A mai trecut o săptămână în care am selectat întrebările și răspunsurile care îi preocupă pe majoritatea cititorilor platformei O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte. La final, aveți și un citat duhovnicesc.
Vă mulțumim pentru comentarii!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
În momentul rugăciunii vezi cine ești cu adevărat.
Da, mare ispită. Taie gândurile și să ai încredere că Dumnezeu o să-ți rezolve problemele.
Prin rugăciune, ascultare de conducătorul duhovnicesc și de ceilalți și prin atenția la noi înșine. Programul duhovnicesc constant ajută mult.
Mândria, egoismul, neascultarea, nepăsarea, neglijența.
Trebuie să trăiești asta și să întrebi un duhovnic experimentat pe fiecare caz în parte.
Prin constanță în programul duhovnicesc și în pocăință. Să nu renunțăm să ne îmbunătățim și să facem binele și Domnul ne va ajuta. De asemenea, să nu ne mândrim.
O mare harismă de la Dumnezeu. Întreaga cugetare. Vezi: https://www.chilieathonita.ro/2023/02/07/patimile-trupesti-parintele-teologos/
Da, este bună, însă mai bine să spunem „facă-se voia ta!”. „Doamne Iisuse Hristoase, miluiește-mă!”. Atât.
Asta o face harul lui Dumnezeu. Atunci – dacă nu putem altfel – să șoptim rugăciunea și dacă nu putem nici asta atunci să avem smerenie și să lucrăm cu dragoste.
„Doamne Iisuse Hristoase, miluiește pe robul tău!”
De la Sfânt vine.
E taina lui Dumnezeu și a lor.
Dacă se odihnește în locul respectiv și cum se înțelege cu Stareța/ul din locul respectiv.
Să le respingem și să spunem că sunt de la vrăjmașul. Să nu le acceptăm, oricât de logice ar părea.
Da, desfrânare. Provine din iubirea de sine și deci de voia proprie. Este cel mai periculos.
Citatul de azi:
Când stai și îți faci rugăciunile tale, mintea ta să cerceteze puterea stihului și gândește-te că stai în fața lui Dumnezeu, Cel ce cercetează inimile și rărunchii. (Avva Siluan, Patericul Mare)
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Legat de indisciplină și lene, cum e cu procrastinația? Presupun că e un păcat și ea, dar de unde vine ea din punct de vedere spiritual? Care e sursa și cum luptăm cu ea?
Prin procrastinație mă refer la a ne pierde în treburi mai mici care ne fac plăcere, în loc să ne ocupăm de responsabilitățile mari care sunt mai stresante.
Pentru mine chiar și site-ul dvs. poate fi o formă de procrastinație, fiindcă e plăcut să afli tot felul de lucruri, și e un lucru folositor în principiu, dar devine procrastinație atunci când mă angajez în asta pentru a fugi de alte responsabilități mai mari.
Acest articol pare să acopere o varietate de subiecte spirituale și personale. Sunt curios să știu cum se aplică în viața de zi cu zi conceptul de „judecată înainte de judecată” în rugăciune, menționat de Sfântul Ioan Scărarul.