Ascultați un dialog frumos și sincer în care Ciprian Bucur, Director General în Senatul României, ne oferă o poziție autorizată legată de problemele care ne preocupă azi – în principal temele legate de droguri, învățământ și stabilitatea geopolitică – probleme care ne preocupă și la care așteptăm un răspuns.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Introducere
Părintele Teologos: Dragii noștri, ne aflăm cu Ciprian Bucur. Am mai făcut podcasturi cu el. Nu o să-l prezint extensiv, pentru că știu că nu aveți răbdare… Este un bun român, un bun pelerin în Sfântul Munte. Vine de mult. Și mai ales, un om foarte experimentat în ceea ce privește, hai să zic așa…aparatul statal și conducerea țării. Bineînțeles că nu îl vedeți în față, pentru că el, cum spun unii, „tace și face” și din cauza asta încercăm să folosim puțin experiența lui de viață și experiența lui profesională pentru a încerca să scăpăm puțin de temerile voastre pentru că știu că aveți foarte multe temeri. Îmi scrieți foarte multe mesaje: „ce o să se întâmple în viitor?”, „unde se află România?” dincolo de ce citiți în diferite locuri. În cazul ăsta ca să nu întârzii, pentru că știu că nu vă place să întârzii, o să-l întreb pe Ciprian așa foarte pe scurt. Unde se află România și ce pot să facă oamenii ca să îmbunătățească starea actuală? Și puțin despre ce o să fie în viitor.
Ciprian Bucur: Doamne ajută, Părinte! Vă mulțumesc pentru invitație. E o bucurie să vă revăd, după cum bine știți. Mă simt copleșit de fiecare dată când stăm de vorbă, mai ales că experiența dumneavoastră în zona spirituală este net superioară. Eu vin cu un aport așa mai laic.
România, acum
România se află într-o zonă de diverse confluențe culturale, etnice, sociale, dar România se află și într-o zonă de imixtiune mai neprietenoasă, imixtiune mai asimetrică, care dăunează câteodată. După cum știți, lucrurile nu sunt chiar liniștite.
Părintele Teologos: Da
Ciprian Bucur: Cred că e o chestie universal valabilă și generală. Problemele României sunt unele particulare, dar sunt și generale.
Părintele Teologos: Da, este o neliniște generală pe planetă la ora asta.
Ciprian Bucur: Tind să cred că România încă e într-o zonă liniștită, protejată.
Părintele Teologos: Da, da, da, relativ.
Ciprian Bucur: Relativ, da. Raportat și la contextul din jur. Asta se datorează poate și conducătorilor, poate și Bisericii, poate și nouă tuturor care încercăm să dăm așa o direcție bună țării sau să o ținem pe o linie care să-i fie benefică până la urmă…
Părintele Teologos: Da, da să avem stabilitate…
Ciprian Bucur: Într-o zonă de stabilitate, da. Și fiecare își aduce aportul în privința asta. Fiecare iubitor de țară.
Părintele Teologos: Da.
Tinerii români și drogurile
Ciprian Bucur: Dar așa cum vă spuneam, cum am spus la început, sunt și lucruri care nu funcționează. Vorbim de zona de tineri, de ceea ce se întâmplă acum în România cu fenomenul consumului de droguri, care e înspăimântător din toate punctele de vedere.
Părintele Teologos: Ai putea să dezvolți puțin?
Ciprian Bucur: Aș putea să vă dezvolt spunându-vă că dacă în anii trecuți sau până de curând România era o țară de tranzit cu substanțe venite din zona Turcia, Iran către Occident, încet, încet lucrurile s-au complicat. România a devenit o țară de consum, din păcate. Cu tristețe o spun. Vârsta de consum a scăzut drastic, sunt drame. Statistic, nu există în București cel puțin o școală unde să nu fie consum de droguri.
Părintele Teologos: Ferească Dumnezeu!
