Urmăriți un extraordinar discurs plin de sfaturi foarte folositoare susținut de părintele Iosia Trenham care ne învață cum să gestionăm situațiile conflictuale într-o familie.
Desigur că este foarte bine ca aceste situații să nu existe, însă dacă totuși există este imperios necesar să știm cum să le gestionăm.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
(pentru o vizionare optimă vă rugăm întoarceți celularul sau tableta pe orizontală înainte de a porni clipul)
Powered by RedCircle
Hei dragilor, mulțumesc pentru prezență! Dumnezeu să vă binecuvânteze! Am pregătit o reflecție, o învățătură pentru folosul vostru pe care am intitulat-o: „Reguli pentru a te certa corect”.
Această reflecție vine din noul meu manual înainte de căsătorie, „Dragoste durabilă. Punerea bazelor creștine pentru căsătorie”, Sper că veți lua în considerare să vă îmbogățiți cu ea și să puneți o bază bună, dacă vă pregătiți să vă căsătoriți sau sperați să vă căsătoriți sau dacă sunteți deja căsătorit și doriți să vă îmbogățiți căsnicia și să o construiți după linii creștine care să reziste pentru totdeauna. Sper că veți avea folos din acest text.
Am împărtășit în videoclipurile anterioare puțin din acest capitol și puțin din altul. Această reflecție, „Reguli pentru a te certa corect”, provine din capitolul 4 al textului cărții, care e dedicat comunicării și conflictului.
Căsătoria – o realitate complexă
Căsătoria creștină nu e numai despre iubire și dulceață, chiar și în cele mai bune căsnicii există momente tensionate și eșecuri personale, suntem oameni amestecați (complecși). Noi creștinii, care suntem uniți cu Hristos prin botez și avem Împărăția lui Dumnezeu sădită în inimile noastre, purtăm totuși încă în noi rămășițele omului vechi și uneori chiar îl hrănim și el recapătă ceva putere, când noi suntem de fapt chemați de Biserică să-l răstignim, cum spune Sf. Pavel: „să omorâm faptele trupului” și să scăpăm complet de omul vechi.
Dar stabilitate perfectă în bunătate în dragoste și în credință, aceasta e o calitate eshatologică (a celui ajuns la nemurire), acesta este țelul, acesta este viitorul nostru și trebuie să ne pregătim, chiar și dacă suntem plini de fericire în legătură cu căsătoria și adorăm, sper că este cazul, pe viitorul soț sau viitoarea soție, totuși ar trebui să fim înțelepți și să discutăm despre importanța modului de comunicare și să punem bazele unui acord soț-soție despre cum vor fi duse dezacordurile și cum vor fi conduse argumentele.
Dacă ne gândim la aceste lucruri și ne facem angajamente referitor la ele, șansele ca noi să evităm păcatul și să evităm a ne răni unii pe alții vor fi mult mai mari. Știți că este o virtute să ierți, este o virtute să accepți responsabilitatea pentru păcate. Multe argumente pot fi evitate pur și simplu prin faptul că soțul sau soția acceptă responsabilitatea, se învinuiește pe sine, sau pur și simplu lasă totul să treacă. Nu totul trebuie să fie discutat îndelungat.
Granițele discuțiilor în familie
Dar dacă trebuie să fie discutat în detaliu, care sunt granițele? Regele Solomon spune: „Cel care își înfrânează limba este înțelept!” Aceasta este din Pilde 17:27. Și tot el spune, în Pilde 15:1, „Un răspuns blând domoleşte mânia, iar un cuvânt aspru aţâţă mânia.” Dacă va exista o discuție, dacă trebuie să existe o ceartă sau nu poate fi controlată, cum ar trebui să fie condusă?
Care sunt regulile pentru o ceartă corectă? Fiecare cuplu ar trebui să și le stabilească. Și se întâmplă să am câteva pentru voi. Îmi place să îmi notez aceste principii, unii dintre voi s-ar putea să fi văzut clipul pe care l-am făcut acum câțiva ani despre cele 12 reguli ale curtării tradiționale. Ador acel subiect, dar și acest subiect este foarte important și aș vrea să vă sugerez din capitolul 4 al cărții „Dragoste durabilă” 14 reguli pentru o ceartă corectă în căsnicie.
Acestea sunt sugestiile mele:
1. Să nu folosiți niciodată cuvântul cu D ca o amenințare! (Cuvântul cu D este divorț). Aceasta este o lovitură sub centură, total inacceptabilă, și aruncă o bombă masivă în securitatea și pacea unei căsnicii. Nu vă permiteți niciodată să faceți asta!
