Vizionați pe Părintele Pimen Vlad care ne povestește cu mult har viața Sfântului Apostol Andrei, acompaniat de Ursuleț. Un clip liniștitor și aducător de bucurie.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Ursuleț, unul din pisoii chiliei
Ursuleț, mi-ai furat locul! Dă-te un pic jos, că aici e scăunelul meu! Hai, măi, hai, te rog, pe ce să stau? Uite ce ai făcut! Vino încoace, hai că nu te alung!
Dragii mei, iată că ne vedem iarăși! Îl am și pe Ursuleț cu mine, n-am scăpat de el și l-am lăsat ca să-l vedeți, că s-a îngrășat, are o burtă… I-a mers bine, se pregătește de iarnă, ăsta e cojocul lui de iarnă! Nu-i așa Ursuleț că ți-ai făcut cojocul de iarnă? Acum când a văzut că am pus un prosop pe scaun, a sărit direct pe el, nu a mai stat la rând. Dar ce să vă mai spun eu? Vedeți că suntem în toamnă de acuma, îngălbenesc toate, cum se zice cad frunzele, se colorează. Mai avem un pic și se apropie Nașterea Domnului. Am avut o toamnă lungă și încă nu s-a terminat. Încă ne bucurăm de ea. Da, dragilor!
Azi este Sfântul Apostol Andrei. Sărbătorim sfinți, în fiecare zi a anului, dar luna asta are mai mulți sfinți mari. Sfântul Apostol Andrei are și o însemnătate mai deosebită pentru noi românii pentru că face parte dintre apostolii sau am putea spune poate chiar singurul apostol care… Na! Ți-ai găsit Ursuleț. Dă-te jos, lasă-mă și pe mine în pace, te rog! Vrei căldură, da? Nu-l las niciodată în brațe, dar îl las acum ca să-l vedeți și voi. Au fost trei frați micuți: Ursuleț, Tigruleț și Jaguarul. Mai era și Puf, dar el n-a supraviețuit. S-au obișnuit prin picioarele mele, iar Ursuleț a fost cel mai devotat. Ori și unde merg, merge și el la picioarele mele. Și acum dacă vede că nu-l bag în seamă când trec pe lângă el, se agață de haina mea deodată cu ghearele și mă trage ca să-l bag în seamă.
Sfântul Apostol Andrei , ocrotitorul românilor
Da, Sfântul Apostol Andrei numit și cel Întâi Chemat, a călcat și pe pământul țării noastre. De asta-i numit și ocrotitorul nostru, al românilor. Cine erau apostolii? Cei mai săraci oameni la timpul lor! Sfântul Apostol Andrei se zice că era din Betsaida, undeva aproape de Marea Galilei, fiind frate cu Sfântul Apostol Petru care era numit și verhovnicul apostolilor. Se spune că Sfântul Andrei – cel întâi chemat, îl urma ca ucenic pe Sfântul Ioan Botezătorul încă dinainte de a începe Mântuitorul să propovăduiască. Aflându-se la un moment dat de Mântuitor, ca să-i încredințeze și să-i pregătească pe ucenicii săi, Sfântul Ioan, care deși era proroc și știa, i-a trimis la El pe Sfântul Andrei și pe Sfântul Ioan Evanghelistul, ca să-L întrebe: ”Tu ești cel care trebuie să vii sau să așteptăm pe altul?”.
Și când s-au dus la Mântuitor, l-au întrebat: ”Unde locuiești, Învățătorule? Ce faci, cu ce te ocupi?”, iar El le-a răspuns: ”Veniți să vedeți!”. Au rămas noaptea aia la El. Au văzut unde locuia în căsuța Lui simplă, împreună cu Maica Domnului. Mântuitorul își începuse misiunea, iar Apostolii au întrebat: „Și ce să-i spunem lui Ioan Botezătorul?”. Spuneți-i că ”Orbii văd, surzii aud, șchiopii umblă și morți înviază!”. Adică, ce mărturie mai mare trebuia decât asta? Vă dați seama? Apostolii văzuseră cu ochii lor toate lucrurile astea. Prin asta s-au încredințat că-i Mesia, că-i Hristos. De asta se spune că Sfântul Apostol Andrei s-a dus acasă și a dat de Sfântul Petru, fratele lui căruia i-a spus: ”Am aflat pe Mesia, cel descris de proroci!”. Adică, din primul moment Sfântul Apostol Andrei a crezut că e Hristos, că e Mesia.
