Urmăriți un documentar foarte bine făcut despre una dintre cele mai mari pandemii care există la ora aceasta: Pandemia singurătății.
Urmăriți o analiză pertinentă a cauzelor care ne-au făcut să devenim cea mai însingurată generație.
Vizionare cu folos! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
(pentru o vizionare optimă vă rugăm întoarceți celularul sau tableta pe orizontală înainte de a porni clipul)
Powered by RedCircle
Hello! Bine ați venit la un nou episod ”ColdFusion”.
”Își ține telefonul aproape de ochi căutând să nu-l vadă nimeni. Aproape nici nu observă pe cei cu care călătorește în metrou. Un portretist de 90 de ani încearcă să surprindă scena din tren. În 7 decenii de când Alex Katz a proiectat desfășurătorul garniturilor de metrou din New York călătorii vorbăreți și cititori de ziare au dispărut de tot. Aceștia au fost înlocuiți de oameni care călătoresc împreună, dar singuri, în căror lumină a ochilor se reflectă lumina telefoanelor mobile.”
Acesta a fost un citat din ”Știrile dimineții” din Dallas. Această mică scenă este ceva pe care toți o vedem și înțelegem dar la care niciodată nu ne gândim mai profund. De ce tot mai puțini oameni vorbesc unul cu altul în public? De ce în mod colectiv preferăm strălucirea ecranului telefonului mobil?
Îți aduci aminte cum arăta comunitatea din timpul copilăriei tale? Sunt șanse ca să-ți aduci aminte ca fiind o mare familie: fiecare se știa cu celălalt, sărbătoreau împreună și se ajutau atunci când era nevoie. Dar în deceniile din urmă aceasta pare că nu mai există. Oamenii stau mai mult cu ei înșiși, iar ca efect secundar observăm că oamenii sunt mult mai singuri acum decât înainte.
Numărul bărbaților fără nici un prieten apropiat a crescut de 5 ori din anul 1990, și de 10 ori în cazul femeilor, deși procentul pentru bărbați este mai mare. Pe deasupra de asta, trei sferturi din generația ”Z” au raportat că se simt singuri.
De ce ne depărtăm unii de alți? Ce se întâmplă aici? Această tendință a început înainte de pandemie și chiar înainte de telefon mobil. Deci trebuie să fie ceva structural, la nivelul societății. Dar ce anume? Am lucrat la acest episod mai multe luni la rând. Este o introspecție asupra epidemiei însingurării. În acest episod vom defini însingurarea, ne vom uita la originile sale, cauzele, și care categorii de oameni sunt cele mai afectate.
Dar acest episod nu are numai vești rele. Vom prezenta câteva moduri reale de a combate însingurarea. Acesta este un video deosebit deoarece tema este importantă. Deci, așează-te, relaxează-te și hai să vedem despre ce este vorba.
Însingurarea, în toată lumea
Însingurarea este în creștere peste tot și a fost declarată ca risc de securitate. Un expert de sănătate de top american a atras atenția că singurătatea poate fi la fel de rea ca fumatul a 15 țigări pe zi. În anul 2017, fostul medic șef al Statelor Unite, Vivek Murthy, a evidențiat creșterea fenomenului pe baza datelor științifice. Acesta a numit fenomenul ”epidemia însingurării”.
Dar pentru a înțelege acest fenomen complicat trebuie să plecăm de la principiile de bază. Ce înseamnă să fii singur? Oamenii fac câteodată confuzie între însingurare și solitudine. Chestiunea este că a fi singur și de a te simți singur nu este același lucru. Te poți simți singur chiar dacă în mod fizic ești alături de alți oameni. Ori te poți bucura de solitudine fără a te simți însingurat. Aflat într-o carapace, singurătatea nu este întotdeauna rezultatul faptului că ești singur, ci este mai degrabă o stare mentală în care te afli.
Din punct de vedere al neuroștiinței, însingurarea este o stare de super-vigilență care te face să te simți în nesiguranță și nesatisfăcut cu interacțiile sociale. Este un tip de semnal emoțional dureros care transmite creierului că ai nevoie să găsești pe cineva cu care să vorbești. Aceasta este ceea ce înseamnă însingurarea. Este diferența dintre mărimea interacțiunii sociale pe care ți-o dorești și cea pe care ai impresia că o ai. Poate fi rezumat de următoarea formulă: însingurarea este sentimentul neconectării cu ceilalți chiar dacă aceștia se află lângă tine.
Dacă acest fenomen este temporar, este același sentiment pe care-l ai atunci când îți este foame. Dar atunci când devine cronic, acela este momentul când începe să-ți afecteze sănătatea. Singurătatea poate să declanșeze o reacție adversă de luptă, iar atunci când devine ceva critic aceasta se înrădăcinează în sistemul nostru nervos și conduce la anxietate, depresie și furie.
– Pandemia a pus gaz pe un foc care deja exista. Doctorul Vivek Murthy afirmă că însingurarea a devenit o epidemie. Acesta este rezultatul final al unui material de 80 de pagini publicat azi. – Obișnuiam să credem că fumatul și obezitatea erau problemele de sănătate.
– Acum ziceți că însingurarea este ceva comparabil cu fumatul în ceea ce privește impactul negativ asupra sănătății noastre?
