Vizionați un foarte frumos interviu cu părintele Ioan Meiu de la Ierusalim în care acesta ne povestește despre cum cum e trăit praznicul Adormirii Maicii Domnului la Locurile Sfinte, despre tradițiile de acolo și nu în ultimul rând despre minunile pe care Maica Domnului le face. În plus, p. Ioan ne vorbește puțin și despre Lumina Sfântă de la Paște.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Părinte, spuneți!…
Pr. Ioan Meiu: Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Amin.
Introducere
Părintele Teologos: Dragii noștri, suntem iarăși cu părintele Ioan de la Ierusalim, un părinte foarte drag nouă, pe care îl iubim foarte mult și de data asta, îl rugăm să ne vorbească despre un subiect pe care noi îl iubim foarte mult și ca și athoniți și ca și ortodocși, de fapt: despre Maica Domnului. Să ne vorbiți despre Maica Domnului. Nu spun nimic pentru că este un subiect foarte vast. Poate despre Ghetsimani, despre minuni, despre harul care se întâmpla acolo…
Pr. Ioan Meiu: Bine v-am găsit, drag părinte Teologos și bine ne-am reîntâlnit în Sfântul Munte. Mi-ați dat din nou o sarcină destul de grea pentru că a vorbi despre Maica Domnului într-adevăr ar trebui să o facă înalții teologi și părinții cu viață duhovnicească sfântă. Dar pentru că mă aflu la Ierusalim și adeseori slujesc la mormântul Maicii Domnului la Ghetsimani, vom bucura pe cât putem creștinii și pelerinii și pe frații noștri ortodocși despre Maica Domnului la Ierusalim. Despre Maica Domnului la Sfântul Munte Athos vă las pe sfinția voastră să vorbiți.
Mormântul Maicii Domnului de la Ierusalim
Da, într-adevăr, la Ierusalim se află mormântul Maicii Domnului. Acest mormânt se află în Grădina Ghetsimani, deci la poalele Muntelui Înălțării Domnului la cer sau al Măslinilor sau Eleonului. La baza acestui munte se află mormântul Maicii Domnului în la Valea Chedronului sau Valea lui Iosafat sau Valea Judecății – are aceste trei denumiri. În apocalipsă, se spune că acolo va fi judecata finală – între cetatea Ierusalimului și Muntele Măslinilor.
Maica Domnului a iubit foarte mult locul acesta din Grădina Ghetsimani, așa cum și Iisus Hristos iubea foarte mult locul acesta și adeseori se retrăgea cu ucenicii în Grădina Ghetsimani și în valea aceasta și pe muntele acesta al Înălțării Sale la cer. În perioada aceea nu erau locuințe acolo, era o pădure de chiparoși, livezi de măslini și foarte multe scorburi, peșteri săpate în stâncă. Și se retrăgeau, făceau seara câte un foc, cântau psalmi și acolo se odihneau și dimineața, intrau în cetate. Maica Domnului iubea această zonă liniștită și a dorit să fie înmormântată acolo.
Istoric. Maica Domnului este mama noastră
Știm că după răstignirea Domnului atunci când înainte de a-și da sufletul în mâinile Tatălui, Iisus îi spune Maicii Domnului – „femeie, iată, fiul tău”. Știm că la baza crucii erau doar Maica Domnului și cu Sfântul Ioan Evanghelistul, ucenicul cel mai tânăr al Domnului. Iar ucenicului Ioan, îi spune „fiule, iată mama ta”. Și din momentul acela, Ioan a luat-o în grija lui pe Maica Domnului, iar Ioan avea o casă pe Muntele Sion. Deci după Înălțarea Domnului la cer, Maica Domnului a trăit în această casă a lui Ioan de pe Muntele Sion.
Știm că a primit vestire de la arhanghelul Gavriil. Pe muntele Eleonului a primit vestea că peste trei zile va fi luată de către Fiul ei la cer. Vestea aceasta Maica Domnului a primit-o cu mare bucurie, așa cum și noi ar trebui să primim cu mare bucurie plecarea noastră din această lume.
Părintele Teologos: Cu adevărat.
