În rubrica din această duminică am selectat pentru voi o serie de comentarii care au legătură cu viața duhovnicească, dar și cu marile sărbători din postul Adormirii Maicii Domnului.
Vă mulțumim pentru comentariile pe care ni le-ați scris și cărora le-am răspuns din darul Maicii Domnului. Sperăm să vă fie de folos!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Oarecum. Athonul este piscul de 2033 m în timp ce Athos se numește de obicei toată peninsula străjuită de acest munte. Desigur că de multe ori și muntele în sine se numește Athos.
Da, toți o celebrăm pe 6 august, însă evenimentul istoric a avut loc cu puțin timp înainte de momentul Răstignirii Domnului. Unii (cei mai mulți – tradiția) spun că cu 40 de zile înainte. Oricum, dacă am fi serbat-o astfel, această sărbătoare ar fi trebuit ținută în Postul Mare. Pentru că, însă, este nepotrivit atunci, din această cauză a fost pusă cu 40 de zile înainte de Înălțarea Sfintei Cruci.
În Hristos sunt două firi, două voințe și un singur ipostas divino-uman. El a suferit ca om, firea dumnezeiască rămânând impasibilă. Cu toate acestea, firea umană se unește cu firea dumnezeiască în Hristos fără a se amesteca și fără a forma o fire nouă. Nu a fost un simulacru, durerea lui Hristos fiind cât se poate de reală. Dumnezeu știe toate într-un mod negrăit și mai presus de toate fără să aibă nevoie de întrupare sau de un alt fel de experiență ori contact. Aceste lucruri sunt supralogice și nu se pot explica însă se pot trăi, până la un punct. Din cauza asta Sf. Părinți se concentrează pe ascetismul care duce la aceste trăiri. Pentru dogmatica acestor lucruri citește pe Sf. Ioan Damaschin sau – oarecum mai pe larg – pe Sf. Dumitru Stăniloae.
Pentru că nu avem experiența practică.
Prin smerenie și concentrare pe Hristos. Prin lipsa de griji și constanța în programul duhovnicesc.
Tot de acolo. Sufletul și trupul sunt create simultan de către Dumnezeu și părinți.
Da, evident. E nevoie însă de măsură duhovnicească.
Nu prea. Însă să nu deznădăjduim și să nu fim anxioși. Să fim hotărâți și constanți în nădejdea și efortul nostru de despătimire.
Prin smerenie și ascultare
Întâi, din pocăință. Doi, măsura preotului. Caută totuși un duhovnic care te împinge la pocăință.
Dumnezeu știe – să avem grijă să nu judecăm pentru că aparențele înșală și, dincolo de asta, diavolul luptă mai mult pe cei credincioși.
Nici vorbă. Sunt două lucruri diferite. Kenoza nu este deloc firească este supra-firească.
Să avem ascultare și un program duhovnicesc constant și atunci prin credință ajungem la o credință mai înaltă. De asemenea, vezi acest clip despre separarea de lume. – Schimbarea la față și schimbarea de azi – p. Teologos
Să nu mai faci. Da, e păcat. Spovedește-l însă nu te îngrozi.
Nu te îngriji exagerat de ceilalți – fii delicată și politicoasă însă fără compromisuri întru căutarea duhovniciei.
Nu. Este energia necreată a lui Dumnezeu. E ceva foarte real – nu un simbol.
Nu reprezintă. SUNT.
Nu chiar. Dumnezeu e persoană și Îl avem ca exemplu de viață personală în comuniune.
Dacă Îl trăim în inima noastră.
Cu sinceritate și fără gânduri.
Prin asceză personală, citire și întrebare.
Da, însă se cauzează una pe alta.
Doar dacă e păcătoasă.
Cele care provin de la Dumnezeu. Harul Său.
Anafura este prescură binecuvântată la Sf. Altar.
E aproape imposibil. Vezi ce spune Sf. Scriptura. Lumea (ca și duh) e împotriva lui Dumnezeu.
Vom fi judecați doar pentru gândurile care insistă.
Da, însă are și el vina ispitirii. Însă el nu poate să facă nimic fără consimțământul nostru.
„Dinții păcătoșilor ai zdrobit” se referă la cu totul altceva. La lipsa de putere/incisivitate a celor păcătoși asupra celor sfințiți.
De toți pe care îi validează Dumnezeu în fața noastră. Dacă primim o ascultare care este păcat frontal împotriva legii lui Dumnezeu, nu vom asculta.
Nu. În rai nu mai există pericol.
Să faci și faptele credinței. E nevoie de timp.
Cu asta se ocupă toată ascetica Bisericii. Taie grijile și legăturile neesențiale cu lumea, și concentrează-te pe constanța programului duhovnicesc.
Când facem voia Lui. Când rămânem în iubirea de Dumnezeu și de aproapele.
Îndumnezeirea noastră.
Este protoevanghelia – profețește că Maica Domnului îl va învinge pe diavol prin Hristos. „iar tu îi vei ÎNȚEPA călcâiul” spune că Maica Domnului va suferi pentru asta însă fără păcat.
Fiind acolo era mult mai ușor să ajungă la despătimire.
Este vorba de Dogmatică. Dacă n-am avea credința corectă, Sf. Lumină n-ar apărea.
Da, însă trebuie discernământ. De fapt, toată învățătura Bisericii cu aceasta se ocupă: cu a învăța să iubim.
Să încerci să nu escaladezi tensiunile. Încearcă să ignori și să te rogi pentru ei.
Nădejdea la Dumnezeu!
De la Sfântul vin. Să te rogi lui că te va ajuta.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
4 Comment
Ce imagine frumoasa! Nu stiu de ce, dar mi a bucurat inima intristata acest aricel.
Pentru că este simpatic 🙂
Părinte, puteți să ne exemplificați cum ar fi o rugăciune cu gânduri și cum ar fi alta sinceră și fără gânduri (legat de rugăciunea pentru duhovnic).
Vă mulțumesc!
Cred că părintele spune că nu există alt lucru mai bun pe care-l putem face pentru duhovnic decât să ne rugăm pentru el fără gânduri, adică o rugăciune cât mai curată cu putință (ceea ce ne și dorim întotdeauna). Aceea îl ajută cel mai mult.