vigilenți la categoria aceasta de probleme, însă nu până într-acolo încât să nu mai pomenim și încontinuu să ne revărsăm ura public cu acest pretext.
Cum poți tu să lupți? Prin rugăciunea ta, prin exemplul sfințeniei tale, prin iubirea ereticilor SIMULTAN cu evitarea practică a ereziei lor. Practic nu trebuie să aprobăm și trebuie să evităm orice acțiuni care le validează erezia – cea mai cunoscută acțiune fiind „săptămâna de rugăciune în comun cu ereticii” care din fericire este în scădere, chiar dacă mai există pe alocuri derapaje cu totul regretabile.
Fără har mintea ne este întunecată și nu ne putem smeri. Trebuie să-l cerem de la Dumnezeu.
Evident că numai păcatul. Dumnezeu iubește pe cel mai mare păcătos mai mult decât cel mai mare Sfânt pe Dumnezeu.
Desigur că Cei Trei Una sunt. Unde este Unul acolo sunt și Ceilalți Doi. Unde sunt Doi acolo este și Cel de-al treilea. Scriptura a arătat acest lucru pentru a arăta pe Domnul că este milostiv – cel Unul rămânând cu Avraam ca să se lase „învins” întru iubirea Sa de mila lui Avraam față de cei 5 drepți din Sodoma. Vezi capitolul anterior din Facere.
Prin rugăciune și nădejde în Dumnezeu.
Întreabă pe duhovnic și vezi unde te validează bunul Dumnezeu.
Cu harul lui Dumnezeu!
Prin constanță în facerea poruncilor și ascultarea de conducătorul duhovnicesc.
Nu e pedeapsă de la Dumnezeu ci omul se pedepsește pe sine prin tendința sa spre infinit care în iad este distorsionată.
„Doamne, luminează-mi întunericul și arată-mi care sunt păcatele mele ca să le vindec cu ajutorul tău!”
E mai bine să avem binecuvântare dacă nu sunt din familie. Da, le este de mare folos.
Citat duhovnicesc:
Calea nevoitorului ortodox este aceasta: el caută pe adevăratul Dumnezeu-Ziditorul. (Sfântul Siluan Athonitul)
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
10 Comment
Părinte, când Iisus zice de „aproapele” se referă la persoanele apropiate fizic și/sau emoțional? Sau aproapele în sens de Adam cel global, adică toate persoanele de pe glob? Azi am auzit la o predică un preot zicând că trebuie să avem grijă de aproapele în sens de cei din împrejurimile noastre, oarecum a dat de înțeles că ar fi o greșeală să ne pese (prea mult) de umanitate la modul general sau de cei din Africa – acesta a fost exemplul dat de preot. Așa este? Sau poate trebuie de găsit o măsură și de avut discernământ, de la caz la caz? Probabil dacă e să dăm un ban, e mai bine să-l dăm la vecinul sărac de lângă noi, nu în Africa. Că altfel e ca și cum ți-ai lăsa copiii flămânzi dar ai hrăni copiii altora. Dar în același timp trebuie să rugam și pentru umanitate la modul general, pentru Adam cel global, inclusiv cei din Africa.
Părinte, de ce este nevoie de binecuvântarea duhovnicului pentru a face metanii pentru persoane care nu sunt din familie? Nu e asta precum rugăciunea pentru alții? Ce ar putea să strice dacă ne rugăm pentru alții? Poate să nu ne rugăm bine, sau să nu cerem ce e bine pentru ei?
Doamne ajută!
Părinte, vă rog să mă iertați, dar, am câteva nelămuriri.
Ce facem ? Cum reacționăm, când un preot ortodox ne vorbește despre Biblia cu traducere după Cornilescu? Ne îndeamnă să le primim și noi și spune că asta e traducerea care îi place cel mai mult.
Mulțumesc! 🙏
Este foarte, foarte problematic că este traducerea care îi place cel mai mult pentru că este traducerea care are cele mai multe probleme, chiar dacă în anumite puncte are niște alegeri mai potrivite, motiv care o face periculoasă. E periculoasă pentru că o traducere total greșită nu este atractivă însă una care are anumite „momeli” atrage pentru a prinde peștele în undiță. Dincolo de asta, trebuie să ne supunem Bisericii – ce promovează Biserica. Nu trebuie să urâm acest preot, însă, pe cât posbil este bine să-l evităm.
Vă Mulțumesc din suflet Părinte, că m-ați luminat!
Maica Domnului să vă aibă în pază!🙏
Doamne ajută! Unde pot lăsa întrebări ca să fie răspunse?
Chiar aici.
Bogdaproste Părinte pentru lămuriri referitor la erezii și vă rog să mă iertați pe mine păcătoasa!
Măicuța Domnului să ne dăruiască la toți ajutor să putem împlini Voia Lui Dumnezeu!
Să înmulțească nouă Domnul toate cele bune și de folos sufletului!
Părinte, ce sfaturi dați celor care nu pot ajunge duminică la sfânta liturghie?
Desigur că e bine să ajungă. Dacă nu pot, atunci să se roage cu „Doamne Iisuse..” pe metanier sau să vizioneze Sf. Liturghie undeva unde este mai duhovnicească.