Urmăriți un frumos documentar omagial realizat de Trinitas TV în cinstea părintelui Petroniu, fostul dicheu a Schitului Prodromu din Sfântul Munte. Urmăriți o serie de mărturii care atestă duhovnicia părintelui, mărturii printre care se găsește și mărturia părintelui Pimen Vlad.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza săptămânii)
Powered by RedCircle
În continuare, citiți și o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
E bine ca omul să vină pregătit. Spuneau părinții – e bine să se spovedească din țară, să vină pregătit și atunci are parte numai de foloase duhovnicești, bineînțeles, aici în Sfântul Munte Athos că vine deja pregătit. Aici eventual, să se unească cu Hristos prin Sfânta împărtășanie și atunci este de folos.
Sfântul Munte este și pentru cei care vor să-și înceapă viața duhovnicească, dar din experiență, spun că e bine să petreacă o perioadă mai lungă de timp aici pentru a putea să o înceapă. Deoarece, știți foarte bine, aici răbdarea se lucrează la ordinea zilei… (…) e o stare de așteptare plăcută, adică nu aștepți nerăbdător, nu aștepți tulburat, ci din contră, starea aici este o stare de liniștire și intru în starea aceasta de liniștire și nu mai vreau să plec.
Sfârșitul lumii! Cum îl așteptăm? Ce gânduri avem legate de această temă? Vizionați un film de scurtmetraj care socotim că este reprezentativ pentru modul de gândire și acționare a unora dintre noi. Să luăm aminte și să avem discernământ!
În mijlocul întregului întuneric, și a toată persecuția, Duhul Sfânt se mișcă. El continuă să pregătească inimile oamenilor din China. În fiecare zi am ocazia să răspândesc dragostea lui Iisus Hristos, chiar dacă pentru asta aș putea merge la închisoare. Căci cine poate avea biruință asupra lui Dumnezeu? Nimeni, indiferent de țară.
Cerem, prin excelență, acest lucru prin intermediul libertății noastre. De aceea se spune că e singura voie pe care o cere Dumnezeu de la noi. În libertate – să ne dorim să se facă voia lui Dumnezeu! Să-L iubim în mod liber! (…) Prin urmare, îmi dăruiesc de bunăvoie libertatea. Nu ne-o cere presându-ne, ci de bunăvoie dorește acest lucru. De aceea, s-a născut într-o iesle smerită și se descoperă fiecăruia dintre noi, spunându-ne: „Aceasta îți voi dărui, ești moștenitor al acestui lucru. Însă, dacă dorești. Cine vrea să vină după Mine, să-şi ia crucea sa.” Care este această cruce? Acea luptă acerbă cu egoismul.
Care e rostul unei vieți pe care o petreci fără să faceți nimic altceva decât să te holbezi fără minte la o cutie luminoasă? Acestea sunt întrebările pe care ar trebui să ți le pui. Și dacă îi dai o tabletă copilului tău de 1 an pentru a petrece pe ea ore întregi pe zi, atunci chiar trebuie să îți pui această întrebare. Între timp, pune ecranul jos, ia ecranul de lângă copilul tău, scoate-l afară, joacă-te ceva cu el, sau de-a v-ați ascunselea, vorbește cu el, dacă îți poți imagina, citește-i o carte, dar fă ceva, pentru numele lui Dumnezeu! Iubește-ți copilul suficient de mult încât să-i acorzi atenție mai mult de 30 de secunde la un moment dat. Necesită un pic de efort, dar nu e atât de greu pe cât crezi. Merită măcar o încercare. Altfel ești anulat.
Avva Pamvo a zis către ucenic că așa cum mă găsește episcopul așa sunt și așa să-i spui: dacă dorm spune-i că dorm, dacă mănânc, spune-i că mănânc, dacă sunt la toaletă, spune-i că sunt la toaletă și nu zice că mă rog sau că fac ceva mai slăvit, mai ascetic. Sfinții Părinți nu primeau nimic din slava cea deșartă spurcată. Sfinții Părinți știau că tot cel care este iubitor de arătare este iubitor de slavă deșartă și că cel care este iubitor de slavă deșartă este de fapt închinător la idoli, nu se mai închină la Dumnezeu, ci la idoli. Întâi de toate la sineși.
