Ascultați o discuție foarte interesantă cu Andrei Bândilă, un compozitor de muzică de film, cântăreț și profesor de chitară și pian care ne vorbește despre relația dintre muzică și duhovnicie, o relație foarte necesară în curentele muzicale care astăzi îi împing pe oameni și mai ales pe tineri, departe de Dumnezeu.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Introducere. Despre rolul artei
Părintele Teologos: Dragii noștri, ne aflăm cu Andrei Bândilă, un om de muzică, să știți, adică este profesor de muzică la copii de pian și chitară, nu?
Andrei Bândilă: Da.
Părintele Teologos: Baterist, compozitor de muzică de film la Trinitas și în multe multe locuri. Trebuie să știți că Trinitasul face filme, nu spunem acum ce…sunt în pregătire, da? Nu-i frumos să spunem. Vă spun asta ca să urmăriți postul respectiv. Și aș dori să vorbesc cu Andrei, tema muzicii, pentru că e o temă care pe mine mă preocupă foarte mult, de ce? Pentru că foarte mulți închinători vin și îmi spun, Părinte, ce să facem cu copiii noștri care ascultă niște muzică care la ora asta nu mai este muzică, să zic așa, un curent artistic, ci este un păcat pe față, o muzică foarte agresivă, plină de înjurături. Când spun agresivă nu mă refer neapărat, fraților, la chitări, la rock, la heavy metal și curentele metalice și așa mai departe, ci mă refer întâi de toate la revolta pe care o provoacă această muzică. Și poate să fie o muzică chiar hip-hop care este o muzică foarte… poate să fie o muzică hiphop sau trap care este un curent, ferească Bunul și Sfântul Dumnezeu!, cum spuneam, plin de înjurături care nu își au locul. Și din cauza asta aș dori să îl întreb pe Andrei, primul lucru să-l întreb, ce rol are sau ar trebui să aibă arta? Cum vezi treaba asta?
Andrei Bândilă: Cred că în primul rând este o mare nevoie de frumos în lume…
Părintele Teologos: Da.
Andrei Bândilă: Mai ales în lumea noastră. Pentru că aici la dumneavoastră, de la natură la câte un arici, de fapt, câte o floare, nu duceți lipsă de artă, de frumos și noi avem o foarte mare nevoie de frumosul autentic pe care îl găsim în natură când venim în Sfântul Munte. Unii artiști profită de nevoia asta și atunci o exploatează. Compun o artă, un surogat, de fapt, un surogat al frumosului, al harului pentru că din punctul meu de vedere arta trebuie să transmită har al lui Dumnezeu și trebuie să se nască din harul lui Dumnezeu și aici mă gândesc la folclorul nostru autentic, muzica noastră populară și cred că asta trebuie să facă arta: să transmită frumosul autentic.
Părintele Teologos: Da
Andrei Bândilă: Și să ne facă mai frumoși, mai trăitori în duhul într-un duh autentic.
Despre rolul și conduita artistului
Părintele Teologos: Da. țin minte țin minte pe Vanghelis că i-au luat la un moment dat un interviu, un celebru interviu în care l-au întrebat ce trebuie să facem astăzi? Dacă nu mă înșel, era cineva din emiratele arabele de la o celebră publicație și online și așa Al Jazeera se numește, depinde cum pronunțăm, și principala idee a lui Vanghelis acolo era că ce trebuie să facem este să investim frumos.
Andrei Bândilă: Exact, da.
Părintele Teologos: Trebuie să investim în frumos și în contextul ăsta care crezi că e rolul artistului? Ce trebuie să facă el?
Andrei Bândilă: În primul rând, artistul trebuie să fie conștient că este doar un instrument și trebuie să se pună în mâna, în slujba oamenilor și în slujba lui Dumnezeu. O chitară dacă o iei și o îngrijești, o ștergi de praf, o acordezi, îi schimbi corzile la timp, altfel va suna în mâinile tale. Așa este și artistul în mâna lui Dumnezeu: este doar un instrument prin care se naște arta, se naște miracolul. Și atunci, tu ca artist sau noi ca artiști creștini ortodocși încercăm cât de cât să fim ancorați într-o viață duhovnicească chiar dacă nu putem, să zic, să ne împărtășim în fiecare zi, să ne spovedim la o săptămână și să ne facem pravila înainte să o compunem ceva, dar măcar să avem un program să avem o direcție bună, să încercăm să facem minimum necesar pentru a putea rezista în lume să nu înnebunești de tot, știți?
Părintele Teologos: Da, da
Andrei Bândilă: Atunci cred că rolul artistului, pe lângă munca pe care trebuie să o depună să se perfecționeze să fie din ce în ce mai bun, este aceasta de a avea grijă de el și artistul trebuie să aibă grijă de el. Adică trebuie să ai un program strict…
Părintele Teologos: Duhovnicesc.
