Urmăriți un bun și documentat cuvânt despre originile pentru „înainte de Hristos” și „după Hristos”. De asemenea, se vorbește și despre Sfântul Dionisie Exiguul, sfântul dobrogean care a calculat anul nașterii Domnului.
Vizionare plăcută! (După clip aveți podcastul și transcriptul)
(pentru o vizionare optimă vă rugăm întoarceți celularul sau tableta pe orizontală înainte de a porni clipul)
Powered by RedCircle
Acest episod va fi online în anul 2024 d.Hr. Dar de ce? De ce numărăm anii așa cum o facem? Ce înseamnă d.Hr. (AD)? De ce punem AD (d.Hr.) înainte (sau după) an și cine e geniul care a inventat acest sistem?
Probabil că știți anul în care v-ați născut. Probabil că știți anul în care vă uitați la acest videoclip. Au existat multe calendare folosite de țările și civilizațiile din întreaga lume, timp de secole, și totuși, cumva, acesta e recunoscut și înțeles în întreaga lume.
Termenii î.Hr. (B.C.) și d.Hr. (A.D.), atunci când vine vorba de numărarea anilor, se referă la Iisus Hristos. Acesta nu este un secret sau o surprinză. De fapt, majoritatea oamenilor știu acest lucru. În ultimii ani a existat o mișcare de a crearea unui termen mai „corect din punct de vedere politic” și anume „e.n” și „î.e.n”, cu referire la „era noastră”. Există o tentație pentru noi, ca și creștini, de a ne enerva din cauza acestei corectitudini politice, și a eliminării lui Hristos din sistemul de numerotare. Era noastră nu prea are vreun sens, deoarece există și alte calendare în afară de cel creștin.
Dar acest videoclip nu este pentru a ne enerva. Din păcate, sunt mai mulți creștini pe Pământ care se enervează la ideea ”erei noastre”, decât sunt creștini care îl cunosc pe adevăratul geniu, omul, creștinul și sfântul, care a inventat acest calendar, în primul rând. Deci, atunci când urmăriți acest videoclip și când lăsați comentarii, mai degrabă decât să comentăm lucrurile care ne enervează în legătură cu utilizarea modernă a calendarului, să comentăm mai degrabă cât de mult îl apreciem pe Dionsie Exiguul. Acesta este omul care, în sec. 6, a decis că toată istoria și tot timpul ar trebui să fie centrate și să fie înțelese ca fiind centrate, în jurul singurei Persoane care a influențat [timpul] cel mai mult.
Sfântul Dionisie din România
Dionsie era originar din ceea ce astăzi numim România și dintr-un oraș cunoscut sub numele de Constanța. În jurul anului anul 500, a călătorit în orașul Roma. Acest lucru s-a întâmplat cu secole înainte de schisma dintre Est și Vest. Roma era încă unită cu ceea ce a devenit Biserica Ortodoxă Răsăriteană, așa că Dionisie lucra pentru episcopul Romei, cunoscut sub numele de Papă. Aici, la Roma, Dionisie a continuat să crească în expertiză în matematică, astronomie, istorie și teologie.
A tradus mii de texte din limba greacă, din lumea creștină răsăriteană în latina locală, iar despre el se spunea că era atât de bun la traducerea între aceste două limbi, încât o putea face fără să se gândească. Putea să citească în greacă și să vorbească în latină, și să o facă și invers. Acum, acest lucru în sec. 20 a devenit cunoscut sub numele de „interpretare simultană”. Este o abilitate incredibil de dificil de dobândit, care folosește 20 de abilități cognitive diferite, iar la ONU au echipe de acest gen, pentru că este atât de obositor încât pot rezista doar o jumătate de oră o dată. Dionsie Exiguul făcea asta tot timpul.
Și când era întrebat orice întrebare despre Scripturi sau despre Dumnezeu, putea cita din Biblie fără să o consulte. Toate acestea ne spun că omul era un geniu. Un prieten de-al său a scris după moartea sa, că el a dovedit prin faptele sale ceea ce a învățat despre Dumnezeu. Dionisie Exiguul a trăit credința creștină.
Calendarul, după Întruparea Domnului
În Roma, Dionisie a lucrat pentru mai mulți papi la rând și, în cele din urmă, i-a prezentat unuia dintre ei munca pe care o făcuse la calendar. În întreaga lume, timpul fusese măsurat în general pe baza unor evenimente importante sau a unor conducători importanți. Astfel, noi înțelegeam timpul prin faptul că ne aflam „în al cincilea an al împăratului Jack” sau ceva de genul acesta. Iar ceea ce Dionisie sugera era să refacem acest sistem într-unul pe care toată lumea, de la Est și Vest, indiferent cine era împăratul, să-l folosească împreună.