2. Să nu fiți niciodată abuzivi fizic! Nu există nicio toleranță pentru violența de niciun fel.
3. Nu abuzați verbal și nu atribuiți epitete ofensatoare! Dacă există o dispută nu trebuie să se ajungă la jigniri.
4. Nu întrerupeți în mod constant! Ascultați! Pentru a ajunge la o înțelegere, pentru a rezolva o problemă, unul ar trebui să vorbească și celălalt să asculte și apoi invers, celălalt vorbește și noi ascultăm. Nu întrerupeți în mod constant, nu faceți decât să crească inflamarea și să se disipe șansele unei bune rezoluții.
5. Nu implica pe altcineva în conflict fără consimțământ mutual! nu fugi niciodată în mijlocul conflictului ca să vorbești cu mama ta sau tatăl tău sau cu prietenii tăi. Nu, asta nu este corect, nu e corect, decât dacă aveți un acord mutual că te vei retrage și că e acceptabil ca tu să vorbești cu consilieri conveniți de comun acord. Nu implica niciodată pe altcineva în conflict fără consimțământ mutual!
6. Nu opri relațiile intime cu soțul/soția ca pedeapsă, acest lucru este ilegitim, adică o soluție ilegitimă a unei probleme și, de asemenea, este extrem de periculos și nu este dreptul niciunuia dintre soți. Atunci când te căsătorești, corpul tău nu îți mai aparține exclusiv ție, ci soțului tău și trupul soțului tău îți aparține ție. Iar Sfântul Pavel spune să nu vă rețineți de la relații ca să nu vă ispitească satana, din pricina neînfrânării voastre. Este o interdicție apostolică în 1 Corinteni 7. Nu refuza niciodată soțului tău sexul ca pedeapsă!
7. Nu aduceți trecutul în discuție ca dovadă că celălalt „nu se va schimba niciodată”. Dacă ar fi adevărat că cineva „nu se poate schimba niciodată”, atunci niciunul dintre voi nu ați fi creștini și nu ați fi făcut vreodată vreun progres. Toți sfinții depun mărturie despre faptul că, cu harul lui Dumnezeu, schimbările sunt absolut posibile! Nu reamintiți trecutul ca dovadă că celălalt nu se va schimba niciodată. nu știm ce ne rezervă viitorul, dar sperăm, ne rugăm pentru ce e mai bine.
8. Nu generalizați și nu transformați un conflict despre ceva specific într-o generalizare! Adesea când suntem emoționali și suntem inflamați, luăm o anumită problemă, poate fi chiar mică, dar o asociam cu ceva care s-a întâmplat în trecut, care are un mare impact emoțional asupra noastră, și atunci devine ceva mare. Nu este corect și este o rețetă pentru extinderea conflictului în loc să îl rezolve.
9. Nu lăsa soarele să apună peste mânia ta! Aceasta e o poruncă scripturală din Vechiul Testament pe care Sf. Pavel o preia în Efeseni 4, și ne spune să nu facem asta, să ne mâniem, dar să nu păcătuim, și să nu lăsăm soarele să apună peste mânia noastră. Rezolvă, fi de acord măcar să ajungi într-un loc în care să fii în pace, s-ar putea să mai ai de lucrat, de vorbit, a doua zi sau așa, dar să nu mergi supărat la somn.
10: Nu implicați copiii în ceartă! Dacă aveți copii, nu-i implicați în problema dintre voi. Nu trebuie să fie transmisă mai departe copiilor voștri.
11: Nu te certa în fața altor oameni!
12. Nu continua dacă ești prea obosit! Uneori, motivul pentru care a apărut conflictul este chiar faptul că sunteți epuizați. Mai bine sărutați-vă, afirmați-vă dragostea unul pentru celălalt și mergeți la culcare și spuneți că mâine veți bea o cafea și veți vorbi despre asta.
13. Nu respinge compromisul! O persoană care insistă mereu pe voia sa este o persoană care va provoca constant durere.
14. Nu renunța și să te retragi pentru că nu mai vrei să discuți despre asta! Nu este doar o decizie pentru o singură persoană.
Deci acestea sunt câteva sugestii foarte practice despre cum să te cerți corect. Dacă încalci aceste reguli se consideră lovituri sub centură și când știi asta… De exemplu dacă ești boxer știi că vei fi descalificat Și dacă lovești pe cineva sub centură, dacă încalci unul dintre aceste principii pe care le articulez, atunci problema nu mai este aceea care crezi tu. Oricare ar fi sursa sau subiectul conflictului, acum există o problemă mai mare și aceasta este lipsa de respect, egoismul, păcătoșenia persoanei care luptă nedrept și lovește sub centură. Atunci aceasta devine problema și nimic altceva nu mai trebuie discutat.
