Ascultați un scurt și frumos cuvânt în care părintele arhimandrit Efrem Panausis ne vorbește despre puterea rugăciunii.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
(pentru o vizionare optimă vă rugăm întoarceți celularul sau tableta pe orizontală înainte de a porni clipul)
Powered by RedCircle
Rugăciunea înseamnă să-I vorbești lui Dumnezeu. Ce înseamnă să-I vorbești lui Dumnezeu? Să îți deschizi inima înaintea Lui.
Sf. Părinți ne spun că, întâi de toate, folosim rugăciunile rânduite de Biserică. Există uneori dilema: „Să mă rog cu cuvintele mele sau cu cuvintele rânduite de Biserică?” Ne rugăm și cu cuvintele acestea din urmă, deoarece conțin plinătatea rugăciunilor de cerere. Când mă rog, mă rog pentru cele de care nu pricep că am nevoie. Atunci când preotul spune: „Vie Împărăția Ta!”, cui îi va trece prin minte că prima cerere a creștinului este venirea Împărăției lui Dumnezeu pe pământ? Dar, dacă va domni Împărăția lui Dumnezeu pe pământ, atunci toți oamenii vor fi fericiți.
Însă, din cauza nevoilor zilnice, nu ne trece prin minte acest lucru. Primul lucru este: „Să le fie bine copiilor mei!” Nimic altceva! Așadar, Biserica propune primele rugăciuni de cerere, iar apoi spune: „Da, vorbește-I Domnului, spune-i ce ai pe suflet!” Oamenii de dinaintea noastră aveau o rugăciune aparte, îmi amintesc că și mama mea spunea: „Ai grijă de toți copiii de pe pământ, și pe urmă de ai mei!” Vedeți, purtarea de grijă pentru comunitate era mai presus de grija personală! E foarte important caracterul comunitar! Apoi, să-I vorbești lui Dumnezeu cu cuvintele Tale!
De multe ori vin oamenii la spovedanie și întreabă: „Ce să fac în legătură cu problema aceasta?” Și așteaptă să ai vreo pilă pe undeva – [e o abordare lumească a lucrurilor]. „Știm pe cineva să ne ajute? Vreun primar? Vreun cunoscut?” Și le spui: „Roagă-te!” Adică îi dezamăgești. Și pentru că rămân dezamăgiți, îți spun: „Bine, și ce să mai fac?”
Realizez faptul că, și eu și acei oameni, nu am priceput puterea rugăciunii. Când spune Hristos că putem spune, prin credință, muntelui să plece în mare, se referă la rugăciune, nu la puterea fizică a omului. Nu a spus că omul are atâta putere încât poată mișca muntele din loc. Prin rugăciune o va face! Nu am priceput că rugăciunea e atotputernică! Nu am înțeles cum lucrează rugăciunea! Eu vă voi spune, nu neapărat din experiența mea sau pentru că știu asta, ci pentru că cunosc aceasta de la oameni care au trăit-o.
E ca și cum ai lua o mașinărie nouă și te-ai întreba dacă funcționează. Vă voi spune cu mâna pe inimă că funcționează. Dacă ridici receptorul și-I spui Domnului: „Nu mă simt bine! Nu mă simt bine! Nu știu ce vei face, însă nu mă simt bine!” Vă informez că funcționează. Nu știu cum, nu știu de ce, însă Dumnezeu nu are nevoie să audă acest lucru, noi avem nevoie! Noi să pricepem cât suntem de limitați! Știți, în vremea noastră se idolatrizează puterile oamenilor: „Sprijină-te pe tine însuți, stai pe picioarele tale!” Însă, tot ce pățim e din această pricină: ne-am încrezut prea mult în noi!” Schimbă-ți gândul!
Sprijină-te și pe Dumnezeu! Spune-I: „Voi face și eu ceea ce pot, și Tu să faci ceea ce eu nu pot.” Nu am spus că voi sta cu mâinile în sân. Însă nu pot face cele cu neputință! Voi face ce îmi e la îndemână. Adică? Să îți dau la mână ceva pe care Tu poți face. Pot să fac acest lucru? Da. Așadar, rugăciunea acoperă aceste nevoi. Aș spune că perioada postului, în general pentru viața duhovnicească, e o perioadă a unui dialog deschis cu Dumnezeu. Dacă am putea aduce împreună rugăciunea și studiul cuvântului lui Dumnezeu, atunci am avea un dialog deschis deplin lucrător. Vorbim prin rugăciune lui Dumnezeu, iar El ne răspunde prin studiu. Noi nu suntem sfinți, ca să-l auzim pe viu prin intermediul îngerilor, Îl vom auzi prin cuvântul Sfintei Scripturi și al Sfinților Părinți. Atunci Îi vorbesc și îmi vorbește. Și va fi un dialog ce conține adevărata viață!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Da, frumos, dar nu ni l-ati prezentat pe acest părinte. De la ce bsierica și din ce localitate e?
A spus părintele.
Sărut mîna, părinte Teologos! De cîteva zile vroiam să vă întreb ceva referitor la rugăciune și iată acum tema potrivită. Cum pot să mă rog pentru cineva apropiat folosind Psaltirea? Am auzit expresia „trece-l la Psaltire dar nu-mi dau seama cum.