Ciprian Bucur: Autoritățile sunt în alertă. Autoritățile au încercat și încercăm de altfel să creăm niște pârghii…. E un fenomen care din punctul meu de vedere trebuie stopat într-un fel.
Necesitate legislativă
Părintele Teologos: Da, evident.
Părintele Teologos: Prin abordări legislative, prin abordări directe…
Părintele Teologos: Frontale.
Ciprian Bucur: Frontale, da. Tema a devenit una de amploare, în sensul în care a devenit o problemă de securitate națională.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Ciprian Bucur: De curând CSAT a avut în analiză ca și pe ordine de zi, acest subiect. Ceea ce înseamnă hiperbolizarea lui… adică e o chestie…
Părintele Teologos: Reală!
Ciprian Bucur: Reală!
Părintele Teologos: Reală, concretă și mai ales, de securitate națională.
Ciprian Bucur: Da. După care, stabilindu-se strategia, lucrurile se vor difuza către baza piramidei prin căutarea soluțiilor legislative, prin acțiunea autorităților care va trebui să fie fără echivoc și tranșantă, pentru că așa cum spuneam, lucrurile sunt scăpate de sub control.
Ajutorul din partea Bisericii
Părintele Teologos: Da, e o mare problemă. Nu crezi că Biserica ar putea să ajute aici?
Ciprian Bucur: Este o componentă principală. Adică rolul Bisericii acum în realitățile actuale, în cotidianul ăsta convulsiv, rolul Bisericii… unul dintre ele sau cel care acum ar trebui să fie principal, ar trebui să fie educația… Nu știu… Biserica are pârghii să facă…
Părintele Teologos: Da, da, da
Ciprian Bucur: Important e să facă.
Părintele Teologos: Să facă, da, da.
Ciprian Bucur: Biserica are mai multe roluri, dar ăsta cum ar trebui să fie de ajutor. E nevoie de ajutor, adică e nevoia de prezența Bisericii în acest cadru în care autoritățile încearcă să suprime acest fenomen.
Părintele Teologos: Care e relația dintre Biserică și stat? Adică există? Se poate comunica?
Ciprian Bucur: Biserica și statul întotdeauna au fost într-o interdependență. Nu se poate guverna fără Biserică, fără culte în general. Pentru că în tot ceea ce înseamnă politică publică, Biserica este prezentă. Avem o interdependență bună și constructivă cu Biserica.
Părintele Teologos: Pe mine mă surprinde faptul că totuși, dincolo de ceea ce se crede în popor, este faptul că totuși că cel puțin în anumite structuri de conducere sunteți cu picioarele pe pământ și într-adevăr știți ce se întâmplă în realitate, apropo de consumul de droguri și așa mai departe. Există în tema consumului de droguri specificități legate de România cumva? Adică ceva la care trebuie să fie atenți oamenii? Românii ar putea să facă ceva care să ajute și ei? Să nu lase totul pe mâna autorităților?
Cauze ale consumului de droguri în România
Ciprian Bucur: Specific legat de România…consumul are la bază o problemă, are la bază un factor care îl declanșează: poate fi condiția de trai, poate fi nivelul de educație, pot fi mai mulți factori care conduc nivelul de prevenție inferior, nivelul de protecționism al statului. În zona asta poate fi scăzut sau statul poate fi slab în anumite condiții și să genereze un fenomen de masă, cum este acesta al consumului de droguri. Cred că toți ar trebui să ne implicăm și să punem umărul… și iarăși spun de exemplul personal. Ar trebui să fim un exemplu: eu, noi, ceilalți. Și eu sunt tânăr și aș putea să ofer un exemplu personal că nu se fac lucrurile, adică sunt generatoare de mari prejudicii emoționale și sufletești și duhovnicești. Dar așa cum vă spuneam, autoritățile sunt destul de implicate acum. Nu știu dacă e târziu…
Părintele Teologos: Ar fi trebuit să existe o prevenție înainte, dar…
Ciprian Bucur: Au fost planuri de prevenție, dar….
