Ascultați-l pe părintele Pimen Vlad care ne povestește cu mult har lucruri minunate despre unii dintre cei mai cunoscuți sfinți prăznuiți în luna noiembrie.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Luna noiembrie are sfinții ei… sfântul Nectarie
Iată, dragii mei, că ne vedem iarăși într-o zi de toamnă. Chiar azi, la noi a fost un pic de ploaie, un pic de vânt, toamna a început să se anunțe. A fost cald până acum, dar azi a plouat, a bătut și vântul așa puternic, se scutură un pic copacii, deși încă au frunzele verzi. Le-a mai scuturat, dar n-a reușit să dea mare lucru jos, că dacă-s verzi se țin bine. Doar puține au început să se îngălbenească, restul tot, în jurul meu e verde. Vedem că a venit luna noiembrie. Fiecare lună e plină de sfinți, dar în noiembrie sunt câțiva sfinți la care oamenii au multă evlavie. Pe 9 noiembrie e sfântul Nectarie, unul din sfinții cei mai iubiți. Mulți mi-au trimis mesaje: ”Părinte, uite, am plecat sau suntem pe drum spre Grecia, la sfântul Nectarie”.
Mulți români se închină la sfântul Nectarie
Din ce am auzit, în ultimii ani, cei mai mulți închinători la sfântul Nectarie sunt români – nu cu sutele, cu miile. Foarte mulți se duc chiar de ziua prăznuirii sfântului și este foarte bine. Prin asta arătăm că iubim sfinții și n-ii facem prieteni. Știți că de sfântul Nectarie am mai vorbit. Deci, a fost unul din sfinții cei mai prigoniți, am putea spune. Chiar de nu a fost martirizat ca alți sfinți, el a avut un fel de martiriu fără sânge: a fost prigonit toată viața și a răbdat și a răspuns cu dragoste, cu răbdare, cu bunătate și a ajuns la sfințenie și acum ajut atâta lume și atâta lume se duce să-l cinstească, să-l salute, mai ales de ziua lui. Și noi, prin țară , avem sfinte moaște ale sfântului Nectarie, părticele de la acest sfânt mare, sfânt făcător de minuni din timpurile noastre.
Asta ne arată că se poți face sfinți și astăzi. Mai avem și pe alții din zilele noastre aici în Grecia: pe cuviosul Paisie, pe cuviosul Porfirie, cuviosul Iacov Tsalikis și mulți alții. Deci, se poate și fără să fii martirizat, tăiat bucăți, ci prin răbdare, prin bunătate, prin dragoste, prin iertare. Să nu răspundem răului cu rău. Totdeauna să știm că va câștiga cel care iartă primul, care rabdă, care știe să tacă atunci când e nevoie. Deci, avem de învățat ceva de la sfinții aceștia. Vedem că sfântul Nectarie, a fost prigonit în Egipt, după aia prigonit și când a venit în Grecia, în Atena, după aia în Eghina. A apărut și un film, foarte frumos făcut ”Omul lui Dumnezeu”, în care s-au arătat toate prin câte trecut Sfântul. L-a slăvit Dumnezeu și l-a făcut unul din sfinții cei mai mari.
Sfântul Nectarie a fost hulit pe nedrept
Am putea spune, că de asta-mi amintesc de fostul stareț de la Sfântul Pavel, starețul Andrei, care la un moment dat a văzut-o și pe Maica Domnului. Auzise și pe el o parte din calomniile astea care au fost la adresa sfântului, chiar dacă pe atunci nu era mass media la nivelul de acum, dar și atunci funcționa cum se zice. Și a auzit calomniile, uite ăla că e așa, că e nu știu ce, că a fost acuzat că era un curvar, că nu știu ce a mai făcut, că era numai după interes și el săracul, abia avea ce mânca, avea numai hainele de pe el. Dar diavolul a lucrat tot prin oameni să-l defăimeze. Și atunci starețul care era pe atunci la Sfântul Pavel a zis că nu se va închina la sfântul Nectarie. L-or fi canonizat, dar n-am auzit eu ce a făcut?
Părinte Andrei, de ce nu crezi că sunt sfânt?
