Ascultați cuvântul IPS Părinte Teofan al Moldovei și Bucovinei către pelerini la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, – un cuvânt cald și dătător de nădejde.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza săptămânii)
Powered by RedCircle
În continuare, citiți și o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
De multe ori din câte vad la pelerini și nu numai, cu darul lui Dumnezeu sunt destul de bine informat, de multe ori nivelul de trai din România este mult superior, dar nu din punct de vedere atât de mult material, care este totuși un nivel decent să fim serioși, ci din punct de vedere spiritual, adică în România există această parte, această siguranță, pe când în afară există foarte multă presiune.
Deci Dumnezeu niciodată nu pedepsește pe om, ci întotdeauna îngăduie sau părăsește – îl lasă pe om astfel încât omul să cadă. E folosit și termenul ăsta, cum spune în Cartea facerii despre faraon că Dumnezeu a împietrit inima lui faraon. Dumnezeu n-a împietrit inima lui faraon, ci l-a lăsat pe faraon pradă tendinței sale, tendinței sale de a fi cu inima pietrificată față de Moise și poporul ales și din cauza asta faraon cu voia sa a făcut plăgile respective. Faraon nu era teleghidat de Dumnezeu. Înțelegi?
Tu nu ar trebui să lupți. În schimb, ar trebui să te îndepărtezi. Să te îndepărtezi de orice problemă, dar să mergi spre Hristos! Lasă-L pe Hristos să fie centrul atenției tale! Și aici nu e nevoie de nicio luptă! Cu cât mai mult, cu atât mai bine. Și asta ar trebuie să fie neîncetat!
Nu voi spune niciodată aici unele lucruri pe care le-am făcut și pentru care aveam nevoie să fiu iertat pentru că sunt prea întunecate. Iar El m-a iertat de toate acele lucruri. Când realizezi magnitudinea libertății, fiind iertat de așa lucruri întunecate… pentru că cei cărora li s-a iertat mult, iubesc mult – asta a spus Iisus, și asta s-a întâmplat, știți. Așa că, dacă mi-ai fi spus toate astea înainte de a-L întâlni pe Iisus, aș fi spus că e prea frumos să fie adevărat, că ești nebun, că e un basm. Aș fi râs de tine. Dar Iisus, prin harul Său, mi-a arătat că El este real.
Deschide-ți inima chiar acum și varsă-ți inima către El. Orice ar fi, fie că e vorba de o depresie sau de o suferință, fie că e vorba de o dependență…
Care este scopul vieții noastre? Să creștem? Să ne căsătorim? Să ne găsim un serviciu? Să ne facem o casă? Să ne cumpărăm o mașină? Toate acestea ar fi fost valoroase dacă nu ar fi existat moartea. Din clipa în care există moartea, toate acestea pot fi foarte importante sau pot fi un mănunchi de gunoaie.
Puterea e la Dumnezeu. Al nostru este doar voia proprie pe care trebuie să o aliniem cu voia lui Dumnezeu. În clipa în care ne punem voia în acord cu voia lui Dumnezeu, în clipa respectivă voia noastră devine voie bună. Vedeți că în limba română „voia bună” este sinonim cu bucuria. De ce? Pentru că în clipa în care avem voia cea bună, adică facem voia lui Dumnezeu, primul lucru pe care îl simțim este bucuria. Bucuria este rezultatul voii bune. Adică a voii noastre în acord cu voia lui Dumnezeu.
Urmăriți o scurtă analiză legată de incriminarea Creștinismului în desfășurare în Europa, exemplificată prin cazuri care dau foarte mult de gândit.
Sf. Pavel descrie impactul rugăciunii asupra unui păgân care ezită să vină la slujbă dar care, copleșit de rugăciune, se întoarce cu inima, cade cu fața la pământ și declară că Dumnezeu este cu siguranță în mijlocul nostru. Aceasta este ceea ce se întâmplă în mod constant chiar și în bisericile în care slujim. Oamenii vin la biserică, vin la Sfânta Liturghie care este așa magnifică, iar sufletele lor sunt transformate nu numai prin cuvintele deosebite care sunt cuprinse în Sf. Scriptură dar și de Sfinții Părinți și Maici care în mod inspirat au compus muzica sacră existentă în biserică care transformă sufletul.
Ceea ce îi atrage pe oameni spre Ortodoxie nu e doar că este provocatoare sau misterioasă, ceea ce îi atrage este Domnul Iisus Hristos. El este centrul a tot ceea ce face sau spune Biserica.
Fiind evlavios și văzând în ce stare era Patriarhia de la Constantinopol datoare la turci și la cererea patriarhului de atunci, Vasile Lupu, domnitorul Moldovei a achitat toate datoriile, pentru ca turcii să nu distrugă Patriarhia Constantinopolului.
Se spune că datoria era undeva la 300 de pungi de galbeni. Patriarhul a vrut să îl răsplătească cu ceva că au fost salvați și ei și patriarhia și l-a întrebat pe Vasile Lupu:
– Ce să-ți dăruiesc?
– Ceva lucruri sfinte.
– Avem Moaștele Cuvioasei Parascheva.
– Le vrem!
Noi înșine ne sărbătorim zilele de naștere, doar că nu vrem să le dăm altor copii zile de naștere. Nu vrem să trecem prin toate greutățile de a avea copii noi înșine și astfel întregul Occident se află într-o stare de sinucidere culturală și declin. Niciuna dintre țările occidentale nu au nici măcar o menținere a populației lor. Ratele de reproducere ale populațiilor sunt catastrofale și culturile noastre sunt pe moarte, cu adevărat pe moarte… Oamenii se bucură să fie vii ei înșiși. Majoritatea se bucură că au o zi de naștere, dar nu vor neapărat să transmită această fericire altei generații. Fără copii pentru mine! Nu…
Ascultați un foarte bun cuvânt al Prof. Dr. Ștefan Adrian Cârstea, cercetător științific gradul I la Departamentul de Fizică Teoretică al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară din Măgurele și al Părintelui Prof. Dr. Ion Popescu, de la biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Pitești și conducător de doctorate la Facultatea de teologie din Craiova.
Cuvântul atinge destule de teme de interes pentru tineri cum ar fi Creația Universului, raporturile Bisericii Ortodoxe Române cu tinerii precum și relația dintre știință și teologie.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!