Părintele Teologos: A explodat…
Ciprian Bucur: Da. Nu cred că România are ceva particular în influențarea consumului…
Părintele Teologos: E aceeași poveste peste tot.
Ciprian Bucur: Eu cred că da.
Emigrarea – cauze și remediere
Părintele Teologos: Apropo de peste tot, cum vezi tema, marea temă a emigrării românilor în alte țări? Cred că ar fi bine să mai păstrăm specialiști și la noi în țară…
Ciprian Bucur: Cum?
Părintele Teologos: Cum….
Ciprian Bucur: Motivându-i într-un fel, ținându-i, sau mă rog…. creându-le un cadru în care să se implice în țară. Dar de-a lungul timpului, cadența a fost de așa natură încât condițiile și economice și sociale au condus către o migrație la momentul respectiv. România a început să-și îmbunătățească statutul și nu neapărat că excelează economic, dar sunt premise de a face ceva…
Părintele Teologos: De a face ceva în țară.
Ciprian Bucur: De a face ceva în țară. Important este să vrei. Dar să știți că pe oriunde s-au dus românii au făcut treabă bună.
Părintele Teologos: Da, știu.
Ciprian Bucur: Adică sunt generatori de inteligență….
Părintele Teologos: Sunt buni.
Ciprian Bucur: Sunt buni, sunt meseriași buni, sunt medici foarte buni. Adică chiar și așa sunt un exemplu…
Părintele Teologos: Un factor de ridicare…
Ciprian Bucur: Exact. Imigrația e o chestie pe care nu o poți preveni. Iarăși…popoarele din antichitate, își caută edenul unde…
Părintele Teologos: Unde fiecare socotește că-l găsește
Ciprian Bucur: Unde socotește că îl găsește, așa este.
Părintele Teologos: Mă gândeam că la ora asta, deci într-adevăr, mai demult, din punct de vedere al nivelului de trai, în România era mult mai prejos din varii motive, comunism și așa mai departe. Astăzi socotesc că România a ajuns la un nivel de trai cel puțin comparabil cu ce se întâmplă în afară. De multe ori din câte vad la pelerini și nu numai, cu darul lui Dumnezeu sunt destul de bine informat, de multe ori nivelul de trai din România este mult superior, dar nu din punct de vedere atât de mult material, care este totuși un nivel decent să fim serioși, ci din punct de vedere spiritual, adică în România există această parte, această siguranță, pe când în afară există foarte multă presiune.
Ciprian Bucur: Da
Părintele Teologos: Și oamenii fac mai mulți bani, dar își vând sufletul pentru asta…
Repere sănătoase
Ciprian Bucur: În România încă s-au păstrat niște repere sfinte, sacre: familia, tradiția, religia sunt niște piloni pe care se întemeiază o societate.
Părintele Teologos: Da
Ciprian Bucur: România încă are această valență de țară binecuvântată.
Părintele Teologos: Cu adevărat.
Ciprian Bucur: Și este o țară binecuvântată. De-asta în România, cei care vin sau și românii care se reîntorc își găsesc acel repere.
Părintele Teologos: Da, sălașul.
Ciprian Bucur: Și se simt mai bine.
Părintele Teologos: Se simt mai bine, da.
Ciprian Bucur: Evident că în Occident lucrurile sunt amestecate…
Părintele Teologos: Decadente…
Ciprian Bucur: Decadente, din păcate. Da. Eu sper ca România să-și mențină aceste valori, să-și mențină credința, să-și mențină familia, să-și mențină reperele istorice care au consacrat-o, și care au făcut-o o țară frumoasă și binecuvântată.
Părintele Teologos: Și mai ales, o țară de succes, adică e o țară de succes.
Ciprian Bucur: Da, dar din păcate e foarte greu.
Părintele Teologos: Da.
Ciprian Bucur: Să știți că imixtiunea pe fiecare zonă în parte e destul de….