Andrei Bândilă: Duhovnicesc. Trebuie să îți alegi foarte bine prietenii. Trebuie să știi când ieși din casă unde ieși și pentru ce ieși. Să îți limitezi activitățile distractive care ies din egoul tău, din sinea ta și să te aduni în tine și să încerci să îl rogi pe Dumnezeu să îți dea inspirația potrivită. Asta când nu trebuie să fii în fața oamenilor și să fii în centrul atenției…
Părintele Teologos: Da, pe scenă…
Andrei Bândilă: Să-i bucuri, să se bucure de tine și ei…
Partajarea trăirii
Părintele Teologos: Da, țin minte problema asta că după cum chitara este instrumentul artistului la fel și artistul este instrumentul lui Dumnezeu, țin minte un interviu pe care mi-l trimisese cineva și eu zic „ce? adică de ce îmi trimite interviul ăsta?” Și este un compozitor foarte mare și foarte cunoscut la ora asta și mai ales un compozitor din aria metal și ascult interviul și pentru că oamenii îmi trimit materiale pentru site și eu mă uit. La un moment dat în interviul ăsta, acest mare mare compozitor zice întreabă reporterul: cum compuneți? și el zice „dacă este posibil trebuie să fii cât de smerit posibil și să lași, dacă este posibil, instrumentele să cânte singure”. Mă uit la ăsta că și-a dat seama că, mă rog, la limitele lui, la nivelul lui, trebuie să fie totuși un instrument a lui Dumnezeu și trebuie să aibă o măsură duhovnicească.
Andrei Bândilă: Exact, da.
Părintele Teologos: Trebuie să aibă o măsură duhovnicească să nu se bage pe cât posibil să nu se bage, să nu se bage… Ai putea să explici de ce sufletul omului e atâta de sensibil la artă și de ce… Vezi, pe de altă parte, mă gândesc eu acuma că ortodoxia, cred eu, este cea mai artistică credință – peste tot e artă: icoane, pereți, muzică – deci la slujbă peste tot se cântă, toată slujba este cântată. Bineînțeles că uneori dacă nu avem psalți, se citește, dar în mod normal, toată slujba se cântă. De ce crezi că este preferința asta și sensibilitatea asta a omului pentru artă?
Andrei Bândilă: Muzica, pe lângă altele, transmite o energie.
Părintele Teologos: Da.
Andrei Bândilă: Transmite energie și atunci eu ca și artist scot dinăuntru sufletului meu ceva, dar numai de acolo pot să scot, adică arta de calitate care poate fi consumată de ascultători este cea din adâncul sufletului artistului. Adică dacă vrei să faci ceva la suprafață…
Părintele Teologos: Vine și pleacă.
Andrei Bândilă: Da, vine și pleacă, cum sunt hiturile cele cunoscute și așa. Și atunci, tu dacă te duci în adâncul sufletului tău și te adresezi adâncului sufletului celui care ascultă e ceva foarte foarte profund.
Părintele Teologos: Autentic.
Andrei Bândilă: Foarte autentic.
Părintele Teologos: Cred că e o partajare a experiențelor și energia care se transmite, se transmite datorită faptului că e o partajare a experiențelor. Da, zi…
Muzica – cum și ce transmite
Andrei Bândilă: Și muzica este purtătoare de energie. Adică ea este purtătoare de energie cum vă povesteam de experiența cu toaca.
Părintele Teologos: Da…
Andrei Bândilă: Adică un om duhovnicesc, un om cu sufletul mai subțire, automat simte… Nu trebuie neapărat să fie neapărat duhovnicesc, dar care are o oarecare disciplină interioară, simte: măi, asta e ce trebuie, asta nu e ce trebuie, asta transmite, asta e din adânc, asta e sincera, autentică, asta nu e sinceră….
Părintele Teologos: Comercială, să zic așa
Andrei Bândilă: Da.
Părintele Teologos: Poți să ne spui experiența cu toaca, dacă vrei?
Andrei Bândilă: Am stat la o mănăstire în România o perioadă de timp și, printre altele, băteam și toaca Și un părinte foarte fain, foarte citit, duhovnicesc și așezat, după un concert de toacă de-al meu…
Părintele Teologos: Andrei e un foarte bun baterist printre altele, să știți, cântă la multe foarte multe instrumente, e foarte bun baterist. Continuă!
Andrei Bândilă: Și cumva nerenunțând pe atunci la duhurile alea, duhurile muzicii rock…
Părintele Teologos: Da…
Andrei Bândilă: Așa, mai cochetam… în mintea mea cu muzica rock și îmi mai rulau niște piese în minte, Părintele a simțit a simțit automat că e un duh care nu strânge lumea la rugăciune, ci o împrăștie și strânge, poate, alte duhuri. M-a chemat jos de la clopotniță, m-a lăsat să bat toaca și mi-a zis: „vezi că tu nu bați bine toaca, că se simte un duh de rock”, și într-adevăr, gândindu-mă cum am bătut toaca aveam fusul în mână și…
Părintele Teologos: Da, da…
Andrei Bândilă: Mă gândeam deja cu fusul în mână și cu toba mare, tot timpul bat cu piciorul drept, da, și s-a simțit asta, s-a simțit energia nepotrivită pentru acel moment.
Părintele Teologos: Cred că asta este marea problemă – că foarte mulți artiști astăzi în loc să-și transmită energia duhovnicească pe care o au, își transmit energia demonică.
Andrei Bândilă: Exact
Arta contemporană și principiile ei
Părintele Teologos: Pentru că foarte mulți artiști astăzi sunt departe de Dumnezeu, sunt departe de Dumnezeu. Ce principii crezi că are arta contemporană? Muzica contemporană?