„Lăsați totul și veniți după mine”
După un timp se spune că Mântuitorul i-a întâlnit iar pe Apostoli, care erau săraci, trăiau din pescuit și-și reparau singuri mrejele. Mântuitorul le-a spus: „Lăsați totul și veniți după mine, c-o să vă fac pescari de oameni!” Gândiți-vă, Sfântul Andrei a lăsat totul, nu a mai stat pe gânduri! Sfântul Apostol Petru era și căsătorit, el fiind mai mare ca vârstă. Și acesta a lăsat totul și l-a urmat pe Mântuitor. Astfel, apostolii l-au urmat pe Mântuitor și au participat la multe minuni. Iar după Răstignire și Înviere, când li s-a arătat Mântuitorul și le-a spus ”Mergeți și propovăduiți, luați Duh Sfânt!”, Apostolii și-au luat fiecare misiunea lui. Se spune că pentru Sfântul Apostol Andrei, sorții lui au căzut în zona asta a Greciei sau Macedoniei cum era atunci. Toată zona de la Salonic la Constantinopol, cu toate cetățile din jur până la malurile Dunării.
Sfântul Apostol, misionar în această zonă a Europei
Deci, a ajuns și la noi în țară prin Dobrogea, iar de acolo se spune că a mers până în Rusia, până la Kiev. Acolo, chiar se zice că a spus Sfântul Apostol Andrei că va fi o cetate mare, plină cu biserici. Vedeți astfel că Sfântul Apostol Andrei făcea multă misiune. Gândiți-vă că la timpul ăla mergeau pe jos sau cu corăbiile, ajungeau în locuri necunoscute, unii oameni erau mai sălbatici, mai duri… treceau și prin bătăi, prin de toate. Și care era arma lor cea mai puternică? Nu vorbele sau cuvântul, ci minunile! Se spune că odată a ajuns într-o cetate unde oamenii erau atât de duri încât și-a dat seama că n-o să înțeleagă de cuvânt și a început să facă minuni.
A început să vindece oamenii și așa le-a trezit curiozitatea: ”Cine e ăsta atât de puternic că vindecă orbii și ologii doar cu cuvântul?” și în felul ăsta aducea lumea, la Hristos. Ani de zile a propovăduit Sfântul Apostol Andrei! În unele cetăți stătea câte un an, câte doi. Se spune că într-o cetate a propovăduit și a făcut minuni timp de doi ani și a hirotonit preoți și episcopi. Făcea de toate până construia sau întărea biserica și se dărâmau templele idolești. Multă misiune a făcut Sfântul Apostol Andrei! Gândiți-vă că uneori Apostolii reușeau abia o dată pe an să se întâlnească la Ierusalim și să facă sobor ca să discute despre ce au făcut ei în lumea asta și cu ce probleme s-au confruntat. Era un fel de sinod al lor de unde avem canoanele apostolice.
Minunile din Patras
Ei se întâlneau și discutau ce probleme erau și cum trebuiau rezolvate și fiecare venea cu experiența lui. Vă dați seama că fuseseră oameni simpli, dar Harul Duhului Sfânt i-a luminat, i-a ajutat, i-a întărit și le-a dat putere. După mult timp Sfântul Andrei, care împlinise o oarecare vârstă, a ajuns în Patras și acolo a început să facă minuni. Se spune că soția antipatului – voievodul de acolo, era grav bolnavă și Apostolul a vindecat-o în timp ce soțul ei era plecat la împărăție, ca să-și reînnoiască funcția. Apoi ea s-a făcut creștină. Și fratele antipatului a fost și el vindecat, iar apoi a fost făcut chiar episcop de către Apostol. Deci, s-a făcut multă misiune acolo în Patras! S-au făcut biserici, s-au făcut de toate acolo și după un timp s-a întors și voievodul cu hârtiile în regulă și și-a găsit pe soția lui creștină.
A început să urle, să facă urât pentru că un străin a creștinat-o pe soția lui. Femeia i-a spus atunci că dacă mai vrea sa fie soția lui, să se creștineze și el, iar ăsta a început să facă și mai urât și bineînțeles că a dat repede ordin să-l prindă pe Sfântul Apostol Andrei și să-l bage în temniță. Voia astfel să se răzbune, dar deja în cetate erau foarte mulți creștinați. După ce a fost ținut în temniță mult timp, se zice că la un moment dat doreau să vină cunoscuți pe la el, iar Sfântul Apostol doar se ruga și ușile temniței se deschideau singure și oamenii intrau la el, stăteau de vorbă, se sfătuiau și după aia plecau, el se ruga iar și se închideau ușile temniței și se pecetluiau la loc singure.
