Urmăriți un scurt și frumos documentar realizat de Trinitas TV cu mărturii ale părinților athoniți despre sfințenia Sfântului Dionisie Ignat.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Acestea sunt articolele pe care le-am publicat în cursul acestei săptămâni pe site-ul O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte.
Urmăriți un foarte frumos documentar artistic care are ca subiect viața unui mare ascet al secolului 20, cuviosul bulgar Dobri Dobrev care, cu toate că era un cerșetor de o sărăcie lucie, a devenit cel mai mare donator cunoscut în istorie al marii catedrale Sf. Alexandr Nevsky din Sofia.
Ascultați o discuție foarte interesantă cu Andrei Bândilă, un compozitor de muzică de film, cântăreț și profesor de chitară și pian care ne vorbește despre relația dintre muzică și duhovnicie, o relație foarte necesară în curentele muzicale care astăzi îi împing pe oameni și mai ales pe tineri, departe de Dumnezeu.
Urmăriți un bun și documentat cuvânt despre originile pentru „înainte de Hristos” și „după Hristos”. De asemenea, se vorbește și despre Sfântul Dionisie Exiguul, sfântul dobrogean care a calculat anul nașterii Domnului.
Apropiindu-se data votării în Grecia a proiectului de lege care ar legaliza căsătoriile între persoane de același sex și deci adopția de copii de către aceste cupluri, mii de oameni fac mari demonstrații în piața Sintagma (piața Constituției) din fața parlamentului elen. Mai jos aveți fotografii de la manifestația împotriva „sodomizării societății elene” (după cum scandau manifestanții). De asemenea, Sfântul Munte Athos a emis o declarație a Sinaxei Duble care s-a întrunit în mod extraordinar în acest scop. Mai jos aveți textul declarației – un text foarte duhovnicesc – precum și fotografiile de la demonstrații:
Urmăriți un material scurt clar și la obiect în care Jonathan Pageau ne descoperă care este singura diferență dintre Magie și Rugăciune.
„De ce?”, „De ce?”, „De ce?” – e o întrebare care ne chinuie de multe ori în relațiile interumane. Ascultați-l pe IPS Athanasie de Limassol care ne explică într-un cuvânt scurt și frumos ce trebuie să facem în această situație.
Ce este discernământul? Cum îl dobândim? Cum îl păstrăm? Urmăriți un material în care încercăm să dăm răspuns la aceste întrebări precum și la altele conexe.
Ascultați un cuvânt scurt și folositor al neurologului Andrew Huberman care ne explică ce se întâmplă după câteva minute de social media.
Ascultați un cuvânt clar, scurt și necesar în care părintele Nicolaos Ludovikos ne vorbește despre mântuire, despre păcat și despre sfințenie. Sunt lucruri pe care credem că le știm însă realitatea este alta.
Ascultați un scurt cuvânt al părintelui Zaharia Zaharou în care acesta ne explică concis care sunt cele trei secrete ale vieții duhovnicești.
Ascultați-l pe părintele Pimen Vlad care ne povestește cu mult har despre o sfântă mai puțin cunoscută, care însă dă numele multor femei din România: Sfânta Chrysi/Hrisi sau – pe românește – Sfânta Aurica sau Aurelia. De asemenea atinge și probleme ale societății actuale – probleme interne și externe ale românilor.
Urmăriți un material halucinant în care se dezbate un aspect de neconceput al imigrației „ilegale” din SUA, imigrație care este permisă în mod tacit de către autoritățile aflate azi la putere în această țară: este vorba despre oprirea cursurilor de la școli pentru că școlile sunt folosite ca adăpost pentru imigranți.
Parlamentul elen a votat la miezul nopții dintre 15 spre 16 februarie 2024 legea prin care se legalizează căsătoriile de același sex, fiind prima țară de religie majoritar ortodoxă care face acest pas. Legea a fost adoptată în ciuda protestelor masive ale societății civile grecești și a Bisericii Ortodoxe din Grecia.
Urmăriți un documentar șocant despre una dintre țările care au – sau mai bine zis avea – un foarte bun renume și era o destinație predilectă pentru emigranții români: Canada. Vedeți unde duce libertinajul progresismului în țara unde toate drogurile sunt legale.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Multumesc parintelui Teologos pt explicatiile f clare legate de ascultare si Har.