În timpul Războiului Arabo-Israelian din 1967, în zona Qasr al-Yahud de pe teritoriul palestinian, la granița dintre Israel și Iordania, bisericile creștine au fost bombardate, iar călugării alungați sau chiar împușcați.
Printre lăcașurile de cult afectate de conflictul dintre țările arabe și Israel se numără și Schitul Românesc de la Iordan, astăzi un schelet în mijlocul pustiului. Vechiul așezământ monahal închinat Sfinților Ioan Botezătorul și Ioan Iacob de la Neamț așteaptă din nou clopotele să bată, toaca să răsune și rugăciunile călugărilor să se înalțe către Cer.
Urmăriți un documentar realizat de Trinitas TV cu părintele protosinghel Ioan Meiu de la Iordan pe această temă.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza săptămânii)
Powered by RedCircle
În continuare, citiți și o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Ne credem buni însă suntem de fapt niște roboți programați să ne războim între noi, niște roboți programați să distrugem. Totuși avem de ales. Ce alegem: războiul sau puritatea păcii?
Într-adevăr, lumea dacă ar îmbrățișa mai mult potențialul pe care îl are Biserica și implicit credința ar ajuta. Stai puțin că nu e totul, eu nu împărățesc pământul. Eu pot să pierd locul ăsta de muncă, dă-l încolo îl pierd. Îmi zice șeful că am deadline-ul ăsta și dacă nu reușesc să-l fac, mă dă afară, păi, ce prefer să-l plătesc cu sănătatea, să mă îmbolnăvesc și după aceea să nu mai…? Am familie acasă, am părinți care mă vor integru, nu mă vor bogat chipurile, cu contul gras că am luat un bonus că am făcut nu știu ce deadline.
este și o chestiune de curaj. Majoritatea oamenilor urăsc să eșueze. Sunteți de acord cu asta? Dar dacă nu vreți să aveți succes… Permiteți-mi să o spun în mod pozitiv: dacă vreți să aveți succes, v-aș încuraja să vă creșteți toleranța eșec, să dezvoltați o toleranță la eșec.
„Dumnezeu a instituit Psalmii astfel încât cântarea să fie o plăcere și un ajutor pentru om. De la cântările bizare vin răul și ruina și multe lucruri păguboase. Acele lucruri din cântări care sunt lascive și vicioase se așează în părți ale minții, făcându-o mai moale și mai slabă. Din psalmii duhovnicești purcede multă valoare, multă sfințenie, care zidește sufletul pentru că cuvintele purifică mintea.”
Prin urmare, trebuie să devenim toți asceți! Ascetul este cel ce se luptă pentru Hristos. Altul este locul de luptă al monahului, și altul al celui aflat în lume. Nimeni dintre cei doi nu poate spune: „Eu sunt cel mai bun!” sau „eu sunt cel mai rău!” Fiecare are un mod personal de a se nevoi în Biserică. Biserica ne mântuiește. Și pe monah, Biserica îl mântuiește. Și pe cel din lume, tot Biserica îl mântuiește. Nu ne mântuiește doar monahismul! Dacă monahismul nu este în cadrul Bisericii, în harul Bisericii, în Tainele Bisericii, în educația ascetică a Bisericii, nu mântuiește pe nimeni. Și monahul se află în primejdia să-și piardă sufletul.
În tot acest univers protectiv, Maica Domnului are o grijă specială față de toată zidirea și acoperă pe toți într-un mod cu totul special. Din cauza asta un loc cu totul special are în inimile noastre îl are sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului, singura sărbătoare în care este sărbătorită în mod special purtarea de grijă a cuiva.
Vizionați heruvicul de la această sărbătoare cântat de părinții de la Schitul Lacu, 2023, precum și un amplu fotoreportaj de la sărbătoare.
(…) în inimile celor blânzi se odihnește Domnul pe când sufletul tulburat este tronul diavolului, fraților. Domnul cel blând se odihnește în cei blânzi și blândeţea din El curge în credincioşi, devenind în ei leagăn lin în care Se odihneşte Hristos. Blândeţea e delicateţea, e gingăşia dragostei și prin blândețe se mângâie cei ce se iubesc. Înțelegeți? Să știți că siguranţa blândeții nu e tulburată de nimic.
În timp ce noi vorbim despre teoria genului și teoria „queer” și facem aceste școli „woke”, copiii noștri au performanțe slabe, elevii noștri nu citesc la nivelul clasei lor, nu fac matematică la nivelul clasei lor, ratele de performanță sunt scăzute; este timpul să ne întoarcem la educație și nu îndoctrinare.
Nu putem spune că un chin e important și celălalt nu e important. De exemplu, chinul sufletesc pe care ni-l facem singuri: să zicem că ai ceva care te chinuie și de fapt nu te ajută, te distruge. Dar poate să fie o suferință, care e pentru folosul sufletului. Deci, nu toate suferințele sau chinurile sunt mântuitoare, să ne fie clar! Alea pe care ni le facem noi cu bună știință, alea nu-s mântuitoare. Mântuitoare-s dacă ți-a venit o boală fără să fi băut de-ai căzut pe sub mese. Dacă ai făcut ciroză, aia nu-i mântuitoare, e de la prostia ta! Deci, dacă tu îți vezi liniștit de familie și muncești și-ți îngăduie Dumnezeu o boală, o rabzi și e mântuitoare. Pentru cealaltă, trebuie să te căiești tu pentru că ai ajuns la boală din prostia ta. Deci e o diferență între lucrurile astea!
Vizionați o știre de o importanță maximă, care, dacă se va împlini, va schimba foarte multe nu numai în Israel, ci și pe plan planetar. Nu glumim și nu exagerăm.
Iar dacă ne acceptăm responsabilitățile pentru noi înșine, pentru alți oameni, pentru comunitățile noastre, și punem umărul la ceva, atunci viețile noastre au sens și încetăm să mai trăim o viață stricată. [Asta] ne furnizează medicamentul împotriva nenorocirii [ce va să vină]. De asemenea, aceasta face lumea [în care trăim] mai bună. Acesta este un alt lucru. Nu este numai unul psihologic.
Să stai în acea lucrare pentru gloria lui Dumnezeu, pentru că aceea este partea din Împărăția lui Dumnezeu pe care ți-a dat-o, în înțeleapta Sa Providență, cu ochii ațintiți asupra ta și cunoscându-te mai bine decât te cunoști tu însuți. Ți-a dat slujba ta pentru a-și face simțită gloria Sa chiar acolo. Dacă ai o cabină, sau un birou, sau poate un camion, sau o sală de clasă, orice ar fi, oriunde ai lucra, aceea este sfera pe care Domnul îți cere să o sfințești pentru El. Ia-o! Ia-o! Fă-o frumoasă! Fă ca prezența lui Dumnezeu să se facă simțită acolo. Aceasta este gloria muncii. Dumnezeu ne va întâlni acolo, în munca noastră, atunci când o facem pentru gloria numelui Său.
În pragul unei noi ere, progresele în inteligență artificială și tehnologie robotică cresc într-un ritm frenetic. De asemenea, urmăriți și alte știri de actualitate cum ar fi interzicerea aplicației TikTok și problema agresivității organizațiilor sexuale împotriva creștinismului. Socotim că este bine să luăm la cunoștință aceste lucruri ca să știm ce s-ar putea întâmpla în viitor și la noi, dacă nu suntem pregătiți.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!