Powered by RedCircle
Citiți rubrica Întrebări și răspunsuri din această duminică, alcătuită din comentariile pe care ni le-ați trimis și cărora le-am răspuns. Vă mulțumim pentru comentarii! La final, citiți un citat duhovnicesc din Sfinții Părinți.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Da. Să ne deschidem către Dumnezeu, către Hristos. Să fim sensibili cu Hristos și cu Maica Domnului.
În iad. Toți au ajuns în iad – inclusiv Sf. Ioan Botezătorul – numai după Hristos au mers în rai cei care doreau raiul.
Prin distanțarea de lume și atenția la noi înșine.
Prin spovedanie și împărtășanie. Dacă avem viață duhovnicească ne dăm seama – inima curățită simte aceste lucruri.
Să spui că are grijă Dumnezeu. Dacă El dorește îți dă un atac de cord și totul se termină. Nu se va întâmpla. Fii simplu în credința ta. Fă-ți cruce și nu crede gândurilor.
Să nu întrebi încontinuu „De ce?” și să NU supra-analizezi.
Că Dumnezeu ne iubește desăvârșit. Avem și răspunderea analoagă, însă.
Nu era pentru el. Era pentru apostolii respectivi care nu credeau că Hristos este Mesia.
Să nu ni se lipească inima de nimic material.
Depărtându-ne de lume în inima noastră.
Ascultare și rugăciune.
Niciodată nu ne pocăim îndeajuns.
E de la diavol. Nu e bine deloc.
Să ne predetermine anumite comportamente.
La fel s-a întrebat și Sf. Antonie cel Mare și a auzit voce din Cer, zicând: „Antonie! Vezi-ți de păcatele tale și nu cerceta acestea pentru că mintea umană nu le poate cuprinde!”. Sunt lucruri foarte complexe care țin de libertatea fiecăruia dintre noi, de interacțiunile interumane și de faptul că suntem foarte, foarte diferiți între noi, fiind mădulare unii altora. De exemplu cum poți să definești „egalitatea de șanse” între un picior și un ochi? …iată te-am întrebat un lucru mult mai simplu, care, dacă îl extrapolăm la toate (sub)mădularele (sau celulele sau țesuturile) întregului organism obținem o întrebare a cărei complexitate depășește mintea noastră. Da, așa este și dincolo de asta Dumnezeu vede toate lucrurile în veșnicie. El dorește maximizarea fericirii în veșnicie – nu aici pe Pământ.
Se spală fără nicio problemă. Sfințirea apelor nu se referă la acest aspect și niciunde în tradiția Sfinților Părinți nu se menționează despre această găselniță românească.
Nu, pentru că din păcatul smintelii cineva poate să iasă prin pocăință. Desigur ca să arate gravitatea păcatului. Însă mai există și un alt motiv: Cineva se smintește de o persoană care (cel puțin în opinia lui) este (considerată) mai presus decât cel care se smintește, din varii motive (cunoștințe, poziție socială sau/și religioasă etc.). Domnul spune că este mai bine să-și lege o piatră de moară care să-l tragă în jos și să se arunce în marea mulțimii din care a ieșit – adică să fie la fel cu ceilalți – decât să smintească prin superioritatea sa pe care nu o are sau nu o folosește cum trebuie.
Da, însă trebuie făcut în Biserică și cu cunoașterea Sfinților Părinți care au tâlcuit-o. De unii singuri poate fi periculos. Toți ereziarhii s-au dus în iad cu Biblia în mână.
Citat duhovnicesc:
Singura speranță de salvare de înșelare și erezii, de invențiile și capcanele oamenilor vicleni și ale diavolului sunt: rugăciunea, pocăința și smerenia. (Sf. Iosif Isihastul)
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
33 Comment
Explicați pe îndelete eliminarea fiecărui păcat sau agregate psihologice.
Părinte, dar e păcat să punem ceva la mașina de spălat Duminica? Sau și asta e o găselniță românească care nu se regăsește în sfinții părinți?
Nu te supăra, tu ai intrat de curând în ortodoxie?? Nu știi că duminica este zi de sărbătoare și că la sărbători nu te apucă vrednicia să faci ce nu ai făcut în timpul săptămânii?!
C
Puteai sa ii spui frumos omului.
Mașina spală și usucă automat, nu noi. Ideea este să dai din timpul tău lui Dumnezeu, de aceea spălatul era interzis, fiindcă pe vremuri el lua mult timp și efort, femeile mergeau la râu cu coșul ca să spele rufele, era un proces anevoios care lua multe ore, care dacă era făcut Duminica, fura timpul de rugăciune. Dar acum să arunci niște rufe în mașina automată ia două minute, iar între timp poți merge la biserică să te rogi toată ziua în liniște cât lucrează mașina. De aceea am întrebat specific pentru spălatul la mașină, dacă mai e valabilă interdicția.
