Urmăriți un material scurt și documentat despre zilele de naștere ale celor mai sfinte persoane care au existat vreodată în omenire: Domnul nostru Iisus Hristos, Maica Domnului și Sf. Ioan Botezătorul.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Trei zile de naștere
Odată cu venirea Crăciunului, toată lumea este entuziasmată de „spiritul Crăciunului”. Dar este important să știm și să ne amintim: Crăciunul nu este singura sărbătoare a Bisericii. Nu este nici măcar singura zi de naștere.
Am mai vorbit pe acest canal, în alte episoade, despre acest „mit” conform căruia „Crăciunul se bazează pe o sărbătoare păgână”. Este o ficțiune. Este complet neadevărat, nu are nicio bază în realitate, și provine în mare parte din cărți scrise în Anglia secolului al 19-lea. Unul dintre motivele pentru care cred că această ficțiune continuă să persiste este că majoritatea oamenilor pur și simplu nu sunt familiarizați cu vasta țesătură de sărbători creștine care există pe tot parcursul anului și care sunt interconectate și legate de Crăciun. Și, foarte important, toate aceste festivaluri existau cu mult înainte ca noi să facem din Crăciun sărbătoarea colosală care a devenit din secolul al 19-lea.
Societatea occidentală trebuie să reînvețe că avem o tapiserie mare și frumoasă de evenimente care se întind pe parcursul întregului an. Am prezentat mai multe dintre aceste festivaluri și evenimente pe acest canal, dar astăzi, în spiritul Crăciunului, vă vom prezenta încă câteva.
Sărbătoarea Întrupării Domnului
Deci, mai întâi, pe 25 martie, cu exact 9 luni înainte de ziua de Crăciun, este ziua Bunei Vestiri. Aceasta e ziua în care Arh. Gabriel a venit la Fecioara Maria să-i spună că va naște un copil, Fiul lui Dumnezeu. Ziua Bunei Vestiri a fost, istoric vorbind, una dintre cele mai mari și mai importante sărbători din calendarul creștin. În lumea ortodoxă, în lumea catolică și în creștinismul tradițional, încă mai este așa. Dacă această zi nu este în calendarul tău, ar trebui să fie. Noteaz-o! Pentru că această zi este importantă de reținut. Este ziua Întrupării. Adesea ne gândim la 25 decembrie ca fiind ziua Întrupării, dar este ziua în care Întruparea a devenit vizibilă, când l-am văzut pe pruncul Iisus. Dar viața începe de la zămislire, sărbătorită cu 9 luni înainte de Crăciun, pe 25 martie.
Maica Domnului
Iisus nu este singura figură creștină pentru care sărbătorim în Biserică o dată a zămislirii și o dată a nașterii. Mai sunt încă două, și sunt rude ale lui Hristos. Prima la care mă voi uita este mama Sa, Născătoarea de Dumnezeu (Theotokos), Fecioara Maria. Sărbătorim și data zămislirii ei și data ei de naștere. Aceste povești nu sunt consemnate în Biblie, dar sunt tradiții bisericești foarte vechi. Aceste povești au fost învățate și povestite de creștini de mult dinainte ca noi să avem o Biblie compilată pe care să o citim. Biserica Ortodoxă își amintește de părinții Fecioarei Maria, sfinții drepți Ioachim și Ana. Erau un cuplu în vârstă și fiecăruia dintre ei i s-a promis în mod individual că vor avea o fetiță și că această fiică îi va sluji lui Dumnezeu cu tărie.
Această dată a promisiunii este amintită ca data de zămislire a Fecioarei Maria, iar Biserica o sărbătorește în fiecare an pe 9 decembrie. Este chiar în mijlocul sezonului Crăciunului, ziua în care îi sărbătorim pe strămoșii lui Iisus, bunicii Săi, Ioachim și Ana. Deci, 9 luni mai târziu, pe 8 septembrie, sărbătorim nașterea Născătoarei de Dumnezeu, nașterea Fecioarei Mariei, mama lui Hristos. Aceasta este prima mare sărbătoare din calendarul Bisericii, care începe oficial la 1 septembrie. Pentru mai multe despre asta, vedeți episodul nostru despre calendarul Bisericii.
