Ascultați un cuvânt scurt și documentat în care aflăm lucrurile esențiale despre magii de la răsărit care au venit și s-au închinat Pruncului Iisus.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
(pentru o vizionare optimă vă rugăm întoarceți celularul sau tableta pe orizontală înainte de a porni clipul)
Powered by RedCircle
Istoria magilor de la răsărit
Fiecare scenă a Nașterii Domnului include trei personaje misterioase, îmbrăcate în haine vaporoase. Aceștia sunt cei trei înțelepți, care aduc ca daruri: aur, tămâie și smirnă. Ei au călătorit din Orient pentru a se întâlni cu Pruncul Iisus. Ei apar în poveste de nicăieri și apoi dispar din nou. Sau nu [dispar]?
Cei trei înțelepți, sau magii, sau cei trei regi, sunt printre personajele mele preferate din Biblie, pentru că sunt misterioase și interesante. Ei au venit dintr-un neam străin, de undeva departe din Orient, și au venit până la Betleem, pentru a întâlni un Rege despre care știu că a fost profețit, pentru că i-au văzut steaua către răsărit, și au urmat-o până în Israel.
Ca și în cazul majorității persoanelor menționate în Noul Testament, Biserica deține mai multe informații despre aceste trei personaje. Prima dintre acestea este că le spunem pe nume. În tradiția ortodoxă răsăriteană, ei sunt cunoscuți sub numele: Melchior, Baltazar și Gaspar. Aceste trei nume s-ar putea să nu mai fie la fel de populare acum, cum au fost cândva în lumea anglofonă, dar în țările creștine tradiționale, veți întâlni încă persoane cu aceste nume. Iar aceste nume nu sunt nici grecești, nici evreiești, cele două limbi principale ale Bisericii primare. Numele Baltazar, Gaspar și Melchior sunt fie de origine arcadiană sau caldeeană.
Ce erau magii?
Cei trei bărbați sunt adesea cunoscuți sub numele de „magi”, un cuvânt latin care înseamnă literal „magicienii”. Cei mai mulți cercetători, cred că acești trei bărbați sunt astrologi zoroastrieni, veniți din țările Orientului persan. Zoroastrismul este una dintre cele mai vechi religii continue din lume și, de fapt, avea deja, în acest moment, o legătură cu poporul lui Israel. Cu câteva secole înainte de Nașterea lui Hristos, poporul lui Israel fusese capturat și dus în Babilon, unde au fost captivi babilonienilor. Dar babilonienii au fost, apoi, cuceriți de persani, iar aceștia erau zoroastrieni. Regele zoroastrian, Cyrus, a fost cel care a permis poporului lui Israel să se întoarcă și i-a ajutat, de fapt, să reconstruiască templul din Ierusalim. Și astfel, aici, în această situație, oamenii din poporul lui Cyrus, sunt cei care vin în Israel, pentru a se închina acestui nou Rege.
Zoroastrismul este foarte diferit de religia Vechiului Testament, însă și ea așteaptă totuși un Mesia. Zoroastrismul a profețit venirea unui Mesia, iar când călătoresc acolo, la Betleem, ei fac acest lucru știind că Mesia, pe care religia lor l-a profețit, a apărut aici, într-o religie foarte diferită de a lor. Și acesta este un exemplu atât al smereniei lor, cât și al căutării lor oneste a Adevărului. Pentru că s-ar putea să nu fie confortabil pentru mulți oameni să realizeze că religia lor te îndrumă, de fapt, spre una mai mare și spre un alt popor. Dar ei au urmărit Adevărul oriunde îi conducea, iar acesta i-a condus la grajd. Faptul că religia lor, care era atât de diferită de cea a poporului ales al lui Dumnezeu, i-a condus totuși la Dumnezeu întrupat, arată ca o parte dintr-un tipar repetitiv al seminței Adevărului, care a fost sădită în religii și culturi foarte îndepărtate de cea pe care o cunoașteți în mod tradițional, ca făcând parte din Biblie.
