Domnul a spus că „fiii veacului acestuia sunt mai înțelepți în neamul lor decât fiii luminii.”. Vedem că acest cuvânt s-a împlinit și se împlinește în multe situații în decursul timpului. De exemplu, e posibil să se împlinească și prin Jensen Huang, directorul executiv (CEO) de la NVidia, o faimoasă companie în domeniul plăcilor video și a Inteligenței Artificiale.
Vizionați-l pe Jen-Hsun „Jensen” Huang vorbind despre calea spre succes, nevoia de curaj de a accepta eșecul și flexibilitatea smereniei.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Calea spre succes
De peste două decenii, NVIDIA se află în fruntea inovației în domeniul graficii computerizate și al tehnologiei AI, dar nu a fost mereu o călătorie ușoară. Jensen Huang, fondatorul și directorul general al NVIDIA, a emigrat în SUA din Taiwan pe când era copil cu visul de a dota PC-urile cu grafică 3D. El a co-fondat NVIDIA dintr-un apartament din California, iar ambițiile sale și preferința sa pentru proiecte care par imposibile au împins compania în pragul falimentului de câteva ori.
JENSEN HUANG: „Fiecare companie face greșeli, iar eu fac foarte multe [greșeli] și unele dintre ele… au pus compania în pericol, mai ales la început, pentru că eram mici și concuram cu companii foarte foarte mari și încercam să inventăm o tehnologie nou nouță.”
Timp de 10 ani, Wall Street a întrebat NVIDIA: „De ce faceți această investiție? Nu o folosește nimeni.” Și au evaluat-o la zero dolari în capitalizarea noastră de piață, a declarat Brian Kattenzaro, Vicepreședinte al Dept. de Cercetare Aplicată în „Deep Learning” de la NVIDIA, el era unul dintre singurii angajați care lucrau pe IA când s-a angajat la NVIDIA în 2008. Dar, în ciuda a toate, Jensen Huang a crezut în viziunea sa. El a văzut de timpuriu, cu aproximativ un deceniu în urmă, că IA ar putea schimba totul, și el a schimbat compania de jos în sus și în lateral. Fiecare cip pe care NVIDIA l-a făcut era axat pe inteligentă artificială.
JENSEN HUANG: „Noi am avut buna înțelepciune de ne baza întreaga companie pe asta. Noi am văzut de timpuriu, cu aproximativ un deceniu în urmă, că acest mod de a face software ar putea schimba totul și am schimbat compania de jos în sus și în lateral. Fiecare cip pe care l-am făcut s-a axat pe Inteligență Artificială. Ca să putem duce grafica computerizată și jocurile video la nivelul următor, a trebuit să ne reinventăm și să ne sfărâmăm pe noi înșine.”
Astăzi NVIDIA este printre cele mai valoroase 10 companii de tehnologie din lume, cu o capitalizare de piață de aproape 600 de milioane de dolari. Aceasta alimentează explozia din tehnologia IA și este motorul din spatele modelelor lingvistice mari, cum ar fi ChatGPT. Și totul a început cu viziunea și credința unui singur om în puterea tehnologiei de a transforma lumea.
Văzând o discuție mai veche dintre Huang și studenții de la Stanford ne-ar ajuta să înțelegem cheia succesului NVIDIA pe care Huang a oferit-o companiei.
JENSEN HUANG: „În centrul succesului companiei noastre se află inovația. Acum, multe companii spun că inovarea e importantă pentru compania lor, că invenția e importantă pentru compania lor. Cu toate astea, nu cred că poți spune în mod fundamental că inovarea… că vrei ca director general să cultivi spiritul de inovare, să încurajezi inovarea, dacă nu ai o cultură a asumării riscurilor. Trebuie să ne încurajăm inginerii, oamenii noștri de marketing, toți angajații noștri să își asume riscuri calculate. Dar pentru a-i încuraja să își asume riscuri calculate, în primul rând trebuie să-i învățăm cum să facă asta. Aceasta este o abilitate, o chestiune de îndemânare.
Trebuie să avem curaj
Apoi, este și o chestiune de curaj. Majoritatea oamenilor urăsc să eșueze. Sunteți de acord cu asta? Dar dacă nu vreți să aveți succes… Permiteți-mi să o spun în mod pozitiv: dacă vreți să aveți succes, v-aș încuraja să vă creșteți toleranța eșec, să dezvoltați o toleranță la eșec.