Da, e păcat, fără numai de mare nevoie. Mintea să fie în Cer, la Dumnezeu. Marea nevoie NU este neglijența noastră.
Vi se pare just si normal ca înainte de Hristos oamenii sa mearga in iad si sa sufere, cu toate ca unii nu meritau sa ajunga acolo?
Nu înțeleg asta….
Toți meritau să ajungă acolo. Nimeni înainte de Hristos și nici după, de fapt, nu merită Raiul. Mântuirea este darul lui Hristos pentru cine dorește.
Pai nu erau oamenii drepți atunci?
Nici macar copii care mureau tineri?
Nici sf Ioan Botezătorul?
Nici preotii?
Asa era de pacatoasa lumea de atunci?
Daca as fi trait atunci stiind ca ma duc in iad pai nu as mai fi pazit nimic bun daca stam sa o luam asa..ce sens are fi avut nonsensul de a ma duce in iad ?
Pt Cineva
Nu mi amintesc exact… Logica sau credinta este cea care poate muta muntele din locul său???
Fără supărare.
Doamne ajută!!!
Cineva
Credinta sigur fara alte întrebări.
Dar eu aici fara suparare intreb ceva ce nu
Cine cauta gaseste iar cu i bate la usa i se va deschide?
Asta vreau si eu sa mi se deschisa ca sa inteleg si sa nu zabovesc la usa.
Ce e gresit in asta?
Da intebarile poate nu se pun intr una ci mai bine crede in judecata lui Dumnezeu si nu cartii..dar nici nu zic ca nu cred nici nu cartesc, am întrebat ca sa stiu.
Mai ales in teologie studentii cand nu inteleg ceva întreabă profesorul, asa si eu. . 😊
Negreșit e f bine ca ai inceput să cauți….
Mie mi se pare ca ai un fel de a fi care vrea in clipa respectivă să i se dea raspunsul căutat
Dar vin eu dară
Si întreb
De unde atâta nerabdare?
Caci cu ea mare zarvă apare!
Mai multă osteneală
Pt o BUNĂ Răbdare /asculare
Nu una falsă
Viclenoasă si muuult
Răutacioasă!!!
Sfat, pe mine probat:
De duhovnic iti vel găsi
Cu mukt mai repede vei vâsli
Spre o mare de
Multă Mulțumire si
Bună simțire!!!
Doamne ajută!!!
Ar trebui totdeauna să gândim că Dumnezeu știe cel mai bine și le rânduiește cel mai bine , pentru că e Dragoste , iar dacă gândurile nu ne dau pace ” că nu e corect , că nu e cinstit …. ” să știi că e de la diavol , ca să producă tulburare . Am citit la un părinte ” sau poate în mai multe locuri ” că Sf Ioan botezătorul , proorocii și alții care nu meritau să fie în iad , au ajuns în iad pentru că raiul era închis și nu aveau să ajungă , dar ei nu au suferit muncile iadului , erau feriți ” asta numai Dumnezeu știe cum ” . Dumnezeu toate le face bine , mintea noastră e limitată și nu înțelegem . Altfel cum să fie diferența asta mare între cel mai mare on născut pe pământ Sf.Ioan ,
care să sufere in iad până la învierea Domnului Iisus și noi ” după ce am dus totuși o viață bună și frumoasă ” să ajungem în rai , dacă Dumnezeu ne ajută bineînțeles ?
Toți erau născuți în distorsiunea păcatului Adamic care s-a amplificat în timp. Trebuia totuși să facă fapte bune pentru a-și minimiza iadul.
Sfântul Paisie Aghiorirul zice așa : ” Chiar daca i-ar arde Dumnezeu pe toți cei buni, nu trebuie să gândești ceva rău despre El, ci sa cugeți că Dumnezeu face din dragoste tot ceea ce face. Știe Dumnezeu cum lucrează. Ca El să îngăduie să se întâmple vreun rău , înseamnă că un lucru mai bun va ieși din asta „.
Părinte, putem sa avem parte si de fericire veșnică in rai, dar si de fericire pe pământ ? Sau trebuie să suferim pe pământ ca sa avem parte de fericire veșnică?
Prin Cruce a venit Înviere la toată lumea – zice un tropar al Bisericii.
Din comentariu dlui Nelutu am inteles ca se duceau in iad dar nu sufereau..
Sper ca am inteles bine.
Si iara nu vad nimic gresit sa intreb si sa primesc un rapsuns.
Mi se pare corect sa cercetez ceea ce nu inteleg. Si nu sa raman asa in starea de plutire cu intrebarea.
Iar chestia cu diavolul care ne da aceste ganduri, nu contest, dar nici nu cred ca ne da el mereu tot ce gandim..
Avem si noi intrebarile noastre.
