Am selectat pentru voi câteva comentarii pentru rubrica de astăzi – „Întrebări și răspunsuri”. Vă mulțumim pentru întrebările pe care ni le-ați transmis și cărora le-am răspuns pe platformele O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte. Să vă fie de folos!
Răspândiți dragostea!
Faceți click/tap pe întrebări pentru a vedea răspunsurile!
Lectură plăcută!
Rugăciunile pentru cei morți îi ajută pe aceștia să urce mai sus și chiar să iasă din iad, cu mila lui Dumnezeu. Aceste rugăciuni sunt un adaos de iubire și deci îi apropie pe cei morți de Dumnezeu care este iubire.
Ai o viziune greșită, iartă-mă că îți spun. Citește pe Sf. Părinți și toată tradiția Bisericii. Rugăciunile pentru morți au ȘI rostul ȘI puterea să scoată pe oameni din iad. Nu este vorba de o abordare legalistă, de forță – de a convinge pe Dumnezeu să scoată pe cineva din iad. Nu Dumnezeu trimite în iad. Iadul este alegerea noastră – nu a lui Dumnezeu.
După dispoziția de ură. Da, este o linie fină.
Da, însă nu lucrează. Trebuie să facem programul duhovnicesc pentru a le activa.
Crește energia demonică înăuntrul tău.
Nu e bine să căutăm asta ci să ne lăsăm în voia lui Dumnezeu și dacă ne smerim Domnul va avea grijă de noi.
Sunt multe cauzele – în general însă este energie demonică. Fii atent la tine însuți și ține-ți mintea curată de gânduri la rugăciune.
Nu neapărat. Să fie o ținută care să nu te deranjeze sau – în general – să nu-ți mute mintea de la rugăciune.
Nu. Deloc. Hristos e viu și foc mistuitor.
Din lumea închisă a logicii.
Poți să postești pentru altcineva.
Diavolul n-are acces acolo.
Poate fi păcat dacă ne desparte de Dumnezeu – dacă devine senzual. Într-adevăr, însă, îmbrățișarea este una dintre cele mai complexe manifestări ale iubirii.
Sunt paraziți ai căderii lui Adam. Insistă și te silește să fii constantă în program și mult te vei folosi.
Pentru că organul perfect este corpul uman făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Legea Veche era pregătitoare și nedesăvârșită. Desăvârșirea a venit prin Iisus Hristos. Vezi istoria Bisericii și sfinții – Sf. Vasile cel Mare, Sf. Ioan Damaschin, Sf. Cosma Poetul, Sf. Roman Melodul și Sf. Ioan Cucuzel (printre alții) care au introdus, au compus tropare și au sistematizat muzica psaltică. Să nu uităm că Sf. Arhanghel Gavriil când ne-a predat imnul „Cuvine-se cu adevărat” l-a cântat pe psaltică (pe glas 2) și nu pe clopote. Orga generează depresie, sentimentalism melancolic și distruge iubirea. Vezi marasmul catolicismului în vest.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
4 Comment
Părinte,
Am și eu niste întrebări legate de subiectul convertitilor la ortodoxie. Dacă în familie, școală societate nu ai auzit de Hristos și ortodoxie, fie pe vremea comuniștilor ca mine, fie acum.
Ai trăit în niște păcate trupești și sufletești mari crezând ca sunt virtuți chiar. Și afli spre 30 ani abia de ortodoxie, Hristos, porunci, spovedanie, împărtășanie. Și te întorci cu toată inima, renunți la păcate și tot, după multe chinuri și suferințe, căutări.
De ce dau cei din biserică în tine ca ei îs primii, deși nu au făcut nici un efort de a fi primii, au fost doar binecuvântați sa audă cuvântul adevărului mai devreme în viață de la familie, școală.
Ca fiul el mare care e supărat pe Tatăl când îl primește pe fiul risipitor. Și cum sa procedeze risipitorii cu cei mari?
Ce părere aveți despre Pr Serafim Rose ajuns ieromonah din gay?
Despre Fericiții Ieronim și Augustin care au ajuns chiar episcop Augustin deși și au petrecut tinerețea în păcate trupesti pe care le au regretat apoi toată viața.
Maicile Siluana Vlad, Ecaterina Ferno și sf Maria rusoaica, care tot asa, au făcut păcate mari trupești, s au convertit și călugărit chiar?
https://radiorenasterea.ro/sfanta-maria-skobtova-o-altfel-de-ipostaza-a-sfinteniei/
„Nu este vorba de o abordare legalistă, de forță – de a convinge pe Dumnezeu să scoată pe cineva din iad. Nu Dumnezeu trimite în iad. Iadul este alegerea noastră – nu a lui Dumnezeu.”
Tocmai asta e întrebarea : Dacă iadul e alegerea noastră, atunci cum putem sau să vrem noi să alegem pentru alții, iubind-i și rugându-ne pentru alții, pe când Dumnezeu nu ar vrea sau nu ar putea iubi într-o și mai mare măsură?
Am citit in toate sfintele carti ortodoxe ca Dumnezeu nu vrea sa suferim . nu ne vrea raul si nu este sursa raului.
Raul vine de la satana…
Pe de alta parte , citim ca satana nu poate face nimic fara aprobarea lui Dumnezeu.
Exista vreo cerere a satanei refuzata de Dumnezeu ?
De cernut ,satana a cerut sa ne cearna,in vechime a cerut sa-l loveasca pe rbadatorul IOV si asa mai departe…
Ca simplu crestin ortodox , cum trebuie sa inteleg lucrurile ?
Răul provine din libertatea ființelor raționale – oameni și îngeri căzuți – libertate pe care Dumnezeu o respectă, chiar dacă Dumnezeu încearcă să minimizeze răul.