Acum, când spun toleranță la eșec să nu înțelegeți că: ‘Oh Doamne, Jensen îmi spune să dorm până la prânz, să nu-mi fac temele, să pic la toate cursurile, pentru că asta înseamnă eșec.” Nu-i așa? Nu asta am spus. Ceea ce am spus este… ceea ce încerc să spun este că vreau să încerci lucruri chiar dacă e imposibil de calculat cu precizie că va duce la succes, că instinctul tău, intuiția ta este ceva ce trebuie să urmezi. Dacă nu ar fi fost din cauza faptului că mi-am urmat propriile instincte sau pe cele ale fondatorilor, sau pe cele ale multor angajați, de ce am fi unde suntem astăzi și de ce am fi inventat lucruri pe care piața nu le-a mai avut înainte, lumea nu le-a mai avut înainte?
Nevoia de a fi flexibil
Așa că trebuie să ai această cultură sau toleranță pentru asumarea riscurilor. Dar problema cu eșecul este următoarea: dacă eșuezi suficient de des, s-ar putea să devii un ratat, iar asta e diferit de a avea succes. Și astfel, întrebarea este cum înveți pe cineva cum să eșueze, dar să eșueze rapid, și cum să schimbi cursul imediat ce știi că este o fundătură. Și modul în care facem acest lucru se numește onestitate intelectuală. Evaluăm în mod continuu dacă ceva are sens sau nu. Și dacă este o decizie greșită, hai să ne schimbăm părerea.
Știți, mulți oameni spun că directorii executivi au întotdeauna dreptate și că nu se răzgândesc niciodată. Pentru mine, asta nu are niciun sens, mai ales când încalcă primele principii ale țelului nostru pentru companie – o companie inovatoare care inventează lucruri uimitoare, care rezolvă probleme pentru lume pe care uneori nici măcar nu știa că le are. Dacă vrei să faci acest lucru, atunci trebuie să cultivi această toleranță la asumarea riscurilor și trebuie apoi să îi înveți pe oameni cum să eșueze, dar să eșueze rapid și cu costuri minime, și cum să fie direcți unii cu alții dacă [văd că] o abordare e greșită atunci ce abordare e mai bună… și apoi să fie suficient de flexibili sa schimbe cursul și rapid.
Și astfel, acest tip de cultură, dacă vreți, în zilele noastre… dacă voi ați înființa o companie și ați construi un site web cu un anumit tip de serviciu bazat pe internet cu concurență venind din toată lumea, și 24 de ore din 24, 7 zile din 7, iar cum ideile nu iau mult timp pentru a fi experimentate și, știți, un anumit site web sau o anumită companie ar putea arunca idei în lume chiar și 20 pe zi. Și astfel, dacă nu ești atent cu asumarea riscurilor și capacitatea de a te răzgândi, de a reacționa la condițiile pieței și de a fi flexibil, cum vei rămâne în viață? Astfel, aproape că se poate vedea ceea ce tocmai am descris în natura companiilor mai vechi și natura companiilor mai noi.
Companiile moderne… Sunt sigur că toți intrați pe site-ul Google… Aproape fiecare aplicație este în versiune Beta. Ei încearcă tot felul de lucruri, nu-i așa? Încearcă tot felul de lucruri. Dacă le numesc versiuni de producție și nu funcționează bine, voi v-ați supăra pe ei. Așa că le numesc Beta. Ați observat? Le numesc Beta astfel încât să poată încerca o mulțime de lucruri și dacă nu merg să le scoată, dacă nu sunt bune să le scoată, iar dacă funcționează să le facă mai bune. Și astfel Inovația necesită să experimentezi puțin, experimentarea necesită explorare, explorarea va duce [uneori] la eșec, dacă nu ai o toleranță la eșec, nu vei experimenta niciodată, și dacă nu experimentezi niciodată, nu vei inova niciodată, dacă nu inovezi nu vei reuși, vei fi doar un tocilar.”
Așadar, fie că ești un antreprenor care își înființează propria companie sau pur și simplu încerci să faci o diferență în domeniul tău, amintește-ți de puterea de a crede în viziunea ta. Cu dedicare, multă muncă și dorința de a-ți asuma riscuri și tu poți realiza lucruri mărețe.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
1 Comment
Binecuvântați, părinte!
Cum să ne raportăm noi tinerii la carierele, viziunile, visele noastre, în vremurile din urmă? Este un gând bun că toate aceste aspirații lumești ar trebui lăsate de-o parte și să ne preocupăm cu simplificarea vieții noastre, sau este o extremă de la diavol?
Rugați-vă pentru sufletele noastre, ca Domnul să ne miluiască și să ne deschidă mințile ca să pășim pe cărarea voii Lui!