Citiți recenta rubrică „Întrebări și răspunsuri” centrată pe subiectul trecerii prin întâmplările grele ale vieții și, implicit, prin cursa judecății și a mândriei în relațiile cu semenii. Vă mulțumim pentru comentarii și întrebările pe care ni le-ați trimis!
La final, citiți un citat duhovnicesc din Sfinții Părinți.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Să știm că cu judecata cu care am judecat cu aceea vom fi judecați. Așa cum îi vedem pe ceilalți – așa suntem noi.
Da, desigur, însă e nevoie de discernământ și validare din Biserică (din scrierile Sf. Părinților, oamenii duhovnicești etc.)
Prin facerea poruncilor și tăierea grijilor. Nu trebuie să ne gândim încontinuu la griji.
Mai bine să ne sfătuim cu cineva duhovnicesc. În orice caz, însă, este bine să ne concentrăm pe prezent și să ne lăsăm în voia Domnului.
Să ne retragem puțintel în inima noastră și dacă putem să evităm centrii de stres.
Să nu mai dăm atenție exagerată lucrurilor exterioare și să ne-o îndreptăm către Dumnezeu prin rugăciune.
Sunt atrăgătoare pentru că oferă o ieșire din lumea aceasta fără să ceară lepădarea de patimi. Desigur e o himeră.
Crește iubirea în noi și în relațiile interpersonale.
Da, însă să avem grijă când ne vin ispitele pentru că așa ne smerim. Sunt mai multe trepte ale smereniei. La început este dispoziția de ascultare și acceptarea ocărilor.
Vezi cine este subiectul propoziției/frazei. Despre ce se discută? Ce se analizează?
Să știm că sunt frații noștri și că noi suntem mai răi, mai bolnavi decât ei. Toți oameni suntem.
Domnul a spus: Eu sunt calea, adevărul și viața. Dumnezeu a zis: Eu sunt cel ce sunt. Realitatea este Dumnezeu și omul ajunge să fie în realitate când se unește cu Domnul
Pentru că este Cheia Raiului. Sfinții Părinți spun că pentru că este arma prin care a fost învins și s-a deschis Raiul pentru noi.
Domnul a zis: „După roadele lor le veți cunoaște!”. Dacă aceste gânduri aduc deznădejde și anxietate sunt de la diavol și atunci trebuie să le respingem și ne rugăm și să ne aducem aminte de marea milă a lui Dumnezeu pentru noi. Dacă aceste gânduri aduc smerenie atunci să le cultivăm prin același dispoziție de rugăciune și mulțumire pentru milostivirea lui Dumnezeu față de noi nevrednicii.
Citatul duhovnicesc:
Nu vrei să pătimești? Nu vrei să urci? Dacă cineva nu vrea să rabde necazurile, nici Harul să nu-L ceară. De aceea ți-a luat, deci, Harul, ca să devii înțelept. Și iarăși va veni, nu te lasă. Este lege a lui Dumnezeu. Dar iarăși va pleca și iarăși va veni. Este suficient să nu încetezi a-L cere, până când te va face desăvârșit. Este cunoscut faptul că, atunci când cineva pătimaș învață pe un alt pătimaș, plecând îndată Harul, va cădea și el în aceleași patimi, deoarece nu i s-a dat lui o asemenea slujire. (Sf. Iosif Isihastul)
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
14 Comment
Cum să nu-mi judec aproapele când o parte din preoții ortodocși români “îți vând”taina împărtășaniei iar tot ce-i interesează e să construiască clădiri(biserici) și câți bani au donat enoriașii și culmea să strige în timpul liturghiei că de ce nu dăm mai mulți bani și nu strigă că de ce nu ne împărtășim mai des; atitudinea lor fiind de superstaruri, având impresia că am ajuns într-un club unde numai cu taxă de membru merge și dvs. spuneți să nu judec când colegii voștri îmi condiționează apropierea de Dzeu prin suma de bani ( nesimțiților și hapsânilor, slujitori ai Satanei, ai Mamonei!) pe care o dau? Cum să nu judec??? Și chiar vă rog să-mi răspundeți. P.S.: Sunt din diaspora și sunt condiționată de de nr.de locașuri ortodoxe române, deci nu am de unde alege, frate!!!!