Andrei Bândilă: Depinde, că am prieteni care fac artă contemporană foarte bună, foarte constructivă și…
Părintele Teologos: Mă bucur enorm sau aud treaba asta…
Andrei Bândilă: Și în același timp văd și dezastrul
Părintele Teologos: Mainstream, da
Andrei Bândilă: Da, dezastrul din jurul meu, pe care nu îl ascult, adică nu ascult muzică contemporană, dar la o aruncare pe internet, pe YouTube, veți vedea un dezastru.
Părintele Teologos: Da, un dezastru este.
Andrei Bândilă: De la pornografie la înjurături…
Părintele Teologos: Agresivități.
Andrei Bândilă: Agresivități… O muzică din ce în ce mai minimalistă, dacă s-ar putea o singură frecvență și un bit care să ruleze în continuu.
Părintele Teologos: Și pe care omul să își reverse patimile.
Andrei Bândilă: Exact, exact și pe de altă parte, este armonia, mă rog, încercarea asta de armonie de frecvență, de sunete puse din punctul meu de vedere foarte bine, foarte potrivit ca să-ți inducă o stare de neluciditate… știți?
Părintele Teologos: Da.
Andrei Bândilă: Cam asta e, cam așa văd eu muzica contemporană și arta contemporană.
Părintele Teologos: Adică o muzică care generează dependență, dar o dependență negativă…
Andrei Bândilă: O dependență negativă și o intrare într-o stare din asta de…
Părintele Teologos: Transă?
Andrei Bândilă: De transă, exact Cumva să te facă să uiți…
Părintele Teologos: O formă de drog, de fapt.
Andrei Bândilă: O formă de drog și într-un fel nu-i judec pe cei care ascultă tipul ăsta de muzică pentru că, trăind în lume, înconjurați de atâta urât și de atâta gri… nu ai cum să reziști altfel, decât dacă dacă Îl cauți pe Dumnezeu sau ai o direcție bună sau dacă nu, atunci te duci în cealaltă parte încercând să îți….
Părintele Teologos: Să scapi cumva de presiunea păcatului care este.
Andrei Bândilă: Ca un anestezic.
Părintele Teologos: Da, ca o beție, de fapt.
Andrei Bândilă: Exact.
Părintele Teologos: Și mai ales, nu trebuie să-i judecăm pe oamenii aceștia pentru că – bine, noi, ortodocșii, Slavă lui Dumnezeu! – dar în afara ortodoxiei nu există, adică există un dumnezeu fals, un dumnezeu al cruciadelor, al inchiziției, al puterii și așa mai departe, al banilor și atunci omul bine înțeles că rejectează. E o mare dramă.
Revenind, eu cred că la ora asta în muzică sunt mai multe curente muzicale și când spun curente muzicale nu mă refer neapărat la hip-hop trans care o fi trap și așa mai departe sau la metale, rock heavy metal, trash, speed și nu știu care că nici eu nu le mai cunosc, că mai demult eram foarte asta… ci ma refer că există curente revoluționare, există curente păcătoase pornografice de-a dreptul…
Andrei Bândilă: Da.
Părintele Teologos: Și cred că există și niște curente distopice care reușesc să arate problemele lumii asteia, dar nu reușesc să le dea soluția și atunci cad în depresie. Adică sunt curentele astea care ferească Bunul și Sfântul Dumnezeu. Mai sunt formele astea de beție pe care le-ai amintit și mai există, într-adevăr, muzica asta foarte foarte bună pe care spui că o asculți, care încearcă să-l scoată pe om în afara lumii acesteia, împingându-l către Dumnezeu, către muzica sferelor, cum discutam puțin mai înainte.
Andrei Bândilă: Da, da…
Muzică pentru tineri – exemple și recomandări
Părintele Teologos: Ai putea să dai numele unor compozitori sau ceva pentru tineri, că oamenii mă întreabă și eu nu știu că nu ascult muzică. Mă întreabă „ce muzică să asculte copiii lor?”
Andrei Bândilă: Da. Deci pe toți pe cei pe care îi meditez la chitară și pian, de fapt, pe părinții copiilor îi îndemn să le pună încă de mici să asculte muzică clasică.
Părintele Teologos: Da.