Așa e normal sa cercetăm , să citim , să întrebăm , dar trebuie să fim și pregătiți să acceptăm răspunsurile , pentru că s-ar putea că din cauza patimilor să nu fim de acord , sau cel puțin să ne răzvrătim ( cel puțin în sine ) , o spun din propria experiență . Dumnezeu când știe că suntem pregătiți și deschiși la minte , atunci incepe să ne trimite răspunsurile . Trebuie să avem răbdare , uneori o să găsim răspunsurile repede , uneori după câteva zile , iar câteodată după luni de zile . Citim , ascultăm predicile la biserică , ascultăm cuvinte de învățătură de pe net . Eu citesc foarte mult de saitul doxologia.ro al Mitropoliei Moldovei . Am lăsat un link aici https://doxologia.ro/parintele-galeriu-un-crestin-autentic-nu-poate-fi-prost
Dacă mașina circulă în veșnicie cu viteză mult mai mare, atunci tâlharul de pe Cruce cum a făcut?
Păi el a apucat să-și înmoaie inima înainte de a intra în veșnicie.
Toti s au nascut in pacatul adamic…da dar la copii mici fara pacat?
Aici nu inteleg bine.Desigur ca am încredere in judecata lui Dumnezeu si stiu ca mintea mea nu poate intelege toate judacatile Sale
E ca si cand as compara un creier de gaina cu un creier de om
Din ce am.citit la dl Nelutu oamenii se duceau in iad dar nu sufereau…
Copii mici SUNT născuți cu păcatul lui Adam care se transmite din generație în generație. E o boală duhovnicească ce se transmite din tată în fiu. Ceva asemănător cu codul genetic ce se transmite, însă pe plan duhovnicesc. Botezul șterge acest păcat.
Nu prea înțeleg. Tâlharul de-a dreapta s-a pocăit din toată inima sa, pocăință pe care a trăit-o mult mai intens după moarte.
Spuneam că dacă tâlharul era mortificat în patimă, cum a făcut schimbarea dintr-odată?
Doamne ajuta!
Parinte este pacat sa mananci in casa celor ce traiesc necununati? Am gasit aceasta intr-un indreptar de spovedanie alcatuit de Parintele Cleopa.
Avand in vedere timpurile in care ne aflam, in care foarte multe cupluri traiesc necununate, este destul de greu sa te feresti de acest pacat, daca intr-adevar este considerat pacat.
Care e parerea dvs.?
Nu este. Este păcatul lor.
Părinte, este ziditor să ne rugăm după psaltirile care folosesc textul psalmilor din Biblia sinodală, care mai conțin unele lecțiuni după textul masoretic? Am văzut că au fost editate unele ediții doar după textul Septuagintei, inclusiv de Schitul Lacu, doar că uneori traducerea este destul de diferită de textul cu care suntem obișnuiți din slujbele Bisericii, chiar și în ceea ce privește pasajele traduse după textul grecesc.
Da, este ziditor. Nu contează (în acest caz).
Părinte, atunci când doi părinți ai bisericii (sau chiar sfinți părinți) au interpretări sau păreri diferite despre același subiect, noi ce facem? Cum alegem? Cum discernem? Poate unul dintre părinți se înșeală, sau poate ambii au dreptate în moduri diferite, dar noi nu avem măsura duhovnicească să înțelegem ce se întâmplă exact.
Și ca o întrebare conexă, dacă părintele duhovnic ne zice un lucru despre un anume subiect, iar dvs. în comentarii ne ziceți un lucru diferit sau chiar aparent opus despre același subiect, cine are întâietate? Ce trebuie să respectăm mai mult? Cuvântul duhovnicului fiindcă el este părintele nostru spiritual? Sau cuvântul dvs. fiindcă sunteți de la Sf. Munte. Athos unde harul și protecția Maicii Domnului e mai mare?
Pentru a doua întrebare : ascultarea de duhovnic e cea mai mare. Ascultarea până la păcat ( să nu păcătuiești față de Dumnezeu și poruncile Lui prin acea ascultare). Chiar dacă părintele duhovnic greșește in ceea ce îți zice, păcatul este al lui, devine al lui. Păcat vei avea și tu dacă nu asculți.
Depinde de ce spune Biserica. Care este consensul oamenilor duhovnicești în problema discutată. Același răspuns se aplică și întrebării conexe, cu mențiunea că acolo – în general – duhovnicul ar trebui să cunoască datele duhovnicești personale ale fiului duhovnicesc (ale tale). Într-adevăr contrabalansul poate să vină din faptul că e posibil ca duhovnicul să nu aibă experiența harului necesară în domeniu. E de la caz la caz – nu se poate aplica o rețetă oarbă.
Ioana Catalina
Nu mi se pare corecta judecata aceasta.
Adica daca el ne spune sa ne impartasim rar sau nu o data la luna sau ne spune sa nu tacem cand e cearta…asta înseamnă ca trebuie sa fac ca el, sa ma duc cu capul inainte?
Eu l as respecta, si mi as alege alt duhovnic sau as face ca sfintii parinti din vechime, ca pr teologus, ca invataturile lui Hristos nu as putea sa fac asa…nu mi se pare corect.