Pr. Ioan Meiu: Dar păcatul ne înspăimântează de întâlnirea cu Hristos. Iar Maica Domnului a primit cu mare bucurie vestea că se va întâlni cu Fiul ei pe care Îl iubea. Atunci a primit o ramură de finic, Maica Domnului, de la arhanghelul Gavriil, adusă din rai. Așa cum la Nazaret, când a primit buna vestire a faptului că Îl va primi în pântecele sale pe Fiul lui Dumnezeu, a primit un crin. Iată, de data aceasta a primit o ramură de finic. De aceea și în procesiunile care se fac la Ierusalim cu ocazia coborârii Maicii Domnului din cetatea Ierusalimului către mormântul ei, creștinii – călugării și monahii, monahiile cu făclii în mână și cu ramuri de finic o înconjoară pe Maica Domnului până la mormântul ei.
Părintele Teologos: Ai spus coborârea Maicii Domnului din cetate…
Procesiunea de la Adormirea Maicii Domnului
Pr. Ioan Meiu: Da, este o procesiune care amintește de procesiunea care a avut loc atunci când Maica Domnului a adormit pe Sion și ucenicii, apostolii care au fost aduși din întreaga lume unde propovăduiau cuvântul lui Dumnezeu, evanghelia lui Iisus Hristos, au fost aduși pe norii cerului, așa cum spun și cântările. Și dimpreună cu femeile care slujeau Maicii Domnului și femeile mironosițe care rămăseseră lângă ea, au coborât-o pe Maica Domnului în procesiune de pe Muntele Sionului pe lângă zidurile cetății, prin Valea lui Iosafat pe acolo pe unde și Iisus a trecut tot cu ucenicii cântând de la Cina cea de taină care a avut loc tot pe Sion, plecând în Grădina Ghetsimani. Iuda L-a vândut în Grădina Ghetsimani și întoarcerea lui Iisus Hristos în cetate, în Joia mare seara. A fost adus tot pe această vale, dar nu în cântări, ci în bătăi. Adus din nou în cetate unde L-a judecat Caiafa, joi seara, iar vinerea dimineața au continuat judecata cu Pilat și așa mai departe, răstignirea…
Deci tot prin această vale a fost adusă și Maica Domnului în procesiune către Grădina Ghetsimani. Lucrul acesta se întâmplă în fiecare an în amintirea adormirii Maicii Domnului. Cu trei zile înainte de a adormirea sa, din curtea Sfântului Mormânt – acolo se află o bisericuță mică, metocul Ghetsimani se numește. Deci biserică care aparține de Ghetsimani și se află o icoană foarte frumoasă a Maicii Domnului adormită.
O icoană rară și slujba de la mormântul Maicii Domnului
Icoana o reprezintă pe Maica Domnului în baldachin, adormită.
Părintele Teologos: Foarte lată…
Pr. Ioan Meiu: Da și este îmbrăcată în argint cu pietre prețioase. Starețul Sfântului Mormânt îmbracă straie alese, prinde această icoană cu foarte multe cordeluțe colorate și o prinde pe Maica Domnului în brațele sale și dimpreună cu sute de călugări și creștini care vin la această procesiune din întreaga lume, creștini, de la ora 4:00 dimineața, după ce se săvârșește Sfânta Liturghie și în Sfântul Mormânt, dar și la metocul Ghetsimani, se coboară în liniștea dimineții, prin cetate, pe Drumul Crucii în sens invers. Din cetate se iese pe poarta Sfântului Ștefan sau a oilor. Se iese din cetate, se coboară la Grădina Ghetsimani unde este așezată Maica Domnului într-un baldachin frumos îmbrăcat în flori și încep efectiv sărbătorile închinate Adormirii Maicii Domnului.
Acolo se săvârșește din nou Sfânta Liturghie la mormântul ei și după aceea, a doua zi este prohodul Maicii Domnului la care participă Patriarhul Ierusalimului. Sfânta Liturghie, în fiecare zi. Și este un moment deosebit, îl numim Paștele de vară pentru că adună creștini din întreaga lume și cetatea este îmbrăcată în sărbătoare, amintind de momentul acesta al adormirii Maicii Domnului.