Andrei Bândilă: Aceasta cred că e cea mai importantă muzică – muzica clasică. Cred că știm cu toții și cu toții am citit ceva despre cum influențează cele două emisfere, despre cum ne schimbă chimia creierului muzica clasică și muzica bisericească și muzica bună, muzica de calitate instrumentală, dacă s-ar putea. Și pe de altă parte, eu recunosc, ascult foarte multă muzică clasică și multă muzică bună, dar simt nevoia din când în când de o evadare. Și atunci, tinerilor care au experimentat foarte multă muzică rock, de exemplu sau muzică rap sau alt tip de muzică modernă contemporană, le-aș sugera să nu treacă, adică să nu fie o trecere bruscă. Nu mai asculți rock deloc… să se încerce să se treacă treptat de la stilul ăsta foarte agresiv la un stil mai clasic pentru că la un moment dat o să înnebunești și o să simți nevoia să le lași pe toate, să te duci la Metallica, la Gun’s, la orice altceva decât ceva liniștit. Pentru că avem o revoltă interioară; de fiecare dată apare revolta asta interioară măcar o dată pe săptămână. Și atunci, bineînțeles, nu mă refer aici la death metal sau să ascultăm alte stiluri, dar să fie un echilibru…
Adică un concert acustic e potrivit o dată la nu știu cât timp sau studiul unui instrument muzical chiar dacă nu studiezi muzică clasică și nu ai darul de la Dumnezeu să studiezi, să aprofundezi muzica clasică, dar măcar două-trei acorduri, un ritm de chitară e foarte bine-venit pentru oricine de la 6 la 60 de ani – pentru că predau la copii de la șase ani până la 40-50.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Andrei Bândilă: Da și se vede o un progres extraordinar în viața lor, în sufletul lor pentru că simți omul când vine la tine și ai 50 de minute de stat cu el, mai discuți și despre altceva.
Părintele Teologos: Evident.
Andrei Bândilă: Și de la o lună la alta este un progres. Da. Deci muzică clasică, în primul rând. Muzică bisericească dar la biserică.
Despre a asculta muzică
Părintele Teologos: Da…
Andrei Bândilă: Nu prea sunt de acord cu ascultatul muzicii bisericești în…
Părintele Teologos: Da… În afară.
Andrei Bândilă: Da, în mp3 pe stradă, în autobuz, deși am auzit mulți părinți și mulți duhovnici care indică, recomandă recomandă asta, dar cred că sunt multe alte stiluri bune și foarte bune pe care putem să le ascultăm pe stradă sau în casă sau în timpul nostru. E foarte important să ne alocăm un timp pe zi.
Părintele Teologos: Da.
Andrei Bândilă: O jumătate de oră, o oră, să asculți muzică
Părintele Teologos: Da, nevoia de artă.
Andrei Bândilă: Să nu faci altceva, să asculți muzică sau să citești o carte, să bei un ceai bun, să te relaxezi, să ai grijă de sufletul tău pentru că la un moment dat dacă nu faci toate acestea e posibil să se rupă ceva în tine și atunci sa te reîntorci la stilurile astea….
Părintele Teologos: Da, la agresivitate…
Andrei Bândilă: Agresive, da. Muzica rap: Cedryk, Dragonul, ce se poate așa…
Stiluri muzicale actuale
Părintele Teologos: Da, da. Ce părere ai de neoclasic? Adică am înțeles că astăzi – eu nu urmăresc foarte așa – există un curent neoclasic care se bazează pe muzica clasică, dar este cu sintetizatoare, au o fuziune, dacă vrei, de stiluri…
Andrei Bândilă: Da, sunt foarte multe trupe de rock serioase de la Metallica la IT-iști poate, care au preluat niște teme din muzica clasică și le au pus pe muzică rock. Multe riffuri de chitară sunt teme și sunt pasaje întregi din Bach, din Beethoven, din Mozart poate..Fugi… și așa mai departe; pentru că se potrivesc foarte bine pe riffurile de chitară, știți…?
Părintele Teologos: Am înțeles.
Andrei Bândilă: Nu ascult prea multă muzică electronică, deși o fac și folosesc sintetizatoare și clape, programe și așa mai departe. Depinde adică…
Părintele Teologos: De ce întreb asta? Pentru că pentru că un tânăr când aude de muzică clasică zice Wow… dar un sintetizator pentru el e oarecum mai accesibil să zic, nu zic ca e bine dar…înțelegi?
Andrei Bândilă: Da, din punctul meu de vedere e același lucru. E foarte important beatul, bătaia, ritmul, că dacă ai un ritm agresiv degeaba asculți Furdui Iancu pe un ritm de rock că tot rock e. Și în sufletul tău, în inima ta, ritmul inimii tale la fel se va schimba. Chimia din creierul tău la fel se va modifica ca la orice altă trupă de rock. Și atunci, sunt importante aspecte acestea. Muzica informată din trei elemente principale: ritm, armonie și melos – melodie.
Ritm, melos, armonie
Părintele Teologos: Ritmul ce înseamnă. Ce înseamnă armonia și ce înseamnă melosul?
Andrei Bândilă: Armonia este o întrepătrundere din mai multe sunete, o potrivire de mai multe sunete într-o anumită logică armonică și armonia, dacă vreți, armonia da duhul muzicii.
Avem acorduri majore acorduri minore acordurile minore sunt mai triste, mai profunde mai așa, în timp ce acordurile majore, dacă ascultați muzică din Maramureș, maramureșenii folosesc numai acorduri majore. Și asta se simte pentru că ai o poftă de viață după ce o asculți Frații Petreuș sau Grupul Iza, de pildă
Părintele Teologos: Am înțeles.
Andrei Bândilă: Apropo Grupul Iza cântă la Untold.
Părintele Teologos: Da, serios?
Andrei Bândilă: Da. I-au chemat cei de la Subcarpați, da.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Andrei Bândilă: A fost o bucurie pentru mine să-i văd pe net, da.
Părintele Teologos: Și melosul?
