De ce să postim, dacă Însuși Hristos spune că nu ceea ce intră în gură îl spurcă pe om? Care este diferența dintre post și o simplă dietă alimentară?
Aflăm răspuns la aceste întrebări și la multe altele, de la invitatul acestei ediții, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza)
Powered by RedCircle
În continuare, citiți și o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă.
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Dacă noi mergem pe direcția asta, atunci tinerii și cei care se uită cred că dragostea este sex. Dragostea nu este sex, nu este trupesc. Dragostea este unirea a două suflete. Este un sentiment foarte înalt care trebuie trăit ca să poată să fie recunoscut. Și dragostea este generatoare de iubire. Pe când sexul este generator de tristețe, generator de depresie.
Deci realitatea este că dacă Dumnezeu ar fi explicat cumva în termeni științifici, nu doar că cei din Epoca Bronzului n-ar fi înțeles nimic, probabil că nici noi n-am fi înțeles nimic. Nimeni n-ar înțelege, și de aceea nici n-a făcut-o. N-a venit la Moise vorbind cu el în engleză, sau germană. A venit la Moise vorbindu-i în dialectul paleo-ebraic, dialectul pe care-l înțelegea Moise la acel moment. Și i-a explicat și i-a descris lucruri în acei termeni. Și i-a dat o viziune pe care măcar s-o poată transcrie, chiar dacă nu o poate înțelege complet. Și astfel comunică Dumnezeu cu noi, fiindcă încearcă să comunice, nu să fie „corect științific” ca să satisfacă pe cineva dintr-o anumită epocă istorică dintr-o anumită cultură.
Pr. Bogdan Vlaicu: Când fac o predică despre învierea Mântuitorului Iisus Hristos, le spun „aveți grijă că asta nu s-a întâmplat doar acum 2000 de ani, asta se întâmplă astăzi; uite, iată exemplul: doamna Mihaela, preoteasa Adela”. Deci Hristos cel vindecător, Dumnezeu, medicul nostru ceresc este la lucru, activ.
Adică ceea ce vreau și ceea ce nu vreau sunt motivele nefericirii noastre. Ca să ne curățim pe noi înșine avem nevoie de îndrumător, de sfaturi. Avem nevoie de Sfânta Scriptură ca de o busolă. De Sfânta Scriptură! Să o citim ore fără sfârșit! Și apoi mulți Părinți au tâlcuit-o. Acei oameni curați cu inima, prin care a vorbit Sfântul Duh! Ne spun ce vrea Domnul să ne transmită aici și acolo și cum vom proceda, după cum v-am spus de Sfântul Nicodim.
Trebuie să știți că aproape orice lucru poate să devină adicție dacă omul nu este la post. Omul se poate distruge dacă împinge la extrem orice lucru pentru că, de fapt, pune lucrul respectiv în locul lui Dumnezeu. De fapt, acesta este primul și principalul semn al unui comportament adictiv: idolatrizarea patimii. Asta se vede când omul cheltuie resurse excesive – timp, atenție sau bani – pentru satisfacerea patimii sale și devine fanatic, punând pe plan secundar sau chiar uitând complet de Dumnezeu și de cei de lângă el.
Asta este postul, fraților – Înfrânarea de la tot ce ne poate priva de libertate.
Binele suprem nu sunt banii, nu este energie, nu este libertate, nu este familie, nu este știință, nu este siguranță, nu este diversitate, nu este incluziune. Deși toate aceste lucruri sunt bune, ele nu ar trebui tratate ca binele suprem că astfel devin idoli și dumnezei care ne vor tiraniza. (…) pentru cei care nu cred și nu se închină Binelui Suprem și Inefabil, cel puțin să țineți ochii spre cer, întotdeauna să priviți mai sus și să nu lăsați privirea și percepția voastră să rămână înțepenită în binele care vă preocupă astăzi.
Pentru că ea era cu sufletul deschis a primit tot ce i-a spus omul despre credința asta. Se spune că după ce a povățuit-o bătrânul cât a trebuit, a mers la un preot sau episcop cu viață sfântă și care a ajuns sfânt mai târziu Sfântul Amand, care și el a povățuit-o mai bine pe calea asta și-a botezat-o. Astfel, Alina a primit credința creștină și de atunci a început să schimbe viața ei. Pleca pe ascuns de acasă, trecea Sena pe partea cealaltă, într-un sat care se chema Forest. Acolo era o biserică creștină, pentru că erau și creștini, nu erau cu totul numai păgâni și ea se ducea la liturghie.
În clipa în care cineva se apropie de Hristos, de sfințenie, în clipa respectivă omul se apropie de viață, chiar dacă înaintează în vârstă. Urmăriți mai jos un video/fotoreportaj de la sărbătoarea Mutării moaștelor Sf. Mare Mc. Gheorghe – hramul unei chilii din Schitul Lacu.
Sfântul Paisie observă că printre oamenii noștri de astăzi există o nesiguranță care este nefirească. Este nefirească pentru că nimic din lume nu ne poate aduce pace, un sentiment real de siguranță. Doar credința și încrederea în Hristos aduc cu adevărat în inima omului orice fel de pace și siguranță. Și astfel, așa cum acesta observă, mulți oameni văd că lumea eșuează, că lucrurile lumii eșuează chiar și prin ele însele, și nu reușesc să ne aducă pace și mângâiere. Și simțind asta, mulți oameni se întorc către Biserică să-L caute pe Dumnezeu.
Deci, din nou, despre ce e vorba aici? Este vorba despre a face conturile bancare mai mari și mai grase pentru aceste mari companii alimentare. Și, așa cum am menționat, dacă aceste alimente se dovedesc a fi nesănătoase pentru noi, ghiciți cine mai beneficiază? Marile companii farmaceutice.
Înainte, eu știu oameni care ar fi spus: „Nu mă deranjează, în final e așa cum e, ei pot trăi așa cum vor să trăiască”. Dar acum, cu cât lumea occidentală insistă mai mult în acest sens și cu cât pare că este o agendă, cu atât mai mult africanii devin defensivi și nici măcar nu vor să considere orice fel de lege sau proiect de lege, nici măcar o sugestie când e vorba despre LGBTQ.
Ascultați un material cu tâlc în care oamenii sunt puși în fața întâlnirii cu IA care de obicei este acronimul pentru „Inteligența Artificială”. Aici însă este „Inteligența Arnold”. De ce? Urmăriți acest material pentru a afla.
Nu avem altă cale decât să trăim împreună. Și când vorbim de pace – și oamenii care vorbesc despre pace – pacea nu e doar un cuvânt, e un mod de viață în care credem. Între cine vrem pace? Pacea e o relație între mine și tine.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!