Așa cum spuneam, este una dintre cele mai frumoase procesiuni din Ierusalim. Se coboară la 4:00-5:00 dimineața când încă magazinele din cetate sunt închise…
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Pr. Ioan Meiu: Nu ne împiedică nici musulmanii și nici evreii în procesiunea aceasta și în lauda pe care o aducem Maicii Domnului atunci.
Fapte istorice de la înmormântarea Maicii Domnului
Știm că atunci când Maica Domnului a fost coborâtă de pe Sion la Ghetsimani, un evreu a încercat să tragă baldachinul în care se afla Maica Domnului să o dărâme și i-au rămas mâinile lipite, tăiate de către arhanghel și i-au rămas mâinile acolo. Când și-a dat seama ce a făcut și că urmează să moară, s-a căit de lucrul pe care l-a făcut, și-a dat seama că într-adevăr Maria sau Miriam este mama lui Iisus Hristos. L-a mărturisit pe Iisus ca fiind Hristos, Mesia și atunci, mâinile i-au fost lipite la loc și s-a vindecat și s-a botezat el și casa lui.
Astfel de accidente se pot întâmpla în fiecare an – de a ne da jos din inimă bucuria aceasta de a o petrecere pe Maica Domnului la mormântul ei. Diferiți oameni, așa cum spuneam, pot fi ori musulmani, ori evrei fanatici, care pot să influențeze negativ procesiunea.
Părintele Teologos: Da… Aveți o experiență personală, duhovnicească cu sărbătoarea sau cu Maica Domnului, cu Ghetsimani, cu…
Adormirea – o bucurie?
Pr. Ioan Meiu: În fiecare an slujim în mormântul Maicii Domnului atunci când prăznuim adormirea ei. Este o bucurie foarte mare. Unii creștini ar putea întreba de ce este o bucurie mare atunci când moare cineva. De ce este o bucurie mare atunci când Iisus Hristos S-a înălțat la cer? Adică o despărțire de cei dragi de ce o putem transforma în bucurie? Pentru că așa cum a spus și Iisus Hristos la înălțarea la cer – „Eu sunt cu voi în toate zilele vieții voastre”. Noi nu suntem cu El.
Părintele Teologos: Așa este…
Pr. Ioan Meiu: El este cu noi, noi nu-L vedem și nu simțim că El este cu noi. La fel se întâmplă și cu Maica Domnului. Ați fost la Ierusalim, ați văzut că în mormântul Maicii Domnului este un har deosebit.
Părintele Teologos: Da…
Pr. Ioan Meiu: Dar nu te poți bucura foarte mult timp de el pentru că în momentul în care ai ieșit afară din biserică e o nebunie pe străzi – bazar, musulmani, evrei, circulație, poliție. În schimb aici, în Sfântul Munte Athos, în momentul în care ai pășit în grădina Maicii Domnului, te învăluie mireasma și bucuria și prezența Maicii Domnului. De aceea, suntem atrași de a veni aici în Sfântul Munte și a ne închina Maicii Domnului și de a o simți în inimile noastre.
Mormântul este gol
Bineînțeles că la mormântul ei în Ierusalim, mormânt care este gol, atenție! Mulți creștini mă întreabă de ce mormântul este gol. Unde sunt osemintele Maicii Domnului, moaștele…? Deci în momentul în care Maica Domnului a fost așezată în mormânt, la trei zile după adormirea ei, a fost ridicată cu tot cu trup la cer. Însuși Fiul ei a venit, a primit sufletul Maicii Domnului în chip de prunc, așa cum avem arătat și pictat în iconografie. La trei zile după adormirea mamei lui Dumnezeu, nu putea ca trupul care a dat viață lui Dumnezeu pe pământ să fie supus stricăciunii.
Pentru Maica Domnului de fapt, s-a întâmplat a doua venire. Sufletul ei s-a întors în trupul așezat pe această lespede de piatră în această peșteră în Ghetsimani și trupul a înviat, trup spiritualizat ca acela al lui Iisus Hristos înviat. Acest moment îl așteptăm și noi.
Părintele Teologos: Da.
Pr. Ioan Meiu: Pentru că cu toții vom învia. Unii vor fi înălțați la cer datorită faptelor bune și examenului pe care l-au trecut în această viață, iar alții din păcate, vor fi trași în jos de greutatea păcatelor și de… îl cheamă slujitorul cel rău.