Sfaturile Sfântului Ioan Gură de Aur
Aș dori să vă dau niște încurajări de la marele Sf. Ioan Gură de Aur. Este un sfat despre cum să dați sfaturi și îndrumări soțului/soției dvs. și în ce modalitate să faci asta. Aceasta provine din a 20-a sa Omilie, din comentariul său la Efeseni, și iată ce spune, adresându-se soțului: „Ori de câte ori îi dai sfat soției tale, să începi întotdeauna prin a-i spune cât de mult o iubești, nimic nu o va convinge atât de bine să recunoască înțelepciunea cuvintelor tale ca asigurarea ei că îi vorbești cu afecțiune sinceră. Spune-i că o iubești mai mult decât aurul!” Ah, este atât de… suprem. Sfinte Ioan Gura de Aur, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi!
„Spune-i că o iubești mai mult decât aurul!” Cuvintele sunt foarte importante. „Ai aceeași grijă de ea precum Hristos se îngrijește de Biserică. Chiar dacă va fi necesar să-ți dai viața pentru ea și să fii tăiat în bucăți de 10.000 de ori și să înduri și să înfrunți orice suferință pentru ea, nu refuza asta! În acest mod pot fi evitate conflictele și astfel pot fi date sfaturi și se poate manifesta influență eficientă unul asupra celuilalt, prin a spune cuvinte frumoase, afirmând dragostea unuia pentru celălalt.
Problema emoțiilor
Voi încheia reflecția mea despre regulile pentru o ceartă corectă preluate din Capitolul 4, Despre comunicare și conflict, din textul cărții „Dragoste durabilă”. Voi încheia cu ceea ce am numit Regula emoțiilor. Emoțiile sunt foarte ticăloase, așa cum știe orice persoană cu orice experiență, și rolul emoțiilor în argumente e foarte periculos și trebuie reglementat cu mare atenție.
Faptul că simțim sau avem putere emoțională într-un fel sau altul nu înseamnă că ar trebui să spunem sau să facem ceva anume. Așadar, iată regula pentru emoții pe care mi-aș dori să o articulez: Dacă emoțiile voastre vă ajută să faceți voia lui Dumnezeu, să faceți ceea ce e corect, atunci răspundeți la emoțiile voastre și mulțumește-i lui Dumnezeu pentru ele!
Dacă emoția ta îți spune iubesc această persoană atât de mult, deși m-a jignit, mă voi smeri și-i voi cere iertare, mulțumește-i lui Dumnezeu că ai sprijinul emoțiilor tale și fă-o! Dacă emoțiile tale, însă, te presează să încalci voința lui Dumnezeu, să faci ceva greșit, cum ar fi să blestemi, sau să critici, sau să ataci, atunci răstignește-ți emoțiile, ucide-le, ignoră-le!
Nu te supui pe tine însuți morții, ci păcatele tale le trimiți la moarte și aceste emoții fără valoare. Și fă binele, pe care știi că Dumnezeu vrea să îl faci, fără sprijinul emoțiilor tale. De fapt, dacă faci asta, dacă faci voia lui Dumnezeu, faci ceea ce e corect și iubitor, chiar dacă emoțiile tale îți spun să nu faci, dar oricum faci ceea ce trebuie, acțiunile tale vor fi și mai valoroase, și mai plăcute lui Dumnezeu, și mai creștinești, vor fi o expresie a voinței tale de a-L iubi pe Dumnezeu, adevăratul tău angajament.
Și, ca o notă secundară, aceasta e singura cale de maturizare creștină, deoarece acesta e singurul mod prin care îți poți iubi vrăjmașii despre care Sf. Siluan Athonitul spune că e piatra de încercare în a fi creștin. Cum știi că ești cu adevărat creștini? Ești hotărât să-ți iubești vrăjmașii precum ne-a poruncit Hristos? Și nimeni nu are sprijin emoțional pentru a-și iubi vrăjmașii, nimeni nu are chef să-și iubească dușmanii, dar suntem hotărâți să o facem pentru că îi iubim, iubirea lui Hristos e în noi și îi iubim și așadar manifestăm prezența Domnului în viața noastră în acest fel. Și o facem fără sprijin emoțional.
Deci aceasta e regula emoțiilor și sper să vă ajute și sper că această reflecție va contribui la pace în viața voastră, în relațiile voastre, în căsnicia voastră! Dumnezeu să fie cu voi!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Multumim!