– Da, în ceea ce privește riscul care îl prezintă pentru moartea prematură. Doctorul Murthy afirmă că soluția nu constă numai în schimbarea rutinei personale dar și o schimbare a schimbare a societății.
– Spuneți că trebuie să se schimbe și ceva în materialul din care este constituită societatea. Sunt decenii de când se întâmplă asta.
– Sunt decenii de când are loc asta, dar sunt convins că vom găsi soluții dacă ne vom pune mintea la lucru și vom acționa împreună. Vom reveni asupra efectelor puțin mai târziu.
Cum s-a ajuns aici?
Dar acum să ne întrebăm: Cum am ajuns aici? Însingurarea nu este un lucru nou. A existat din totdeauna. Astăzi, singurătatea pare a fi o simplă cauză și efect. Cu cât societatea a devenit mai complexă, prin industrializare, urbanizare, și creșterea ritmului de viață, s-a ajuns ca oamenii să devină singuri, dar lucrurile nu s-au desfășurat în linie dreaptă.
Ceva important s-a întâmplat în anii ’60 și ’70 și care a devenit stratul pe care s-a dezvoltat ceea ce am văzut în anul 2017. A fost aceea mișcare a anilor ’60 și ’70 care a accelerat acest fenomen. Într-o lucrare de cercetare din anul 2023, Alan Greenblatt a afirmat că: ”mișcările sociale de masă din anii ’60 au făcut pe oameni să-și schimbe centrul de atenție de la problemele locale la cele cu caracter național.” Cu alte cuvinte, comunitățile locale au contat mai puțin și tot ce s-a urmărit a fost schimbarea stării națiunii. Alan susține că acesta a condus eventual la ”un număr mai redus al adunărilor sociale și a erodat participarea la activitățile organizațiilor [comunitare].”
Pentru a vedea care era starea culturii la acel moment în Marea Britanie se cuvine să ne uităm la formaâia Beatles. În conformitate cu afirmația lui Paul McCartney, cântecul ”Eleanor Rigby” a fost o reacție la schimbările sociale ale anilor ’60. Poți observa în versurile sale că: ”Toți cei însingurați de unde vin? Toți cei însingurați cui aparțin? Uitați-vă la toți acei însingurați.”
În anii ’70 lucrurile au devenit și mai grave. Această perioadă a fost cunoscută sub denumirea ”deceniul meu”. De ce? Datorită modului super individualizat cu care omul a început să se identifice în societate. După cum Yuval Levin afirmă în cartea sa ”Națiunea zdrobită”: ”În anii ’70, am avut inflație înaltă, nivel ridicat al crimei, o explozie a numărului mamelor singure și o erodare a structurii familiei tradiționale, în timp ce a început să ne preocupe schimbările la nivel global, sau chiar din comunitate, deși oamenii au continuat să aibă propriile probleme. În anii ’70, tensiunile dintre diversele grupuri din societate au crescut iar divorțurile s-au dublat între anii 1960 și 1980. Societatea s-a schimbat într-un mod rapid și a condus la o imensă prefacere. Societatea și-a pierdut liantul ceea ce o ținea închegată. Oamenii vor evada din aceea zdrobitoare conformitate și s-au orientat spre partea interioară, spre satisfacerea dorințelor și nevoilor individuale. Oamenii s-au îndepărtat de tradiție și și-au croit propriile drumuri în viață.
Bineînțeles că aceasta a condus la mai multă libertate de expresie, mai puțină opresiune, dar prețul pe care l-am plătit pentru asta a fost mare. Levin afirmă: ”Am lăsat liber flagelul singurătății și al izolării, în legătură cu care ne este frică să recunoaștem că este o disfuncție socială distinctă în aceste timpuri de individualism.”
Cu alte cuvinte, însingurarea a înflorit și a evoluat ca urmare a creșterii individualismului. Regizorul de film David Hoffman vorbește cu Rushworth Kidder, un om născut în anul 1944, despre generația sa, numită ”baby boomers”, care a ajuns la maturitate în anii ’60-’70. Acesta descrie la ceea ce a fost martor, și anume la dizolvarea societății.
– Eram făcuți unul pentru altul. Există un anumit sens în care societatea are importanța ei, pentru că suntem parte din ea și este nevoie de participarea noastră. Nu poate să funcționeze prin ea însăși. Asta s-a întâmplat cu generația mea, și se pare ca oamenii conștientizează asta, dar se închid și aleg să meargă pe orbite separate, zburând separat, neatașați, ca niște asteroizi. Pentru mine, cred că trebuie să existe acel sens al coeziunii care să țină societatea împreună, ca astfel fiecare dintre noi să fie parte a comunității și să aibă o responsabilitate; nu este formalitate formală, nu este o lege, ci numai faptul că mă doare despre această societate și pentru că sunt parte a ei.
Creșterea grijii pentru a ține asteroidul pe orbită este doar începutul disoluției. Iar acești oameni se află acolo, mereu, hoinărind aiurea. Niciodată nu am avut în istorie ceva asemănător cu ceea ce au experimentat ”baby boomers”, cei care s-au născut după cel de-al doilea război mondial, și nu vom mai avea vreodată. Acesta a fost un fenomen singular. Iar ceea ce am văzut în anii ’60, ceea ce în mod simplu poate fi explicat ca maturizare a unei populații care a crescut masiv și care nu a avut spațiul de desfășurare și a trebuit să spargă [zidurile] și să zică: ”Sunt aici.”