Și noaptea i s-a arătat Sfântul Nectarie în lumină, dar cu blândețe, așa cum fac sfinții. Și i-a ”Părinte Andrei, de ce nu crezi că sunt sfânt? Nu eu m-am sfințit, Dumnezeu m-a sfințit!”. Și i-o zâmbit așa și s-a făcut nevăzut. Când s-a trezit starețul, l-a luat căința! A adunat obștea și le-a zis ”Părinților, de azi înainte îi facem pomenire Sfântului Nectarie. A pus să se facă priveghere, cu pomenire, cu de toate, ca un mic hram al mănăstirii. Da, sfântul Nectarie! Vedem că sfinții mustră cu blândețe. De asta mă bucur că se duc mulți români acolo, că-l cinstesc cu adevărat pe sfânt.
Sfântul mare Mucenic Mina
După aia, dacă mai înaintăm un pic, chiar dacă nu pare el unul din sfinții însemnați din calendar, este sfântul Mucenic Mina, pe 11 noiembrie! Câtă lume a ajutat în orice necaz, în orice problemă… dacă ați fost nedreptățiți, păgubiți cu ceva, dacă ați pierdut ceva, rugați-vă la sfântul Mina! Cunosc multe cazuri, persoane care au zis că au pierdut ceva: ”Am citit acatistul Sfântului Mina și imediat am găsit lucrul pierdut, mi l-a adus înapoi”. Deci, este unul dintre sfinții grabnici în a ajuta. Când ești păgubit pe nedrept, nu când faci și tu nedreptăți și după aia ți se întâmplă ceva și atunci… nu! Când știi că tu ai fost corect și ai fost nedreptățit, atunci ceri ajutorul sfântului și te ajută! Sau când ai pierdut ceva! Da, Sfântul Mina este unul dintre prietenii buni, chiar dacă el a trăit mai în veacurile de la început.
A fost ostaș și când a văzut că or început prigonirile împotriva creștinilor, o lăsat ostășia și s-a retras la liniște. Era în Egipt și s-a pus pe rugăciune. A fost prins chinuit, martirizat și a ajuns sfânt în Ceruri. Este o mănăstire mare în Egipt a sfântului Mina unde a și fost înmormântat. Se adună mii de egipteni acolo. Am fost cu ani în urmă în Egipt, în pelerinaj și am ajuns la sfântul Mina, la mănăstire. S-a nimerit în ziua dinaintea începerii școlilor. Ei au o tradiție: toți tinerii, înainte de a începe școala, să treacă pe la sfântul Mina, să-l salute și eu să-i ceară ajutor. Erau mii și mii de tineri veniți la sântul Mina! Ne-am dus la mormântul sântului, am citit noi acatistul cât am stat la rând, că era lume multă acolo. Încet, încet, am ajuns pe rând fiecare și ne-am închinat la sfânt.
Pelerinaj în Egipt
Ne-am dus și biserica cea mare și ne-am uitat și noi pe acolo. În Egipt sunt copți, dar noi ne-am dus pentru mormântul sfântului Mina. Și la ieșire am intrat în valurile alea de tineri. Nu știu ce li s-a părut la acei tineri, că au cerut să facă fotografii cu mine. Pe atunci nu eram atât de cunoscut prin mass-media, făceam cu Cristi Bumbenici diferite reportaje, dar nu eram la nivelul ăsta. Totuși, li s-a părut lor ceva și au început să vină toți la mine să facă poze. Am acceptat doi-trei și după aia n-am mai putut da înapoi, s-au strâns sute în jurul meu și toți făceau poze cu mine. Deci, grupul plecase, iar eu rămăsesem în mijlocul lor și mai mult înotam așa, dădeam din mâini să-mi fac loc să ies din mijlocul lor.
Nu voiam nici să-i supăr, că erau cu dragoste așa, toți. Am făcut sute de poze acolo, dar am fugit repede că rămâneam de turmă, cum se spune. Grupul se ducea la autocar și eu rămâneam. Da, așa a fost la Sfântul Mina! Oameni buni și acolo, i-am văzut așa respectuoși. Chiar dacă Egiptul e mai sărac, sunt oameni buni și acolo, m-am bucurat. Întotdeauna trebuie să privim partea bună a oamenilor, celelalte… mila Domnului! Deci, cam peste tot am văzut oameni buni! Da, Sfântul Mina! Cereți-i ajutorul, că e un prieten de nădejde. La oricine necaz, un acatist la Sfântul Mina cu credință și o să vedeți! La orice pagubă sau orice problemă aveți, cereți-i ajutorul.
