Urmăriți un scurt și lămuritor cuvânt care ne descrie diferențele dintre ortodocși și protestanți, concentrându-se mai ales asupra diferențelor în cultul acestora.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
(pentru o vizionare optimă vă rugăm întoarceți celularul sau tableta pe orizontală înainte de a porni clipul)
Powered by RedCircle
V-ați întrebat vreodată cum diferă cultul creștin ortodox de cultul protestant? Astăzi vom analiza cinci diferențe cheie: cultul liturgic, tainele, rolul sfinților, rolul clerului și al teologiei.
Cultul creștin ortodox este profund liturgic și dincolo de mici diferențe regionale, cultul ortodox nu variază de la o congregație la alta. În Ortodoxie, punctul culminant al slujbei de duminică este Sfânta Euharistie, care este împărtășirea. Accentul în Ortodoxie este pus pe participarea credincioșilor la viața lui Dumnezeu, prin Sfânta Liturghiei și împărtășire.
Cultul protestant, pe de altă parte, poate varia foarte mult între biserici. Cultul protestant poate diferi foarte mult de la o congregație la alta. În vreme ce unele congregații protestante includ împărtășirea săptămânală, adesea numite protestanți din Înalta Biserică, multe dintre ele nu au împărtășire săptămânală. În schimb, accentul se pune pe învățare rațională, prin intermediul predicii și al lecturilor din Scriptură.
În timp ce tradiția ortodoxă recunoaște șapte sacramente, adesea numite Sfinte Taine, protestanții recunosc de obicei doar două: botezul și împărtășirea. Iar, comunitățile protestante individuale tind să difere din perspectivă teologică, cu privire la importanța acestor două, ce realizează și când trebuie practicate.
O altă diferență semnificativă între cultul ortodox și cel protestant constă în modul în care acestea înțeleg rolul sfinților. În Ortodoxie, înțelegem că sfinții sunt prezenți împreună cu Hristos și în și prin Hristos suntem conectați cu ei. Din acest motiv, creștinii ortodocși cer rugăciunile lor, așa cum ar face-o cu oricine din parohia lor locală. În plus, majoritatea Bisericilor Ortodoxe sunt împodobite cu imagini, numite icoane, ale acestor bărbați și femei credincioase, care sunt mai marii noștri în credință.
Majoritatea protestanților, pe de altă parte, nu folosesc icoane în cult și nu se foloseasc de mijlocirea sfinților, văzând-o ca pe un fel de necromanție.
Clerul din Biserica Ortodoxă reprezintă un serviciu special. Ei sunt hirotoniți prin mâna episcopului și participă la preoția lui Hristos, într-o lungă linie genealogică, care merge până la Apostoli.
În funcție de confesiune, protestantismul nu necesită nicio hirotonire specială, pentru a exercita funcția de pastor sau pentru a efectua botezuri sau a oferi împărtășania. În cele din urmă, să ne scufundăm în domeniul teologiei.
Creștinismul ortodox pune un accent puternic pe misterul sacramentelor, ca fiind locuri speciale de întâlnire cu Dumnezeu, în lumea fizică. Protestanții, pe de altă parte, tind să se concentreze pe o relație psihologică, aparent eterică, cu Dumnezeu, care adesea nu implică lumea fizică. Din punct de vedere teologic, creștinii ortodocși cred în posibilitatea existenței unei împărtășiri reale cu Dumnezeu, care este îndumnezeirea, adesea numită theosis, încă din viața de pe Pământ.
Acest concept, înrudit cu ideea protestantă de sfințire, nu se regăsește în mod obișnuit în gândirea protestantă.
În concluzie, în timp ce atât creștinii ortodocși cât și protestanții împărtășesc dragostea pentru Hristos și pentru Evanghelie, ei o exprimă diferit prin cultul liturgic, sacramente, părerile despre rolurile sfinților, clericilor și teologilor.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
4 Comment
Era septembrie, o zi frumoasă , însorită. Bisericuța evanghelică cu fler medieval trona fermecător pe un deal înverzit. Pajiști și păduri alternau în splendoarea acelei sâmbete în care prieteni planificaseră cununia.
Toată lumea intră în biserică. Eu am timp să privesc la arhitectura simplă și elegantă a interiorului. Altarul este foarte simplu, o masă înconjurată de vitralii înalte prin care luminează blând, soarele. În dreapta, corul format din femei și un domn ce avea la îndemână o orgă electronică.
Vin mirii! se aude un anunț șoptit. Ușa se deschide și în biserică pășește preotul urmat de mire și mireasă și fetița lor.
Începe slujba, corul cântă niște melodii cunoscute de gen i love you forever. Se simte multă bucurie, dragoste și sunt emoționată. Părintele spune câteva vorbe, mai glumește, atmosfera este foarte degajată și plăcută.
În biserică și mai ales în altar totul este scăldat într-o lumină aurie . Pun totul pe seama soarelui. Slujba nu a durat mult. Preotul își ia crucea, pășește înainte și proaspeții căsătoriți îl urmează spre ieșire. Privesc mai atent. Preotul este un om mic de statură, ochii negri profunzi par să fie morți. Fața părintelui este brăzdată de cicatrici, este tristă și nefericită. In jurul gâtului are eșarfa în culoarea curcubeului care arată bine în contrast ci haina bej. Mă cutremur și mi se face piele de găină. In jurul lui și în biserică este întuneric deși soarele strălucește la fel ca înainte. De acolo de unde se știe tot, știu că părintele este homosexual și este căsătorit cu bătrânelul amabil din stânga mea.
( ca o paranteză of topic la poveste: deși au acum toate drepturile pe care le-au visat , foarte mulți care sunt sau se cred homosexuali, sunt extrem de nefericiți)
Exista mantuire inafara Bisericii Ortodoxe? Daca nu atunci de ce sunt atatea marturii inclusiv din randul neoprotestantilor cu privire la minuni, vedenii si asa mai departe dar care nu includ Icoane, Sfinti, Maica Domnului?
Da, există însă nu din cauza ereziei de care suferă. Foarte puținii oameni care se mântuie în afara ortodoxiei se mântuie pe baza exactității conștiinței lor. Acest mod de mântuire este foarte greu și inferior ortodoxiei. Nu duce la sfințenie. Cele mai multe dintre aceste mărturii sunt false însă cele adevărate arată grija lui Dumnezeu față de ei pentru a-i aduce mai aproape de adevăr și nu faptul că erezia este corectă. Nu e.