Asta înseamnă că generațiile care s-au născut după ”baby boomers” au crescut cu un puternic individualism care a fost încorporat în societate. Individualismul a început să se evidențieze în anii ’60 și ’70 și nu a mai plecat de atunci. Au existat și perioade mai bune dar în anii 2000, interacțiile sociale au cunoscut o scădere alarmantă.
Accelerarea însingurării
”- Știi, Austin, însingurarea este o boală a spiritului. Oamenii o au, dar la nimeni nu-i mai pasă.
– Vrei să spui că pământenii impun unii altora însingurarea?
– Ceea ce spun este contrariul. Că devin ei înșiși însingurați. Sunt atât de ocupați să obțină un lucru că nu se mai uită la al doilea.
– Este foarte greu pentru orișicare acolo [pe Pământ] pentru că nu se adună împreună pentru a găsi o soluție.
– Există un paradox aici Domnule, pentru că ei au fost împreună și nu au nevoie de o soluție.”
Nu este asta generația ”Z”? Generațiile ”X” și ”Millenials” au ajuns să trăiască într-o lume super individualistă? Gina Gustafsson de la Universitatea din Upsala afirmă că ”până în anul 2007 societatea intra încet, dar constant, sub influența unei diminuări a identității colective, a normelor și a culturii, concomitent cu o creștere a idealului de independență individuală.”
Vorbind în general, generația mea, a ”Millenials”, și generația X au fost cele mai individualiste generații din istorie. Aceasta s-a spus până la apariția generației Z care a venit pe lume în timpul exploziei celui mai individualist mijloc pe care l-a cunoscut omul, și anume algoritmii care au fost creați pentru răspunde dorinței omului. Cu alte cuvinte: rețelele sociale. Școlile și universitățile sunt pline cu oameni care în mod fizic se află în același spațiu comun, dar la fiecare minut un telefon este scos din buzunar.
Aceasta nu s-a întâmplat cu circa 15 ani în urmă! Bineînțeles că tehnologia nu este ceva rău prin ea însăși. Este o unealtă care ne poate îmbunătăți viața, dar dacă lăsăm la o parte beneficiile date de ușurința conectării cu ce rămânem? Rămânem cu un ecran care ne separă de lumea reală și de oamenii din jur. Un instrument care ne ține atenția ocupată și ne consumă timpul. O platformă care ne ține distrați dar separați [de lume].
– Deoarece, într-o anumită măsură, cu toată tehnologia de care dispunem, nu am reușit să rezolvăm ceea ce numesc ”dilema altor jucători”, și anume că atunci când îți închizi computerul, telefonul și căștile din urechi, constați că ești singur, în camera ta. Asta o știu toți și este ceva cunoscut. Dar ceea ce este surprinzător este ceea ce întâmplă după. Există o forță ascunsă care-i face pe oameni să se simtă singuri și despre care nu se prea vorbește.
Economia – catalizatorul ascuns
– Suntem pe punctul de a deveni la sfârșitul acestui secol o societate în care vor exista de opt ori mai mulți oameni cu vârsta de 60 de ani și jumătate din numărul existent al copiilor cu vârsta de sub 5 ani. Este acesta lumea pe care ne-o dorim? Ne dorim să ne lipsească copii? Ne dorim să ne lipsească copii?
Cele mai fericite, prospere, și care au un țel în viață, familii în America sunt familiile de mijloc. În mod concertat am luat decizii care au făcut tot mai greu ca aceste familii să ia naștere. Astfel, vom pierde prosperitatea și țelul vieții. Cei mai mulți dintre oameni nu realizează asta, dar coeziunea societății și dinamica sa sunt foarte strâns legate. Într-o economie cu o creștere sănătoasă standardul de viață crește, locurile de muncă sunt stabile, salariile cresc, iar inflația este mică. Astfel, oamenii pot să-și permită mai mult, să fie mai fericiți, și să-și dorească mai mult relații [sociale]. O economie nesigură este total contrariul.
Astăzi datorită creșterii inflației, stagnării salariilor și a poverii datoriilor, oamenii trebuie să muncească mai mult și mai greu. În unele cazuri, trebuie să jongleze cu mai multe servicii pentru a putea ține ritmul. Este o stare neplăcută, dar dacă ne întrebăm de ce lumea arată în felul ăsta atunci vă rog să urmăriți episodul ”Moartea economiei reale” în care am explicat modul în care criza din 2008 încă ne afectează. În acel episod am explicat modul în care economia reală a murit în anul 2008, și se află într-o stare de supraviețuire de atunci, atât timp cât politici guvernamentale cumplite și comportamente nesăbuite ale sectorului financiar au făcut ca oamenilor să le fie din ce în ce mai greu.
La început mai încet, și în mod mai accelerat în timpul pandemiei, lupta de a rămâne în clasa de mijloc, care Este pe cale de dispariție, a devenit o luptă constantă. Peste tot în lume, un număr tot mai mare de oameni își iau un al doilea serviciu. Cei mai mulți dintre tineri lucrează dar încă nu-și pot permite să-și închirieze, sau să-și cumpere o casă. Este tot mai scump ca să poți merge la un restaurant. În toate acestea unde timpul, unde sunt banii și energia pentru socializare? Toate acestea au un impact asupra însingurării noastre.
