Urmăriți un cuvânt scurt și frumos al arhimandritului Efrem Panaousis în care acesta ne învață cum să evităm stresul cotidian și să ajungem la seninătate.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
(pentru o vizionare optimă vă rugăm întoarceți celularul sau tableta pe orizontală înainte de a porni clipul)
Powered by RedCircle
Adevărul este că, de mici copii crește odată cu noi voia proprie. Vin copii foarte mici la mănăstire, însă, care au o voie proprie foarte mare – așa spunea Sfântul Paisie. Sunt încăpățânați, nu lasă ușor de la ei.
Uneori, când părinții întreabă de la ce vârstă trebuie să se spovedească copiii, le spunem că din clipa în care încep să-și arate încăpățânarea trebuie să se mărturisească, deoarece este într-adevăr un păcat.
Recunoaștem faptul că cei mici se hrănesc din comportamentul părinților. Îi copiază. Sunt ca niște casete, cum spunea și Sf. Paisie. Înregistrează tot ce aud. Și acest lucru este dramatic pentru părinți, deoarece atunci conștientizează că exemplul lor a fost foarte greșit. Este neclar și nedeslușit unde începe și unde sfârșește părăsirea voii proprii.
Cred că e nevoie să pricepem că fiecare faptă a noastră trebuie să fie făcută în conștiință de cauză. Nu trebuie să fim făpturi fără să avem conștiința a ceea ce facem. Să nu ne lăsăm duși de vânt și luați de val. Cred că [avem nevoie] de sfatul unui bun duhovnic, a unui om care poate să ne lumineze drumul, de pe care uneori noi nu mai putem ieși singuri. E un om care ne va privi dintr-o perspectivă mai echilibrată – el însuși trebuie să fi împlinit și trăit poruncile evanghelice -, și ne poate ajuta și pe noi să-L găsim [pe Dumnezeu]. Și firește că ne va învăța și nevoința vieții duhovnicești.
Programul unei vieți duhovnicești ne dă posibilitatea să vedem limpede. Suntem confuzi pentru că ne aflăm într-o stare de amețeală. Ne comportăm ca și cum am fi băut ceva. Și nu putem să ne vedem limitele: când și unde trebuie să vorbesc? Cât trebuie să vorbesc? De aceea facem greșeli și nu avem limite. Și știți unde e drama, și care e cel mai important lucru? Că toate acestea provoacă multe conflicte, în familiile noastre, cu copiii noștri, între familii, etc. Și apoi nu mai putem face față zilei următoare. Am spus [lucruri nepotrivite]. Nu trebuia s-o fac. E o situație imposibil de gestionat, cu o stare imensă de vinovăție, din cauza faptului că vorbim și tăcem atunci când nu trebuie.
Un bun duhovnic are o altă vedere, echilibrată, asupra sufletului nostru. E ca și cum ne-am pune sufletul în fața noastră și l-am observa. Pentru că ne dăm puțin timp nouă înșine, pentru viața duhovnicească, acționăm pe baza instinctelor. E ca și cum am merge la un neurolog care lovește cu ciocănelul în picior, și acesta reacționează imediat. Așa facem și noi. Acționăm fără să gândim, fără să ne filtrăm reacțiile. Ne-au spus ceva? Spunem înapoi! Ne-au făcut ceva? Le facem și noi. Ne-au lovit? Lovim și noi! Însă, aceste lucruri sunt reacții din instinct, care mărturisesc că nu avem rezerve de trezvie, de viața duhovnicească.
Mă veți întreba cum se poate să fie așa un om, astfel încât să aibă această viață duhovnicească? Nu e ușor. Să nu exagerăm. Noi spunem că tocmai pentru că nu avem aceste rezerve de viață duhovnicească vom acționa și mai greu. Și chiar vom avea mai multe pericole de întâmpinat. În zilele noastre trăim situații de tensiune extremă. Mergi pe stradă și vezi că unii oameni se aprind și ce ceartă din nimic. Există o stare de presiune acumulată. Și te întrebi în ce fel ar putea oamenii să-și atenueze acea stare. Aici vine Biserica și spune ce se poate face prin viața duhovnicească. Se risipește acel abur al presiunii, iar omul se descarcă, se debarasează de această tensiune și devine mai luminos.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
De bun folos.
Doamne ajută!