Urmăriți un scurt și frumos material realizat de Trinitas TV despre părintele Petroniu Tănase, fostul stareț al Schitului Prodromu din Athos.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza săptămânii)
Powered by RedCircle
Acestea au fost articolele pe care le-am publicat în cursul acestei săptămâni pe site-ul O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte.
Urmăriți un film regizat de Pavel Lunghin, cel ce a regizat și filmul „Insula” (Ostrov). Filmul este un film istoric care prezintă perioada domniei țarului Ivan cel Groaznic (1547-1584) și relațiile sale cu Sfântul Filip (mitropolitul Filip al II-lea al Moscovei.). În rolul principal, Piotr Mamonov, – cel care a jucat rolul principal și în „Insula”.
Se distinge contrastul dintre înșelarea celor mândri și luminarea celor smeriți. Vedem cum sfințenia depășește chiar și moartea în timp ce păcătoșii chiar dacă încă trăiesc, mor cu zile.
Cum tratăm singurătatea? Ce este și cum gestionăm ADHD-ul? Cum ne luptăm cu flagelul drogurilor? Ce rol are familia în această ecuație? Vizionați o discuție centrată pe răspunsurile la aceste întrebări cu Radu Dobriceanu, un psihiatru în Zürich care a avut amabilitatea să ne ajute cu cunoștințele sale de specialitate.
Ascultați-l pe cunoscutul simbolist ortodox Jonathan Pageau în care acesta ne face o scurtă analiză a uneia dintre cele mai stranii icoane din ortodoxie: icoana Sfântului Hristofor.
Din păcate noul an nu prea pare fericit în pofida urărilor pe care le-am făcut și le-am primit. Asta se datorează, întâi de toate faptului că societatea noastre este depărtată de Dumnezeu și se depărtează și mai mult pe zi ce trece. Ascultați un cuvânt al părintelui Iosia Trenham în care acesta ne vorbește despre reînnoirea credinței și a legăturii cu Dumnezeu în noul an.
Urmăriți un cuvânt scurt și frumos al arhimandritului Efrem Panaousis în care acesta ne învață cum să evităm stresul cotidian și să ajungem la seninătate.
Ce înseamnă să judecăm? Ce urmări are? Când trebuie să judecăm și când nu? Cum ne ferim de judecata distrugătoare de suflet? Vom încerca să găsim răspunsuri la aceste întrebări precum și la altele legate de această temă în materialul de față.
Urmăriți un frumos cuvânt de prezentare a Isihasmului care este coloana vertebrală a tradiției monastice a creștinismului ortodox.
Vizionați un cuvânt fulminant al d-nei doctor Miriam Grossman în care aceasta explică clar și concis de ce ideologia de gen este o mare greșeală.
Ascultați o serie de întrebări și răspunsuri cu un preot ortodox din SUA – părintele Teofan Mackey – în care acesta ne răspunde la câteva dintre întrebările care îi preocupă pe tinerii americani ortodocși: Marijuana, femeile în preoție, noii convertiți…
Urmăriți un comentariu care dă foarte mult de gândit despre un film produs de soții Obama (da, este vorba de Barack Obama, fostul președinte al SUA, dimpreună cu soția sa). Cu toate că poate fi catalogat ca un film SF (nu discutăm acum cât de bun din punct de vedere artistic), filmul pare că are o posibilitate de a se împlini într-un viitor nu foarte îndepărtat. Prezice acest film evenimente viitoare?
Ascultați o întâmplare cu Sfântul Porfirie la o casă de toleranță, povestită de însuși Sfântul (!), o întâmplare din care putem să tragem învățăminte. Audiție plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Ascultați pe părintele Pimen Vlad care într-un cuvânt plin de har ne dă câteva foarte folositoare sfaturi de viață, sfaturi inspirate de anotimpul pe care îl parcurgem.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!