Urmăriți un frumos documentar artistic realizat de Cristina Chirvasie în care reputatul regizor Nicolae Mărgineanu ne povestește amintiri din copilăria sa care ea însăși ar putea să fie subiectul unui film. Nicolae Mărgineanu s-a născut în 1938 la Cluj și poartă numele tatălui său, unul dintre cei mai mari psihologi români, care a fost închis de regimul comunist timp de 16 ani.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza săptămânii)
Powered by RedCircle
Acestea sunt articolele pe care le-am publicat în cursul acestei săptămâni pe site-ul O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte.
Vizionați un film extraordinar în regia domnului Nicoale Mărgineanu, ecranizare a scrierii cu caracter autobiografic a scriitoarei Nicole Valéry-Grossu „Bénie sois-tu, prison”.
Vizionați partea a 2-a din acest film care este filmul artistic de referință despre sfinții români din închisori.
Prima parte poate fi vizionată în această postare.
Problemele legate de spovedanie, atitudinea relativ la Biserică, Sfinții protectori, canonizarea Sfinților, atitudinea față de moarte, veșnicie și război – iată doar câteva dintre temele abordate într-o discuție cu 3 grupuri de pelerini care au venit la chilia noastră.
Ascultați un cuvânt scurt și clar care ne pune în gardă relativ la succesiunea de pași care constituie cel mai rapid mod de a-ți distruge întreaga viață.
Urmăriți o discuție puțintel mai adâncă în care se încearcă o explicație a decadenței culturii – mai specific se încearcă un răspuns la întrebarea de ce publicul nu mai e interesat de muzica modernă.
Ascultați un cuvânt frumos și lămuritor al părintelui Nikolaos Loudovikos care ne descoperă unde este și care este de fapt bucuria adevărată, autentică – bucuria care dăinuie.
Familia trebuie să fie principala instituție de învățământ, însă cât de bine își îndeplinește acest rol familia astăzi? Cum ne alegem soțul/soția? Ce tensiuni pot să apară în familie? Cum gestionăm digitalizarea societății actuale? Vom încerca să răspundem la aceste întrebări precum și la altele conexe în materialul de față.
Urmăriți un scurt și lămuritor cuvânt care ne descrie diferențele dintre ortodocși și protestanți, concentrându-se mai ales asupra diferențelor în cultul acestora.
Ascultați un cuvânt scurt și lămuritor al p. Haralambie Papadopoulos despre poruncile lui Hristos, moralitate și dragostea curată.
Urmăriți un cuvânt foarte bun în care părintele Iosia Trenham analizează relația dintre viața de parohie și cea de mănăstire.
Războiul dintre Biserica Greciei și politicienii eleni ajunge la o nouă intensitate. Clasa politică presează pentru că acum alegerile au trecut însă Mitropoliții Sfântului Sinod al Bisericii Elene le fac foarte clar faptul că nu o să-i uite și la viitoarele alegeri o să facă tot posibilul ca să nu mai iasă.
Dincolo de aceasta, Sfântul Sinod al Bisericii Greciei a hotărât că fiecare Mitropolit are binecuvântarea să facă în cadrul mitropoliei sale orice acțiuni necesare pentru a combate proiectul de lege legat de căsătoria persoanelor de același sex.
În plus, același Sfânt Sinod a emis o circulară (enciclică) – un document oficial care se va citi în toate Bisericile Greciei în data de 4 februarie. Mai jos aveți textul acestei enciclice.
Urmăriți un cuvânt plin de iubire de neam al părintelui Pimen Vlad în care acesta ne evidențiază valorile pe care românii le-au avut în istorie.
Urmăriți o știre care prezintă un scurt rezumat a ceea ce a reușit compania Neuralink, proprietatea lui Elon Musk: este vorba de primul cip introdus în creierul unui om.
Să fim vigilenți la implicațiile duhovnicești pe care această reușită medicală le poate avea în viitor, mai ales în ceea ce privește posibilul control a anumitor oameni.
Sfântul Antonie are un loc special în inimile monahilor pentru că el a fost primul monah care a fost cunoscut de turma cea de Hristos iubitoare a Bisericii și deci a fost primul mare exemplu al acestui mod de viață.
Urmăriți mai jos un material video cu cântări de la sărbătoarea Sfântului Antonie precum și un fotoreportaj de la această sărbătoare.
Urmăriți o mărturie cutremurătoare a unei foste musulmane care de mic copil avea întrebări și îl căuta pe Dumnezeu. Viața ei se schimbă total atunci când Iisus Hristos îi apare în vis și astfel ii se schimbă viața și ei și familiei ei.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!