[Motivul pentru care] mulți oameni de știință din ziua de azi nu cred în Înviere este acela că, din păcate, exclud lucrurile supranaturale chiar înainte de a lua în calcul dovezile. Dacă luăm în calcul dovezile, fără a exclude lucrurile supranaturale, atunci cea mai bună explicație pentru acele evenimente este Învierea. Toate acele teorii cu privire la ceea ce s-a întâmplat trupului [lui Iisus], cu excepția uneia, au probleme letale. Singura chestiune cu acea teorie care explică [Învierea] este că trebuie să crezi în miracol!
Urmăriți un foarte frumos interviu luat de Trinitas TV în care părintele Pimen ne vorbește despre viața duhovnicească, viața de familie și mai ales despre rolul femeii în viața contemporană.
Un alt motiv pentru care nu servim este pentru un sentiment de bine personal sau pentru că vrem să ne simțim bine în legătură cu persoana noastră. Desigur, calea slujirii e calea armoniei, e calea păcii, e calea de a ne simți bine cu Dumnezeu și cu noi înșine, pentru că este calea naturală a ființei umane. Hristos, cea mai autentică ființă umană, a trăit în slujire dezinteresată și prin urmare, imitarea lui este, cu siguranță, calea păcii și a bucuriei. Dar nu o facem pentru a ne spune: „Uite, sunt un creștin bun, mă simt bine cu mine însumi”. Nu așa se face, nu așa se face. Nu! Noi slujim în felul acesta, slujim pur și simplu pentru a-L mulțumi pe Dumnezeu, pur și simplu pentru a-L iubi pe Dumnezeu și pe ceilalți oameni, care este cea mai înaltă și cea mai încântătoare acțiune de angajament pe care o poate lua orice ființă umană. Are mare valoare în sine și adesea când suntem complet nerecunoscuți asta e cea mai dulce cale dintre toate pentru că Dumnezeu… noi putem atunci să ne facem slujirea fără nicio motivație confuză.
Pur și simplu nu este posibil ca o navă fizică să călătorească prin spațiul interstelar, cel puțin nu o navă de dimensiuni suficient de mici. De exemplu, astronomii sunt interesați să trimită nave spațiale către cea mai apropiată planetă din afara sistemului nostru solar. Aceasta se află la doar 4,2 ani lumină distanță, dar ei își dau seama că, pe măsură ce aceste nave spațiale călătoresc prin spațiu, vor întâlni electroni, protoni, nuclee de heliu, particule de praf, care vor distruge nava. Și cu cât este mai mare dimensiunea navei, cu atât mai mare este distrugerea.
Relația dintre oameni, comunicarea dintre oameni nu ar trebui să fie superficială și orizontală, ca să spunem așa. Comunicarea dintre oameni trebuie să treacă mai întâi prin comunicarea cu Dumnezeu și de aceea am spus că relația noastră cu ceilalți trebuie să fie triunghiulară, adică rugăciunea noastră se înalță către Dumnezeu, coboară la fratele nostru și prin această lucrare a lui Dumnezeu, care ține în coeziune întreaga creație, lucrarea se transmite atât la noi, cât și la fratele nostru și astfel, după aceea comunicarea noastră orizontală este transfigurată. Aceasta este comunicarea corectă pentru că, dacă începem să comunicăm orizontal cu toți oamenii fără să îl avem mai întâi pe Dumnezeu ca reper, această relație poate fi doar una emoțională, superficială și cu siguranță va avea toxine duhovnicești. Pentru că toxinele duhovnicești, așa cum spunea Sfântul Paisie, pot fi curățate doar prin rugăciune.
Drogurile: O realitate șocantă care – dacă nu suntem atenți – poate să devină și mai șocantă. Unde ne îndreptăm?
Vă oferim perspectiva din Statele Unite care ne arată încotro se îndreaptă acest fenomen dacă nu se iau măsuri de prevenție de fiecare dintre noi.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!