Mucenicia
Se mai spune că antipatul îl scotea din temniță, îl bătea și îl arunca iar înăuntru…, dar apoi venea Mântuitorul și îl întărea și îl vindeca pe Sfânt. Lucrul ăsta a fost de mai multe ori, prin multe cetăți. Într-un loc l-au bătut și l-au scos în afara cetății pe Andrei, crezând că e mort. Și s-a arătat Hristos, l-a vindecat și a doua zi a intrat iar sănătos încetate, de s-au speriat ăia. Deci, Hristos era cu ei peste tot și așa ei propovăduiau și nu le era frică de moarte.
Se mai spune că antipatul, după multe discuții cu Sfântul, precum și cu soția și cu fratele său care fuseseră creștinați, văzând că nu reușește să-i convingă, l-a amenințat pe Sfântul Apostol Andrei: ”Cea mai urâtă moarte, cum a fost și a lui Hristos pe cruce, așa am să-ți fac și ție!”. Dar Sfântul Apostol Andrei i-a răspuns: ”Nici nu știi ce cinste îmi faci dacă mă răstignești pe Cruce, pentru că Mântuitorul a Sfințit Crucea!”. Atunci când l-au dus la răstignire se adunase toată cetatea, vreo 10.000 de creștini acolo, care deveniseră majoritari. Toți s-au pornit și au zis că se duc să-l ucidă pe voievod. Dar Sfântul Apostol Andrei, care avea deja 80 de ani a spus: ”Să nu faceți asta, sunteți creștini, noi nu facem așa, noi nu lucrăm cu răzbunare. Lăsați-mă să mă duc la Hristos, că mi-a venit timpul!”. Plângeau toți după el.
…și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos
L-au dus și l-a pus pe cruce, dar nu l-au prins cu piroane, ci doar l-au legat ca să-i fie cumva chinul mai lung și nu să moară deodată. Iar creștinii, la un moment dat s-au dus la voievod și l-au amenințat. El, când a văzut atâta lume a zis că-i va da drumul apostolului și a trimis oameni să îl elibereze. Dar Sfântul Andrei s-a rugat: ”Doamne, îmi ajunge! Ia-mă la Tine, nu îngădui să mă poată dezlega!” și nimeni nu se putea apropia de crucea lui. Nici păgân, nici creștin, nimeni nu s-a putut apropia să-l dezlege. Și a venit o lumină din Cer și a învăluit crucea și pe Sfântul Apostol Andrei o perioadă mai lungă de timp. Și la urmă se zice că el și-a dat sufletul în mâinile lui Hristos și atunci s-a depărtat și lumina.
A plâns toată cetatea după el, iar antipatul care a dat ordinul s-a îndrăcit, a început să urle, a alergat în munți și s-a aruncat într-o prăpastie și a murit. Adică a venit pedeapsa lui Dumnezeu asupra sa, iar soția și cu fratele lui, care era deja episcop, l-au luat pe Sfântul Apostol și l-au îngropat și au făcut biserici acolo în cinstea lui. Vedeți cum mor sfinții? Cum a murit Sfântul Apostol Andrei, care a creștinat o parte din Dacia noastră, actuala zonă a Dobrogei? Avem acolo și peștera Sfântului Andrei, avem semnele pașilor lui pe acolo, prin țara noastră. Prima propovăduire a creștinismului în țara noastră a început-o. După aceea, când a cucerit Traian o parte din Dacia, aduceau mulți creștini de la Roma, ca să muncească la minele de aur.
Țara noastră i-a interesat pentru că era foarte mult aur aici și de aceea aduceau pe cei care îi aveau închiși, pe creștini și îi puneau să sape ca să scoată aurul. Ei după ce venea, vorbeau de Hristos și dădeau exemplu prin mucenicia lor. Astfel, pe lângă ce a făcut Sfântul Apostol Andrei, în felul acesta s-a extins și mai mult creștinismul în țara noastră. Chiar și acum, țara noastră frumoasă și creștină, încă are resurse chiar de mai trag unii de ea și încă o mai jefuiesc și o fură!
Trebuie să așteptăm această zi pregătiți
Vedeți, primul care ne-a deschis calea spre Hristos a fost Sfântul Apostol Andrei! De asta se cuvine să-i dăm cinstire, să-l prăznuim cum trebuie toți românii, dar nu numai prin chefuri. De ziua lui toată lumea trebuie să se ducă la biserică, să-l cinstească cum se cuvine și să-i ceară ajutorul. Mai ales cei care-i purtați numele, de ziua Sfântului să vă duceți mai întâi la biserică să vă spovediți, să vă împărtășiți, să vă pregătiți un pic și astfel o să primiți și ajutor mult de la el! Așa trebuie să îi dăm și noi cinstire pentru că e Apostolul care a călcat pe meleagurile noastre!
