Ascultați un cuvânt scurt și clar bazat pe Sf. Nicodim Aghioritul în care părintele Iosia Trenham ne face lumină relativ la începutul pocăinței noastre.
Cum trebuie să începem viața duhovnicească? Ascultați acest cuvânt pentru a afla!
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Bun găsit tuturor! Dumnezeu să vă binecuvânteze și vă mulțumesc mult pentru că mă urmăriți.
Am o reflecție pentru voi astăzi, pe care am intitulat-o: „De unde începem pocăința noastră?”. Este ceva foarte comun, cred, pentru noi toți, care suntem implicați în procesul mărturisirii și încercării de a ne pocăi de păcate pentru a devenim creștini, pentru a deveni ceea ce Domnul Dumnezeu vrea ca noi să fim și ne cheamă să fim, să ne punem această întrebare. Vă pregătiți o mărturisire, scrieți acele lucruri pe care le discerneți și probabil că vedeți 5-10-20 de lucruri în care [mereu] eșuați. Este foarte ușor să te simți copleșit, foarte ușor, când îți faci mărturisirea, să te gândești: „Doamne, cum le spun și ce mă fac toate astea?” și e normal să te întrebi: „De unde ar trebui să încep?”
După ce le mărturisesc… acesta este un lucru… pregătirea spovedaniei, spunând adevărul despre noi înșine, să ne confruntăm cu noi înșine astfel încât să putem discerne ce se întâmplă, acesta este un lucru, dar să ne pocăim de aceste păcate, să le spunem cu voce tare, cu duhul pocăință către Mărturisitorul nostru și apoi să ieșim din spovedanie cu intenție de a ne schimba viața pentru a-L iubi mai mult pe Dumnezeu…, rămânem cu această întrebare: „De unde încep? Pe ce ar trebui să mă concentrez din această listă mare?”.
Ei bine, există un răspuns la această întrebare și vreau să vă dau un răspuns de la Sf. Nicodim din Sfântul Munte. Ascultați cuvintele sale ca răspuns la această întrebare: „De unde începem?” Acestea sunt două texte din celebrul său „Război nevăzut”. „Ar fi de mare folos pentru tine”, scrie el, „să cunoști bine ordinea în care ar trebui să te lupți cu patimile tale. Intră cu atenție în inima ta și examinează cu grijă cu ce gânduri și dispoziții și atașamente pătimașe este preocupată inima ta în mod deosebit și care patimă este cea mai predominantă și domină tiranic acolo”. Auziți ce spune! Nu te uita doar pentru a-ți descoperi păcatele și să le notezi pe toate, ci să discerni care este cel mai puternic, care te lovește, care este cel mai tiranic, apoi, împotriva acestei patimi, mai întâi de toate, ia armele și luptă pentru a o învinge. Pe ACEASTA concentrează-ți toată atenție și grija, ca în orice război, astfel încât în lupta noastră nevăzută trebuie să ne luptăm mai întâi cu ceea ce ne atacă de fapt în prezent.
Aceasta este din Cap. 17 din „Războiul nevăzut”, și apoi iar face referire la asta spre sfârșitul textului, în Cap. 35, unde el scrie așa: „Ridică armele preponderent împotriva patimii care te tulbură cel mai mult, care te-a învins de multe ori și care e gata să te atace din nou acum. Luptă-te cu ACEEA cu toată puterea și străduiește-te să îți dezvolți virtutea opusă acelei patimi, căci de îndată ce vei reuși în aceasta, chiar prin acest fapt, vei aduce la viață toate celelalte virtuți din tine și vei fi îmbrăcat cu ele ca într-o armură care te va proteja apoi de toate săgețile patimilor. De îndată ce îți vei alunga patima dominantă, toate celelalte devin mai slabe și se retrag de la sine.”
Iată deci răspunsul, dragii mei. De unde să începeți în pocăința voastră? De unde sunteți cei mai atacați. Concentrați-vă toată atenția și uitați de restul! Lasați-le acolo! Lasați-le acolo în oceanul iubirii lui Dumnezeu, spălate de mărturisirea voastră și plecați concentrați pe [patima] care este cea mai amenințătoare pentru voi. Atacând astfel, [Sf. Nicodim Athonitul] dă rețetă – loviți practicând virtutea corespunzătoare, concentrați-vă pe dezvoltarea virtuții opuse acelui viciu și toate domenile voastre de luptă se vor bucura de victorie, în timp ce vă concentrați pe cea care vă atacă cel mai mult. Fie ca Dumnezeu să vă ajute în marea Sa dragoste să faceți progrese și fie ca El să ne accepte pocăința! Amin!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!