Urmăriți un emoționant dialog cu părintele arhidiacon Mihai Bucă, sufletul și conducătorul corului „Tronos” al Patriarhiei Române în care acesta ne vorbește despre dramele sale, despre muzica psaltică și despre modul în care putem să depășim greutățile în viață.
În interviu veți vedea mai multe surprize!
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Introducere și… o surpriză
Părintele Teologos: Dragii noștri, sunt cu un prieten, să zic așa, foarte drag mie, cu un om foarte drag mie. E vorba de părintele arhidiacon Mihail Bucă de la corul Tronos. Este o surpriză pentru mine faptul că a venit la hramul Sfinților athoniți de la Schitul Lacu și așa, foarte rapid, l-am rugat să facem un podcast pentru a vorbi puțin despre ce înseamnă arta – în principal, muzic, bineînțeles că despre asta o să vorbim. Muzica, trăirea duhovnicească, lumea interioară a unui protopsalt și dincolo de asta, încercările unui protopsalt și bineînțeles cu delicatețe, o încercare foarte mare prin care a trecut părintele Mihai. E vorba de o încercare din familia lui, e vorba de fiica lui – Irene Ecaterina.
O să ne vorbească el prin ce încercare a trecut și trebuie să știți că Dumnezeu și Sfânta Ecaterina o iubește foarte mult… Și ca dovadă a acestui fapt că Sfânta Ecaterina o iubește foarte mult pe fiica ta, e o surpriză pe care noi nu am pregătit-o. Deci crede-mă că n-am pregătit-o, da și în loc să îți arăt eu surpriza asta o să îl rog pe George. George, hai, puțin aici!
Hai, hai, curaj, curaj, curaj! Așa, bun… Zi ce ai de spus!
George: Eu mulțumesc pentru muzica pe care o transmiteți. Mai ales noi, eu stând la Roma, într-o societate tulburată și cu căștile mă relaxez și nu știam cum să vă mulțumesc, mă gândeam cum să vă mulțumesc, știam că veniți. Și pentru dvs., Irene Ecaterina, am adus moaștele Sfintei Ecaterina pentru dumneavoastră.
arhidiacon Mihail Bucă: A, ce bucurie frumoasă!… Mulțumesc mult, părinte drag!
Părintele Teologos: Cu plăcere!
arhidiacon Mihail Bucă: Este o…. Bine v-am găsit, dragilor! Pe părintele Teologos îl știu de o viață, îl știu din vremuri de demult, vremuri frumoase și vremuri actuale.
Părintele Teologos: Da…
arhidiacon Mihail Bucă: Mulțumesc mult, copil drag, pentru acest dar.
George: Eu vă mulțumesc.
Muzica unește și alină durerea
arhidiacon Mihail Bucă: Irene este o minune și pentru mine. Cum încerc să fiu și eu o minune pentru voi în muzică. Acum trăim vremurile, am povestit mai devreme, în care muzica poate aduna. Muzica adună, muzica va aduna. Și cum bine știm, poporul român are o largă deschidere către muzică, dar este important cum dăm această muzică acestor tineri. Îți mulțumesc mult! Mi-ai spus că vii din îndepărtata și frumoasa Romă. Această Romă într-adevăr este foarte diversă și faptul că voi ascultați muzică bizantină sau muzică patriotică, a Tronosului sau muzică de colind, spune mult pentru că ne obligă pe noi să facem pe mai departe, să ținem acest dar, această tradiție.
Părinte, trăim în momentul în care muzica a devenit o alifie.
Părintele Teologos: Da, cu adevărat.
arhidiacon Mihail Bucă: O alifie necesară. Este ca acea alifie care – acum observ aici că sunt foarte mulți țânțari – îți dai pe mână pentru acești țânțari…
Părintele Teologos: Să nu te muște, da…
arhidiacon Mihail Bucă: Această muzică poate înmuia și cele mai adânci sentimente și cele mai adânci inimi, pentru că după cum bine știm, un om poate avea gânduri ascunse în inimă, în gând, depinde în ce structură sau cum simte el. Dar muzica are putere de a intra acolo unde uneori cuvântul nu poate intra…
Părintele Teologos: Da…
arhidiacon Mihail Bucă: Asta o știu și am încercat să performez această taină. Într-adevăr. Eu sunt o trompetă, încerc să-mi fac treaba cât mai bine și cât mai frumos. Această trompetă poate deveni o arie a Duhului Sfânt. Că vorbeați mai devreme într-un podcast despre Duhul Sfânt. Duhul Sfânt care vine și luminează și umple. De fapt, este duhul acela unde noi nu putem să facem și Duhul Sfânt vine și plinește. Așa a plinit și la noi, la Tronos. Muzica Tronosului este o lucrare foarte mare. De 25 de ani mă tot chinui să țin această lucrare.
Părintele Teologos: Mulți înainte!
