Ascultați-l pe IPS Athanasie de Limassol care ne vorbește scurt și clar despre arta rugăciunii minții.
Audiție plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
(pentru o vizionare optimă vă rugăm întoarceți celularul sau tableta pe orizontală înainte de a porni clipul)
Powered by RedCircle
– Bună ziua, Înaltpreasfințite!
– Bună ziua!
– Binecuvântați!
– Domnul!
– Am o nedumerire. Atunci când spunem rugăciunea lui Iisus, trebuie să simțim puterea cuvintelor? Cum se lucrează rugăciunea? Trebuie să o simțim? Să o trăim? Cuvintele „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă” au în ele însele o putere prin repetiția lor? Cum să spunem rugăciunea? – Vă voi răspunde.
– Vă mulțumesc!
– E vorba de ambele lucruri. Numele Domnului e numele lui Hristos. Arată prezența Domnului nostru. Așa se întâmplă când rostim numele fiecăruia. Când spunem, de pildă, Athanasie, Constantin, Mihail, Iorgos. Numele conține și arată prezența fiecăruia. Când spunem „Doamne Iisuse Hristoase”, prin rostirea cuvântului „Doamne” mărturisim îndată dumnezeirea lui Hristos. „Iisus Hristos” este numele Domnului Care S-a făcut pentru noi om, S-a întrupat. Iar în adresarea „miluiește-mă” se cuprind toate cererile noastre.
Chiar dacă noi credem că nu simțim și nu pricepem rugăciunea aceasta, cu toate acestea, ea este folositoare. Întâi de toate, adună mintea din preumblări aiurea și gânduri rele. Apoi, numele Domnului rostit în mod repetat creează dispoziția bună către rugăciune și ne dă posibilitatea adunării minții. Prin sine însuși, numele lui Hristos e plin de har și de dulceață, și mintea se îndulcește prin repetarea numelui lui Hristos.
Firește că nu vorbim de o repetiție mecanică de tip yoga. Trebuie neapărat să fie însoțită de smerenie, mai degrabă de chemarea smerită a milei Domnului. Sfatul Părinților dat celor care vor să deprindă primii pași este exact urmarea acestor pași simpli. Spune smerit rugăciunea și fi atent la sensul ei. Îmi aduc aminte că atunci când am mers în Sfântul Munte, singurul sfat pe care mi l-a dar Gheronda, acesta a fost: „Spune rugăciunea lui Iisus cu smerenie, și ia aminte la înțelesul ei.” Adică, să repetăm cu smerenie numele Domnului nostru Iisus Hristos, și să fim atenți la ceea ce vrea să spună prin „miluiește-mă”.
Însă, pentru că oameni suntem, știm că mintea noastră nu stă la rugăciune. Cel puțin în primii ani, când suntem neputincioși, mintea nu se poate concentra pe rugăciune, aleargă în stânga și-n dreapta, zboară, nu se adună. Această rugăciune spusă în mod repetat are însușirea ca încet-încet să adune mintea și s-o facă să se concentreze pe sensurile ei. Astfel, orice creștin care vrea să se nevoiască cu această rugăciune, nu trebuie să se deznădăjduiască când vede că o perioadă de timp – mai mică sau mai mare – mintea lui nu se adună. Și să nu primească gândul care-i spune mereu: „De ce spui permanent Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă? De vreme ce mintea ta nu e atentă și aleargă-n stânga și-n dreapta.” Să nu se teamă! Să spună rugăciunea! La sfârșit ea va birui împrăștierea. Dumnezeu nu poate fi biruit de împrăștiere, ci El va birui pe diavol!
– E o nevoință [rugăciunea], nu-i așa?
– Firește! După cum spunea și fericitul Papa Haralambos, ale cărui cărți le-am citit – el era un dascăl al rugăciunii minții -, „la început să privești la cantitate și nu la calitate, spune rugăciunea cât de mult poți, și calitatea va veni de la sine încet-încet. Dacă spui că te vei ruga doar atunci când simți, atunci îți voi spune și eu că n-o vei simți prea des sau poate deloc. E o nevoință. E ca și cum ai avea o piatră pe care trebuie s-o spargi. Când se va sparge piatra vor ieși izvoarele la iveală, va ieși apa. Însă acea piatră trebuie să se spargă. O vei lovi în multe rânduri. E o piatră tare. O vei lovi cu un ciocan greu până când se va zdrobi și vor izbucni apele rugăciunii curate.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
4 Comment
Părinte vă rog să mă iertați!
Atunci când pentru o perioadă este vrăjmășie în casă… să mai îndrăznesc a mă ruga pe metanier?
După rugăciunea de seară îmi iau metanierul și adorm cu rugăciunea.
Chiar dacă ne cerem iertare eu tot rămân dezamăgită de ce se poate întâmpla în familia mea…
Pot veni și mai mari greutăți dacă mai îndrăznesc să mă rog și noaptea de mă trezesc?
Oare este o nerușinare din partea mea?Eu doresc să țin fir întins dar recunosc cu părere de rău că nu întotdeauna sunt cu rugăciunea în inima mea!
Vă rog să mă iertați Părinte!
Cu atât mai mult atunci trebuie să te rogi pe metanier. Ne rugăm pentru că avem nevoie noi – nu Dumnezeu.
Sărut mâna și Bogdaproste Părinte!
Domnul să vă ocrotească!
Domnul să vă miluiască!
Domnul și MĂICUȚA DOMNULUI și toți Sfinții să vă dăruiască Bucurii!
Vă rog să mă iertați!
Un articol excelent … Chiar dacă este scurt, cuprinde foarte multă teologie.
Fie binecuvântat!