Părintele Teologos: Puternică…
Părintele Teologos: Puternică, da…
Ciprian Bucur: Eu sper că Maica Domnului să intervină.
Părintele Teologos: Da și eu cred că dacă poporul nu ar fi atât de nepăsător… Cred că aceste imixtiuni se bazează și pe popor, că este nepăsător și deci oarecum, manipulabil.
Ciprian Bucur: Poporul…în mare parte… e inversare de repere.
Părintele Teologos: Da… Păcatul trece drept virtute.
Ciprian Bucur: Da. Și atunci căutând în toată vâltoarea asta, căutând anumite repere materialiste, uităm, pierdem din vedere reperele cu adevărat importante.
Părintele Teologos: Da. Și asta se vede în cotidian.
Ciprian Bucur: Se vede din păcate, da.
Românii și tema războiului
Părintele Teologos: Oamenii sunt foarte neliniștiți pe tema războiului. Eu cred că este o frică și fondată, dar mai degrabă nefondată. Adică oamenii nu cunosc. Ei cred că da, bine, mâine o să intre rusul cu tancurile în țară și se întâmplă nu știu ce… armagedonul sau ceva de genul ăsta. Eu cred că lucrurile sunt mult mai stabile și cred că totuși cine este la conducere și nu mă refer neapărat la domnii politicieni care se văd, nu la asta mă refer neapărat……. bine tot respectul. Cred că totuși conducerea țării nu este atât de naivă pe cât cred anumiți oameni, care săracii se panichează îndreptățit până la un anumit punct.
Ciprian Bucur: Din necunoaștere, probabil.
Părintele Teologos: Din necunoaștere, asta zic.
Ciprian Bucur: Nu. Sunt anumite mecanisme pe care statul le angajează în protecția statală și pe care, în parteneriat cu cei cu care colaborăm și mă refer aici la zona de parteneriat strategic cu Statele Unite și cu NATO, asigură un oarecare… un protecționism ridicat din punct de vedere statal, teritorial. Nu cred că România, cel puțin nu la momentul de față, are o problemă din punctul acesta de vedere. Dar condamnă ferm ceea ce se întâmplă în Ucraina și cred că aici e fără echivoc că brutalitatea desfășurării acestui război este…
Părintele Teologos: Da, e mare dramă.
Ciprian Bucur: Creează o mare dramă. Și sunt convins și știu că lucrurile sunt stabile. Suntem într-o zonă de siguranță statală care nu e discutabilă în momentul ăsta. Suntem atenți la ce se întâmplă. Eu sper să se termine.
Părintele Teologos: Da, la un moment dat…
Ciprian Bucur: La un moment dat… că drama care se desfășoară în Ucraina, eu zic că e fără precedent.
Părintele Teologos: Da.
Ciprian Bucur: Nu există o temere adică e o temere clară. Nu.
Părintele Teologos: Asta… nu e o problemă.
Ciprian Bucur: Nu. Chiar dacă mai cad subansamble…
Părintele Teologos: Mai cade câte o dronă câteodată.
Ciprian Bucur: Dar sunt reziduri care probabil se dezintegrează, dar nu. Avem garanțiile de securitate de care avem nevoie și nu e nici o problemă.
Părintele Teologos: Nu e nici o problemă.
Ciprian Bucur: Nu, nu.
Complexe ale românilor
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Pentru că oamenii întotdeauna… și iarăși, eu cred că oamenii au un acut complex de inferioritate față de… O altă temere a oamenilor este că au un acut complex inferioritate față de Vest. Hai, să nu zic neapărat față de Vest, dar față de tot ce e din afara granițelor.
Ciprian Bucur: Ne-am uitat la Vest întotdeauna, parcă ar fi fost farul călăuzitor și ne dăm seama că de fapt din multe puncte de vedere sunt mult în spate
Părintele Teologos: Mult în spate, exact.