Sfântul Ierarh Nicolae, bunicuțul nostru
Dragilor, v-am schițat în câteva cuvinte viața Sfântului, cu toate că ea e lungă. În continuare urmează tot sfinți mari: mai sunt câteva zile și e Sfântul Ierarh Nicolae, bunicuțul nostru cum se spune, care era atât de milostiv și făcea milă cu toți. Încercați măcar de ziua lui, cu o zi înainte sau după, când puteți, să faceți și voi un pic de milostenie în cinstea Sfântului Nicolae, că și el era foarte milostiv. Căutați o familie mai săracă sau la un orfelinat, la un azil, duceți ceva, faceți ceva, un pic, în cinstea Sfântului Nicolae, pentru că-i Sfânt Mare și Grabnic Ajutător, mai ales la orfani și la necăjiți. La oricine are nevoie, Sfântul Nicolae aleargă repede. E bunicuțul ăla care e nelipsit când îl strigăm în ajutor. Să-i cerem ajutorul!
După aceea ne apropiem de Nașterea Domnului. Să încercăm să ținem postul. Cei care nu ați reușit, încercați un pic ca să vă puteți bucura mai din plin de Nașterea Domnului. Atunci când te ostenești un pic, ții postul, faci câteva metanii, te porți mai frumos, mai faci o milostenie și o să vedeți câtă bucurie primiți. Astfel se înnoiește oleacă, cum se spune, sufletul ăsta. Mintea să limpezește când ții post, când nu mai urăști, când te porți mai bine. Inima se curăță prin spovedanie, prin împărtășanie. Nici nu vă dați seama cât folos primiți! Faceți așa, încercați oleacă, că se poate!
Ce să vă mai spun eu? Să lăsăm atât, să mai avem și data viitoare ce spune!
Să cerem ajutorul Maicii Domnului
Dragilor, să nu uităm de Maica Domnului, să strigăm la Ea întotdeauna, pentru că prin Ea a venit mântuirea noastră și Ea e mama noastră a tuturor! Să nu uităm niciodată asta! Oricând avem nevoie de ajutor, să strigăm la Ea. Iconița ei să fie tot timpul într-un buzunar, acasă candela să fie aprinsă la Maica Domnului și oricând să strigați la ea! Vă doare ceva, aveți o problemă? Luați un pic de untdelemn din candela aia care arde, candela Maici Domnului din casă și miruiți-vă seara înainte de culcare. O să vedeți cât ajutor primiți și cât folos, pentru că Maica Domnului e Mama Noastră a tuturor și întotdeauna sare în ajutorul copiilor Ei când îi cer ajutorul!”.
Dragilor, să ne ajute bunul Dumnezeu, sfinții toți și mai mult decât toți, Maica Domnului. Doamne ajută!
Hai Ursuleț, că ai dormit aici ca leneșul! Te-am lăsat acum, dar nu te mai las altădată! Vedeți cât e de gras? S-a îngrășat și nu-i place deloc când îi spun ”Grăsunule, iar ești gras!” și se uită urât la mine. Hai, Ursuleț, îți ajunge!
Doamne ajută, dragilor! Gata dă-te te jos măi! Hai, hai, că te-am lăsat destul! Gata măi, dar leneș ești!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
7 Comment
Oare de ce am schimbat numele originale din aramaică sau ebraică la mulți sfinți evrei, și chiar numele lui Iisus? Sf. Ap. Andrei e o excepție, numele modern fiind foarte apropiat de cel adevărat. Dar Sf. Ap. Petru spre exemplu se numea Shimoun Bar Younah în aramaică, iar Iisus se numea Yeshua în ebraică. Mulți creștini chiar cred că apostolii au fost români sau că au avut nume române, având un fals sentiment de naționalism și superioritate națională combinată uneori cu xenofobie sau antisemitism, sunt șocați până la a nu crede când află că Yeshua și apostolii au fost evrei.
„Andrei” este un nume de origine greacă. Ανδρέας vine de la άνδρας care înseamnă bărbat. De asemenea, ceea ce spui tu despre creștini este fals. Cunoaștem foarte bine situația. Să avem grijă că ne credem gândului foarte mult și cădem în dezinformări.