Andrei Bândilă: Melosul este… de melos vorbea Platon. De melos se leagă modurile muzicale, adică felul în care, să zic așa, pe orizontală, decurge și curge melodia. Melosul, modurile muzicale în antichitate – chiar Platon spunea despre asta: el interzicea anumite moduri muzicale, niște moduri lascive care nu făceau altceva decât să intre în adâncul sufletului celui care ascultă, ascultătorului și artistului și să modifice, dar fix în partea aia să zic eu responsabilă de demnitate, de curaj, de bucuria vieții….
Părintele Teologos: De virtuți.
Andrei Bândilă: De virtuți exact. Și asta am găsit-o la Platon și zicea că muzica poate schimba politica în stat.
Părintele Teologos: Da, din cauza asta pe mine mă interesează, da. Pentru că la ora asta lumea se conduce de foarte multe ori prin muzică, prin ideologia muzicii…
Platon și recomandările sale muzicale actuale
Andrei Bândilă: Da și, studiind cumva, modul ăla nu știu care și nu știu care, dar hai să vedem cum sună modurile pentru ca eu știam modurile, le-am studiat în facultate și am observat că modurile pe care le interzicea Platon sunt tocmai modurile pe care le ascultăm astăzi în muzica modernă în arta contemporană.
Părintele Teologos: Serios? Doamne ferește!
Andrei Bândilă: Da, sunt aceleași moduri lascive care anulează orice putere a sufletului responsabilă de virtuți și este problematic și din punctul ăsta de vedere. Cum avem duhovnic în viața duhovnicească, așa trebuie să fie și un îndrumător în artă.
Părintele Teologos: Exact asta voiam să te întreb: crezi că părinții ar trebui să se implice în cultura muzicală a copiilor?
Andrei Bândilă: Absolut.
Părintele Teologos: În formarea lor?
Andrei Bândilă: Absolut și asta începe se inițiază din pântecele mamei că tu dacă îi pui o muzică bună se va simți asta în timp în viața copilului adică copilul va avea anumite aplicări spre muzica bună și spre un duh bun. Până la urmă e vorba de un duh, nu de o muzică. Muzica nu ne interesează atât de mult frecvența ei cât duhul din spatele frecvențelor? Și asta e important.
Părintele Teologos: Crezi că astăzi e mai ușor să creezi arta decât mai demult?
Andrei Bândilă: Absolut, da… depinde…spun că da pentru că avem la îndemână multe instrumente.
Părintele Teologos: Da sigur și că ascultăm multă muzică azi…
Andrei Bândilă: Da și avem o cultură muzicală foarte bogată, că dacă vrei să asculți muzica armeană, folclor armean îți pui pe YouTube și asculți până dimineață. Dacă vrei să asculți, nu știu, Metallica asculți toate albumele de la Metallica pe Spotify. Dacă vrei să asculți altceva, muzică bizantină, asculți. În timpurile alea trebuia să mergi în Orient ca să asculți muzică bizantină.
Bach și muzica
Apropo de asta, se spune că cel mai mare compozitor al muzicii este Bach și Bach făcea drumuri foarte lungi de poate și 100-200 km de unde stătea el până la nu știu ce biserică ca să asculte nu știu ce misă catolică sau protestantă la orgă, la nu știu ce mare compozitor de muzică de orgă.
Părintele Teologos: Era un adunător de folclor, de fapt.
Andrei Bândilă: Da și uitați că a ajuns cel mai mare compozitor și toată muzica pe care o studiem la conservator este cumva…
Părintele Teologos: Dar Bach nu este elegiac? Nu este așa… trist? De obicei…
Andrei Bândilă: Bach? Nu mi se pare!
Părintele Teologos: Nu? Nu știu, eu nu am ascultat, dar cât am ascultat eu și, în general, orga este un instrument așa care dă niște fiori, știi?
Andrei Bândilă: Da și nu, depinde…
Părintele Teologos: Nu știu, te întreb, nu zic să mă aprobi neapărat.
Andrei Bândilă: Să știți că Bach, protestant fiind sau ce era el, avea momente în care postea și trei zile.
Părintele Teologos: Serios?
Andrei Bândilă: Avea trei zile de post negru; era foarte credincios, foarte, foarte credincios, era cântărețul unei biserici și compozitorul pentru că pe vremea aia se compunea direct și el căuta harul lui Dumnezeu.
Părintele Teologos: Am înțeles…
Andrei Bândilă: Căuta pacea sau cum înțelegea el harul…
Părintele Teologos: Adică făcea asceză ca să aibă har, să aibă inspirație, ca să compună.
Andrei Bândilă: Exact, da.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Andrei Bândilă: Și a refuzat foarte multe oferte din partea împăratului. La un moment dat, mi se pare că împăratul îl chemase la curte să-i fie compozitorul și organistul lui și el a refuzat și a zis: mă duc în parohia mea și îmi văd de treabă acolo ca să compun și să am să fiu smerit.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Andrei Bândilă: Bach este pentru mine unul este un model.
Calitatea în artă. Promovarea
Părintele Teologos: Să ajute Bunul Dumnezeu! Cum s-ar putea susține astăzi muzica de calitate? Arta de calitate? Cum crezi că s-ar putea promova?