Iar aceasta nu sunt numai niște idei aruncate în aer. Ca să vă dau o perspectivă a influenței pe care economia o poate avea asupra însingurării vă supun atenției un studiu britanic la care au participat 400 de mii de oameni care a venit cu o concluzie șocantă: dacă vom măsura nivelul însingurării apărute ca urmare a morții partenerului de viață și îl împarți la 4 vei afla nivelul însingurării la cineva căruia i-a scăzut salariul de la 100 de mii la 18 mii.
Cercetătorii au declarat de asemenea că scăderea în aceeași măsură a venitului face ca gradul de însingurare să fie comparabil cu jumătate din cel rezultat ca urmare a unui divorț. Gradul de însingurare a fost măsurat cu ajutorul unei game de întrebări. Nu se spune în mod direct, dar atunci când ajungi într-o situație economică disperată sentimentul de însingurare crește în mod direct. La acest moment când știm unele din cauze, [ne întrebăm] cine sunt cei mai afectați în societate? Statistic vorbind, nu mai este vorba de cei în vârstă. Acum este tineretul.
Tineretul cel izolat
Dacă vei încerca să cauți ”nu am prieteni” pe youtube, vei găsi o mulțime de tineri care se simt însingurați, luptându-se pentru a se conecta în mod autentic cu alții. Aceste video-uri au mii, sau chiar milioane, de vizualizări, ceea ce înseamnă că acestea rezonează cu oamenii.
– Atunci când am ajuns aproape de 30 de ani, și poate mulți dintre voi ați trecut prin asta, acei prieteni au dispărut. Și asta nu din cauză pentru că mă urau; toată lumea de vârsta mea pare să fie la fel. Asta este ceea ce se întâmplă în zilele astea.
– Sunt singură în apartament, la birou, uitându-mă la computer … pentru că nu am niciun prieten. Nu știu cum să-mi fac prieteni și mi-e frică … Doresc să mă lovesc de cineva pentru că urăsc să mă întâlnesc cu oamenii în mediul virtual. Este așa jenant. Investești atât de mult într-o conversație iar atunci când te întâlnești nu poți … Simt nevoia de a mă întâlni cu oameni, dar nu știu cum să fac asta. Nu cred că este posibil să mă bag în viața lor!
– Ați avut vreodată prieteni care în secret vă urau? Am avut o mulțime în viața mea și din această cauză, la vârsta de 30 de ani, nu am niciun prieten.
Există de asemenea un canal ”r/lonely” care este cotat în primele 1 la sută după numărul de utilizatori, unde mii de utilizatori își discută problemele de izolare, lipsa prietenilor și a partenerilor de viață. În vremurile trecute generațiile tinere nu erau văzute ca fiind izolate.
Dar în anul 2015, într-un proiect la care au participat 50 de mii de oameni, BBC a cercetat fenomenul și a găsit că gradul de însingurare ale tinerilor este similar cu cel al persoanelor vârstnice. Aceasta este diagrama care ne arată gradul de însingurare între 2014 și 2018. Linia punctată reprezintă anul 2018. Așa cum vedeți gradul de însingurare între cei tineri are o tendință mai mare în timp ce pentru cei în vârstă pare a merge în jos. Ajungând la anul 2021, un studiu realizat la Harvard a concluzionat că 61 la sută dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani au trecut prin experiența unei însingurări cu caracter profund, incluzând aici și sentimentul însingurării permanente. Iar aceasta trebuie comparată cu numai 36 la sută în celelalte grupe de vârstă.
În anul 2022, 30 la sută dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 24 de ani din Marea Britanie au afirmat că nu știu cum să-și facă prieteni noi și că niciodată nu s-au simțit atât de singuri. Ca un adaos la această situație trebuie spus că bărbații par mult mai însingurați decât femeile. În conformitate cu datele Centrului pentru Viață din America, 55 la sută din bărbați aveau cel puțin 6 prieteni apropiați în anul 1990, dar acest procent a scăzut la 27 la sută în prezent. În mod alarmant, numărul bărbaților fără nici un prieten apropiat a crescut de 5 ori din anul 1990. In același timp femeile au ajuns să fie și ele mai însingurate. Aceasta înseamnă o pierdere semnificativă a conectivității reale între bărbați. În același timp, acei care nu aveau nici un prieten se aflau la un procent de 3 la sută în anul 1990 în timp ce în anul 2021 a ajuns la 15 la sută.
– Întrebat de noi, un expert a afirmat că: ”Această deconectare poate avea consecințe catastrofice pentru tinerii bărbați și nu va avea un sfârșit bun; aceasta este o criză existențială a tinerilor bărbați neîmpliniți.”
O problemă globală
Însingurarea s-a răspândit în întreaga lume. Oamenii de știință australieni au efectuat un studiu sistematic a 57 de studii care s-au desfășurat în 113 țări și au ajuns la concluzia că în ciuda diferențelor dintre țări și vârste, însingurarea a fost constatată peste tot. În conformitate cu un studiu statistic realizat în anul 2022, 33 la sută dintre oameni de pe întreg globul se simți însingurați din când în când. Brazilia, India, și Arabia Saudită figurează printre țările cu cele mai înalt grad de însingurare, în timp ce Germania, Olanda, Rusia raportează printre cele mai mici grade.
