Biserica Ortodoxă Română are meritul de a-și fi legat numele de primul așezământ monahal ortodox din Elveția. Până nu cu mulți ani în urmă, pe teritoriul Țării Cantoanelor nu a existat o mănăstire ortodoxă.
Primul astfel de așezământ a fost înființat la inițiativa credincioșilor, prin implicarea Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, care a delegat-o pe monahia Antonia Peleanu să găsească un loc potrivit pentru mănăstire.
După îndelungi căutări, în anul 2015, maica Antonia, alături de obștea pe care și-o formase, a ajuns în localitatea Les Sciernes d’Albeuve. Aici, a prins viață Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”, așezământ monahal care își va sărbători hramul duminică, 1 octombrie. Vizionați un material Trinitas TV pe această temă.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza săptămânii)
Powered by RedCircle
În continuare, citiți și o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
SPERĂM că acest scurtmetraj pe care îl veți viziona este și va rămâne științifico-fantastic. Veți vedea modul în care societatea tehnologizată, departe de Dumnezeu, poate să scape de realitatea în care s-au imersat.
Să ne comportăm în lume, între tineri, ca și cum dacă într-o zi Evanghelia s-ar pierde, ea să poată fi rescrisă prin comportamentul nostru.
din perspectiva Scripturii, cineva nu devine posedat de demon printr-un accident. Dacă devii posedat de demon, e pentru că ai intrat deja pe acel tărâm, de obicei prin idolatrie, printr-o formă de idolatrie.
Atunci când mă rog sau reflectez despre Iisus-ul virtual și slujbele virtuale consider că acestea nu sunt pe aceeași linie cu ceea ce Dumnezeu vrea de la noi și poate aceasta este chiar demonic. Iar aceasta este unde vreau să ajung. Cred că la sfârșit ocupația diavolului va fi de a ne separa de Dumnezeu. De-alungul întregii Scripturi, tactica acestuia este de a înșela și de a genera frica.
„Știi, dacă Dumnezeu îl eliberează de această patimă… Cu adevărat, prin nevoința pe care o face, i s-ar cuveni să fie slobozit, însă Dumnezeu nu îl eliberează pentru că are asprime. Și va deveni un om neîndurător. Și va pierde Împărăția Cerurilor prin această asprime pe care o are.”
Pentru că vedeți că orice cunoaștere și în general, orice lucru pe care îl socotim bun și nu mulțumim pentru acestea lui Dumnezeu este o sursă de mândrie pentru noi. O sursă de egoism, de însingurare. Ba uneori chiar mai mult, după cum vedem în pilda vameșului și fariseului în care fariseul mulțumea lui Dumnezeu pentru toate câte le avea, însă această mulțumire o făcea în sens legalist, mândru ca să se mândrească și în acest punct și să-l disprețuiască pe vameș, având gândul că el, fariseul este în toate în regulă după litera legii, pe când ceilalți nu.
fericirea și iubirea provin de la Dumnezeu. Fraților, fericirea și iubirea nu sunt niște realități neutre și impersonale, ci provin de la relația interpersonală cu Dumnezeu și cu celelalte persoane în Dumnezeu – în șuvoiul harului Acestuia.
practic, hula împotriva Duhului Sfânt are loc ori de câte ori ne aflăm în situația în care refuzăm să ne pocăim (…) Judecata care vine asupra celor care hulesc pe Duhul Sfânt, lipsa de iertare vine asupra tuturor celor care refuză să se pocăiască, pentru că dacă refuzi să te pocăiești nu vei fi iertat.
Pentru că însă nu ai smerenie, și ești egoist, narcisist, cu un sine bolnav, patologic, de aceea ispitele și încercările sunt de trebuință.
În Biserică am găsit altă persoană teribilă căreia îi punem în cârcă toată responsabilitatea vieții noastre. Pe cine? Pe diavol! Diavolul e vinovat pentru tot ce ni se întâmplă! Nu este așa! Nu este așa! Pentru că diavolul nu este o ființă creatoare. El nu creează realități. Diavolul se joacă cu realitățile tale. Adică, atâta timp cât găsește în tine material patologic și bolnăvicios, îl ia în considerare și îl folosește. Nu te poate ispiti dacă tu însuți nu îi permiți.
Dacă ți-a dat Dumnezeu mai multe înseamnă, că ți-a dat și pentru cei care nu au, ca să-i ajuți tu să te mântuiești în felul ăsta. Prin ceea ce ai tu de prisos să-i ajuți pe cei care n-au și în felul ăsta ajungi să-i îmbunătățești viața celui de lângă tine și celălalt să-i mulțumească lui Dumnezeu și să se roage pentru tine să te mântuiești și tu, că poate nu ai atâta timp să te rogi. Deci noi nu ne dăm seama cât folos primim dăruind. A dărui, a întinde mâna celui sărman, a mângâia pe cel întristat, a îmbrățișa pe cel care plânge, să le fim alături. Lucrurile astea au o mare valoare în fața lui Dumnezeu.
Aceasta o spunea mereu Sfântul Paisie – ca pe un refren muzical: „Lipsa mângâierii omenești aduce dumnezeiasca mângâiere.”
Noi credem că știința este infailibilă. Am ajuns să idolatrizăm știința. Cu toate acestea, nu este așa. Există mai multe fraude în știință și nici măcar marile centre științifice nu sunt scutite de aceste scandaluri. Dimpotrivă.
Această poveste ridică o mulțime de întrebări legate de apariția mai mult sau mai puțin întâmplătoare a acestor viruși în diferite pandemii și epidemii care au existat în trecutul mai apropiat sau îndepărtat.
Socotim că noi creștinii trebuie să fim informați. Să luăm aminte!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!