Andrei Bândilă: Cred că noi tinerii trebuie să fim mai uniți și să ne promovăm între noi, să organizăm concerte, serate muzicale În țară avem un grup de 100 de tineri, ne strângem odată la trei luni și facem câte o seară românească…
Părintele Teologos: Foarte bine.
Andrei Bândilă: Strângem bani, luăm câte ceva pentru o mică agapăși s-ar putea strânge tinerii. Dacă am avea puțin mai mult curaj, am putea investi unii în alții – adică să plătim un bilet la un concert, un CD. Cred că trebuie să ne întoarcem la timpurile trecute de puțin timp, nu foarte trecute, când se cumpăra CD. Adică susțineai și îți aduceai contribuția ta pentru artist cu cumpărarea unui CD.
Părintele Teologos: Un CD, da, dar din păcate, astăzi cred că nu mai există cititoare de CD, cred că nu mai sunt unități de CD.
Andrei Bândilă: Cred că putem descărca muzică și de pe internet pe bani.
Părintele Teologos: Da, asta cred că cel mai bine ar fi să se descarce muzică pe bani de pe internet sau o susținere un Patreon sau așa mai departe…
Andrei Bândilă: Da. Să organizăm mici concerte… Cum face Cedric… și Dragonul… strâng poate și 50 de tineri într-un ambient cât mai intim.
Părintele Teologos: Da, pentru mine este o mare durere pentru că Cedric și Dragonul și cei din familia lui nu sunt promovați, adică nu sunt cunoscuți…
Andrei Bândilă: Da. Nu sunt promovați, nu sunt cunoscuți, dar este și o muzică underground și… prin excelență…
Părintele Teologos: Prin natura ei, da.
Andrei Bândilă: Prin natura ei, trebuie să stea undeva mai jos. Dar avem artiști români care se spovedesc, se împărtășesc.
Părintele Teologos: Da? Câteva exemple?
Andrei Bândilă: Uitați, mie îmi place Valeria Stoica, nu știu dacă ați auzit.
Părintele Teologos: Nu știu. Spune-mi. Valeria Stoica…
Andrei Bândilă: Are o muzică deosebită, foarte autentică.
Părintele Teologos: Să-i ajute Bunul Dumnezeu!
Andrei Bândilă: Indie.
Părintele Teologos: Indie, e?
Andrei Bândilă: E ok, adică e ce trebuie și altele…
Părintele Teologos: De ce nu avem muzică bună ortodoxă în România? Adică uneori căutam muzică, adică doream să pun la clipuri muzică de fond, dar nu găseam sau dacă găseam, găseam doar muzica a compozitorilor străini…
Andrei Bândilă: Da
Părintele Teologos: De fapt, cam ce faci tu, cam asta este. Adică să existe niște compozitori români. Am auzit de Bogdan Ota, de exemplu, care el ar fi un compozitor bun în România, dar în rest nu văd pe cineva care să fie undeva, promovat, cum spui, acuma.
Andrei Bândilă: Da…
Părintele Teologos: Cred că totuși ar trebui puțin și în biserică… adică e foarte dificil în biserică pentru că atunci omul automat asociază că da, tu îl promovezi pe Cedric în biserică. Dar cred că trebuie să existe într-adevăr prin ASCOR sau cumva printr-o organizație mai laică ceva, să fie promovați niște artiști care într-adevăr, contează…
Un exemplu
Andrei Bândilă: Da, vă spuneam ieri de evenimentul pe care l-am făcut la Alba Iulia.
Părintele Teologos: Da zi, zi, cum a fost?
Andrei Bândilă: La ASCOR. Ne-am gândit să chemăm pe cineva. Am zis măi, uite că e Hramul facultății, Sfinții Trei Ierarhi, pe cine să chemăm? Și studenții boboci – să-l chemăm pe Cedric. Îl știam pe Cedric, dar cumva trecusem de toată muzica asta adică m-am dat foarte mult pe muzică clasică și pe muzica așezată în perioada aia, dar am zis: hai să facem, să facem treaba asta pentru voi, pentru boboci, pentru tineri, pentru cei care nu sunt în biserică și vor să descopere sau vrem să-L descopere pe Dumnezeu și l-am invitat. L-am invitat pe Cedric la Alba Iulia.
Părintele Teologos: Mărturisitor.
Părintele Teologos: Mărturisitor, da
Andrei Bândilă: Țin minte ca a participat la hramul Facultății, la Liturghia de la capelă. Nu știau preoții ce e cu el, era în blugi, în pantaloni largi, nu înțelegeau ei ce se întâmplă.
Părintele Teologos: Da…
Andrei Bândilă: Dar v-am zis sala a fost plină la Casa de cultură; după câteva săptămâni ne spuneau profesorii: ce s-a întâmplat? pe cine ați adus? Că primim telefoane de la părinții copiilor că încep să se dea pe brazdă, încep să pună întrebări…
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Andrei Bândilă: Să problematizeze în legătură cu subiectele duhovnicești, cu biserica. Da, eu încerc să fac tot posibilul și pe toate fronturile să lupt pentru tineri și să fac ceva să-i ridicăm, să-i promovăm și pe tinerii artiști și pe, să zic, seniorii artiști underground care nu se promovează sau pe care nu-i știe lumea, încercăm. Și cred că da cred că Biserica prin ASCOR, prin trusturile de presă ale Patriarhiei poate…
Biserica și educația muzicală
Părintele Teologos: Și prin sensibilizarea părinților, cred.