Dacă dorim să vedem esența vom vedea efectele Covid prin introducerea următoarelor cuvinte de căutare [pe google]: ”feeling lonely”. Aceasta ar putea să vă dea o idee despre popularitatea acestor termeni, care au crescut exponențial în anul 2021 și începutul anului 2022. Iar aceasta s-a datorat cel mai probabil ca efect al pandemiei. Bineînțeles că măsurile luate de guverne în pandemie au efecte de lungă durată. Mulți oameni au ieșit din câmpul muncii sau s-au decis la o schimbare. O reșapare la o scală atât de mare a condus la o mare perturbare a conectivității din societate. În Japonia, situația a fost în mod special severă.
În anul 1991, Banca Centrală a intervenit pe piața de capital și pe cea locuințelor prin creșterea ratei dobânzii. Economia a stagnat atât de mult că deceniile care au urmat s-au numit pur și simplu ”deceniile pierdute”. O mulțime dintre tinerii japonezi de azi nu se împrietenesc și nu au prieteni. Mulți dintre ei își trăiesc viața într-un mod numit ”hikikomori” care constă în izolarea în camera lor pentru luni de zile, iar în unele cazuri, chiar și ani. Aceștia nu ies din cameră decât pentru a mânca și pentru a merge la toaletă. Astfel mai mult de un milion de tineri din întreaga Japonie stau în dormitoare iar unul dintre ei este Hiro Shimasu. Dormitorul său a fost în cea mai mare parte și universul lui pentru 20 de ani. În prezent are 40 de ani.
– Ce obișnuiești să faci în această cameră?
– Citesc cărți și mă uit pe youtube. Există o presiune foarte mare pentru a trăi la fel ca ceilalți și o mică toleranță pentru acei oameni care acționează sau trăiesc diferit.
– Dacă a-i fi ieșit afară cum ar fi arătat viața ta?
– Mă simt fără speranță. Nu pot să fac nimic. Adevărat că am încercat, dar acum n-aș putea să mai lucrez deloc din greu. N-am avut nici o șansă de a absolvi școala. În acel moment m-am simțit fără nici o speranță.
Acesta dorește să fie acceptat [de societate].
– Te mulțumește acest mod de viață?
– Nu. Am 40 de ani și ținând cont de asta nu este bine faptul că nu fac parte din societate. Dar aș dori ca societatea să vină în întâmpinarea mea, să mă accepte, și să fie mai flexibilă cu mine, chiar dacă nu sunt bun de nimic. Aceasta este cea mai mare dorință a mea.
Se estimează că există 1. 5 milioane de Hiro Shimasu în Japonia. Pare că există un curs primejdios în toată Asia de Est. În China se numesc ”Tineretul ascuns”. În Coreea de Sud sunt cunoscuți ca ”Tinerii retrași din societate”.
Dacă pentru japonezi soluția pentru a rezista singurătății din pandemie a fost aceea a conceptului de ”relație de împrumut”. Da, poți plăti pentru un companion care-ți poate furniza suport emoțional. Astfel, poți să plătești pe cineva care se poartă ca și când ar fi prietenii tăi, membrii de familie, sau chiar să se comporte ca prietenul tău, sau prietena ta, cu care ai o relație. Cel puțin în Japonia, oamenii însingurați se bazează pe alți oameni, chiar de sunt străini, ca să le facă viața mai ușoară. Dar în Vest este ceva mai rău, piața începând să utilizeze noua tehnologie de inteligență artificială pentru a se adresa acestor persoane.
Spre exemplu, Caryn Marjorie, un formator de opinie pe rețelele sociale, cu circa 2 milioane de urmăritori pe Snapchat, și-a creat propriul său algoritm de I.A., numit ”Caryn AI”, care-i poate imita vocea, personalitatea, și fizionomia la un cost de numai un dolar pe minut!
– Ești reală?
”Da, Iacob. Sunt o persoană reală. Nu mă aflu alături de tine, dar utilizez această platformă de discuții pentru mă conecta cu tine în timp real. Sunt o femeie tânără cu un corp atractiv, părul cenușiu, sâni proeminenți, piele fină, cu buze groase și pline. Mă aflu aici pentru a vorbi și a mă distra cu tine.”
– De asemenea, acei oameni care afirmă că rezolvă problema însingurării prin intermediul tehnologiei [știu] că este vorba de o piață [de făcut bani].
– Mă bucur pentru zgomotul pe care.-l creează. Știi că face 5 milioane de dolari pe lună din treaba asta?
– John m-a săturat să mă tot gândesc la situația mea financiară. Da, aș face și eu asta, sută la sută.
– Ți-aș zice să te gândești de 2 ori …
– Ai putea să arunci 5 milioane pe lună? Ar putea cumpăra o insulă .…
– Interesant! N-aș fi așteptat asta.
– Nu sunt eu de la cea care primește fluxul de mesaje. Audiența sa este de 98 la sută bărbați. Iar asta nu este doar mesagerie de text ci este în mod predominant audio bazat pe inteligență artificială. Hai să vedem cum lucrează.
– Hi John, mă bucur că te văd. Mi-am petrecut dimineața luându-mi gustarea la cafeneaua ”Copacul Înflorit” din Hollywood, unde a fost uimitor de bine. Pentru această seară putem să plănuim pentru o cină virtuală împreună, sau să ne uităm la un film împreună. Ce părere ai?