Ciprian Bucur: Da, de-asta spun că ar trebui să conservăm ce avem, ce mai avem ca lucruri autentice în țară, pe care alții nu le mai iau sau le-au pierdut demult. Deci a fost acest miraj al Vestului sau acest…
Părintele Teologos: Exod sau cum?
Ciprian Bucur: Exod, da. După niște miraje care acolo s-au dovedit a fi…
Părintele Teologos: Nefondate, de fapt…
Ciprian Bucur: Nefondate, da.
Părintele Teologos: Cred că da, deci pentru bani s-au dus oamenii și trăiesc și ei niște drame acolo.
Ciprian Bucur: Trăiesc da, dezrădăcinați. Etosul uman își duce existența în pământul din care a fost creat.
Părintele Teologos: Așa este
Ciprian Bucur: Când l-ai rupt și l-ai pus în alt pământ, se usucă.
Părintele Teologos: Da. Deci oameni buni, întoarceți-vă în țară! Mă rog, care nu aveți familie și care așa mai departe. Adică marea majoritate întoarceți-vă în țară pentru că aveți pentru ce să vă întoarceți. Asta este foarte important.
Ciprian Bucur: Dintotdeauna și o spun asumat, România are nevoie de oameni buni, la modul real.
Părintele Teologos: Da, concret.
Ciprian Bucur: Da, oameni buni, oameni care pot acum și pe viitor să susțină țara. Țara se susține prin oameni.
Statul ne face rău?
Părintele Teologos: Exact. Și ar putea…. Oamenii iarăși mai au o frică cum că statul o să le facă rău…
Ciprian Bucur: Statul nu face rău. E o temă falsă asta.
Părintele Teologos: Pune dări sau ceva nu știu…. Îi prinde, îi…
Ciprian Bucur: Bun, pune dări. Fiecare stat trebuie să funcționeze. Avem nevoie de școli, de spitale, autostrăzi. Astea se fac din banii publici.
Părintele Teologos: Exact.
Ciprian Bucur: Fiecare trebuie să contribuie cu ceva ca să putem cât de cât să… Gestionarea lor poate fi discutabilă. Poate în anumite momente politice sau existențiale ca și societate, gestionarea lor n-a fost corectă sau n-a fost făcută de oameni care aveau reperele bune. Dar în general, statul funcționează pe baza unor contribuții numite taxe, impozite, așa funcționează.
Părintele Teologos: Da, da evident.
Ciprian Bucur: Nu înrobește statul. Statul ajută și chiar la modul real ajută. Sunt oportunități de a face, de a lucra în România, de a dezvolta afaceri în România. Au oportunități pe care statul le pune la dispoziție.
Părintele Teologos: Mai trebuie să știe să caute?
Ciprian Bucur: Trebuie să cercetezi.
Părintele Teologos: Da, da, să cercetezi și să ai curiozitatea să vezi ce poți face în România și credeți-mă. Se pot face multe lucruri
Părintele Teologos: Da…. Slavă lui Dumnezeu! Mă bucur tare mult de asta pentru că într-adevăr există temerea asta la oameni, știi, că…
Ciprian Bucur: Eu zic că e nefondată.
Părintele Teologos: Da și eu așa zic. Pentru că văd în general că oamenii care vin că într-adevăr se dezvoltă și ei ca persoane care pe mine ca o monah asta mă interesează în primul rând, dar și ei ca și oameni de afaceri și asa mai departe pentru că ai nevoie de o anumită…
Forța de muncă în scădere
Ciprian Bucur: Aproximativ 15% din forța de muncă – nu pe toate domeniile, dar pe domeniile turism, servicii – nu o mai putem asigura, o importăm.
Părintele Teologos: A, da?
Ciprian Bucur: Da. O aducem din Asia, o aducem din alte țări. Pentru că avem niște gap-uri, pe care nu le mai putem acoperi.
Părintele Teologos: A, păi ar trebui atunci într-adevăr să existe, să existe români care să acopere asta. De ce?…
Ciprian Bucur: Evident!