Andrei Bândilă: Și prin sensibilizarea părinților, da. Ar trebui ar trebui făcute niște cateheze.
Părintele Teologos: Da, cateheze.
Andrei Bândilă: Cateheze pe teme serioase – ce muzică ascultăm
Părintele Teologos: Da, evident
Andrei Bândilă: Ce facem, ce artiști ascultăm? Hai, să promovăm dacă le spunem tinerilor să asculte un anumit tip de muzică, dar hai, să găsim, hai, să investim să investim. Eu ca preot, ca paroh să mă uit în parohia mea ce oameni am. Sau un episcop ar trebui cu toată deschiderea, cu toată dragostea să investească încredere în primul rând într-un artist de genul ăsta. Este foarte important.
Părintele Teologos: Și părinții – mama și tata – adică să nu-și lase copiii singuri să asculte te miri ce.
Andrei Bândilă: Exact. Am un elev și părinții lui îi controlează Spotify-ul si ce ascultă copilul în timp real pot asculta și părinții sau invers.
Părintele Teologos: Am înțeles…
Andrei Bândilă: Și am zis: uite, se poate!
Părintele Teologos: Se poate, Slavă lui Dumnezeu! Ce sfaturi ai da începătorilor? Ce sfaturi ai dat tinerilor care merg pe drumul ăsta? Sau mă rog, am dat niște sfaturi. Dar niște sfaturi viitorilor artiști care doresc să…? Tu oricum ești profesor.
Andrei Bândilă: Da. Să se lase purtați de artă. Să încerce să fie sinceri cu ei, în primul rând, să vadă: măi, pot face performanță sau nu pot face performanță? Și dacă nu poți face performanță să nu renunți! Să încerc să învăț două-trei acorduri, cum am zis; să îmi cumpăr o clapă midi, un sintetizator.
Acuma, din punctul meu de vedere orice tânăr ar trebui să știe să facă un vlog, să facă o piesă electronică și poate să scrie, nu știu, un articol pe un site sau să facă un site. Deci asta nu poate lipsi din viața oricărui tânăr.
Părintele Teologos: E cultură de bază, da…
Andrei Bândilă: Da, suntem în generația în care suntem și atunci da. Și să se lase purtați pur și simplu de artă, să o simtă cu inima cu sufletul și să o treacă prin inimă dacă poate, să treacă totul prin filtrul inimii. Pentru că dacă asculți muzică rock agresivă și o treci prin filtrul inimii tale, nu al patimilor, al inimii, așa, o să simți că ceva nu e ok, ceva nu e în regulă.
Părintele Teologos: Da, e o mare o durere.
Andrei Bândilă: Da, o mare durere și să se lase purtați și să aibă încredere în ei, să aibă încredere pentru că la fel am făcut și eu: am avut foarte mult talent, dar nu prea am avut încredere pentru că nu mă promova nimeni și când m-am apucat a țâșnit așa tot.
Părintele Teologos: Da…
Andrei Bândilă: Într-o perioadă destul de scurtă de timp.
Părintele Teologos: Să-ți ajute bunul Dumnezeu!
Andrei Bândilă: Și mă pot contacta dacă putem face colaborări și proiecte comune, dacă doresc.
Părintele Teologos: Da, să te contacteze. Contactați-l pe Andrei Bândilă, fraților, căutați-l!
Despre viitor în muzică
Cum vezi viitorul?
Andrei Bândilă: Acum vin așa în minte imagini cu roboți zburători cu mașini zburătoare… nu știu dacă va fi așa și în cazul muzicii, artei. Cred că va fi o criză la un moment dat și ne vom reîntoarce la valorile pe care le-am lăsat în spate…
Părintele Teologos: La muzicalitate.
Andrei Bândilă: Da, exact, că nu mai merge, adică până când? Că omul are dorul frumosului, dorul lui Dumnezeu în sufletul lui și la un moment dat, v-am zis, se rupe ceva, se rupe în suflet și trebuie să găsești o portiță de scăpare – ori intri în cea mai mare deznădejde a vieții tale ori nu știu…
Părintele Teologos: Îl găsești pe Dumnezeu.
Andrei Bândilă: Strigi la Dumnezeu, strigi la Dumnezeu din tot sufletul tău și cred că Dumnezeu chiar și așa răspunde. Dacă tu cauți frumosul, frumosul din natură, frumosul din muzică frumosul din lumina din fotografii, dintr-o fotografie, Dumnezeu nu o să rămână pasiv așa și o să te ajute, o să te salveze. Eu așa cred.
Părintele Teologos: Da, da și vedem niște exemple chiar în rock, cum spui tu, de oameni care după o viață așa mai libertină, L-au găsit pe Dumnezeu, L-au găsit pe Dumnezeu. Mare mare bucurie, mare bucurie
Andrei Bândilă: Da și artiști români, trupe de rock, acum am vrut să zic, trupe de rock din România, membrii trupelor acelora de rock…
Părintele Teologos: Da, se spovedesc, vorbesc de Dumnezeu.