Uite cum văd eu lucrurile. Biserica este până la urmă adunarea („Ekklesia” în limba greacă) tuturor credincioșilor. Toți suntem membrii (mădulare) ale Bisericii. Biserica nu este (doar) a preotului, a episcopului eparhiot sau a Patriahului, ci a noastră a tuturor. Așa că fiecare trebuie să ne aducem contribuția. Vrei căldură în biserică, dar nu vrei să ajuți pentru plata facturilor la gaz. Vrei lumină, curățenie, dar nu vrei să dai pentru factura la curent. Vrei o slujbă în afara programului liturgic comun (sfeștanie, chiar și Botez, Cununie, Înmormântare), dar nu vrei să ajuți biserica. Până la urmă cu ce te deranjează dacă achiți o taxă pentru Botez sau Cununie? Nu merge căldura în biserică iarna sau aerul condiționat vara? Nu sunt luminile aprinse? Preotul are și el familie, copii poate mai mulți, cu ce vrei să trăiască din 1000 de lei salariu? Dacă pe tine te cheamă șeful să muncești în plus, nu pretinzi plată în plus? Adevărat că preoția e o vocație, nu o meserie, dar au și preoții problemele lor lumești. Tu vrei Botez, Cununie, te distrezi, dar preotul stă sâmbăta și duminica numai pe la biserică, aleargă să ducă câte 3 morți la cimitir, chiar și pe ploaie, noroi, zăpadă, iar acasă îl așteaptă soția și copiii. Nu stă ca alții la cafele, filme, nu e la munte sau la mare. Cu ce te deranjează dacă ajuți biserica și preotul? Doar îți contorizează Dumnezeu, o faci pentru sufletul tău. Și dacă sunt unii preoți care urmăresc să facă bani, de ce judeci? Tu îți iei plata ta dacă ajuți, chiar dacă preotul nu a fost cinstit. Nu judeca, doar Dumnezeu știe inima fiecăruia și judecă.
Dumnezeu a dat în Vechiul Testament legea zeciuielii. Acum îți mai cere cineva zeciuială? Ce ai fi zis atunci, că doar Dumnezeu a dat porunca aceasta, nu preoții.
Nu sunt preot, nici măcar teolog, nu m-a pus nimeni să scriu aceasta. Dar știu mulți preoți care trăiesc mereu în stres din cauza facturilor, a cheltuielilor administrative (știi că factura la căldură/gaz pentru o biserică nu foarte mare ajunge și la 8000 de lei pe lună?). Iar dacă o parohie ajunge cu datorii foarte mari, tot preotul își ia castane de la superiori. Sunt preoți care din cauza aceasta achită cheltuielile din salariul lor.
Această atitudine a dumneavoastră v-a fost imprimată de mass-media progresistă, care dorește să atace Biserica prin această problemă a banilor, iar Patriarhia Română, din păcate, este mult prea diplomată și cam prea fricoasă și le dă dreptate anti-creștinilor. Și ce dacă se cere contribuție anuală, dacă se cere taxă pentru slujba de Botez sau Cununie? Diversele grupuri neoprotestante cer zeciuială, taxe și dacă nu plătești ești dat afară din comunitatea lor religioasă. Nu văd pe nimeni să comenteze la ei. Zic că așa e porunca Domnului. Noi, ortodocșii, Biserica cea Una a lui Hristos, de ce ne-am găsit să cârtim?
Da, Biserica este un „club”, un „grup inițiatic”, ca să folosim o sintagmă puțin neobișnuită, dar destul de plastică. Doar cei botezați și mirunși sunt membrii. Care e problema dacă ne aducem și noi aportul la bunul mers al Bisericii, așa cum membrii oricărui club contribuie la buna funcționare a clubului? Nu vrei să ajuți financiar, vino în timpul liber și fă curățenie în biserică, îngrijește curtea bisericii, ajută la alte probleme gospodărești.
Tu vrei să mergi ca o floricică la slujbă, să ai căldură,
curățenie, să primești anafură, aghiasmă, dar un ajutor – ioc! Toți vrem drepturi, dar nicio responsabilitate!
Uite, eu tocmai am donat pe acest site pentru Chilia „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, nu pentru a mă lăuda, ci ca să-mi întăresc spusele prin fapte, ca să susțin activitatea misionară a acestui site.
Și ce dacă părinții de la această chilie folosesc banii și pentru a-și duce traiul? Nu mă deranjează. Doar se roagă pentru noi, iar Dumnezeu contorizează. Măcar prin puținul nostru să ne ierte păcate noastre cele multe!
Pt Gabriel
Frumos lucru ai gândit
Si mai mult
Ai și făcut!
Domnul, bunul Dumnezeu să te ajute mereu!
Eu mi-am dat și ultimii bani din casă.Plătesc taxele anuale, donez în fiecare duminică și tot nu e de ajuns. Biserica nu e loc de făcut bani, iar Hristos a arătat foarte clar acest aspect.