Descoperirea lui Dumnezeu
Sfântul Serafim de Sarov scrie că, deși nu a fost cu aceeași putere cu care s-a arătat evreilor, Dumnezeu totuși a lucrat și cu popoarele păgâne. Sf. Serafim scrie: ”prezența Duhului lui Dumnezeu a acționat și în păgânii care nu-L cunoșteau pe adevăratul Dumnezeu, pentru că și printre ei Dumnezeu și-a găsit oameni aleși. Deși filosofii păgâni rătăceau și ei în întunericul necunoașterii lui Dumnezeu, totuși, căutau Adevărul, care este iubit de Dumnezeu, așa că vedeți, atât în poporul evreu sfânt, cât și în păgânii care nu Îl cunoșteau pe Dumnezeu, s-a păstrat o cunoaștere a lui Dumnezeu. Sfântul Pavel s-a oprit asupra acestei cunoașteri atunci când a citat din poezia păgână la Areopag, când a predicat despre Hristos în Atena. Și magii s-au folosit de această cunoaștere atunci când au lăsat-o să-i conducă la Iisus Hristos. Hristos venise să îi conducă la adevărata cunoaștere, pentru a-și completa cunoștințele și religia și pentru a se conecta direct cu ei.
Troparul Nașterii, care este unul dintre principalele imnuri repetate de Crăciun în Biserica Ortodoxă (și datează de secole), spune următoarele despre magi și despre căutarea lor a adevărului prin intermediul stelei. „Nașterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, Răsărita lumii, Lumina cunoștinței, Că întru Dânsa, cei ce slujeau stelelor, De la stea s-au învățat să se închine Ție Soarelui dreptății, și să Te cunoască pe Tine, Răsăritul cel de sus.” În biserica dumneavoastră s-ar putea să auziți cuvântul „Răsăritul zilei” spus ca „Orient”, dar în ambele cazuri înseamnă un răsărit de soare; un răsărit glorios; o venire a Luminii.
Cele trei daruri
Cu o poveste atât de puternică a călătoriei și prin urmărirea unei stele, sosirea la un grajd, trebuie să fi fost o surpriză pentru magi. Ei se așteptau poate la un palat, și chiar au trecut pe la palatul din Ierusalim pentru ca să-L găsească pe Iisus. Dar acolo, în Betleem, în grajd, în iesle, ei l-au recunoscut pe Hristos, Dumnezeul nostru. Și i-au oferit trei daruri: aur, tămâie și smirnă.
Părinții Bisericii văd în aceste trei daruri un important simbolism și o semnificație importantă, legată de marea poveste a Noului Testament. Aurul este folosit de regi și conducători, pentru a face lucrarea împărăției, reprezintă, de asemenea, frumusețea înțelepciunii și a adevărului. Tămâia este folosită de marii preoți în închinarea lui Dumnezeu, iar smirna este folosită de vindecători și medici. Hristos este Împărat, este Mare Preot și este Marele Medic. Aceste trei daruri sunt, de asemenea, oferite cuiva. Aurul este oferit ca tribut unui rege. Tămâia este oferită ca ardere de tot lui Dumnezeu. Iar smirna este folosită pentru a unge morții.
Aceste daruri sunt profeții ale răstignirii, ceea ce înseamnă că ele profețesc și Învierea lui Hristos. Darurile sunt pentru un Rege, un Dumnezeu și un Om, iar Iisus Hristos este toate trei. Ei îi dau lui Hristos darurile lor, iar apoi pleacă și ceva s-a schimbat pentru ei, pentru că Hristos nu mai are nevoie să le vorbească printr-o stea, El poate acum să le vorbească direct, pentru că, apoi, li se spune într-un vis, nu printr-o stea, să se întoarcă acasă pe o altă cale.