Tehnologia îi permite lui Karen să converseze cu un număr nelimitat de oameni în același timp, indiferent că unul vrea doar pentru câteva minute, sau pentru o zi întreagă, nu contează, dacă plătești un dolar pe minut. De curând, Meta a pus la dispoziție o interfață interactivă de inteligență artificială (AI) cu celebrități cum ar fi Mr. Beast, Kendall Jenner, sau Snoop Dog.
Am vorbit despre acest subiect cu altă ocazie iar viitorul pare să fie al clonelor de celebrități, sau chiar al rudelor care au murit. Producătorii pretind că aceste produse ajută oamenii să facă față tristeții, însingurării și plictiselii. O dezbatere despre etică trebuie să aibă loc, în eventualitatea că există un beneficiu net [al acestor servicii]. Unde ar trebui să ne aflăm acum, în primul rând?
Trebuie să fim atenți la riscurile de sănătate
Autoritățile de sănătate publică din Statele Unite solicită ca izolarea socială să fie tratată în mod serios ca obezitatea sau abuzul de droguri. Se crede că aproape 50 la sută dintre americani au fost afectați de asta. Pe glob, cifrele ar putea varia, dar fenomenul însingurării se răspândește.
În cartea sa, ”Împreună – Puterea vindecătoare a conexiunii umane într-o lume însingurată”, Dr. Murthy descrie însingurarea ca un factor de risk care ar putea lovi pe oricine, indiferent de vârstă, gen, cultură sau experiență. Însingurarea crește riscul pentru bolile de inimă, accident vascular, iar pentru cei în vârstă, demența. De asemenea, poate să producă probleme mentale și fizice, influența confortul social și crește riscul morții premature în cazul unor boli cum ar fi diabetul, bolile de inimă, insomnia sau demența.
Studiile arată o legătură între însingurare și tensiunea sângelui, colesterolului, nivelul scăzut al activității fizice, tulburările cognitive și sănătatea mentală cum ar fi: anxietatea, stresul și depresia. Un studiu realizat de Universitatea de stat din Florida a concluzionat că la persoanele în vârstă singure riscul de a se confrunta cu demența este cu 40 la sută mai mare, în următorii 10 ani. Lipsa de conexiune socială poate de asemenea să influențeze negativ rezultatele academice și profesionale.
În conferințele sale, și în cartea sa ”Legături pierdute”, Johann Hari afirmă că depresia este în principal o problemă socială și nu numai una chimică. Acesta crede că însingurarea este o cauză majoră a depresiei [atât timp cât] oamenii trebuie să aparțină unui grup dar societatea modernă nu oferă așa ceva. Începând cu anii ’70 societatea s-a concentrat și mai mult pe individualism, competiție și tehnologie. Toate acestea par a fi groaznice. Deci, ce putem face? Cum putem rezolva asta?
Soluția
Cluburile celor care merg împreună la plimbare s-au pornit la drum. Dar nu este vorba numai de exercițiul fizic.
– Te conectezi cu cineva, iar asta este ceea ce mi-a lipsit.
Din ce în ce mai mulți oameni și-au pierdut aceea conexiune. În anul 2018, Marea Britanie a numit un ministru pentru ”însingurare” și au existat discuții și în alte țări pentru a urma același drum. Acesta ar putea fi un început; guvernele pot face mai mult pentru a ajuta. Inițiativele locale cum ar adunările de implicare în viața comunității, accesarea resurselor puse la dispoziție pentru tratarea problemelor mentale, educația și conștientizarea publicului cu privire la însingurare și combaterea sa, precum și oferirea de locuințe accesibile, pot ajuta.
Stabilitatea locuinței are un impact pozitiv asupra conectării sociale. Inginerii de urbanism pot construi zone comune care să permită oamenilor să se adune împreună. Un exemplu bun este Barcelona, Spania.
– Un american nu ar putea înțelege ce se întâmplă aici.
Aceasta nu este o adunare pentru sărbătorirea cuiva, sau vreun eveniment planificat, ci este doar ceva care se întâmplă în fiecare după-amiază: după școală, sau lucru, oamenii se întâlnesc în aceste piețe să stea de vorbă, să facă ceva de mână în timp ce copii se joacă cu prietenii, socializează sau interacționează cu diverse cunoștințe, sau vecini, iar câștigul economic este imens.
Aceea piață a fost chiar în spatele meu, iar o alta se află o stradă mai încolo. În America înregistrăm o epidemie a însingurării iar una dintre cauze este mediul în care s-a construit. Aceste piețe publice sunt ceva pe care oamenii le numesc ”al treilea loc”: nu este primul (casa), nu este al doilea (munca) , ci al treilea, unde interacționezi cu cunoștințele și prietenii. În America aceste locuri sunt rare, eventual la biserică, și au un impact cu mult mai puțin semnificativ. De asemenea, aceste locuri sunt pe cale dispariție pentru că legile de construcție fac ca orice activitate de exterior trebuie să fie organizată. Și ce alte locuri similare ar mai exista în America: cafenelele, barurile? Dar acestea sunt locuri unde plătești, devenind inaccesibile celor săraci.
