Ascultați un cuvânt documentat și înfricoșător în care dl. doctor Nicholas Kardaras ne explică de ce generațiile tinere au mult mai multe boli mintale decât cele mai în vârstă și, de asemenea, ce este de făcut pentru a remedia situația.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
MEGYN KELLY: Riley Gaines, care a vorbit grozav de bine despre bărbații care se pretind femei încercând să intre în sporturile feminine, a găsit acest clip pe TikTok, cred, și a postat un clip cu ea mâncând cereale lângă el. Parcă ar zice: „bine, bine, ascult, ascult…” Dar ascultați, voi pune sunetul să auziți la ce reacționa tânăra Riley. Persoana din clip spune despre ea însăși. Pentru mine nu există altă explicație pentru asta decât viața trăită complet online. OK, ascultați!
Bună! Eu sunt Cody, pronumele e/em/eir/eirs sau xe/xem/xyr/xyrs sau chiar orice neopronume, care nu sunt ze/hir/hirs. Sunt albă, trans-masculină, femme (lesbiană feminină), non-binară, temporară, în mare parte capabilă fizic, neuro-divergentă, obsesiv-compulsivă, bolnavă cronic, evreică din punct de vedere cultural, unitar universalistă, nemonogamă, neromantică, greydemibisexuală, supraviețuitoare de traumă acută și complexă, din generația milenială, și părinte de pisică, în recuperare a sănătății mintale.
MEGYN KELLY: Oh, Doamne! Iartă-mă Nicholas, dar ce este asta? Explică asta!
NICHOLAS KARDARAS: Da, e nebunie. În termeni clinici, e nebunie.
MEGYN KELLY: Da.
NICHOLAS KARDARAS: Vedem des asta. E interesant când te uiți la măsurătorile psihiatrice ale diferitelor subdiviziuni generaționale, cu cât sunt mai tineri… adică pe măsură ce trecem de la Generația „baby boomer” (de după război) la Gen. X, la Millenniali, la Gen. Z, cu atât avem mai multe probleme psihiatrice. Astfel, cei mai sănătoși mental sunt oamenii de 50-60 de ani și, pe măsură ce coborâm pe scara vârstei, [apar] mai multe depresii, anxietate, suicid, autoagresiune, toate aceste vârfuri psihometrice pe măsură ce vârsta e din ce în ce mai tânără, ceea ce se corelează cu imersiunea subiecților în lumea digitală.
Heroina digitală
Când am scris prima mea carte, în 2016 „Glow kids” („Copii strălucitori”), am arătat toate cercetările clinice care subliniau unele dintre impacturile tehnologiei asupra copiilor și adolescenților și a fost ca o ridicare a cortinei de pe marile tehnologii, că au făcut ca aceste dispozitive și platforme să creeze obișnuințe prin designul lor. În primul rând am spus că devenim dependenți de dispozitivele noastre, lucru care în 2016 mi-a adus multă împotrivire, iar când am scris în New York Post „Heroina digitală”, oamenii au zis: „Cum, astea pot crea dependență?” Ei bine acum vedem că aceste dispozitive creează dependență.
În cea mai recentă carte a mea, „Digital Madness”, arăt ce preț are această dependență, ce face aceasta sănătății mentale a unei întregi generații sau a unei întregi societăți și ceea ce vedem este că, pe măsură ce continuăm aventura noastră cu tehnologia și creștem gradul de imersiune în ecran, devenim din ce în ce mai bolnavi psihic și, în mare parte, am atribuit asta, ca și alți câțiva colegi de ai mei, unui efect de contagiune socială. Deci, dacă ești puțin pierdut sau nu-ți iubești viața sau te simți un pic în derivă și începi să cobori în găurile de iepure ale diferitelor platforme, fie că e vorba de 4chan sau social media sau Instagram, (am scris asta deoarece mulți clienți ai noștri din Austin sunt în situația asta), ai putea trece printr-o ușoară depresie.
Tulburări de personalitate
Dar, apoi, dacă cazi într-o gaură de iepure a… sunt comunități întregi pentru tulburări de personalitate borderline, sau tulburarări disociative de identitate, disforie de gen și știm din teoria învățării sociale că „maimuța vede, maimuța face,” începem să ne imităm grupurile sociale. Ei bine, acum grupurile sociale pentru majoritatea tinerilor sunt digitale, sunt online. Deci, știi, dacă alergi cu lupii, devii un lup, dacă eu încep să alerg cu niște tineri borderline, într-un grup de sprijin, voi începe și eu să imit unele dintre caracteristicile respective.
Nu există o alt mod de a explica vârful de 4000 % în disforia de gen, în disforia de gen dinspre femei spre bărbați, pe care l-am văzut în „disforia de gen cu debut tardiv”, în afară de contagiunea socială. Ca să fie clar, ca psiholog de aproape 25 de ani deja, am lucrat cu disforie de gen autentică și am lucrat și cu tulburare de identitate disociativă autentică, care se numea înainte tulburare de personalitate multiplă, Aceste lucruri sunt reale, dar extrem de rare și nu se întâmplă la măsura în care le-am văzut în ultimii 5-10 ani.