Îmi cer iertare dacă acest aspect nu a fost revelat în postarea mea, dar preotul nu are dreptul să ceară în mod nesimțit la fiecare liturghie bani după ce a primit!!!
Eu nu sunt doamna din diaspora dar nu am auzim si nici vazut nici un preot care sa te spovedeasca si impartaseasca conditionat de a da o suma de bani…. . Faceti lucru acesta si nu cred ca preotul cere bani! Ma iertati ca am intervenit.
Vă rog să mă iertați dragă soră întru Hristos că eu păcătoasă îndrăznesc să vă spun un cuvânt.
Vă rog frumos încercați să citiți în fiecare zi un capitol din NOUL TESTAMENT!
Ziceți de trei ori TATĂL NOSTRU, închinați fruntea,barba și ochii, stați în picioare când citiți.
La început nu înțelegeți dar cerând ajutor la Dumnezeu veți înțelege ce a fost și ce este și ce va fi de noi dacă nu suntem blânzi precum pruncii. Dacă din doisprezece unul s-a pierdut fiind lângă Dumnezeu dar acum…în acești ani grei…
Sufletul dumneavoastră are mare preț la Dumnezeu…nu îl pierdeți …
În fața Domnului sunteți doar cu Îngerul Păzitor și cu Sfinții la care vă rugați!
Feriți-va să vă lege preotul ,nu tulburați față bisericească!
Este drept lăsat de Dumnezeu!
Să lege și să dezlege!
De sunteți ORTODOXĂ înțelegeți ce spun.
Vă rog să mă iertați!
Cu blândețe cereți Binecuvântare și căutați să găsiți un alt duhovnic… sunteți liberă!
Rugați pe Măicuța Domnului!
Este foarte greu…dar nu vă pierdeți!
Este o ispită!
Nu vă pierdeți nădejdea!
Avem preoți minunați, oameni îmbunătățiți care se jertfesc pentru noi…De a-ți vedea chinul lor pentru durerea oamenilor atunci ,din dragoste , a-ți fi in stare să dați tot doar să fie bine și să poată ajuta …nu doar cu vorba …
Sunt suflete care nu au ce mânca iar Părintele cere de la care are și dă la care nu are și ridică și Biserică.Are ascultare și trebuie să împlinească!
Vă fie milă nu judecați! Vă rog să mă iertați!
M-am gândit des zilele acestea la ce a-ți spus, părinte Theologos, despre mers la slujbele altor confesiuni. Într-adevăr ceea ce nu am observat, abia după ce m-am gândit la ce a-ți spus, este că ceea ce crede omul, dogmele, regulile, credințele acumulate dealungul timpului îl schimbă, face ceva cu el. Se vede chiar fizic prin niște trăsături foarte fine, abia vizibile.
Dar există deosebiri foarte fine chiar de la o biserică ( comunitate) ortodoxă la alta. Interesant.
Părinte,știu că nu este bine să mă încred în vise,dar se face că eram in iad, și erau o mulțime de oameni care navaleau peste mine,și brațele mă ardeau,am strigat la Domnul Iisus Hristos și La Maica Domnului,și apoi m-au ajutat și am ieșit de acolo din locul ăla,urcăm niște scări și o voce înfricoșătoare a spus nu mai judeca pe aproapele tău,sotul tau.Apoi se face că am ieșit de acolo și aveam bășici pe piele și ustura și mai aveam resturi de pene negre înfipte în piele.Apoi mă ajută un om cu acele usturimi.Nu cred in vis dar tot parcă mă face să nu mai judec.Doamne ajută 🙏💖🙏🙏
Slavă Bunului Dumnezeu pentru toate 🙏 Amin,Amin,Amin🙏Mulțumim Doamne Iisuse,Mulțumim Maica Domnului 🙏💖
E multa sminteala, atat din partea unor preoti si monahi, cat si a unor crestini. Rautatea, lacomia, invidia sunt in crestere.
Tendinta este clar spre dilurea credintei. Toti stim ca va veni candva sfarsitul lumii acesteia, de ce sa ne miram!
Apoape de judecata de apoi, zicea un Sf. Parinte, calugarii vor ca mirenii, iar mirenii ca diavolii, adica le mai trebue decat coada si coarne.
F.putini vor fi care se vor mantui atunci.
Mantuitorul ne-a spus asta!
Care sunt celelalte trepte ale smereniei?
Eu mă spovedesc la o mănăstire de la marginea orașului unde locuiesc și nu am auzit niciodată la nici o slujbă preotul să ceară ceva deși biserica este mică și nevoi sunt multe. Oamenii dau fiecare după puterea lor și după ceea ce simt.