Ascultați un scurt și bun cuvânt al părintelui Stephen Freeman care ne învață care trebuie să fie poziția noastră relativ la minunile despre care auzim, citim și pe care uneori le experiem.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Părintele Stephen este fondatorul și preotul slujitor al Bisericii ortodoxe Sf. Ana din Oak Ridge, Tennessee și scrie foarte popularul blog „Slavă lui Dumnezeu pentru toate”. Părintele Stephen a scris și cartea „Pretutindeni prezent: Creștinismul într-un univers cu un singur etaj”. Așa că, fără alte cuvinte, sper să vă bucurați de acest episod ce conține interviul meu cu părintele Stephen Freeman.
Pr. STEPHEN FREEMAN: Despre minuni, eu cred că, pe de o parte, creștinii moderni sunt prea nerăbdători privitor la miracole și sunt, mai ales, dornici de minuni pentru că ei nu cred în Dumnezeu. Pentru mulți creștini, minunile dovedesc un Dumnezeu, de care ei nu sunt siguri. și astfel au nevoie de ele, dar nu cu adevărat, nu spiritual… Am făcut un pelerinaj în Țara Sfântă. Locul este plin de miraculos… Este peste tot, oriunde te duci… Dar îmi amintesc că am fost în Biserica Sf. Ioan, lângă biserica Sf. Mormânt, și grupul cu care eram, ne-am plimbat în partea din spate a Bisericii (mai mult sau mai puțin) și acolo era o icoană de dimensiuni destul de mari a Maicii Domnului. Din stilul destul de primitiv de realizare se putea spune ce vechime avea și era destul de veche… și era decorată oarecum cu flori, așa că părea să aibă o anumită importanță locală pentru oamenii din acea parohie, dar nu era acolo nicio descriere scrisă despre icoană.
Dar, preotul sau parohul care vorbea engleză s-a întors cu câțiva dintre pelerini, s-a uitat la icoană și ne-a arătat-o zicând: „Aceasta este icoana care i-a vorbit Sf. Maria Egipteanca când a încercat să intre în Biserica Sfântului Mormânt. Ei bine, am rămas cu toții fără cuvinte… Ne uitam la această icoană care, din punct de vedere istoric, avea un rol miraculos atât de important în viața Ortodoxiei. De câte ori am auzit cu toții povestea…, dar nu era niciun semn la ușă: „Haideți să vedeți icoana făcătoare de minuni care a vorbit cu Sf. Maria Egipteanca”… Noi doar am dat peste ea. O dată ce ni s-a spus povestea, am putut vedea indicii clare că aceea era, pe care nu le-am fi observat altfel.
E ceva în legătură cu asta și cred că în ortodoxie, pe bună dreptate, cu cât ceva este mai sfânt, cu atât este mai probabil să-l ascundem. Ca Darurile înainte-sfințite pe care le acoperim, tragem cortina pe jumătate. Într-un fel ascundem aceste lucruri și asta nu pentru că nu credem în ele, ci [tocmai] pentru că credem în ele. La fel și cu sfințenia unui sfânt, care e în general bine ascunsă în inima lui, și nu i se face reclamă către alții care sunt în jurul lui. Sunt multe minuni care se întâmplă, lucruri în viața oamenilor…
Am cunoscut o femeie care a venit la Biserica mea și care era atee sau devenise atee. A participat și ea la cursurile [pe care le țin], și din câte mi-am dat seama, cursurile mele aveau un profund efect intelectual asupra ei. Retorica și explicațiile mele fiind convingătoare [pentru ea], a stabilit în cele din urmă, într-o zi, o întâlnire cu mine și a venit să mă vadă. Fusese la slujbă mai devreme în acea săptămână și mi-a spus că a stat la slujbă privind la icoana lui Hristos de pe iconostas și i-a spus Lui: „De ce nu Te cunosc…?” Este ceva ce a spus în inima ei… Și, cu lacrimi… deodată [a simțit că] Îl cunoștea…
Aceasta este o mare minune! Acesta este Dumnezeu care se face cunoscut cuiva. Nu aș fi avut nici o idee despre cum să creez un astfel de lucru în inima ei. Nu am nici un program care să facă să se întâmple așa ceva. Știu o poveste asemănătoare a unei femei cu un trecut penticostal din Chattanooga, care tot spunea că are probleme cu toate lucrurile [spuse] despre Maica Domnului și preotul grec de la biserica ei i-a spus: „Intră în biserică și stai o oră și uită-te la icoana Maicii Domnului!” Ea a spus că la sfârșitul orei, după ce a ieșit, că nu mai avea întrebări. Dacă ar fi fost la mine la biserică, aș fi vorbit cu ea timp de o oră și probabil că ar fi avut la fel de multe întrebări ca și atunci când a venit. În schimb, acest preot era destul de priceput și destul de implicat în tradiție încât să știe când să tacă și să trimită pe cineva doar să se așeze în fața unei icoane.
Sunt multe miracole de acest fel. Oameni vindecați… Dar cele mai multe dintre ele rămân ascunse. Cum am spus, există o anxietate religioasă în lumea modernă, și se derulează la emisiuni ciudate de televiziune, care încearcă să demonstreze miraculosul, sau emisiuni ciudate de televiziune în care avem mediumi care încearcă să contacteze oameni din lumea cealaltă, toate pentru același motiv. Pentru că avem oameni care nu cred că există Cineva acolo și [ei] caută dovezi. Dacă cineva vine la Biserica Ortodoxă căutând dovada existenței lui Dumnezeu, s-ar putea să nu o găsească. Motivul… eșecului lor de a avea dovada existenței lui Dumnezeu este o problemă din inima lor.
Scriptura spune că sunt „Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5:8) și lipsa de puritate din inima noastră ne face orbi la existența Lui, care este pretutindeni în jurul nostru. Dumnezeu este pretutindeni prezent și umple toate lucrurile și este la fel de evident ca și tot ceea ce ne înconjoară. Dar noi nu-L vedem pentru că nu suntem curați la [inimă]. Ocazional, prin marea milă a lui Dumnezeu, chiar și cei impuri Îl văd și astfel devenim ortodocși. Ajungem să Îl cunoaștem pe Dumnezeu în ciuda marii noastre necurății. Dar ei vin căutând dovezi… Omul nu-L cunoaște pe Dumnezeu, pentru că inima lui este necurată și astfel, prin Harul lui Dumnezeu, veniți și aveți răbdare și chiar și cei necurați îl vor cunoaște cândva, pentru că El este un Dumnezeu bun și iubește omenirea și a venit la noi când eram încă păcătoși. Dar nici un miracol nu îi poate convinge pe cei necurați. Nu există astfel de lucruri.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!