Sfântul Ioan Gură de Aur
După aia, dacă nu greșesc, cred că pe 13 noiembrie, sfântul Ioan Gură de Aur. ”Gură de Aur”, vedeți? De ce a fost numit ”Gură de Aur”? I-a dat Dumnezeu darul ăsta, vedem are atâtea cărți minunate scrise, dar nu numai asta. Deci, cuvântările lui, predicile lui ajungeau la sufletele oamenilor. De cine a fost numit el ”Gură de Aur”? De o femeie simplă! Sfântul Ioan studia filozofia la Atena, făcea un fel de doctorat, dar nu în teologie. Era între litorii cei mai buni, predicile lui erau pentru inițiați, pentru oamenii simpli erau prea sofisticate putem spune și nu le înțelegeau. Vorbea frumos, care-l înțelege, bine, care nu, nu!
”Gură de Aur”… numit așa de o femeie simplă
Și atunci, o femeie simplă din popor a spus ”Sfinte al lui Dumnezeu, Sfinte Părinte sau mai bine să-ți zic «Gură de Aur», că profunzimea cuvintelor tale e ca o fântână adâncă, iar mintea noastră e ca o frânghie care n-ajunge până la adâncimea aceea. E limitată mintea noastră, nu pricepem ce spui tu!”. Adică, simplifică puțin ca să înțelegem și noi, oamenii obișnuiți. Datorită acelei femei, tot poporul a luat numele ”Gură de Aur” ca fiind de la Dumnezeu și de atunci i s-a zis Sfântul Ioan Hrisostom. Hrisostom în grecește înseamnă ”Gură de Aur”. Atunci și-a dat seama Sfântul Ioan că nu-i bine, că vorbea prea elevat și că vorbele sale nu putea ajungeau la toți oamenii. Atunci și-a coborât nivelul și a vorbit simplu, pe înțelesul oamenilor. Deci, aborda toate problemele, dar le tâlcuia, le explica să înțeleagă orice om simplu.
Pentru că știm că în timpurile vechi mulți nu știau carte, n-aveau cum să înțeleagă. Și atunci, cum se zice, s-a coborât la nivelul poporului ca să poată fi înțeles. Da, sfântul Ioan Gură de Aur! Cât a fost și el prigonit… De cine? Chiar de împărăteasă, pentru că mustra în față, era luptător. Mai ales după ce a ajuns patriarh, mustra în față. Când greșea, chiar și împăratul sau oricine, nu mergea cu măguliri. Spunea ”Măi, ai greșit acolo!”. La fel a mustrat-o și pe împărăteasă, nu mai întru în amănunte, cu un pământ sau o vie. A mustrat-o și atunci împărăteasa, ca să se răzbune i-a găsit o vină și l-a exilat pe sfântul Ioan Gură de Aur. A trăit în exil, după aia s-a întors și iar a plecat în exil și așa a și murit. Și bineînțeles că Dumnezeu a pedepsit-o pe împărăteasă.
Dumnezeu nu se lasă batjocorit
A avut o moarte… Da, deci Dumnezeu, cum se zice, nu se lasă batjocorit! Dumnezeu îi pedepsește pe cei care îi batjocoresc pe oamenii lui Dumnezeu, pe cei care se luptă pe calea lui Dumnezeu… căci Sfântul Ioan nu era declarat sfânt atunci. Era în viață și era un luptător. Pentru că a fost pe nedrept batjocorit și i s-au pus atâtea în cârcă, și Dumnezeu mai târziu, i-a pedepsit cu o moarte cruntă pe împărații aceia. Totdeauna răsplata și pedeapsa să fie la Dumnezeu, să nu fie la noi. Noi ne rugăm și ne lăsăm în voia lui Dumnezeu și Dumnezeu are grijă să le rânduiască pe toate. Ați înțeles?
