Vă prezentăm o discuție foarte interesantă realizată de Trinitas TV, discuție a cărei tematică poate sintetizată în următorul citat al dl. Dr. Ștefan Cârstea:
„În ultimii ani, omenirea a fost marcată de patru domenii științifice fundamentale: primul ar fi inteligența artificială; al doilea, mecanica cuantică; apoi genetica moleculară; și acum, mai nou, schimbările climatice.”
Dr. Adrian Ștefan Cârstea, cercetător științific gradul I, Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza săptămânii)
Acestea sunt articolele pe care le-am publicat în cursul acestei săptămâni pe site-ul O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte.
Războiul este din păcate un subiect de actualitate. Ce putem face însă pentru a opri războiul, sub toate aspectele sale, aflați din acest interviu în care vom prezenta soluții la îndemâna fiecăruia dintre noi.
Urmăriți o discuție cu părintele Ioan Raza în care, printre alte probleme duhovnicești, am abordat ca temă principală Sinodul din Creta în care am expus poziția Sfântului Munte, încercând să răspundem întrebărilor pe care un pelerin din Biserica Ortodoxă le-ar putea avea în această privință. De asemenea, este abordată puțin și tema vaccinurilor.
Urmăriți un foarte bun cuvânt al PS Irineu al Londrei și al Europei de Vest în care acesta ne explică de fapt ce este păcatul.
Vă prezentăm un rezumat al ultimelor știri legate de tema proiectului de lege care ar legaliza căsătoriile între cuplurile de același sex, lege care se va vota de către forul legislativ grec în maxim două săptămâni.
Vă prezentăm această serie de materiale (în care sunt incluse declarații ale Sfântului Munte și ale Sfântului Sinod) pentru că în Grecia politicienii nu au atins această temă până ce au trecut alegerile iar acum după ce le-au câștigat presează în această direcție. Sperăm și ne rugăm să nu se întâmple la fel și în România!
Urmăriți un documentar foarte bine făcut care ne prezintă la ce nivel a ajuns tehnologia inteligenței artificiale în reproducerea (clonarea) înfățișării oamenilor. Documentarul este concentrat pe industria filmului, însă tehnologia poate fi folosită oriunde și poate produce mari probleme. Vă prezentăm acest documentar pentru a fi informați și a nu crede orice vedem pe ecran.
Ascultați un cuvânt frumos al părintelui Zaharia Zaharou în care acesta ne vorbește despre cel mai important moment al vieții noastre: Momentul morții.
Ascultați un cuvânt dureros de actual al IPS Atanasie de Limassol despre o temă cât se poate de actuală: Tinerii și plăcerile trupești.
Ascultați un cuvânt frumos, clar și educativ despre istoria și semnificația lumânărilor și a candelelor cu ulei în Biserică.
Credem că știm ce este smerenia, însă posibil că Sfinții Părinți să aibă o altă experiență a acesteia. Și mai grav, însă, este faptul că unii sub diferite pretexte – inclusiv al adevărului – dau cu piciorul la smerenie și luminarea care vine prin aceasta. Ce este de făcut? O să încercăm să dăm câteva răspunsuri în materialul de față.
Ascultați un cuvânt frumos al PS Irinei de Londra care ne explică în termeni simpli ce este o patimă.
Urmăriți un documentar bine făcut despre o mare dramă mai puțin cunoscută din istoria creștinismului: persecuția creștinilor în Japonia. Războiul „sfânt” al Japoniei împotriva acestuia dus din motive străine de Hristos și de virtute.
Ascultați un cuvânt cu discernământ al părintelui Alexis Torrance în care aceste ne explică relația dintre gândurile rele și păcate.
Urmăriți un material în care părintele Pimen dă câteva sfaturi pelerinilor care doresc să vină în Sfântul Munte. De asemenea, ne pune în gardă în legătură cu anumite dezinformări legate de persoana sa.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Părinte, mi-a spart capul emisiunea de la Trinitas. Cât de puține știu…
Ne puteți recomanda ce să citim din Părintele Stăniloaie, ca să ne mai luminăm un pic teologic?
P.S astfel de dialoguri trebuie să fie cât mai multe, pentru că cei ca mine, mileniali și mai tineri, cred că a fi creștin = a fi analfabet științific. Discuțiile astea arată ordinea corectă, că din duhovnicie curge știința. Mai întâi Iubirea Interpersonală, mai apoi legile fenomenalității, la mare distanță. Mai întâi a fost sensul și după mecanismul.
Inteligența artificială ar putea duce la aplicații practice ale mecanicii relativiste și cuantice, cum ar fi descoperiri care să permită călătoria în timp. Pe de o parte Dumnezeu pare să tolereze dorința de cunoaștere, cum ar fi știința, dar pe de alta e o limită, peste care dacă trecem cădem în dorința cunoștinței binelui și răului, care e sursa căderii. Unde e acea limită? Unde se oprește dorința omenească normală de a înțelege cum funcționează lumea, și unde începe dorința demonică de a înțelege tot ceea ce înțelege Dumnezeu?
Exemplu:
– oamenii au văzut cum cresc grânele sălbatice și au inventat agricultura (99% dintre noi am zice că a fost un lucru bun)
– oamenii au văzut că păsările zboară și au inventat legile aerodinamicii și avionul (majoritatea încă am zice că a fost un lucru bun)
– oamenii văd cum funcționează organismul și inventează genetica (acum deja începem să ne îngrijorăm)
– oamenii văd cum funcționează mintea și inventează mintea artificială (deja suntem foarte îngrijorați)
– mintea artificială avansată vede cum funcționează universul și inventează Singularitatea, un dumnezeu artificial (deja e prea târziu pentru îngrijorări, că ăsta e deja Antihristul)
Micile descoperiri par să ducă la descoperiri tot mai mari până la a „concura” cu Dumnezeu. Într-un fel omenirea e într-un continuu concept de Moloch. Din antichitate ne tot îndreptăm spre cădere, spre Antihrist. Ce ar trebui să facem ca să facem bine? Să ne retragem ca pustnici în munți și să dormim pe o piatră? Doar așa am evita Molochul…
Părinte, ce este inteligența artificială sau mintea artificială din pdv. duhovnicesc? Eu știu că sunt 3 tipuri de minți în univers, mintea lui Dumnezeu, mintea oamenilor care e făcută după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, și mintea îngerilor (bună sau rea în funcție dacă au căzut cu Lucifer sau nu). Dar noi acum suntem pe punctul de a construi minți artificiale după chipul și asemănarea noastră. Ce devin aceste minți? Ce fel de entități?
Sunt unii care zic că inteligența artificială e doar o unealtă care depinde de cum o folosim, alții zic că e posedată de demoni, iar alții zic că e demonică în sine, că inteligența artificială e însăși un demon. Care să fie adevărul?
Desigur acum putem aduce argumentul că e doar un algoritm, că nu e o minte. Dar foarte curând va fi din ce în ce mai greu să aducem acest argument, fiindcă acea minte artificială va crea idei, va lua decizii, va influența oameni și așa mai departe, iar asta în 3-7 ani cel târziu. De unde vor veni ideile alea? Ce va naște acele decizii? De către ce entitate vom fi influențați?