Iar acest verset, în care se spune că s-au dus acasă, pe o altă direcție, nu este un verset aruncat la întâmplare. Potrivit Sfântului Grigorie cel Mare, pe acest verset este important să ne concentrăm. El scrie: ”După ce noi am ajuns la cunoașterea lui Hristos, ne este interzis să ne întoarcem pe drumul pe care am venit”. Viața înțelepților a fost schimbată pentru totdeauna, dar povestea celor trei înțelepți nu se încheie aici! În tradiția Bisericii avem și alte informații despre ce s-a întâmplat cu ei.
Viața magilor după închinarea lor
Cei trei înțelepți s-au întors în patria lor. Acolo, au povestit tuturor celor pe care îi cunoșteau, despre ceea ce au văzut în Israel și au povestit tuturor despre venirea lui Mesia. Decenii mai târziu, un misterios călător ajunge acolo, dinspre Vest. Acest călător este surprins să audă despre experiența acestor trei bărbați în orășelul Betleem, și vine la ei și le spune: „Vreți să știți ce s-a întâmplat cu Pruncul pe care L-ați întâlnit?” Iar ei au răspuns: „Tu știi?!” Iar el spune: „Da, știu exact ce s-a întâmplat”, și le povestește magilor despre Iisus Hristos. Le povestește despre viața Lui, le spune despre slujirea Sa, despre răstignirea și învierea Sa.
Cei trei înțelepți l-au întâlnit pe Apostolul Toma. El călătorește prin ținuturile lor în drum spre India, dar se oprește aici suficient timp pentru a-i învăța Evanghelia și pentru a-i boteza pe cei trei înțelepți în Sfânta Biserică a lui Hristos. Povestea continuă și ne spune că cei trei înțelepți s-au întors, în cele din urmă, în Țara Sfântă. Ei au vrut să-și trăiască restul vieții lor pământești acolo, în țara Regelui lor. În cele din urmă, au murit și au fost îngropați acolo.
La mijlocul sec. al IV-lea, moaștele celor trei înțelepți au fost duse în orașul Milano, în Italia. Ei au călătorit de-a lungul imperiului pe un car cu boi, care este cam cel mai lent mijloc de de transport pe care îl poți avea vreodată, și asta pentru ca creștinii care locuiau de-a lungul traseul lor să poată aprecia și să se bucure de faptul că cei trei înțelepți călătoreau chiar mai departe spre Vest, prin lumea creștină. Rămășițele lor au rămas în orașul Milano timp de mai multe secole, înainte să fie mutate, în cele din urmă, în Catedrala din Köln. Această Catedrală epică este una dintre cele mai faimoase locații din lume, iar moaștele lor au rămas acolo. Și, ca o paranteză, Catedrala din Köln are mai mult de-a face cu marea tradiție folclorică a Crăciunului, deoarece în Köln, în timpul unei piese de teatru despre Nașterea Domnului, acadelele sub formă bastonașe au fost inventate pentru copiii de acolo.
Istoria celor trei daruri
Dar, v-ați întrebat vreodată ce s-a întâmplat cu cele trei daruri? Povestitorii ne spun că o parte din daruri au ajutat financiar sfânta familie pentru a-și croii drum spre Egipt, unde s-a ascuns de regele Irod. Dar cea mai mare parte din daruri au fost păstrate de Maica Domnului, Fecioara Maria, întreaga ei viață. Când a murit, ea le-a lăsat Bisericii din Ierusalim. În jurul anului 300, aceste daruri au ajuns la Constantinopol, unde au rămas timp de secole. În cele din urmă, când cruciații au venit din Europa de Vest, creștinii ortodocși din Constantinopol au ascuns cele trei daruri. Acestea au trecut din oraș în oraș, înainte de a ajunge, în cele din urmă, în siguranță, pe Muntele Athos, la o mănăstire de acolo. Cele trei daruri originale de aur, tămâie și smirnă au rămas pe Muntele Athos de atunci, și se află acolo până în ziua de azi.
