Urmăriți un cuvânt scurt și edificator – o bună punere în temă a părintelui Iosia Trenham despre înfruntarea diavolului, opunerea față de acesta și despre cărțile Sfinților Părinți care ne ajută în acest război.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Bună tuturor! Dumnezeu să vă binecuvânteze! Vă mulțumesc pentru prezență.
Cuvântul pe care-l am pentru zidirea voastră astăzi se intitulează „Înfruntarea Diavolului”. Despre asta am vorbit într-o serie de mai multe prelegeri care au avut loc la școala catehetică Ioan Hrisostom de la parohia noastră, pentru circa o lună, în legătură cu subiectul demonilor. Ceea ce voi spune astăzi are intenția de a introduce conceptul spiritual de război împotriva lui Satana, a demonilor, ca astfel să putem lupta cum se cuvine [împotriva lor]. Aș dori ca în săptămânile următoare să vă împărtășesc câteva învățături concludente din Scriptură, și din Tradiția bisericii despre diavol.
Dați-mi voie să afirm că există mulți [oameni] care vorbesc despre asta și o fac din ambele puncte de vedere: acei care au mintea secularizată, și care susțin că diavolul și demonii nu există, iar din moment ce afirmi asta, ești deja un înșelat și chiar joci în acea „fericire” a diavolilor, și pe altă parte a celor care doresc să vorbească despre diavol în așa fel încât îl consideră pe acesta ca având toată puterea, ca fiind cea mai mare forță de pe pământ, cea mai mare forță din lumea creștină, [punct de vedere] care, de asemenea, este o greșeală. [Iată de ce] înțelegerea învățăturii Bisericii despre diavoli este foarte, foarte importantă, deoarece biserica vorbește în mod constant despre asta.
Aceste întrebări nu sunt chestiuni minore în biserică: cine este diavolul, cu ce se ocupă demonii și cum să te lupți împotriva lor. Acestea se găsesc în miezul învățăturii despre devenirea noastră spirituală, cum învățăm în mod concret să-L iubim pe Dumnezeu, să-I slujim Acestuia și să luptăm împotriva diavolului. În mod concret există 3 motive pentru care am încurajat proprii mei copii duhovnicești să ia aceste lucruri în mod serios și de aceea, fac acest lucru acum. Primul este că chestiunea demonilor este o temă centrală în Sf. Scriptură, de la început și până la sfârșit, în întreg cuprinsul ei. Primele capitole din Facere, bineînțeles, cuprind întreaga istorie a căderii omului și ispita care a venit în viața lui Adam și a Evei prin intermediul șarpelui. Desigur, Sf. Scriptură se încheie cu Apocalipsa, ultima carte din Canon, care este de la început și până la sfârșit plină cu referințe despre Satana, unde se afla tronul acestuia, cum se luptă acesta și cum creștinii îl vor învinge.
Iar apoi, peste tot: dacă analizezi Noul Testament vei găsi tema demonilor în toate evangheliile, în Faptele Apostolilor și în epistole. Acesta este [motivul] numărul 1 deoarece nu poți studia Scriptura fără a-ți da seama despre ceea ce Dumnezeu ne-a dat și cu ce ne-a echipat, pentru a ne lupta cu succes și a învinge [diavolul] dacă nu examinăm chestiunea diavolilor. Al doilea motiv extrem de important pentru de a studia și înfrunta diavolul este acela că este imposibil de a prețui mărimea lucrării mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos, este imposibil să înțelegem cele pe care Acesta le-a făcut pentru noi, dacă nu înțelegem cum L-a învins pe diavol în fiecare din lucrările de mântuire ale lui Hristos.
Dacă doriți să înțelegeți mântuirea atunci trebuie sa cercetăm cele despre demoni și de modul cum Domnul nostru i-a înfrânt în toate instanțele. Pur și simplu este imposibil să evaluăm cât de mare este Mântuitorul nostru dacă nu cercetăm biruința Sa asupra demonilor. În fapt, Sf. Ioan, iubitul său ucenic, în prima sa epistolă, cred că în cap. 3, versetul 8, sintetizează întreaga chestiune a mântuirii, întregul demers al Fiului lui Dumnezeu pe Pământ, în întruparea Sa și în acțiunile Sale atotputernice, în contextul distrugerii lucrării diavolului [pe pământ]. Iisus a venit, zice el, ”să distrugă lucrările diavolului.” ”Iisus a venit pentru a distruge lucrările diavolului”, zice [Sf. Ioan]. Iar acesta este cuvântul pe care Sf. Ioan Gură de Aur, îl analizează pentru a ne ajuta să înțelegem motivul pentru care Iisus a venit [printre noi]. Da, Acesta a venit pentru noi, dar El a venit pentru a ne mântui de ghearele diavolului și de mulțimea lucrurilor acestuia.
Iar ultimul lucru pentru care este extrem de important pentru noi ca să cercetăm și să ne luptăm împotriva diavolului este acela că, deși suntem credincioși și ne-am unit cu Hristos, și prin triumful Său am fost curățiți, trup și suflet, din sclavia diavolului, și nu mai suntem ținuți legați de el pentru a face voința sa – după cum zice Sf. Pavel ucenicului său, Sf. Timotei, – cu toate acestea rămânem în acea condiție de creștini, într-o lume căzută, aflați încorsetați în lupta spirituală. Lupta noastră nu este împotriva cărnii și a sângelui, ci împotriva forțelor spirituale ale răutății. Tocmai de aceea, dacă vei alerga ca să învingi, dacă vei reuși să-ți atingi scopul în viața de creștin, acum când intuim reîntoarcerea Mântuitorului, este extrem de important să-ți cunoști adversarul, să-ți cercetezi adversarii pentru a învinge în războiul împotriva lor.
Deci acestea cele trei motive extrem de importante pentru a lupta împotriva diavolului și a ne însuși învățătura Bisericii în legătură cu demonii. Aceasta este temă crucială a Sfintei Scripturi, înseamnă să înțelegem măreția faptelor de mântuire ale Domnului nostru și, la final, este un lucru crucial pentru evoluția noastră spirituală în a rămâne învingători în Hristos până la sfârșit sau războinici ai lui Hristos până la sfârșit, așa după cum se afirmă la slujba botezului.
De-a lungul acestor prelegeri am vorbit despre învățătura cuprinsă în Scriptură cu privire la diavoli, am conferențiat pe tema confruntării Domnului nostru cu Satana și modul cum Iisus l-a înfrânt pe acesta, despre scrierile cu privire la demoni găsite în textele magistrale ale Sf. Antonie cel Mare și ale fiului său spiritual, Atanasie cel Mare, despre ”Scara” – Sf. Ioan Scărarul, care este un text fundamental cu privire la viața spirituală și care este pătrunsă de tematica demonilor. De asemenea, [am vorbit] și despre unele texte mai recente, cum ar fi „Războiul nevăzut” al Sf. Nicodim de la Muntele Athos, care tratează tema demonilor în ziua de azi și modul concret în care aceștia se luptă împotriva noastră în cazul particular al Occidentului decăzut. Sper să vă împărtășesc și vouă câte ceva din acele prelegeri și sper cu ajutorul lui Dumnezeu că voi fi în stare a va oferi întregul pachet pentru toți cei interesați în a aprofunda această temă teologică. Vă mulțumesc pentru vizionare și vă solicit să va rugați pentru mine.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Mulțumim! Speram să postați și următoarele prelegeri pe aceasta temă ale părintelui Iosia!
Doamne, ajuta!
Mulțumim. Maica Domnului să ne binecuvinteze pe toți 🙏