Urmăriți un frumos material cu dl. Acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Românie în care acesta ne răspunde fără echivoc la întrebarea „Românii: ticăloși sau valoroși?”
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza săptămânii)
Powered by RedCircle
În continuare, citiți și o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Vizionați un emoționant film de scurtmetraj care ne învață modul foarte rapid de a judeca al tinerilor, cu consecințele sale. Socotim că dacă vom viziona acest material vom deveni mai înțelepți.Gândiți-vă cum ați interpretat titlul înainte de a viziona filmul și cum îl interpretați după!
Cred că oricum oricât de bun ai fi tu într-un anumit domeniu, clar de vei fi depășit, clar o să se găsească altcineva mai bun decât tine. Din cauza asta este esențial să nu absolutizezi lucrul ăsta ca să nu cazi în depresie în clipa în care te vezi depășit. Și dincolo de asta, cred că pe primul plan trebuie pusă iubirea – iubirea interpersonală, adică tânărul să se cizeleze ca și caracter, nu atât din punct de vedere profesional. Da, ok. Dacă nu se cizelează ca și caracter atunci o să fie… – și cred că ai avut exemple de genul acesta și chiar te rog să dai – cred că o să fie generator de o atmosferă foarte toxică, de bullying…
Urmăriți o satiră legată de cele mai frecvente distorsiuni de comportament legate de pandemia COVID-19 și nu numai.
Învățați lecțiile din alte scandaluri medicale, cum ar fi procesul opioidelor, pentru a recunoaște că și medicii sunt oameni și uneori greșesc și ei. Copilăria mea a fost ruinată ca și a altor mii de persoane detranziționare pe care le știu din rețelele noastre. Acest lucru trebuie să înceteze. Sunteți singurii care puteți opri asta. Destui copii au fost deja victime ale acestei pseudoștiințe barbare. Vă rog lăsați-mă să fiu ultimul vostru avertisment.
Am încetat să fim tandri, să avem dulceață, iar toate acestea sunt elemente și ale paternității duhovnicești. Atunci când toate acestea încetează să mai existe, nu există paternitate! Iar atunci când nu există paternitate, nu există relație! Când nu există relație, nu există comunicare. Când nu există comunicare, nu există nimic!
Desigur că cea mai mare problemă a științei este ignorarea sau chiar negarea lui Dumnezeu. Și de aici vin problemele, înțelegeți! Astfel se ajunge ca omul să fie văzut doar ca un trup, o halcă de carne care are ca singur scop maximizarea plăcerii, a confortului. Desigur că asta intră în contradicție flagrantă cu nevoile duhovnicești ale omului de care am amintit la început, începând de la nevoia de Dumnezeu până la nevoia de artă, de frumos, de comuniune. Acestea sunt lucruri pe care știința nu le poate explica, însă pentru că sunt atât de evidente le acceptă oarecum ca existente la marginea universului științific.
„Împăratul evreilor”, dar evreii sunt cei ce-l omoară fiindcă împlinește profețiile Vechiului Testament și apoi umilirea: e Dumnezeu întrupat dar gol în fața mamei Sale, literalmente nu poți scrie ceva mai la limită în orice dimensiune. Îmi place ce zici despre pogorârea de sus către locurile inferioare – asta îndeplinesc logoi – și de aceea Hristos era preocupat de desfrânate, de săraci, de bolnavi, de cei mai de jos membri ai societății, de-aceea „cei din urmă vor fi cei dintâi”, cei de jos vor fi ridicați, e realitatea lui Dumnezeu.
Am adus-o nepoata să îl vadă pe părințelul care plânge. Ce pot să spun… Dumnezeu să ne ajute! Sunt de aici, din cartier.
– Ce credeți? Cum vă simțiți când veniți și vedeți acest lucru?
– Mă cutremur! Nu pot să explic.
Permanent ne împiedicăm de egoism. Se zice că cel mai mare dușman al nostru este egoismul. Noi spunem că ăla mi-e dușman, că mi-o făcut, vecinul nu știu ce mi-o făcut și el… Nu! Dușmanul cel mai mare e egoismul care ne luptă toată viața și nu numai că ne luptă, dar ne chinuiește și nu ne lasă să ne bucurăm de ce e frumos în jurul nostru, de ce-i bun, de persoanele dragi.
Ascultați o foarte frumoasă analiză între darurile Duhului Sfânt și reflectarea acestora în creație, analiză realizată de Prof. Dr. Ștefan Adrian Cârstea, cercetător științific gradul I la Departamentul de Fizică Teoretică al Institutului de Fizică și Inginerie Nucleară din Măgurele.
Vizionați un tulburător și impresionant documentar despre povestea morții lui Chester Bennington, unul dintre cel mai celebri cântăreți ai secolului 21.
Povestea lui este o învățătură pentru noi toți, mai ales cei care se luptă cu depresia.
Vizionați care sunt cauzele păcatului unei civilizații într-o prezentare bazată pe statistici. Păcatele duc la moarte și fizică și sufletească. Nu există altă scăpare decât Hristos. Dacă suntem cu Hristos atunci orice avans are sens. Dacă nu, ne distrugem în toxicitatea păcatului.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
5 Comment
Va multumesc!