Din când în când, aceste trei daruri părăsesc Muntele și sunt duse la comunitățile ortodoxe din întreaga
lume, în timpul perioadei Crăciunului. Și este foarte răspândit faptul că, din când în când, tămâia și smirna din aceste daruri, în ciuda secolelor de istorie înregistrată, încă mai emană un miros foarte puternic și frumos. Aurul se prezintă sub formă de 28 de monede meticulos lucrate individual. Fiecare dintre ele are un design diferit. Cadoul de aur nu a fost doar un dar de valoare monetară, ci și un dar de frumusețe, de efort și de măiestrie.
Moștenirea magilor este probabil chiar mai mare decât credeți. În afară de faptul că sunt prezenți în fiecare scenă a Nașterii, Centura lui Orion, constelația, este cunoscută de mulți oameni și sub numele de Cei trei regi. În multe țări vorbitoare de limbă spaniolă, nu te duci la un Mall pentru a te fotografia cu Moș Crăciun, ci pentru a face o fotografie cu unul dintre cei trei regi. Cei trei regi sunt sărbătoriți în fiecare an pe 6 ianuarie, la data Epifaniei sau Teofaniei, iar în multe culturi, aceasta este o altă zi – un Crăciun în miniatură, în care oamenii primesc daruri lăsate nu de Moș Crăciun, ci de către trei regi. Și există multe rețete tradiționale și produse de patiserie asociate cu cei trei regi și cu Epifania.
Iar în bisericile ortodoxe, până în ziua de azi, darurile celor trei înțelepți continuă să fie oferite lui Hristos. Pentru că frumusețea și măiestria aurului se reflectă în cădelniță, care este, adesea, cel puțin vopsită în aur. Iar în interiorul cădelniței, pe cărbune, se arde până în ziua de azi o combinație de tămâie și smirnă. Așa că, dacă vreți să știți vreodată ce mireasmă a simțit Copilul Iisus Hristos în acea noapte, cu sute și sute de ani în urmă, când a fost vizitat de trei călători misterioși din Orient, vizitați o biserică ortodoxă pentru o slujbă, pentru că mirosul este exact același.
Acesta a fost un episod interesant! Așteptam de mult timp să fac unul despre cei trei înțelepți. Îi iubesc foarte mult!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Vă mulțumim Părinți pentru daruri!
Cred că teologia ar fi necesară și pentru laici…
predată de pedagogi foarte inbunatati, plătiți de statul român puternic CREȘTIN ORTODOX și iubitor de neam și de neamuri…cu toții ZIDIREA LUI DUMNEZEU!
Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos să ne dăruiască tuturor copilăria cea mult dorită!
Să fie inima noastră o pâine caldă în Mâna Pruncului Iisus Hristos!
Amin.Amin.Amin.
Sărbători binecuvantate tuturor!
Este bine să rămânem la adevarul din evanghelii!
Nu este precizat numărul magilor, iar aceștia nu au ajuns in grajd, ci Scriptura arată că au intrat in casa (vezi Mat 2:11).
🙏
În grajd, în casă, în peșteră. Sunt tot atâtea spații menționate în diferite scrieri. Ținând cont că Evangheliile au fost traduse, eu consider că trebuie să avem în vedere și felul în care diferiții traducători au dat sens textului tradus. Dar cred că cel mai important este să vedem ansamblul narațiunii și să nu ne oprim la amănunte. Grajd, casă, peșteră nu cred că este foarte important. Important este că Sf Prunc s-a născut într-un loc modest, sărăcăcios chiar, că El a venit în lume tocmai pentru cei năpăstuiți, umiliți și asupriți. Nu s-a născut în palat, nu a fost înfășat în mătăsuri și nici nu a trăit în opulență.
Că au fost trei magi este foarte sigur.
1. Sunt enumerate trei nume: Melchior, Baltazar și Gaspar.
2. Sunt aduse trei daruri, unul de către fiecare: aur, tămâie și smirnă.
În concluzie cred că cel mai important este să ne bucurăm că:
,,Un plânset a trezit întreaga lume!
O naștere a schimbat istoria.
O viață a făcut diferența.”
Fie ca Cel născut în iesle să ne umple inima de bucurie și să ne străduim să fim vrednici și buni creștini. Doamne ajută!🙏