Duminica aceasta, vă aducem prin rubrica „Întrebări și răspunsuri”, câteva teme privind în primul rând curățirea interioară, sufletească și a vieții. Vă mulțumim pentru comentariile pe care ni le-ați scris și cărora le-am răspuns din darul Maicii Domnului.
La final, citiți un citat duhovnicesc din Sfinții Părinți.
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Dacă vedem că iubirea crește în noi.
Ceea ce faci tu este mult mai bine însă, da, poate fi catalogată și ca dependență de ecrane. Uneori stai și „degeaba” adică să fii cu mintea liberă să te rogi. Este foarte important asta.
Prin facerea poruncilor.
Dacă nu suntem întrebați în general nu dăm detalii.
Când nu ne stăpânește mintea nimic în afară de Dumnezeu.
Da, mângâierea duhovnicească poate să vină și prin oameni. Este harul lui Dumnezeu cel iubitor. Este nevoie de experiență pentru a discerne.
Cu discernământ. Întâi de toate este viața duhovnicească și după aceea cea socială.
Pentru că nu aveau conștiința acestui fapt. Dincolo de asta, este omenește ca să dorim să ne facem bine pentru a putea să facem virtutea. Răbdarea în boală este de la Duhul Domnului.
Să-L iubim din toată inima noastră pe Hristos, să avem nevoință constantă și să avem un conducător duhovnicesc experimentat.
Să ne rugăm pentru ei și să-i îndreptățim. Să zicem că ceilalți încearcă să facă bine însă nu reușesc. Să avem o inimă de mamă și să disociem fapta de făptaș.
Da. Dumnezeu folosește tot ce se poate pentru a-i salva pe oameni.
Pentru că așa e. Omul are nevoie de exemplu personal concret pentru a putea să-l urmeze.
Nu prea pentru că patima distorsionează judecata.
Pentru că ne-am obișnuit cu huzurul și viteza.
Cu multă răbdare și rugăciune. De asemenea, exemplul personal ajută.
Dacă le dai dragoste înainte atunci se impune să-i mustri.
Citatul de azi:
Hristos nu-ți cere nimic mai mult pentru ca sǎ-ti dea darurile Sale cele sfinte, decât să recunoști cǎ tot ceea ce este bun este al Lui. Și să-l compătimești pe cel ce nu are. Sǎ nu-l judeci pentru faptul cǎ nu are: cǎ este pǎcǎtos, viclean, guraliv, hoț, desfrânat, pervers sau mincinos. Dacă dobândești această cunoștință, n-ai să mai judeci niciodată pe nimeni, chiar dacă ai să-l vezi că păcătuiește de moarte, deoarece ai să spui imediat: ,,Hristoase, nu are Harul Tău, de aceea păcătuiește. Dacă pleci și de la mine și eu voi săvârși fapte și mai rele. Dacă nu cad, nu cad pentru că mă ții Tu. Atâta vede fratele, atâta face. Este orb. Cum vrei să vadă fără ochi? Este sărac. Cum să-i ceri să fie bogat? Dă-i Tu bogăție ca să aibă, dă-i Tu ochi ca să vadă!” (Sfântul Iosif Isihastul)
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
5 Comment
Doamne ajută, părinte! Întrucât sunt preocupat de ceva timp de traducerea textului Sfintei Scripturi din originalul grecesc, mai ales în ceea ce privește psalmii, doresc să public pe blogul personal propuneri de unificare ale diverselor traduceri în limba română ale psalmilor utilizați mai mult: psalmul 50, psalmul 142, etc. Am început cu psalmul 50. Mi-ar face plăcere să pot coresponda cu dumneavoastră și cu alți monahi, preoți, mult mai inițiați în tainele limbii grecești, pe această temă. Ar fi bine dacă s-ar realiza de către Patriahia Română o ediție a Psaltirii tradusă integral după Septuaginta, care să intre în cult.
https://scrieridebine.wordpress.com/2023/11/26/psalmul-50-propunere-de-unificare-a-diverselor-traduceri-romanesti-dupa-septuaginta/
Doamne ajută!
Iertați că răspund chiar dacă nu-mi este adresat mesajul. Vă felicit pentru inițiativa dvs.
Voiam să vă întreb dacă cunoașteți această ediție a Psaltirii tradusă de Colegiul Ortodox Noul Studion:
https://www.egumenita.ro/produse/detalii/5355-psaltirea-tradusa-si-comentata-in-muntele-athos
Editorii zic că sursa principală ar fi Septuaginta.
Desigur, o am, o și folosesc pentru rugăciunea personală, întrucât este una dintre puținele traduceri moderne integral din Septuaginta. În multe locuri prezintă numeroase parafraze bazate pe interpretările Sf. Părinți. Rugăciunile de după catisme nu sunt cele obișnuite, ci rugăciuni ale altor Sf. Părinți, în special Efrem Sirul și Isaac Sirul, rugăciuni foarte profunde. La final are „Scolii”, adică tâlcuiri ale unor versete pe baza Sf. Părinți.
Eu m-am gândit la un demers care să păstreze și din traducerile mai vechi, într-un duh care să păstreze „savoarea” limbajului vechi, dar adaptat limbii române contemporane.
Mi-ar plăcea o ediție a Psaltirii după Septuaginta a pr. prof. Constantin Coman. Apreciez traducerea Sfinției Sale după Patericul Mare și Noul Testament. Anul trecut, când a fost lansat la Palatul Patriahiei Noul Testament bilingv român-elin, Mănăstirea Vatoped, tradus de colectivul pr. Constantin Coman, Părintele Patriarh a îndemnat colectivul să facă și o traducere a Psaltirii după textul grecesc. Îmi doresc mult să se materializeze acest demers. Doamne ajută!
Revin și cu psalmul 142. Doamne ajută!
https://scrieridebine.wordpress.com/2023/11/27/psalmul-142-propunere-de-unificare-a-diverselor-traduceri-romanesti-dupa-septuaginta/
https://www.youtube.com/watch?v=q0vSevftixo