Părintele Teologos: E adevărat că noi îi iubim pe toți asiaticii și așa mai departe…
Ciprian Bucur: Sigur că da, fără discuție…
Părintele Teologos: Dar ei nu iubesc România așa cum iubesc românii România.
Ciprian Bucur: Deci nevoie de resurse umane există.
Părintele Teologos: Există. Și mai ales în turism care…
Ciprian Bucur: Și alte servicii….
Natalitatea
Părintele Teologos: Sigur. Ce am vrut să spun pe tema asta care apropo este o problemă foarte spinoasă sau, mă rog, importantă pentru mine. Este problema natalității, problema susținerii familiei. Chiar Părintele Pimen, Părintele Stareț ne povestea de o glumă foarte tristă care există în Banat care spune că bănățenii fac un copil. De ce? Că nu pot să facă jumate, înțelegeți?
Ciprian Bucur: Da, trist.
Părintele Teologos: Trist, foarte trist…
Părintele Teologos: Foarte trist, da. Și în Transilvania există o tradiție foarte tristă și asta – și eu sunt din Transilvania – că oamenii fac doar un copil. De ce? Pentru că dacă făceau mai mulți copii, atunci acești copii erau înrolați în armata austro-ungară ca să-i lupte pe români. Și din cauza asta ei făceau doar un singur copil. Statul face ceva ca să ajute familia cu mulți copii?
Ciprian Bucur: Sunt programe sociale care sprijină familiile cu mulți copii. Sunt tot felul de stimulente care se dau pentru al doilea, al treilea…
Părintele Teologos: A,da?
Ciprian Bucur: Da, sunt niște garanții, bonusuri fiscale pe care statul le acordă, niște reduceri de impozite, niște facilități fiscale pe care statul le pune la dispoziția celor care vor și au mai mulți copii.
Părintele Teologos: Să ajute Bunul Dumnezeu!
Ciprian Bucur: Natalitatea în România, da, este la un nivel scăzut ceea ce ne îngrijorează. Asta vine la pachet și cu îmbătrânirea populației.
Părintele Teologos: Păi, da, evident…
Ciprian Bucur: Pentru ca cele două sunt în antiteză, dar corelative la un anumit moment dat. Ai o natalitate scăzută, dar ai o populație care e deja la vârsta…
Părintele Teologos: Piramida populației e inversă…
Ciprian Bucur: Exact. Și atunci sunt tot felul de programe sociale care ajută familiile cu mai mulți copii. Dar cred că mai departe de asta, e frumos să ai mai mulți copii.
Părintele Teologos: Da, evident, e foarte frumos, e foarte frumos. E mare binecuvântare.
Ciprian Bucur: Să știți, părinte, că în viață după fiecare dintre noi nu rămâne absolut nimic. Când o să tragem linie la finalul nostru, o să vedem că singurul lucru care contează după ce am avut în viață tot felul de avantaje, funcții, bani – efemere, de altfel, singurul lucru care rămâne cu plus în viața noastră sunt copiii.
Părintele Teologos: Da, da, ce lăsăm după noi, da.
Ciprian Bucur: E singurul lucru real care contează și cred că e și laitmotivul existenței noastre pe pământ.
Părintele Teologos: Da… Pentru mulți ăsta este scopul…
Ciprian Bucur: Exact. Și da, e frumos e mai mulți copii. Nu neapărat ca să îți creeze statul facilități fiscale, ci că o familie cu mai mulți copii e o familie binecuvântată.
Părintele Teologos: Da, și a aduce bucurie….
Ciprian Bucur: Evident, sunt familii probabil că o gândesc și dintr-o prismă economică.
Părintele Teologos: Da, ca să ai facilități și așa mai departe. Da. Eu nu la asta mă gândeam.
Ciprian Bucur: Nu, nu. Adică în sensul în care ca să crești un copil ai nevoie de niște resurse.
Părintele Teologos: Da, sigur.
