Vizionați un foarte frumos și scurt cuvânt despre păstorii din Betleem în care ni se explică puținele lucruri pe care le știm din istorie despre aceștia.
De asemenea, legat de aceasta vă rugăm să vizionați un frumos documentar realizat de Trinitas TV în care ne este prezentată istoria darurilor magilor cum au ajuns de la Betleem la Athos.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
(pentru o vizionare optimă vă rugăm întoarceți celularul sau tableta pe orizontală înainte de a porni clipul)
Powered by RedCircle
Unele dintre cele mai emblematice personaje ale Crăciunului, întâlnite în scena nașterii [Domnului] și în decorațiunile de Crăciun, sunt păstorii. Ei au fost unii dintre primii oameni din lume care l-au văzut pe Mesia, așa că astăzi îi vom examina pe scurt, mai îndeaproape.
Povestea Crăciunului, pe care o citim în Biblie, ne vorbește despre vizitatorii Pruncului Hristos. Aceștia sunt niște păstori, care păzeau oile pe dealuri. În miezul nopții, din întuneric, ei aud muzica din Ceruri. Îngerii umplu cerul și le spun că s-a născut Mântuitorul. Când îngerii pleacă, păstorii aleargă imediat la Betleem, la grajd, pentru a-L întâlni pe Iisus.
Cam la 300 de ani după acest eveniment, Sf. Elena a făcut un tur al Țării Sfinte. Am mai vorbit despre ea. Ea s-a convertit la Creștinism și a vrut să protejeze locurile care au legătură cu Biblia și cu viața lui Hristos, pentru ca generațiile viitoare să le poată vedea. Unul dintre aceste locuri era câmpul unde fuseseră păstorii, iar ea a construit o biserică acolo. Și, până în ziua de azi, puteți vedea Biserica Ortodoxă a Păstorilor, construită peste fundațiile originale puse de Sf. Elena. Ea a mai construit o biserică și peste peștera în care S-a născut Hristos, grajdul original. Iar, dacă e să mergeți pe jos de la Biserica Păstorilor până la Biserica Nașterii Domnului, vă va lua în jur de 20 de minute, ceea ce înseamnă că, în urmă cu atâtea secole, când păstorii au auzit de la îngeri vestea fericită, ei au alergat la Betleem, iar pentru asta le-ar fi luat în jur de 10 minute, pentru a ajunge de pe câmpurile lor până la peșteră.
Semnificația duhovnicească a venirii păstorilor
Prezența păstorilor la Naștere este încărcată de semnificații, mai mult decât putem acoperi într-un singur episod. Rolul păstorului e menționat de-a lungul întregii Scripturi și este o profeție și o trăsătură a lui Hristos. „Domnul este Păstorul meu” este începutul unuia dintre cei mai cunoscuți psalmi. Iisus se referă la El însuși ca fiind Păstorul cel bun, iar cartea Evrei și întâia epistolă a lui Petru, ambele se referă la El ca fiind Păstorul. Așa că, păstorii sunt cei care vin acolo, în această primă zi, pentru a-L întâlni pe Iisus.
Cu cele două grupuri de martori, consemnate în Biblie, păstorii și cei trei împărați, vedem o secțiune transversală interesantă a întregii lumi, venind să-l întâlnească pe pruncul Hristos: și bogații, și săracii, și învățații, și cei simpli, evreii și cei blânzi, călătorii și cei de acasă. Iisus Hristos a venit pentru toată lumea și îi cheamă pe toți la El. Cei trei împărați vin să-l întâlnească pe singurul Rege adevărat, iar păstorii vin să-L întâlnească pe Păstorul cel bun. Atât Păstorul, cât și Regele sunt uniți în Iisus Hristos. El este ambii, și El este descendent din regele David, primul rege păstor, un băiat care a fost păstor și care a devenit regele poporului ales al lui Dumnezeu.
Și unde sunt păstorii cei buni, când aud vestea de la îngeri? Biserica Ortodoxă a Păstorilor este așezată astăzi în locul cunoscut odată, în tradiție, sub numele de „Câmpurile lui Boaz” sau „Câmpurile lui Rut”. Acum, aceste câmpuri au fost de mult timp invadate de orașul în creștere. Cu toate acestea, Boaz și Rut au fost strămoșii regelui David. Strănepotul lor îngrijea oile aici, iar acesta era băiatul numit David. David se afla pe aceste câmpuri, când a auzit că Samuel a venit să-l ungă rege al lui Israel, și astfel, exact pe aceste câmpuri, ciobanii au auzit că adevăratul Rege al lui Israel și a toate, a venit.
Ce ne spun Sfinții Părinți
Beda Venerabilul subliniază în scrierile sale că acolo, în întunericul nopții, îngerii nu le spun păstorilor că un Mântuitor s-a născut „în această noapte”, ci că un Mântuitor s-a născut „în această zi”. Ei le spun păstorilor că „o nouă zi a a răsărit pentru omenire”, ca să ne amintim că noaptea orbirii străbune a trecut, iar ziua mântuirii veșnice a sosit. Beda continuă să spună că păstorii nu au tăcut referitor la ce au văzut, ci s-au dus și au povestit tuturor despre asta, dând un exemplu pentru păstorii Bisericii. Păstorii spirituali din Biserică sunt desemnați în mod special pentru acest lucru, pentru ca ei să vestească tainele Cuvântului lui Dumnezeu și pentru ca să arate ascultătorilor lor că minunile pe care le-au aflat din Scripturi sunt de mirare.
Sfântul Grigorie cel Mare subliniază, de asemenea, că în Nașterea lui Hristos și în această întâlnire a îngerilor și a păstorilor există un fel de reunificare, între îngeresc și omenesc, îngeri și oameni. El scrie: ”Înainte ca Răscumpărătorul să se nască în trup, era o disonanță între noi și îngeri, de a căror strălucire și sfântă perfecțiune am fost separați. Dar, de vreme ce acum L-am recunoscut pe Regele nostru, îngerii ne primesc ca pe niște concetățeni. Sf. Grigore subliniază faptul că îngerii înșiși dau dovadă de bunăvoință și pace față de oameni.
Și, în cele din urmă, Sf. Ioan Gură de Aur scrie frumos despre acești păstori și despre Cerul plin de îngeri. Sfântului Iosif, îngerul i s-a arătat în vis, ca unuia care ar putea fi ușor de adus la credință. Dar păstorilor [li s-au arătat] în formă vizibilă, ca unor oameni de o fire mai simplă. Dar, îngerul nu s-a dus la Ierusalim, nu i-a căutat pe cărturari și pe farisei, căci ei erau corupți și chinuiți de invidie, ci acestora, care erau oameni simpli, care trăiau în practicile străvechi ale lui Moise și ale Patriarhilor.
Există o anumită cale care duce prin inocență la filozofie. Una dintre lecțiile pe care le luăm de la Păstori e să găsim și să urmăm acea cale care duce de la inocență la filosofie. Noi trebuie să găsim acea inocență. Aceștia erau oameni simpli, care urmau practicile antice. Și noi avem practici străvechi ale Bisericii, iar ele ne conduc, așa cum îngerii i-au condus pe păstori, la Hristos Însuși.
Și astfel se încheie un alt episod de Crăciun. Îmi place foarte mult Crăciunul. Acest episod e pur și simplu o mică privire într-o lume mult mai interesantă și mai mare decât vă puteți imagina.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!