Una dintre principalele figuri istorice folosite la acea vreme, pentru numărarea anilor, era împăratul Dioclețian. Dioclețian a trăit în sec. 4 și i-a persecutat drastic pe creștini. Iar lui Dionisie nu i-a plăcut ideea că ar trebui să măsurăm timpul bazându-ne pe cineva atât de crud. Dionsie a considerat că Biserica ar trebui să măsoare timpul în jurul figurii lui Iisus Hristos, pentru că Întruparea era evenimentul central al întregului timp și al întregului Cosmos.
Dionisie a creat un sistem pe care îl folosim în toată lumea până astăzi, iar Întruparea lui Hristos a devenit începutul sistemului: 1 d.Hr. (A.D. 1) A.D. este acronimul cuvintelor latinești „Anno Domini”, sau „anul Domnului nostru”. Atât de multe calendare vechi au folosit domniile regilor și ale împăraților pentru a forma anii, și exact asta făceau creștinii. Acest lucru înseamnă că fiecare an este un an al Întrupării lui Hristos. Așadar, când spunem „A.D. 2024”, înseamnă „anul Domnului nostru 2024”. Pentru a fi corect structural, AD trebuie să fie pe primul loc. „2000 AD” este incorect. „AD 2000” este corect. Termenul B.C./î.Hr. înseamnă „Înainte de Hristos”. Începe în același punct al Întrupării lui Hristos, dar se duce înapoi, astfel că Iulius Cezar a fost ucis în 44 î.Hr., adică cu 44 de ani înainte de Întruparea lui Hristos.
Termenul î.Hr. a fost inventat câteva secole mai târziu de către un istoric și sfânt britanic, Beda Venerabilul. Acesta întocmea o istorie a insulelor britanice și avea nevoie să găsească date pentru lucruri care s-au întâmplat înainte de Întruparea lui Iisus, așa că a inventat B.C./î.Hr. Termenul B.C./ î.Hr. se pune după an, deci dacă auziți „50 î.Hr.” înseamnă că este vorba de 50 de ani înainte de Întruparea lui Hristos. Dacă este „A.D. 50/50 d.Hr.”, înseamnă că e vorba de 50 de ani după ce S-a Întrupat. Nu există un an zero, deoarece nu există niciun an în care Iisus să nu fi fost Dumnezeu, în care Iisus să nu fi fost la conducere. Tot timpul este împărțit în înainte de Întruparea Sa și după Întruparea Sa, dar tot timpul este centrat în jurul Lui.
De ce “Exiguul”
Numele Dionsie Exiguul, în mod normal, se traduce prin „Dionisie cel Smerit”. O interpretare mai contemporană a lui ”Exiguul” poate fi aceea că este „Dionsie cel Neînsemnat”, „Dionsie cel Mic”, sau poate „Dionisie cel Irelevant”. De fapt, este un nume pe care și l-a dat singur, și a făcut-o din semerenie autentică, pentru că existau toate aceste texte și te întrebai: „Cine le-a tradus?” Ei bine, Dionisie. „Care Dionisie?” Chiar nu contează…
El chiar se considera pe sine ca fiind irelevant, iar acest lucru duce la unul dintre aspectele mele preferate despre el: deși a murit în 544 d.Hr., a fost recunoscut ca sfânt în 2008 d.Hr. De ce a durat atât de mult? Ei bine, se pare că oamenii cu adevărat l-au crezut pe cuvânt, că era lipsit de importanță și nesemnificativ. Oamenii au uitat să îl canonizeze până în 2008, când Biserica Ortodoxă Română a decis: ”Această persoană trebuie să fie ținută minte!”
Iar Sfântul Dionisie Exiguul este iubit în România, locul său natal, ca sfântul ce este. Nu noi facem sfinți, ci Dumnezeu face sfinți, iar uneori ne ia ceva timp să recunoaștem asta. Uneori este nevoie de câțiva ani, iar în acest caz ne-a luat secole. Și este un record impresionant de smerenie a Sfântului Dionisie.
Exemplul lui Dionisie Exiguul ne amintește că nu avem nevoie de atenție sau de laude din partea oamenilor pentru a-L sluji pe Dumnezeu sau chiar și pentru a schimba lumea. Trebuie să o facem cu smerenie, cu dragoste și în fiecare zi a anului, pentru că este încă un an al Domnului nostru. Vă mulțumesc foarte mult pentru că m-ați urmărit. Când am aflat prima dată despre Sf. Dionisie m-a făcut să apreciez întregul calendar mult mai mult.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!