Muzica psaltică
arhidiacon Mihail Bucă: Mulți înainte!… dar de când a venit Părintele Patriarh Daniel, s-a performat cu această muzică foarte mult. Deci trebuie să-i mulțumim Patriarhului…
Părintele Teologos: Da, neapărat, cu tot dragul.
arhidiacon Mihail Bucă: Pentru că de când era mitropolit la Iași, a creat între coruri – între corurile bizantine și grupurile de parohie – un dialog foarte frumos. Și e foarte important să ai un dialog între coruri. Și vedeți acum, suntem în Sfântul Munte Athos unde părintele Teologos este foarte urmărit cu podcasturile preacuvioșiei sale și toată lumea se folosește și sunteți foarte urmărit și aduceți o alinare. Sunteți tot o alifie ca și mine…
Părintele Teologos: Eh, pe alt plan… Dacă sunt, da…
arhidiacon Mihail Bucă: Și iată că aceste alifii când se întâlnesc… am ajuns aici în acest loc minunat, la Schitul Lacu unde sunt foarte mulți români și nu numai români din țară, care vin și se roagă. Am venit și noi cu muzica noastră, cu muzica bizantină cântată de români. E foarte important că până acum ceva ani, știți bine, pentru români era o muzică dificilă și greoaie. De ce? Pentru că în vremea comunismului, eu pot să spun că această muzică s-a ținut la păstrare pentru că ea a ieșit și au venit tineri cum am fost noi – acum mă simt bătrân, părinte, am 48 de ani…
Părintele Teologos: Mulți înainte!
arhidiacon Mihail Bucă: Sărut-mâna. Mă simt bătrân. Dar iată că această lucrare, această acrivie, această demonstrație, uitați că produce minuni…
Părintele Teologos: Da, da, da… Cu adevărat. Și avem continuitate.
arhidiacon Mihail Bucă: Ea este minunea… Acest copil este minunea celorlalți care vor veni.
Părintele Teologos: Da… Și am înțeles – iartă-mă că te întrerup! – că aveți și Tronos pentru copii sau ceva…
arhidiacon Mihail Bucă: Tronos Junior. E fantastic. Deci vreau să spun că e fantastic Tronos Junior. Niște copii crescuți din colind. La început, părinte, știți că întotdeauna când faci ceva apar și ispite.
Părintele Teologos: Da, da…
Muzica, simțirea și tradiția
arhidiacon Mihail Bucă: Unii spun că faci bine, alții spun că nu faci chiar bine și atunci, au fost unele guri care au spus că noi ar trebui să cântăm numai bizantin, numai filieră bisericească. Bun, asta am făcut. De 25 de ani tot asta fac. Dar știți, dragilor, uneori am impresia că Iisus este român, că S-a născut în România.
Părintele Teologos: Este și român, da.
arhidiacon Mihail Bucă: Și român, da. Știți de ce? Vedeți ce frumos este colindul? ȘI-a însușit toată natura. Parcă toată natura românească, toată natura a ajuns de parcă Iisus S-a născut în România. Vedeți, cetina de brad, omătul, zăpada…
Părintele Teologos: Păi, bătrânii, nu spun foarte clar că Maica Domnului e româncă, Sfântul Ioan Botezătorul e român și așa mai departe?
arhidiacon Mihail Bucă: Da…
Părintele Teologos: Și dacă le spui că sunt evrei parcă se strică ceva înăuntrul lor, adică ceva se sparge. Cu toate că adevărul științific e…
arhidiacon Mihail Bucă: Și acest românism, această muzică de colind a pătruns foarte mult în sufletul vostru deoarece și în pandemie, chiar am fost îndrumat: vedeți că și la biserică și pe facebook, sunt mai multe femei decât bărbați, dar este un dar, mamele – am observat – în pandemie și-au legănat pruncii pe colind.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu! Da.
arhidiacon Mihail Bucă: Pe colindul Tronosului. Sau alte colinde, alte grupuri care cântă aceste colinde. Și mi-am dat seama că colindul devine o oportunitate mult mai mare pentru un copil, un tânăr să înțeleagă mai mult Biserica. Vedeți, aici în Sfântul Munte Athos, se cântă o muzică elevată, o muzică mai grea, mai greoaie.
Părintele Teologos: Pe o treaptă mai înaltă.
arhidiacon Mihail Bucă: Mai înaltă. Și atunci, până să cunoască această muzică mai complicată, copiii ce fac? Caută colindul.
Părintele Teologos: Da.
Neamul și Biserica
arhidiacon Mihail Bucă: Mai târziu, am început să cântăm și patriotic pentru că eu chiar am spus multora și o spun cu drag – noi nu suntem patrioți…
Părintele Teologos: Din păcate.
arhidiacon Mihail Bucă: Așa ne-am născut…
Părintele Teologos: A! Să dea bunul Dumnezeu! Pentru că la ora asta se vede, din păcate, un complex în fața vestului care nu trebuie să existe pentru că în neamul românesc există o învățătură de credință de succes. Avem mari valori în neam și n-ar trebui ca oamenii să fie complexați și cred că aici ați putea să ajutați voi foarte mult.
arhidiacon Mihail Bucă: Da, asta facem și vrem să predăm ștafeta – nu acum – celorlalte generații…
Părintele Teologos: Da, la plinirea vremii…
arhidiacon Mihail Bucă: Voi aveți o mare misiune: aceea de a păstra tradiția, de a păstra cultura și continuitatea. Și pe-astea le aveți în biserică. Biserica este prima, este cea mai ocărâtă instituție pentru că este la îndemâna oricui. Biserica vine și spune. Și întotdeauna a dat dovadă că Biserica a avut o verticalitate. Întotdeauna. Indiferent ce știri negative despre biserică vor apărea. Ele în mare parte sunt false. În mare parte.