Așa că am început să numesc aceste variante pseudo-tulburări de personalitate borderline, pseudo-tulburări disociative, pseudo-disforie de gen, pentru că nu sunt tulburările reale, ci fenomene de contagiune socială mimate, iar dovadă a acestui lucru e în programul meu de tratament din Austin, unde toți clienții noștri tineri sunt lăsați fără tehnologie timp de opt săptămâni. Un anumit procentaj dintre ei au venit cu aceste tulburări de personalitate sau aceste probleme care, odată ce se deconectează timp de 3-4 săptămâni, nu mai prezintă simptomele tulburării anterioare, ceea ce nu ar trebui să se întâmple deoarece multe dintre aceste tulburări durează toată viața, sau sunt mult mai complexe și lungi. Nu se vindecă în 4 săptămâni de deconectare.
MEGYN KELLY: Da, nu scapi de tulburarea de personalitate borderline pentru că ai oprit iPhone-ul o lună.
NICHOLAS KARDARAS: Da. Pentru că BPD (tulburarea borderline) este o tulburare de personalitate foarte complexă care durează mulți ani, care nu se vindecă în 4 săptămâni de deconectare. Și dacă observăm că se întâmplă asta, atunci nu ai avut cu adevărat BPD, aceasta este concluzia evidentă.
MEGYN KELLY: Acest lucru efoarte interesant pentru mine deoarece unul dintre primii noștri invitați în emisiune a fost Abigail Shrier, care a scris cartea de citit neapărat, „Daune ireversibile”, și una dintre primele care a tras un semnal de alarmă cu privire la această contagiune socială, pe baza muncii dr. Lisa Lipman de la Universitatea Brown, care se întâmpla în special tinerelor fete. Și am vorbit despre cum se poate întâmpla asta fetelor tinere, cum se pot imersa pe internet, iar următorul lucru e să cadă în acest fel de cult al genului, și ele nu sunt cu adevărat trans, sunt… Dar e prima dată când realizez că internetul are mai multe astfel de „buzunare”.
Da, gen, da, dar și tulburare de personalitate borderline, și tot ce am auzit în acel clip de la femeia la care reacționa Riley Gaines, și nici nu pot să enumăr toate lucrurile pe care le-a spus că sunt diferite la ea. Și toate astea se găsesc online în aceste mici grupuri care „afirmă”, și crezi că… Spune-mi tu, ca expert în dependență, eu mi-aș imagina că doar crezi că te simți mai bine pentru că te conectezi cu alți oameni care par că te validează, dar la fel ca în cazul unui drog, căderea vine după culmea inițială.
NICHOLAS KARDARAS: Exact, găsești o comunitate, un fel de trib, și acest trib nu este sănătos. Și astfel, acum imiți din nou tribul în care ai căzut și, pentru că ești așa obișnuit cu dispozitivul tău, nu poți privi în altă parte. Cele mai fascinante sunt comunitățile de tulburări disociative de identitate, unde ai „sisteme”, așa că acum…
Tulburări disociative de identitate
MEGYN KELLY: Ce înseamnă asta? Adică tulburare de personalitate multiplă?
NICHOLAS KARDARAS: Da, deci TID (tulburare disociativă de identitate) e ceea ce se numea înainte tulburare de personalitate multiplă. Amintiți-vă de „Sybil” și „Cele trei fețe ale Evei”. Și, în mod istoric, cineva care suferea de tulburare de personalitate multiplă avusese o traumă sexuală în copilărie și nu putea… trebuia să complementeze asta într-o identitate alternativă, așa că își creau alter ego-uri și astfel aveau 3, 4, chiar 5 identități pentru a… Era un mecanism de adaptare, pentru a face față unor traume de abuz sexual din copilărie, un lucru real, foarte rar…
Deci acum sunt influenceri TID, așa că acum știm că puterea influencerilor nu este doar Kim Kardashian, ci și acești influenceri psihiatrici [care] sunt foarte populari datorită naturii performative a ceea ce fac. Și știm că moneda în social media este reprezentată de vizualizări și de adepți. Și cum poți obține vizualizări și adepți? Fiind cel mai peste așteptări, cel mai performativ. Așa că acum avem acești influenceri care pretind că au o tulburare de personalitate multiplă, sau TID, și au sute de mii de adepți, iar partea distractivă, sau cea de care oamenii sunt atrași cel mai mult, sau momentul „popcorn”, este când fac trecerea [între personalități].
Astfel, să zicem că Bobby va fi un sistem care are… ei vor zice că au zeci de alter ego-uri acum, așa că alter ego-urile lor pot fi tot spectrul LGBTQI. Bobby poate avea acum un alter ego care este o lesbiană de culoare de 20 de ani, sau un alter ego care este un bisexual de 60 de ani… Iar alter ego-urile le vor schimba la cerere. Ei postează aceste videoclipuri, au sute de milioane de vizualizări și fenomenul pe care îl vedem acum este că cei care îi urmăresc încep și ei să se identifice ca având alter ego-uri și adoptă același comportament, iar asta seamănă cu „maimuța vede, maimuța face”, nu e ceva autentic, ei nu au cu adevărat tulburări de personalitate multiplă, dar gravitează în mod aspirațional spre acești influenceri care au, sau, permiteți-mi să retrag asta, cred că mulți dintre acești influenceri nu au nici ei tulburări de personalitate autentice, dar este metoda lor de a obține adepți, conștient sau inconștient.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!