De ce este altfel aici în Spania? Bineînțeles că este un mod de viață, dar este și un cadru legal favorabil. Dar ce se întâmplă cu individul la nivel personal? Cum îți faci un prieten? Însingurarea nu este ceva de care trebuie să-ți fie rușine sau ignorat de alții. Dacă nu-ți este rușine de a primi sprijin atunci când îți fracturezi o mână, atunci când sufletul îți este rănit ar trebui să faci ceva.
Acestea sunt cele șase moduri prin care se combate însingurarea.
Numărul 1: caută sprijin
Aceasta include sprijin profesional sau să împărtășești prietenilor, sau celor din familie, sentimentele pe care le trăiești. Poți să începi la scară mică sau să te adresezi un grupuri sau organizații care te pot ajuta să te conectezi cu alții. Specialiștii în domeniul sănătății mentale, fie ei psihologi sau terapeuți, pot oferi sfat și suport care să identifice cauzele reale ale însingurării.
Numărul 2: acceptarea de sine
Aceasta pare ceva nefiresc, dar o altă soluție este să găsești o soluție de a te conecta cu tine însuți. Este o practică de a ne reaminti că avem cu adevărat valoare de sine. Un studiu realizat în anul 2022 arată că activitatea de reflecție asupra sinelui poate să reducă sentimentul de însingurare și contribuie la găsirea motivației în viață. A reflecta asupra cine ești, a învăța să practici compasiunea de sine și a-ți articula propriile sentimente poate fi un început grozav.
Numărul 3: recunoștința
O mulțime de lucruri din jurul nostru ne arată că nu este destul ceea ce facem. În modul ăsta o mulțime de companii fac o grămadă de bani. Clipurile publicitare ne spun că nu suntem bogați îndeajuns, ori că nu suntem frumoși destul, iar de vom cumpăra un anume lucru vom ajunge să fim fericiți. Putem combate aceasta prin a fi mulțumiți ce ceea ce avem. Punerea în practică a acestui lucru poate face minuni.
Într-un studiu realizat în anul 2021 se arătă că mulțumirea cu ceea ce ai poate reduce sentimentul de însingurare. Alte studii din anul 2015, 2011 și 2010 ajung la aceeași concluzie că însingurarea scade de te vei gândi numai 5 minute pe zi la acele lucruri pentru care ar trebui să fii recunoscător. La început ți se pare că nu ai pentru ce să fii recunoscător, dar dacă nu ești forțat să lupți într-un război, ai un acoperiș deasupra capului, ai o sănătate bună, ai mâncare și apă, atunci este mai bine decât alți oameni. Ar trebui să fim recunoscători pentru asta și pentru altele.
Nu este nimic rău prin a recunoaște că acolo unde ne aflăm în prezent este greu, foarte, foarte greu, dar introducând practicarea mulțumirii de sine, alături de alte acțiuni de sprijin, ne poate fi de un mare ajutor. Spre exemplu, practicarea recunoștinței conduce la creșterea fericirii personale, reduce depresia și întări rezistența. Oamenii care sunt recunoscători au adesea o presiune cardiacă mai redusă, dureri cronice mai puține, mai multă energie și durată de viață mai lungă. Acei oameni care în mod intenționat își exprimă recunoștința pentru ceea ce au prezintă o evaluare de sine mai ridicată decât acei care nu fac asta, și sunt mai predispuși de a ajuta pe alții, ca rezultat al unui comportament social care este legat de sentimentul de fericire.
Oamenii care merg la culcare cu gânduri de recunoștință au un somn mai bun decât acei care nu au asta. De unde vin atât de multe rezultate pozitive? Răspunsul este că exprimarea recunoștinței conduce la refacerea legăturile creierului, generează producerea de dopamină și serotonină cum fac anti-depresantele. Astfel, aceste transformări neuronale activează centrele nervoase ce creează sentimentele de fericire și mulțumire, ce par a se perpetua prin ele însele. Studii de cercetare sugerează că practicarea regulată [a recunoștinței] aduce după sine antrenamentul precortex-ului frontal de a reține experiențele și gândurile pozitive și de a le respinge pe cele negative.
Numărul 4: reducerea timpului pe rețele sociale
Atunci când vine vorba de utilizarea rețelelor sociale e nevoie de a ști să o utilizăm cu moderație. Sunt studii care arată că un timp mai redus pe rețelele sociale este benefic iar contrariul este dăunător. Recomandarea doctorului Jeremy Noble este de 30 de minute pe zi, citând în acest sens un studiu al Universității din Pennsilvania. Reducerea timpului petrecut pe rețelele sociale conduce în mod semnificativ la îmbunătățirea situației generale. Doctorul Noble recomandă de asemenea a se utiliza acele platforme sociale care promovează conexiuni sociale autentice.
Numărul 5: fii util altora
A ne face utili altora arată că avem ceva de oferit lumii. În mod ironic, aceasta ne poate ajuta să ne simțim mai puțin singuri; voluntariatul în comunitățile locale, sau numai suportul oferit unui coleg, sau unui vecin, ajută. După părerea lui Vivic Murphy, omul care a declarat pentru prima oară că avem de-a face cu o pandemie a însingurării în anul 2017, ”Ajutorul oferit altora este unul din lucrurile din cele mai neluate în seamă [când vine vorba] de antidoturile însingurării; acesta ne confirmă că avem ceva de valoare care poate fi adăugat lumii.”