Vedenia sfântului Chiril
Fac o paranteză: Sfântul Chiril, patriarhul Alexandriei spunea că el a crezut toate defăimările care s-au aruncat asupra Sfântului Ioan și după moartea sa, l-a șters din diptica patriarhului. A fost influențat de un unchi de-al lui care era episcop, Isidor, care era eretic și care a aruncat diferite acuzații. Și el, știind că e unchiul lui, a zis ”Băi, e unchiul meu, doar nu minte!” și l-a crezut. Sfântul Chiril era cu viață sfântă și a făcut greșeala asta din neștiință. Și atunci Dumnezeu, ca să-l înțelepțească, într-o noapte i-a dat o vedenie, că o intrat într-o biserică frumoasă, minunată, unde se auzea cântări, totul era de o frumusețe nespusă. Și-a văzut sfinți acolo, a văzut-o pe Maica Domnului, heruvimi, serafimi, tot ce voiai, era Cerul acolo! Și cine era lângă Maica Domnului? Sfântul Ioan Gură de Aur cu un toiag în mână!
El a fost mic, dar părea înfricoșător și supărat și avea ostași în jurul lui. Și sfântul Chiril, când a văzut-o pe Maica Domnului, a vrut să vină și să se închine. Atunci Sfântul Ioan a ieșit în față cu bastonul lui și le-a spus la ostași ”Alungați-l din biserică pentru că m-a prigonit! Și acum mă prigonește!”. Ostașii s-o repezit asupra sfântului Chiril să-l scoată afară, dar el a strigat la Maica Domnului. Și atunci Maica Domnului a spus:
– Ioane, lasă-l Ioane, iartă-l!
– Nu, Maica Domnului! Uite când m-a nedreptățit!
– Ioane, pentru dragostea mea iartă-l! Că mult m-a apărat în fața lui Nestor!
Luminat de vedenie, sfântul și-a îndreptat greșeala
Și atunci Sfântul Ioan s-a îmblânzit, s-a plecat în fața Maicii Domnului și s-a dus la Sfântul Chiril și l-a îmbrățișat, atât de tare o iubea. Maica Domnului, ca o mamă, îi atinsese punctul sensibil – ”pentru dragoste a mea, doar știi că te iubesc, Sfinte Ioane!”. Și atunci l-o înduplecat și Sfântul Ioan l-a îmbrățișat pe Sfântul Chiril. Și când și-a revenit din vedenie, Sfântul Chiril și-a dat seama de greșeala lui și s-a dus repede și l-a scris în dipticele patriarhilor, o adunat sinodul și a spus: ”De azi înainte e declarat Sfânt oficial și-i punem zi de prăznuire Sfântului Ioan că-i sfânt și pe nedrept l-am prigonit!”. Ați văzut ce frumos a lucrat și cum i-a împăcat Maica Domnului pe sfinți? Că erau sfinți amândoi!
Da, deci Sfântul Ioan e sfânt mare chiar dacă s-au mutat zilele lor tot din rânduiala lui Dumnezeu. Astfel, Sfinții Trei Ierarhi se prăznuiesc împreună, toți trei!
Alți sfinți prăznuiți în noiembrie
Da! Și după aceea, sunt mulți alți sfinți în săptămâna asta! Sfântul Paisie de la Neamț, după aceea avem intrarea Maici Domnului în biserică, acesta fiind și hramul chiliei noastre, sărbătorit pe 21 noiembrie. După aia, pe 25 avem pe Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Sfinți minunați, ce să spunem? Deci, e o lună plină cu sfinți așa, la care strigăm permanent și nu ne lasă. Sper că mă mai auziți, pentru că văd că toamna oleacă s-a zburlit, putem spune. M-a lăsat oleacă în pace, că a fost și mai devreme vânt, s-a liniștit câteva clipe cât v-am vorbit eu și acum văd că iar a început așa chiar de m-am băgat eu undeva în pădure, la dos. Dar vântul… știți că el n-are oprire, pe unde se poate, se bagă peste tot! Vedeți? Dacă l-am băgat în seamă, s-a oprit el acuma?
Cereți-le ajutorul! Sfinții sunt mereu gata să ajute!
S-a mai liniștit oleacă! Da, asta voiam să vă spun, să vă bucurați de sfinți, să le cereți ajutorul că ei sunt prietenii noștri. Și fiind aproape de Dumnezeu, acolo în Cer, ei mijlocesc pentru noi și nu ne lasă niciodată la greu. Ei nu dorm, nu sunt obosiți, ei tot timpul-s pregătiți să ne ajute. Ați înțeles, dragilor? Iar Maica Domnului e mai presus decât orice, Ea e Împărăteasa! Vedeți că o mijlocit chiar și între sfinți! Când e nevoie să mijlocească la Mântuitorul pentru o situație mai aparte și vede că Mântuitorul totuși se arată neînduplecat, ea reușește întotdeauna! Și de multe ori ia toți sfinții cu Ea. Și atunci cad în genunchi toți împreună la picioarele Mântuitorului și tot îl înduplecă! Să știți că pentru Maica Domnului și pentru sfinți ne mai ține Dumnezeu la cât suntem noi de slabi și decăzuți!