Prietenul Mirelui
Cealaltă persoană a cărei zămislire și naștere o sărbătorim în Biserică în mod special este Sf. Ioan Botezătorul, sau, așa cum este mai cunoscut în Ortodoxie, Sf. Ioan Înaintemergătorul. Povestea zămislirii și nașterii Sale sunt ambele menționate în Evanghelii, iar în Evanghelii există câteva referiri foarte specifice la unele momente din jurul zămislirii și nașterii Sf. Ioan. Ni se spune în Evanghelii că un înger vine la preotul Zaharia, în timp ce preotul tămâia în templu. Lui Zaharia i se spune că el și soția sa Elisabeta vor avea un fiu, iar numele acelui fiu va fi Ioan. Această zi de promisiune și profeție este amintită de Biserică în fiecare an pe 23 septembrie.
Dacă tot suntem aici, sunt câteva amănunte interesante de remarcat în legătură cu această poveste. Unul este că Zaharia și Elisabeta sunt foarte bătrâni și nu au copii, iar nouă ni se spune că Zaharia este în templu rugându-se pentru popor. Acum, când îngerul vine la Zaharia, îi spune: „Rugăciunea ta a fost ascultată, Elisabeta va rămâne însărcinată și va naște un fiu”. Acum, nu ni se spune că Zaharia se ruga pentru un fiu și nici că Elisabeta se ruga pentru un fiu. Dar ni se spune că Zaharia era în templu, rugându-se pentru popor. Iar îngerul i-a spus că rugăciunea sa a fost ascultată.
Există o profeție în acest mesaj pe care [îngerul] i-l transmite lui Zaharia; o profeție despre puterea și valoarea slujirii fiului lor, Ioan, cum că Ioan va fi parte a răspunsului la rugăciunea lui Zaharia pentru popor. Zaharia nu-l crede pe înger. El spune în esență: „Asta nu sună plauzibil, eu sunt foarte bătrân, soția mea e foarte bătrână”. Îngerul nu este impresionat cu îndoiala lui Zaharia și practic îl lasă mut timp de 9 luni. Zaharia nu poate vorbi până când se naște copilul. Și asta duce la o perioadă interesantă simbolic pentru Israel. În Israel nu mai existase un profet de multe generații, nu există niciun rege în Israel, iar Irod nu se pune la socoteală pentru că a fost instalat de către Roma. Iar acum preotul își pierduse graiul, la propriu, nu mai putea vorbi. Deci profeții, regii și preoții tăcuseră. Scena era pregătită pentru venirea lui Mesia. După 9 luni se naște Ioan.
Nașterea Sf. Ioan Botezătorul este una dintre cele mai vechi sărbători prăznuite neîntrerupt de Biserica Creștină, și sunt numeroase tradiții de celebrare a acestei zile în întreaga lume creștină. Există un simbolism cosmic referitor la această dată. Ziua de 24 iunie are loc la puțin timp după solstițiul de vară. Este momentul în care zilele încep să devină mai scurte. Nașterea lui Iisus, pe 25 decembrie, este la câteva zile după solstițiul de iarnă, când zilele încep să se lungească. Acesta e un mod cosmic de a reformula cuvintele lui Ioan Botezătorul din Evanghelii, când spune despre Iisus: „El trebuie să crească iar eu să mă micșorez”.
Evanghelia după Luca spune foarte clar că Ioan este cu 6 luni mai în vârstă decât vărul său, Iisus. Așadar, la aproape exact 6 luni de la nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, avem nașterea lui Iisus Hristos, pe 25 decembrie, Ziua de Crăciun. Observați că am spus aproape exact 6 luni. Ioan s-a născut pe 24 iunie, iar Iisus s-a născut pe 25 decembrie. Iar acest lucru ne conduce la un simbolism frumos, dar ușor de trecut cu vederea, folosit de Biserică pentru a ne învăța despre divinitatea lui Hristos. Timpul dintre zămislirea lui Ioan și nașterea lui Ioan e de 9 luni plus o zi. Timpul dintre zămislirea Maicii Domnului și nașterea acesteia este de 9 luni minus o zi. Timpul dintre Buna Vestire a lui Hristos și nașterea lui Hristos este EXACT 9 luni. Perfecțiunea este un atribut al lui Dumnezeu, iar Iisus este pe deplin Dumnezeu și pe deplin om. Și este frumos să știm, în această perioadă a Crăciunului, că un Dumnezeu perfect are o zi de naștere.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Iertare, despre traditia taierii porcului este vreo baza ortodoxa? Despre brad am gasit explicatia la acest parinte, dar despre porc nicaieri..