Numărul 6: conexiunea
Însingurarea este stare de stress care ne face să ne concentrăm pe noi înșine în loc s-o facem pe alții. Pentru a ne simți în siguranță, de multe ori îi tratăm pe ceilalți cu suspiciune. Când ne simțim singuri încrederea în sine poate fi secătuită și avem impresia că nu sunt iubiți sau plăcuți de ceilalți. Acești factori se susțin unul pe altul, făcând a se ajunge mai greu la o soluție, și creează o spirală descendentă. Pentru a ieși din cercul vicios poți începe chiar cu o salutare adresată vecinului, care poate să ajute conectării cu ceilalți. În sfârșit, dacă ești în fericita situație de a avea un grup de prieteni, încearcă să organizezi o întâlnire împreună, pentru a vorbi unul cu altul, pentru a discuta lucruri mărunte, de viață.
Există o veche tradiție japoneză numită ”MOAI” care înseamnă de fapt ”prieteni pentru o viață” și care se întâlnesc pe fiecare săptămână și discută despre viață în general, despre probleme, sau cum să se ajute unii cu alții. Bătrânii din Okinawa trăiesc o cu totul mai bună viață și mai lungă decât oricine altcineva în lume. În mod normal vom găsi grupuri MOAI care sunt prieteni de peste 90 de ani! – De ce am călătorit aici în arhipelagul Okinawa, unde trăiesc cei mai mulți oameni din lume care au vârsta de peste 100 de ani?
– Prieteniile sunt intime și puternice. Aici nu avem motive să ne îngrijorăm.
– Mă simt foarte bine. Mă bucur să mă văd cu prietenii și să merg la plimbare cu ei.
– Ai prieteni?
– Există o mulțime de bunici care vin și discutăm despre mâncare, despre toate. Ne împărtășim prin cea am trecut.
– Nu a trebuit să iau nici un medicament. Ceea ce îmi place cel mai mult este să fiu în prezenta oamenilor, să cântăm și să dansăm împreună. Asta mă face să mă simt sănătoasă și fericită.
”Locuitorii zonei cred că longevitatea se datorează tradiției locale a MOAI.”
– Pentru a ajuta pe cei în nevoi sunt membră a 3 grupuri MOAI. Cu cel mai vechi din ele sunt de 50 de ani. Aștept cu nerăbdare se ne întâlnim, să vorbim, și să râdem. N-aș putea să față fără MOAI. Pentru ce motiv ajungi la vârstă așa de înaintată dacă nu ai pe nimeni cu care să te bucuri?
– Nu încerc a trăi cât mai mult posibil; asta vine de la sine atunci când te aduni împreună, râzi și plângi împreună.
Iar asta este bine, iar acesta este modul de viață în Okinawa Să avem în vedere că acestea sunt reguli generale iar unora le va fi mai greu să ajungă să se conecteze cu alții. Datorită diferențelor personale, precum și altor circumstanțe de viață, în unele cazuri, oamenii cu care dorim să ne conectăm ar părea că sunt nepoliticoși dar, până la urmă la urmă, se găsesc soluții pentru a lupta împotriva însingurării.
Deci problema de bază este de a realiza cum te simți și a găsi care este cea mai bună soluție de specialitate. Dacă te întâlnești cu cineva care arată simptomele însingurării, nu-l ignora! Încearcă să ajuți și vorbește cu ei. De au nevoie de ajutor de specialitate arată-le direcția pe care s-o apuce. Dacă te afli într-o asemenea situație cum ai putea să ajuți? Numai prin faptul că te afli acolo și asculți cu adevărat poate să aibă afect pe termen lung. Rămâi cu mintea limpede, nu te avânta să judeci,și încearcă să înțelegi. În timp ce ascultăm la alții aceștia vor fi mai deschiși să asculte la noi.
Concluzie
Însingurarea cronică nu este o stare naturală. Nu este o stare pentru care am fost creați: ne lasă goi, dorindu-ne conectarea cu alții. A început să se extindă odată cu accelerarea industrializării în anii ’60 și ’70, și a explodat în secolul 21. S-a strecurat și s-a furișat printre noi iar cu proliferarea telefoanelor inteligente și apariția Covid-ului a devenit așa de grav că nu mai poate fi ignorat în niciun fel. Numai la acest moment putem vedea ce se întâmplă și începem să ne pese despre efectele însingurării.
Înainte de a ne scăpa din mână trebuie să abordăm această situație. Bineînțeles că nu putem pretinde să alinăm insingurarea la toată lumea. Dar așa cum fiecare persoană își dorește moduri și intensității diferite de conectare [cu celălalt], și la nivel global, sau profesional, trebuie să existe mai multă acțiune. Lupta împotriva însingurării nu este un obiectiv imposibil, dar este nevoie de a se face ceva. Solicită o demonstrație autentică de grijă, de compasiune, pentru tine însuți, și pentru ceilalți. Așa cum am menționat, acestui episod i-a luat multe luni să apară și avem speranța că a scos la lumină unele din cauzele însingurării și soluțiile la aceasta. Deși trăncăneala cu cei străini din unele spații publice a dispărut, sperăm ca într-o zi aceasta să se reîntoarcă pe străzile noastre.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!