Deci Maica Domnului nu putea să fie supusă stricăciunii și a fost înălțată cu totul cu trup la cer. Știm și din cântări și din sfânta tradiție că Sfântul Apostol Toma nu a fost prezent la Adormirea Maicii Domnului. Nu că Dumnezeu nu ar fi putut să-l aducă și pe el pe norii cerului cum a făcut cu ceilalți apostoli.
O minune
Dar Sfântul Apostol Toma a fost a avut o misiune la fel cum a avut și la Învierea Domnului. El era trimis după pâine, se pare, după hrană, atunci când Domnul a intrat în mijlocul ucenicilor și le-a spus „pace vouă”. Bineînțeles că Toma s-a supărat, era firesc și el voia să-L vadă pe Domnul Înviat. Și poate în supărarea lui a și exclamat: „dacă nu voi pune mâna nu voi crede! dacă nu voi pune mâna în rănile Lui!” Iar când L-a văzut, din nou a exclamat „Domnul meu și Dumnezeul meu!”
La fel și la înmormântarea Maicii Domnului, el a venit… cam după trei zile a fost adus. Nu că norii lui mergeau mai încet. Ci din pronie dumnezeiască. Și-a dorit să fie deschis mormântul ca și el să se închine Maicii lui Dumnezeu. Atunci a văzut că mormântul este gol și, conform tradiției, știm că ori că s-a întâlnit cu Maica Domnului în văzduh și i-a oferit omoforul ei Sfântului Apostol Toma, ori că l-a găsit în mormânt. Sunt două variante, dar știm că omoforul sau brâul Maicii Domnului a fost lăsat în mâinile Apostolului Toma ca mângâiere că nu a fost la înmormântarea ei.
Părintele Teologos: Da, asta e o minune, prin prima minune, de fapt, după Adormirea Maicii Domnului. Cunoști și alte minuni?… Bineînțeles că sunt foarte multe minuni ale Maicii Domnului, dar una legată de Ghetsimani…
Pr. Ioan Meiu: Da, știu că datorită slabei noastre credințe, creștinii din ziua de astăzi vor să audă foarte multe minuni.
Părintele Teologos: Da, asta e, din păcate…
Semnificația minunilor
Pr. Ioan Meiu: Minuni legate de Sfânta Lumină, de minunile petrecute în Mormântul Domnului sau în mormântul Maicii Domnului sau în alte locuri sfinte din Ierusalim, dar și din Sfântul Munte Athos. Minunile ne sunt date pentru întărirea noastră, a credinței, dar nu trebuie să rămânem doar în partea aceasta fizică și rațională de a vedea cu ochii aceștia, ci de a simți mai mult în interiorul nostru ceea ce ne este dat să simțim pentru a-L cunoaște pe Dumnezeu cu adevărat.
A fost o dezbatere și anul acesta în perioada Sfintei Învierii, legată de Sfânta Lumină – dacă este sau nu este adevărată Sfânta Lumină. Nimeni nu poate ști decât Patriarhul Ierusalimului. Personal l-am întrebat pe Patriarhul Ierusalimului ce simte în momentul în care vine Sfânta Lumină și nu-ți spune nimeni cum se aprinde efectiv, dar îți transmit emoția momentului.
Noi nu trebuie să transformăm, de exemplu, Sfânta Lumină într-o cinstire mai importantă decât învierea în sine a Domnului!
Părintele Teologos: Da, da.
Minunea Sfintei Lumini
Pr. Ioan Meiu: Da, sunt foarte multe mărturii ale minunilor petrecute în momentul în care vine Sfânta Lumină. Știm că timp de până într-un minut nu arde. Sunt oameni cărora li s-a aprins în mână fără poveștile cu lumânări cu fosfor și așa mai departe. Lumânările sunt cumpărate din cetate de la musulmani
Părintele Teologos: Sau sunt aduse din România…
Pr. Ioan Meiu: Aduse din România și așa mai departe. Așa cum am mai spus, misterul nu poate fi explicat. Taina, mistirion în limba greacă. Misterul nu poate fi explicat, cum nu putem explica cum apa devine prin binecuvântare, prin sfințire, aghiasmă care ține ani de zile și nu se strică. Sau cum poate transforma preotul la Sfânta Liturghie pâinea care se transformă în trup și vinul care se transformă în sângele Domnului Iisus Hristos. Lucruri pe care noi nu le vedem, dar le simțim.
