Citiți „Întrebări și răspunsuri” – rubrica din această duminică, centrată pe teme existențiale ce ne preocupă pe toți cei care dorim să înaintăm duhovnicește și să ne despărțim de omul vechi, căzut și îmbucățit de păcat.
Vă mulțumim pentru comentariile pe care ni le-ați scris și cărora le-am răspuns din darul Maicii Domnului. Sperăm să vă fie de folos!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Punem pe primul plan iubirea de Dumnezeu și apoi din aceasta va străluci iubirea de neam și familie ca și cadrul instituțional în care se exprimă această iubire.
Dacă ne-am cunoaște cu adevărat pe noi înșine, atunci am fi mult mai smeriți și prin urmare relația cu ceilalți se va îmbunătăți.
Nu trebuie să acceptăm asta, fără însă să-i urâm pe oameni. Să evităm mediile toxice.
Cam toate. Ascultarea e de bază. Este trunchiul care prin sine nu este nimic însă aduce toate roadele pe ramurile sale.
Credința, nădejdea și dragostea. Tehnica rugăciunii.
Să încercăm să ieșim cel puțin o jumătate de oră pe zi din vârtejul acestei lumi în care să ne rugăm. Dincolo de asta să avem o relație interpersonală reală în familie.
Da, însă dacă știm să le folosim în Hristos atunci ne vor ajuta.
Să-i cerem lui Dumnezeu acest lucru cu durere și constanță și atunci dulcele Hristos ne va deschide inima către El.
Atenție aici! Părintele trebuie să aibă discernământul necesar pentru a nu împlini voile copiilor, dacă aceste voi sunt distructive pentru aceștia.
Dacă copiază de la tine, își taie craca de sub picioare. În viitor, când se vor angaja, asta nu va (mai) funcționa. Roagă-te pentru ei și spune-ți că vede Dumnezeu și va răsplăti fiecăruia.
Da, tristețea e un păcat – spovedește-l. Vorbește cu oameni duhovnicești, ascultă muzică bună, vezi „Tristețea este o ispită pur demonică – p. Varnava Iancu”.
Prin program duhovnicesc zilnic. Dacă vei înainta vei vedea dulceața negrăită a pocăinței.
Să nu-l presăm pe Dumnezeu pentru că știe El mai bine decât noi ce avem nevoie. Avem nevoie de răbdare și smerenie. Inimă pufoasă și smerită.
Da, are șanse. Tendința contează. Pocăința contează. Desigur că asta nu înseamnă că trebuie să ne culcăm pe o ureche ci încontinuu trebuie să ne luptăm și să nădăjduim la mila Domnului.
Da, – și în general de la harul Domnului.
Da, și de determinare, de potențare a milei lui Dumnezeu către noi.
Gândurile trupești conțin categoria gândurilor desfrânate.
Să fii constantă și exactă în programul duhovnicesc. Omul vechi se înmoaie după mult timp.
Să faci canonul atâta timp până când ți se schimbă. Poți să-l faci toată viața.
Foarte concret și foarte natural. Trebuie însă să avem smerenia să le vedem.
Maxime. Trebuie să fim atenți tot timpul cum ne comportăm. Nu trebuie să fim atenți la ceilalți cum se comportă pentru că atunci ne pierdem această responsabilitate. Mare atenție!
Răul provine din libertatea umană.
Da și nu. Poate potența mândria. Dacă este educație duhovnicească și cu smerenie, atunci da.
Da, se ușurează. Spovedește-te mai des. Ajută și asta.
E nevoie de discernământ și de aici vine limita. Dragostea adevărată vine numai prin Dumnezeu. Dacă prin viața de familie ne despărțim atunci facem rău tuturor.
Ai credință în Dumnezeu că nu mori. Și dacă mori, mergi în rai. Așa, cu această patimă, mergi în iad. Ai curaj – nu te mai iubi atât.
Da. Să ne gândim că respectivul are o traumă, că nu știe cum să se comporte, că nu a fost învățat. Să știm că problema este la noi: îl vedem murdar pentru că îl vedem cu lentile murdare. Se curăță lentilele în clipa în care începe să dispară ura.
Vedem ce spune Biserica. Consensul oamenilor duhovnicești.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Părinte, având în vedere că există mai multe tipuri de frică, pe care dintre ele e corect să o/le luăm în considerare ca fiind un păcat ?
Vă mulțumesc !
Parinte, ce ne puteti spune despre meteosensibilitate? Ce este asta mai exact? E bine, e rau? Sunt foarte sensibila la vreme, as putea spune ca sunt exact ca vremea de afara in orice zi..daca vin nori, simt cum vin si in sufletul meu, daca iese soarele simt cum ma inseninez si eu (chiar si intr-o singura zi cu vreme schimbatoare) …ceva imi spune ca nu e bine..Multumesc!
Nu e bine. Noi trebuie să fim cu Hristos în inima noastră. Desigur că e nevoie de timp să treacă, însă trebuie să ne obișnuim să nu dăm atenție.