Înainte de Sinteza săptămânii vă rugăm să vizionați un frumos documentar cu mărturii ale câtorva monahi athoniți despre părintele aghiorit Ioan Guțu de la Colciu, mărturii în care părinții prezintă virtuțile părintelui Ioan.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza)
Powered by RedCircle
Acestea au fost articolele pe care le-am publicat în cursul acestei săptămâni pe site-ul O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte.
Urmăriți un film foarte bine făcut, un film de scurtmetraj care ne pune pe gânduri relativ la unde duce progresul tehnologiei de care suntem (sau am fost?) atât de mândri. Poate că la o primă vedere tehnologia ne face viața mai ușoară …însă cu ce preț?
Urmăriți o discuție cu un grup de pelerini în care sunt puse întrebări despre Pustnicii Nevăzuți din Athos, despre ce îi atrage pe tineri la Biserică, despre conduita în Biserică, despre relațiile de cuplu, despre efectele rețelelor sociale precum și despre multe alte subiecte de interes pentru pelerini.
Urmăriți un frumos cuvânt al părintelui Spiridon Bailey în care acesta ne învață pe scurt cum să ne curățăm inima cea duhovnicească.
Sărbătoarea Nașterii Domnului este un prilej de mare bucurie care provine din bucuria lui Dumnezeu că S-a făcut om. Din această bucurie vă împărtășim și noi un fotoreportaj precum și un potpuriu de cântări de la privegherea de Crăciun.
Urmăriți un documentar șocant care ne-am fi dorit să nu fie adevărat. Este vorba despre Hindutva: Ideologia radicală hindusă care urmărește „eliminarea Creștinismului din India”, adică din cea mai populată țară din lume. Prigoana creștinilor este prezentă până azi.
În lume avem necazuri și încercări care de cele mai multe ori sunt rezultatul păcatelor și neputințelor noastre. Cu toate acestea, în mijlocul furtunii, Dumnezeu ca un Tată iubitor, pregătește lumina. Ascultați un cuvânt folositor al părintelui Haralambos Papadopoulos pe această temă.
Ascultați un cuvânt în care, pe baza Sfinților Părinți, definim smerenia, vorbim despre modalități de obținere a acesteia și analizăm ce se întâmplă dacă nu o avem și ne încredem în mintea noastră.
Ascultați câteva dintre luările de poziție oficiale chiar din sânul catolicismului legate de “binecuvântările” Papei Francisc pentru cuplurile homosexuale. Situația este foarte serioasă și se poate ajunge la lucruri foarte dure.
Sfântul Ștefan este primul mucenic al Domnului. Este primul poate și datorită faptului că Sfântul Ștefan a fost desăvârșit în iubire, rugându-se la Dumnezeu Tatăl pentru cei care îl băteau cu pietre în clipa în care murea, ca să nu le țină seama Domnul păcatul acela. Vedeți mai jos un mic fotoreportaj de la ziua onomastică a părintelui Ștefan Nuțescu, starețul chiliei „Buna Vestire” din Schitul Lacu.
Ascultați un cuvânt clar și la obiect din punct de vedere ortodox al părintelui Iosia Trenham legat de „binecuvântarea” pe care Papa a dat-o, binecuvântare legată de începutul acceptării cuplurilor homosexuale în catolicism.
Ascultați un cuvânt foarte bun al Maicii Monica în care aceasta ne vorbește despre relația dintre voia proprie, capacitatea noastră de iubire și libertatea fiecăruia dintre noi.
Vizionați pe părintele Pimen Vlad care ne povestește cu mult har viața unei sfinte cu totul extraordinare: Sfânta Nina, încreștinătoarea georgienilor.
Francis Collins – un renumit medic-genetician – ne explică într-un cuvânt formidabil, plin de putere DE CE a devenit creștin și de ce ateismul este irațional.
Urmăriți un foarte interesant documentar despre Muntele Templului (muntele Moria) unde s-au întâmplat unele dintre cele mai importante evenimente Biblice. În acest documentar vom vedea răspunsurile la următoarele întrebări: Unde este? Unde nu este? Ce scop are?
Dragii noștri, dacă doriți să susțineți activitatea site-ului nostru vă rugăm să completați formularul de mai jos pentru a redirecționa cei 3,5% din venitul dumneavoastră către Asociația „O Chilie Athonită”.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!