Exceptionala argumentare a tanarului profesor-cercetator roman! Cata vreme mai putem da cercetatori de aceasta talie si originalitate creatoare cred ca neamul nostru mai poate spera la un viitor.
Marturisesc ca nu am stiut cine este si daca are vreo carte publicata unde sa gasesc dezvoltata perspectiva sa (care m-a captivat din discursul redat aici) asupra relatiei stiinta-religie crestina. De aceea, facand o sumara cautare pe net, am dat peste un interviu in care profesorul Stefan Carstea rezuma oarecum credo-ul sau. Am selectionat cateva paragrafe care lamuresc dincotro vine, sperand ca pot fi de folos aici. Le redau in urmatoarea postare.
Ca si in cazul profesorului John Lennox (si al altora) sau al unei postari anterioare sub titlul „Idolatrizarea stiintei”, tot mai multe voci respectate pledeaza pentru „stiinta cu Constiinta”, pe baze nu doar etice, ci moral-crestine, in opozitie cu tendinta tiranica dominanta (si dezastruoasa) a scientismului.
Extras din interviul cu prof. Stefan Carstea care cred ca merita citit integral –
https://www.syntopic.ro/interviu-cu-domnul-profesor-doctor-adrian-stefan-carstea-persoana-este-ceva-unic-irepetabil-nemuritor-si-cu-potenta-infinitatii/
„Sfântul Antonie cel Mare, când a fost întrebat dacă are o Biblie în chilia sa, a spus că nu-i trebuie, pentru că-i este suficient să se uite în natură și de acolo să înțeleagă ce vrea Dumnezeu de la el. Sfântul Maxim Mărturisitorul face o afirmație și mai tare în acest sens, anume că „Natura și Scriptura sunt de cinste egală și spun aceleași lucruri”. Cu alte cuvinte, Universul în întregime este o Biblie. Important este cum anume este „citită”. Dacă este citită în „literă”, fariseistic (cum fac astăzi majoritatea oamenilor de știință care privesc natura ca realitate ultimă ce trebuie descifrată și exploatată), atunci omenirea, mai devreme sau mai târziu, va sucomba sub „povara” multitudinii enorme de date și explicații științifice pe care nu le mai poate controla decât cu ajutorul inteligenței artificiale (care și ea trebuie continuu dezvoltată). Dacă o citim „în duh”, atunci transcendem fenomenalitatea lumii, nu mai suntem înghițiți de farmecul teoriilor științifice, nici zdrobiți de „greutatea” faptelor astronomice care ne poziționează ca un fir de praf insignifiant într-un Univers imens. Ci vom vedea Universul întreg ca pe o icoană și toate fenomenele lui ca niște „cuvinte ce se leagă (prin cauzalitate) între ele în propoziții și fraze care ne vorbesc despre Dumnezeu” (cum spune tot Sfântul Maxim Mărturisitorul) și cum putem să restaurăm chipul divin din noi. Evident că, pentru a realiza acest lucru, trebuie să avem o cunoaștere (și mai ales înțelegere) științifică temeinică și o așezare duhovnicească solidă. Eu pledez pentru o cultură științifică profundă care să lanseze omul către dimensiunea anagogică bazată pe așezarea duhovnicească în duhul ortodox al Scripturii și Tradiției. […]
Cum vedeți aceste inițiative de a discuta realități spirituale prin intermediul limbajului științific sau obișnuit? Există inițiative similare în spațiul ortodox contemporan?
[…]
În spațiul ortodox de la noi din țară, părintele diacon Sorin Mihalache, profesorul Adrian Lemeni, aș zice că sunt vârfurile de lance prin care se aduce teologia și știința în dialogul ierarhic de care vorbeam mai sus (amândoi sunt teologi, dar cu o temeinică pregătire științifică). Din partea oamenilor de știință, cunosc câțiva care sunt interesați de dimensiunea spirituală a științei și este un lucru foarte bun.
[…]
În spațiul catolic și protestant, însă, sunt mult mai mulți și asta deoarece catolicismul, mai ales, pune mare accent pe aspectul rațional, fapt pentru care a și fost (și este) în contact cu științele. Dar ei nu privesc la dimensiunea spirituală și cunoașterea de tip simbolic nediscursiv (adică citirea naturii „în duh” de care am pomenit mai sus) specifică ortodoxiei, ci doar încearcă (cu dificultăți majore de multe ori) să concilieze perspective religioase cu cele științifice (cum e cazul dat de dumneavoastră cu Papa Benedict).”
***Conform DEX –
ANAGOGIE 1. Interpretare a Bibliei care se ridică de la sensul literar al textului la cel mistic.
*ERRATA
Cer scuze, nu stiu cum s-a intamplat asta, dar toate comentariile mele de aici erau adresate articolului anterior – Hmmmm…
„Darurile Duhului Sfânt – Ștefan Cârstea”
Ce Frumos!
De ar înmulți Dumnezeu Îngerii Lui pe pământ și pe pământul românesc,am fi și noi salvați ca neam!
Să ne ajute Dumnezeu!
Pentru Rugăciunile Sfinților Părinților!