Andrei Bândilă: Da, vorbesc de Dumnezeu.
Părintele Teologos: Și nu numai, dar au foarte multă iubire.
Andrei Bândilă: Foarte multă, foarte multă iubire. Deci eu acuma ascult, bine, cu alți ochi, cu alte urechi, ascult muzica rock românească pe care o ascultam în copilărie, în liceu adică Holograf, Iris, deci sunt o comoară, efectiv, o comoară de bunătate, de muzică bună, de tot ce vreți.
Părintele Teologos: De sentiment bun.
Andrei Bândilă: De sentiment foarte bun. Da
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Mă bucur tare mult, deci vezi optimist relativ optimist viitorul.
Andrei Bândilă: Da.
Părintele Teologos: Așa-i ortodoxul.
Andrei Bândilă: Dumnezeu nu cred că ne lasă..
Părintele Teologos: Nu ne lasă!
Andrei Bândilă: Nu cred că ne lasă și cred că în periplul ăsta al nostru la un moment dat o să ajungem unde trebuie, știți, și ca omenire și individual, ca individ pentru că așa cred că e constituită viața – te naști pur, intri în adolescentă te duci pe toate stilurile rock…
Părintele Teologos: Rebel și așa mai departe…
Andrei Bândilă: Pentru că este așa e viața…
Părintele Teologos: Fiul lui Adam dorește să încerce să testeze să vadă.
Andrei Bândilă: Dar nu poți la nesfârșit să rămâi acolo pentru că fiul risipitor se întoarce și Dumnezeu Tatăl te primește cu brațele deschise de fiecare dată. Da…
Părintele Teologos: Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!Mulțumesc tare mult!
Andrei Bândilă: Doamne ajută!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
5 Comment
Parinte Teologos, muzica este cel mai sensibil subiect pentru mine, de aceea va las aici cateva exemple de Psychill spre validare.
Consider ca acest gen de muzica extrem de obscur este un exemplu pozitiv de vibratii cu care sa ne inconjuram.
Cred ca daca Bach ar fi avut la dispozitie tehnologia aceasta, ar fi fost unul dintre acesti artisti.
Sa imi fie cu iertare daca gresesc impartasindu-va.
1. – ca o coincidenta stranie, preferata se numeste “Muntele sfant” –
https://open.spotify.com/track/4YfmCjw7msP6efcIPsU1Wt?si=raLvQR9XRCGV-LseQXvGCg&context=spotify%3Aplaylist%3A7tnALxjI6jqinRg4Wgrsss
2.
https://open.spotify.com/track/6IobppcM19ljxvtMtSdquy?si=2_HEIHYNQL2W7ZykUA_OGw&context=spotify%3Aplaylist%3A7tnALxjI6jqinRg4Wgrsss
3. https://open.spotify.com/track/1dRDEKZgWv2TwWMIbDt1rJ?si=vyDbGamrRbaDmQF0ji1xBg&context=spotify%3Aplaylist%3A7tnALxjI6jqinRg4Wgrsss
4.
https://open.spotify.com/track/4LiHmzpcnngEWr59JuJPA3?si=u9KkLktUTGmYKf7Z_208dQ
5. https://open.spotify.com/track/1HUAhdi8z9PliW51fTDaIt?si=pGe-LavjRheEPnhM42uShg&context=spotify%3Aplaylist%3A7tnALxjI6jqinRg4Wgrsss
E foarte bine dacă ne gândim la contextul actual. Ai gijă însă să nu te desparți de persoane – întâi de toate de Dumnezeu.
O splendoare de interviu cu o splendoare de oameni.💐
Parinte, noi aveam un profesor foarte bun la facultate si ne zicea ca cel mai liber si mai democratic, mai empatic gen muzical este JAZZUL. Eu nu ma pricep la muzica ca sa explic asa de bine, dar el zicea ca in jazz nu e o melodie prestabilita, ci tot timpul trebuie sa fii prezent, sa improvizezi, sa fii foarte atent cum suna celealate instrumente si sa te adaptezi, sa creezi pe moment. Si atunci cand canta mai multe persoane, tu trebuie sa te adaptezi continuu la celalalt, sa fie un dialog intre ei, sa raspunzi celulilalt. De aceea zicea ca jazuul are ceva genial si foarte liber in el. Si mie imi place jazzul.
Mie, de exemplu, imi place mult sa o ascult pe Adele. Sigur, Adele e o legenda, dar e asa o profunzime in muzica ei, sentimente autentice. De voce sigur nu mai e nimic de zis, fiindca e la superlativ.
Lumea are nevoie de Adevar, de Bine. Dumnezeu e Adevarul si Binele iar frumosul e problematic. Aristotel zicea ca frumosul este splendoarea adevarului. Si aceasta este singura definitie acceptabila. N-as prea insista pe frumos pentru ca si rodul pomului cunostiintei binelui si raului era placut ochilor la vedere si dupa ce a fost consumat rodul lui s-a ajuns… la o catastrofa existentiala.
Frumosul care nu izvoraste din bine si adevar nu poate aduce nimic bun.
Fericiti cei ce iubesc Adevarul si Binele si Frumosul care izvoraste din acestea!…