Părintele Teologos: Evident.
Pr. Ioan Meiu: La fel este și cu Sfânta Lumină. Noi nu vedem efectiv ce se întâmplă în sfântul mormânt. Bineînțeles, sunt tot felul de mărturii: că a venit ca un fulger, că a venit ca un glob de lumină, că s-au prins candelele din sfântul mormânt, sunt oameni care au văzut. Personal, am văzut cum unei femei i s-a aprins în mână, am mai spus. Dar mă bazez mai mult pe trăirea, mă bazez mai mult pe ceea ce simte inima în momentul în care se întâmplă minunea.
Părintele Teologos: Da…
Pr. Ioan Meiu: Bucuria, starea de beatitudine pe care o ai în momentul în care vine Sfânta Lumină nu poate fi descrisă în cuvinte. Aceasta doresc creștinilor să trăiască.
Părintele Teologos: Da, cu adevărat!
Pr. Ioan Meiu: Starea aceasta a pregustării raiului, atunci când vine Sfânta Lumină și de fapt, este pregătirea Învierii lui Iisus Hristos. Ce se întâmplă la Sfânta Lumină? Că vine sâmbăta la prânz, nu vine noaptea, duminica dimineață când a înviat Hristos. Este momentul pogorârii la iad a lui Iisus Hristos, este momentul în care a rupt porțile iadului și a eliberat pe Adam și pe toți drepții care se aflau acolo. Și împreună cu tâlharul de-a dreapta, care a murit pe cruce pocăit. Adică ce înseamnă pocăit? În limba greacă știm, metanoia adică schimbarea, schimbarea stării. La noi, în România, cuvântul pocăit știm că e înțeles greșit de multe ori și de mulți. Deci cu toții au intrat în rai.
Deci acesta este momentul în care vine Sfânta Lumină, momentul pogorârii lui Hristos la iad.
Bucuria de la mormântul Maicii Domnului
La mormântul Maicii Domnului, la fel, simțim această bucurie a faptului că mormântul este gol, mormântul îl vezi. Este mormântul original al Maicii Domnului, mormânt care este gol. Maica Domnului nu este acolo. Ne dă nădejdea învierii și a faptului că și noi – Maica Domnului e om – că și noi putem să urmăm acestui drum pe care Maica Domnului l-a parcurs. Bineînțeles că ea a fost aleasă datorită virtuților și curăției sale de a-L primi în pântecele ei pe Fiul lui Dumnezeu. Dar nu ne împiedică nici pe noi de a-L primi în inimile noastre pe Iisus Hristos și să facem în inima noastră pentru El locaș.
Bineînțeles că sunt foarte multe minuni care sunt întâmplă și la mormântul Maicii Domnului și oameni care s-au vindecat de boli grave, de cancer, de stări de tristețe adânci, de necazuri în familie, copii necăjiți, copii care…, vedeți ce se întâmplă acum în lume cu copiii care nu mai ascultă de părinți, care se droghează, care sunt rupți de familie, de biserică, de valori, de moralitate și așa mai departe. Orice mamă care se roagă Maicii Domnului, Maica Domnului mamă fiind…
Părintele Teologos: Da… Ajută și se rezolvă!
Icoana Ierusalimita
Pr. Ioan Meiu: Ajută! În spatele mai mormântului Maicii Domnului se află icoana Maicii Domnului Ierusalimita. Este cea mai importantă icoană a Maicii Domnului din Israel și Palestina și aș putea spune că este cea mai frumoasă icoană a Maicii Domnului din întreaga ortodoxie.