Maica Domnului și sfinții țin lumea prin mijlocirile lor
Să știți că Maica Domnului ține lumea cu mijlocirile și cu prietenii din jurul ei, cu sfinții. Prin mijlocirile lor! De asta în fiecare zi să-i mulțumim Maicii Domnului, să mulțumim sfinților și să-i rugăm să mijlocească în continuare pentru noi. Și să ne cerem și iertare permanent de la Mântuitorul, de la Dumnezeu, pentru că tot timpul greșim, supărăm cu orice, de multe ori cu o privire, cu o vorbă… Am umblat un pic prin țară și sunt conștient că poate am întristat pe mulți pentru că nu poți să faci față la toți. Fiecare își dorește una, alta… n-ai cum să împaci pe toți. Nici Mântuitorul cât a fost pe pământ, n-a reușit să-i împace pe toți. Dacă făcea bine, era acuzat de altceva, dacă mustra, era acuzat de altceva…
Conștiința e glasul Lui Dumnezeu în om
Așa că noi să ne uităm cum ne privește Dumnezeu, să nu căutăm doar la cum ne privește lumea, pentru că lumea e schimbătoare. Ați înțeles? Sunt oameni buni în toată lumea asta, dar sunt și diferite situații și de asta întotdeauna să ne raportăm la conștiința noastră, dacă ne mustră sau nu prin ceea ce facem. Conștiința e glasul Lui Dumnezeu în om și cum greșim ceva, zicem o vorbă, facem ceva ce nu trebuie, ne mustră. Ați înțeles?
Sănătatea nu mă mai lasă să vorbesc cu toți
Uitați, nici aici nu mai reușesc să vorbesc cu toți. Vin permanent oameni mulți și eu încerc un pic să mă refac cu sănătatea, că nu mai sunt nici eu rezistent cum trebuie. Slavă Domnului, eu mulțumesc lui Dumnezeu și Maicii Domnului că-s bine, dar nu mai am rezistența de altă dată. Și atunci încerc să evit, nu fug de oameni, dar le spun că nu mai pot sta să le vorbesc. Îi salut, mă bucur de ei că îi întâlnesc, dar atât. Ne vedem împreună la biserică, ne rugăm împreună, la ieșire îi salut, dar fără să mai stau mult cu ei, pentru că nu îmi mai rezistă trupul. De aceea îi rog pe toți să nu se supere!
O rânduit Maica Domnului și părintele Theologos e aici și mai vorbește el, are anumite ore, iar eu încerc să vă transmit ce am de spus uitați așa, prin filmările astea, o dată la săptămână. Mulți oameni vin și fiecare vrea să le vorbesc. Am spus atâtea lucruri prin filmările astea!… Deci, cine vrea, găsește o grămadă de filmări din care poate să învețe ceva, să se îndrepte, să schimbe ceva în viață. Ați înțeles, dragilor? Să nu vă supărați dacă nu am timp de voi când veniți aici, nu e din rea voință!
Să nu uităm de sfinți, de Maica Domnului și de Bunul Dumnezeu! Acolo să avem toată nădejdea noastră în timpurile astea care sunt cum sunt! Să ne ajute bunul Dumnezeu, Maica Domnului și toți sfinții!
Doamne ajută!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Fiti mereu binecuvantat, Parinte Pimen!
Va multumim pentru toate si va iubim.
Dupa multimea indurarilor Domnului si rugaciunile Maicutei Sale, sa aveti parte de restaurarea deplina a puterilor. Si pentru binele nostru, al celor din lume.
Asa va pomenim si noi in rugaciuni, pe cei ai nostri din Sfantul Munte, ca sa se faca cele lasate noua intru credinta.
Sarut mana, Parinte!
Doamne, miluieste!
Mai sunt Sf Apostoli Filip pe 14 și Sf Apostol Matei pe 16 Noiembrie.