Ciprian Bucur: Și atunci sunt unii care nu au atât de multe resurse și se gândesc să nu facă mai mulți. Dar cred că….
Părintele Teologos: Ajută Dumnezeu, ajută Dumnezeu.
Ciprian Bucur: Maica Domnului are grijă de fiecare dată.
Părintele Teologos: Exact. Mămica Domnului e Mămica Domnului. Legat de asta, este și tema educației. Cum vezi treaba asta?
Educația
Ciprian Bucur: În România, de o lună de zile avem un nou pachet legislativ sau un nou cadru legislativ în ceea ce privește educația. Educație modernă, educație care corespunde din punct de vedere educațional nevoilor actuale ale copiilor, ale elevilor.
Părintele Teologos: Să ajute Bunul Dumnezeu!
Ciprian Bucur: S-au creat niște cadre în care elevii… Știți că noi avem un învățământ care deși a fost modificat de mai multe ori, un sistem de învățământ nu oferea suportul educațional, programa de care elevii aveau nevoie.
Părintele Teologos: Da, e o mare problemă.
Ciprian Bucur: S-a creat un cadrul legislativ care vine în întâmpinarea nevoilor elevilor, a profesorilor, cu principii foarte clare. Aduce un grad de modernism.
Părintele Teologos: Să ajute Bunul Dumnezeu! Bun, sper.
Ciprian Bucur: Bun.
Părintele Teologos: Da?
Ciprian Bucur: Da
Părintele Teologos: Că de-asta îmi era frică.
Ciprian Bucur: Da, un modernism bun.
Părintele Teologos: De-asta îmi era frică pentru că există temerile astea ale populației și de fapt îndreptățite, că se pot amesteca și lucruri foarte păcătoase.
Ciprian Bucur: Au fost amestecate la un moment dat… dar prin harul, prin bunăvoința unor oameni…
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Ciprian Bucur: Decidenți politici de altfel, au fost eliminate.
Părintele Teologos: Să le ajute Bunul Dumnezeu! Mare, mare veste, mare veste, mare veste. Slava lui Dumnezeu! Mă bucur foarte mult pentru că într-adevăr s-a ajuns la un sistem de învățământ așa foarte…
Ciprian Bucur: S-au creat premisele, încă nu am ajuns. Dar ne dorim să ajungem….
Părintele Teologos: Păi, ăsta e viitorul.
Ciprian Bucur: Pentru că școala este baza societății.
Părintele Teologos: Da, exact…
Ciprian Bucur: Școala, Biserica.
Despre viitor
Părintele Teologos: Chiar, cum vezi viitorul României?
Ciprian Bucur: Bun.
Părintele Teologos: Da?
Ciprian Bucur: Păi, sunt optimist.
Părintele Teologos: Da, sigur, bine, și eu sunt optimist, dar…
Ciprian Bucur: Aș putea să spun altfel sau mi-aș dori să fie bun. Și sper ca Maica Domnului îngăduie să fie bun.
Părintele Teologos: Da, da, da, pentru că poporul chiar ar dori, chiar merită.
Ciprian Bucur: Știu și eu doresc pentru poporul meu ca viitorul să fie bun. Evident că contextul…
Părintele Teologos: Presiunile…
Ciprian Bucur: Presiunile vor mai perturba, dar sper ca românii și România să rămână pe o traiectorie bună. E nevoie!
Părintele Teologos: Da. Să ajute Bunul Dumnezeu! Să ajute Bunul Dumnezeu! Eu cred că singurul lucru este ca poporul să nu cadă în plasa ideologiilor nocive pentru neam. Cred că acolo este.
Ciprian Bucur: Să nu-și piardă reperul, adevăratul reper care e Hristos.
Părintele Teologos: Reperul… Hristos, exact. Să nu se depărteze de Hristos. Mulțumim tare, tare mult! Dumnezeu să te binecuvânteze!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
– Binecuvântați! Și eu vă mulțumesc!
– Mulțumim tare mult!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!