âExistă o poveste foarte frumoasă a acestei icoane. Ea a fost dată spre pictare unor maici rusoaice de la Mănăstirea Sfintei Maria Magdalena care se află tot pe muntele Eleon. Maica respectivă avea emoții foarte mari cum să picteze ea chipul Maicii Domnului și al Mântuitorului pentru Grădina Ghetsimani, pentru mormântul ei. Și într-o dimineață, era icoana pregătită pentru pictare și așa mai departe, erau trasate liniile importante, dar fețele încă nu erau pictate – ale Mântuitorului și ale Maicii Domnului. Și într-o dimineață, ducându-se să continue lucrarea a dat voalul acela care acoperea icoana, la o parte și chipurile erau pictate.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Pr. Ioan Meiu: La fel avem cu icoana Maicii Domnului Prodromița, aici în Sfântul Munte Athos. La ambele icoane, Ierusalimita și Prodromița, într-adevăr nu te poți uita în ochii Maicii Domnului. Adică te simți foarte mic și trebuie să te apleci, să apleci capul măcar dacă nu și genunchii sau mai important, genunchii inimii.
Sfântul Părinte Paisie Aghioritul, sfânt contemporan cu noi pe care noi toți îl iubim, care a trăit aici în Sfântul Munte Athos lângă Kareia, capitala Sfântului Munte Athos, el a fost întrebat. El a văzut-o pe Maica Domnului în rugăciunile sale și în lucrarea minunată pe care a avut-o în această viață.
A fost întrebat de către ucenicii lui cum arată Maica Domnului. Zice. „cum este icoana Maicii Domnului de la Ghetsimani, așa arată Maica Domnului.” Deci cine vrea să o vadă pe Maica Domnului poate să meargă în Grădina Ghetsimani la mormântul ei să vadă această icoană minunată care într-adevăr…
Părintele Teologos: E ceva deosebit…
Pr. Ioan Meiu: Spune multe, da…
Aspecte geografice și istorice ale mormântului
Părintele Teologos: Deosebit, deosebit, deosebit… Ceea ce pe mine mă impresionează, dincolo de harul foarte mare, este faptul că mormântul este foarte jos.
Pr. Ioan Meiu: Da. Mormântul este foarte jos deoarece se află în Valea Chedronului, cum am mai spus sau Pârâului Cherit. Din această vale pleacă Pârâul Cherit care trece pe lângă scăldătoarea Siluom, preia și apa de acolo de la Siloam și pleacă în pustie pe la mănăstirea Sfântul Sava și se varsă în Marea Moartă. Este foarte jos, cum spuneați, mormântul. La baza Muntelui Măslinilor…
Părintele Teologos: Și numai atât. Trebuie să cobori trepte de la intrare, de la nivelul solului de acolo și trebuie să cobori…
Pr. Ioan Meiu: Prima biserică a fost ridicată de către bizantini, prin secolul IV-V. Avea formă de cruce, prima biserică. A fost decupat mormântul pentru că era în stâncă, efectiv. A fost decupată stânca astfel ca mormântul să fie în mijlocul bisericii, așa cum îl avem acum. Lucru care s-a întâmplat și cu mormântul Domnului, care era săpat în stâncă și a fost decupată, curățată stânca dimprejurul mormântului ca să poată fi ridicată biserica.
Părintele Teologos: Să fie plat, evident, da.
Pr. Ioan Meiu: Așa s-a întâmplat și la mormântul Maicii Domnului în Ghetsimani. După aceea, pe la 1130, cruciații au ridicat o biserică măreață peste prima biserică bizantină care oricum a fost distrusă de către perși la 614-620 și care avea la fel formă de cruce și au schimbat actuala intrare de care spuneați în mormântul Maicii Domnului. Și pe aceste trepte multe care coboară până la mormânt este făcută de către cruciați. Inițial, intrarea era prin altă parte în mormântul Maicii Domnului.
Bineînțeles că la fel cum cetatea Ierusalimului a suferit foarte multe modificări și distrugeri – de exemplu, una dintre bisericile ridicate peste mormântul Maicii Domnului a fost distrusă de către mameluci pentru că aveau nevoie de piatră pentru a ridica cetatea Ierusalimului. Iar actuala cetate a Ierusalimului nu este de pe vremea Mântuitorului, ci este ridicată de către Suleiman Magnificul la 1600. Deci actualele ziduri ale cetății. Dar pietrele care sunt acum folosite în zidul cetății sunt din vechile cetăți dărâmate și din bisericile creștinilor.