Părinte, de ce mi-ați șters și acest răspuns în care m-am străduit să explic de ce corupția din biserică e rea? E o muncă să scriu un răspuns lung și argumentat, chiar m-am străduit și am dat din timpul meu să explic, iar cu un singur click ați șters toată acea muncă…
Nu este așa cum ai scris. Nu știi ce spui, crede-mă. Răspunsurile cu „este cunsocut” nu sunt argumentații. De asemenea, greșești adânc atunci când asociezi Biserica și toate partidele și organizațiile cu care nu ești de acord cu „statul totalitar” și cu „corupția”. Aceasta este o poziție neadevărată și cu adevărat extremistă. Cunosc mulți oameni din conducerea diferitelor țări precum și academicieni și doctori în istorie din toate orientările politice, inclusiv apolitice 🙂 cu care am discutat temele acestea și – crede-mă – ești într-o mare greșeală. Doar un mic exemplu din multele, multele exemple ale „democrației” depărtate de Dumnezeu la care visezi: https://www.dailymail.co.uk/news/article-2732234/Revealed-The-Full-horrifying-truth-Sir-Nicholas-Fairbairn-paedophile-Margaret-Thatcher-s-side.html . Sunt și altele. Am postat și noi ceva pe site. Crede-mă, NU există „democrație” atee. Biserica nu a susținut niciodată forme de conducere totalitare. Nu fac parte din mafii. Citește prezentul și istoria din documente și de la specialiști și nu de pe site-uri de știri sau manipulări. Nu fă scenarii horror în capul tău. Nu sunt adevărate.
Părinte, în comentariul de aici pe care mi l-ați șters eu vorbeam de lucruri mult mai simple și mai concrete, eu vorbeam de șpaga care se dă pentru obținerea parohiilor, de care toată lumea vorbește, nu doar Recorder, ei doar au prezentat filmările cu camera ascunsă. Și ziceam că în acest fel, fără un concurs real așa cum ar trebui, din care să se aleagă cei mai buni din multitudinea de absolvenți, ajung în parohii preoți mediocri din pdv intelectual, care nu sunt capabili și nici interesați să educe creștinii, și așa avem foarte multă lume care merge duminică de duminică la biserică dar nu știe mare lucru despre credința ortodoxă. Eu am aflat majoritatea informațiilor de pe acest site, și vă dădeam ca exemplu conceptul de Adam cel global, care e esențial și despre care nimeni nu mi-a zis până acum, nici la orele de religie, nici la biserică. Și vă mai ziceam că în felul acesta biserica pierde tinerii, care sunt atrași de concepte cool new age gen „we are all one”, neștiind că credința Ortodoxă zice același lucru și o zice mult mai bine și până la capăt, spre deosebirile de înșelările new age. Și prin toate acestea vă arătam cât de distructivă poate fi corupția din biserică.
Dar dvs mi-ați șters și acest comentariu, și altele de la alte articole, în special cele care erau cel mai bine argumentate, și mi le-ați lăsat doar pe cele mai puțin argumentate, pentru a da impresia că eu vorbesc numai prostii. Așa că de acum înainte nu mai comentez nimic ce ține de politică sau probleme sociale sau ale bisericii, nu are rost. Voi comenta doar pe chestiuni de credință și dogmă creștină, că acolo mai am de învățat, dacă veți binevoi și veți avea timp să răspundeți, desigur. Doamne ajută.
Ți-am spus că NU este așa. Local, la Rădăuți, și în alte câteva locuri – posibil că da. Nu globaliza însă poziția ta că nu este corectă. Asta depinde de patimile fiecăruia dintre cei implicați și nu de BOR în ansamblu. Sunt foarte mulți preoți care știu despre viața duhovnicească în ortodoxie – oamenii însă (în principal femelie) sunt foarte refractari și doresc să se mântuiască îmbrățișați cu patimile lor și cu rânduielile lor. Pe de altă parte, principala problemă cu preoții nu este corupția care NU este o problemă generalizată în Biserică ci laicizarea și lipsa unui limbaj adecvat și a unei modalități adecvate pentru a comunica învățătura Sfinților Părinți. Trebuie crescută duhovnicia și a preoților și a mirenilor însă asta nu implică faptul că Biserica e coruptă. Nu e. Fiecare își poartă sarcinile păcatelor și a patimilor sale.
Ceea ce ai scris nu este nici lung și nici argumentat, iartă-mă! Nu așa se face o argumentație. Uite aici un exemplu: https://vigilantcitizen.com/vigilantreport/the-satanic-world-of-the-white-houses-new-monkeypox-czar/ . Asta ca să vezi pe cine dorești să promovezi. Dacă dorești, pot să-ți mai dau și altele însă o să fie dure.