Actuala biserică pe la 1757 a intrat în custodia Patriarhiei Ortodoxe a Ierusalimului – întreaga biserică Adormirii Maicii Domnului – iar în prezent este împărțită între creștinii ortodocși și creștinii armeni. Se respectă acest status-quo, această rânduială în care fiecare își respectă programul de slujbe, programul în care își fac candelele și toate treburile de pază ale mormântului. Acest status-quo, cum îl numim noi la Ierusalim și programul de slujbe dimineața de la ora 6:30 până la 8 slujesc creștinii ortodocși, iar de la ora 8:00 la ora 9:30-10 slujesc armenii în Mormântul Maicii Domnului.
Slujirea la mormântul Maicii Domnului
Părintele Teologos: Armenii fac și ei Liturghie în același loc sau cum?
Pr. Ioan Meiu: Da. Noi slujim chiar Mormântul Maicii Domnului, în interior, pe mormânt este o placă de marmură de protecție – peste mormânt așa cum avem și în mormântul Domnului, iar armenii au la intrarea în Mormânt un altar și slujesc acolo.
Părintele Teologos: Am înțeles. Puțin într-o parte.
Pr. Ioan Meiu: Da.
Momentul duhovnicesc al românilor
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Câți pelerini vin? Sunt mulți?
Pr. Ioan Meiu: Cei mai mulți pelerini anul acesta, în primăvara aceasta, au fost români. Cei mai mulți pelerini creștin-ortodocși. Deci pe locul întâi au fost români, greci, sârbi, au fost și grupuri din Ucraina și chiar și din Rusia cu toate că încă este acest război, dar cel mai mult sunt români la fel ca și în Sfântul Munte Athos. Înțeleg că cei mai mulți pelerini în Sfântul Munte Athos în români.
Părintele Teologos: Așa este. Sunt români.
Pr. Ioan Meiu: Deci dacă odinioară domnitorii români ajutau Sfântul Munte Athos și Mormântul Domnului cu pungile lor cu galbeni date ca peșcheș pentru otomani ca să poată sluji…
Părintele Teologos: Pentru întreținere…
Pr. Ioan Meiu: Exact, acum tot românii se ocupă, dar…
Părintele Teologos: Nu atât prin conducere…
Pr. Ioan Meiu: Prin evlavia poporului, da.
Părintele Teologos: Și cred că românii se folosesc de asta, nu?
Pr. Ioan Meiu: Cu siguranță. Pentru că ați văzut și aici în Sfântul Munte Athos, dacă ai venit o dată, îți dorești să revii. La fel și la Ierusalim – ai venit odată, îți dorești să revii…
Părintele Teologos: Sigur o să revii… Să ajute bunul Dumnezeu! Mulțumim tare mult, părinte Ioan!
Pr. Ioan Meiu: Cu drag!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
3 Comment
Foarte frumos interviu. Maica Domnului sa fie cu noi!
Bună ziua, părinte !
In primul mulțumim foarte frumos pentru acest clip !
In al doilea rând, as avea ceva întrebări :
1- ce semnificație au ramurile de finic și crinul ?
2- Domnul Iisus dacă a murit vinerea, de ce abia sâmbătă la prânz se pogoară la iad , după cum spune părintele Meiu, că de aceea vine Sfânta Lumină atuncea? Se știe că Domnul Iisus a stat în pântecele iadului 3 zile, după cum a fost prefigurat de proorocul Iona, care a stat 3 zile in pântecele chitului.
3- părintele Meiu spune că Maica Domnului a adormit pe Muntele Sionului . Aceasta este o altă denumire pentru Muntele Măslinilor ? De exemplu, in acest clip , am aflat că Muntele Măslinilor se mai cheamă și Muntele Eleonului
4- e adevărat că Maica Domnului, după ce a adormit, până să îi fie mutat trupul la cer, sufletul ei a stat în Gradina Raiului, lângă Copacul Vieții, unde vreme de 3 zile i s-au descoperit multe taine de către Dumnezeu ? Am mai citit și că în Eden erau 2 copaci, Pomul cunoștinței binelui și răului, din care au mâncat primii oameni și al doilea copac era acesta, Pomul Vieții. Iar Dumnezeu i-ar fi alungat pe Adam și pe Eva ca să nu mănânce și din acest pom, petru că astfel, starea lor căzută s-ar fi permanentizat și nu mai aveau posibilitatea să fie răscumpărați
Un interviu deosebit! Vă mulțumim!