Părintele Teologos: Evident. Cea mai mare parte dintre știrile împotriva Bisericii sunt false.
arhidiacon Mihail Bucă: Și că omul este decăzut în biserică, vezi Doamne un preot este nu știu cum decăzut… Au căzut și sfinții, care e problema? Dar să adâncești un om și mai mult într-o latură negativă e foarte greu. Și mulți vin către biserică. Vedeți că în Sfântul Munte Athos aveți foarte mulți pelerini.
Părintele Teologos: Da. Și cei mai mulți sunt din România.
Venirea în Athos
arhidiacon Mihail Bucă: Vă mărturisesc când am venit către Sfântul Munte Athos am făcut o postare. Asta am simțit. Eu am venit să mă rog de fapt pentru fata mea, că am trecut printr-o mare problemă, printr-un mare necaz, dar Dumnezeu ne-a scos din acel iad și ne-a adus lumină. Eu am văzut lumina printr-un copil. Ce poate face un copil, nu eu ca părinte chiar dacă sunt cunoscut sau am făcut ceva… am participat părinte, la zeci de concerte umanitare de-a lungul timpului cu acest cor minunat, cu Tronos și am spus „Doamne, ferește-mă de necazuri! Nu-mi da mie așa ceva!” Vedeam fel de fel de necazuri și greutăți…
Și când a venit, părinte drag…
Părintele Teologos: Da…
arhidiacon Mihail Bucă: Când a venit acea undă de șoc, a venit din plin. Și atunci am spus multora când e să vină un necaz în viață, vine.
Părintele Teologos: Da…
Cruce și rugăciune
arhidiacon Mihail Bucă: Noi să ne putem întări și să cerem de la Dumnezeu puterea aceea de a ne ridica din genunchi cu conștiința curată sus către Dumnezeu și să spunem „Doamne, fie cum voie și Tu! Te rog, alină-mi suferința și nu mă lăsa singur!” Cred că atât putem face. Dar când vine, vine, părinte!
Părintele Teologos: Vine crucea.
arhidiacon Mihail Bucă: Și știți că și dumneavoastră ca și călugăr, ca și monah aveți plânsul acesta al monahului pe care nu pot să-l spui. Unde-l spui? Maicii Domnului!
Părintele Teologos: Exact!
arhidiacon Mihail Bucă: Nu poți să-l spui unui om pentru că tu trebuie să preiei plânsurile de la alți oameni și atunci, aceste plânsuri Maica Domnului ți le îndulcește. Și prin ce plângi? Prin cântare. De-aia, cântarea călugărească este plăcută, este….
Părintele Teologos: Altceva
arhidiacon Mihail Bucă: Este o topire de mărgăritare, o topire de esență. Și de-asta pentru mine este o bucurie mare să mă aflu aici rândul vostru, în acest loc minunat despre care eu am postat până să vin la voi…
Părintele Teologos: Și am înțeles că ai primit multe…
arhidiacon Mihail Bucă: Am postat și am primit foarte multe nume – nume și pomelnice pe WhatsApp.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
arhidiacon Mihail Bucă: Să mă rog pentru voi, să-i pomenesc și într-adevăr, dragilor, v-am pomenit la icoane, la icoana Maicii Domnului. Pe toți v-am pomenit – cei care mi-ați poruncit, cei care nu mă cunoașteți, cei pe care nu vă cunosc, cei care sunteți în suferință. Și mi-am dat seama că există suferință și necaz și atunci nu putem decât să fim frați. În fața necazului, am observat și cu Irene, dacă suntem frați și ne strângem mâinile…
Părintele Teologos: Multă lume s-a rugat pentru Irene.
Valoarea unității între noi
arhidiacon Mihail Bucă: Multă lume. Deci fantastic. Chiar mai devreme ați avut doi fotbaliști celebri.
Părintele Teologos: Da, da, da.
arhidiacon Mihail Bucă: Gică Hagi, marele fotbalist – sau Gheorghe Hagi – a jucat pentru Irene și pentru copiii de la Fundeni și vreau să-i mulțumesc pentru această cale.
Părintele Teologos: Da să-l binecuvânteze Dumnezeu!
arhidiacon Mihail Bucă: Și tuturor jucătorilor care au înțeles și au făcut o lucrare foarte frumoasă. În două meciuri, părinte, s-au strâns pentru Fundeni 42000 €.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
arhidiacon Mihail Bucă: Liga legendelor cu Belo, cum îi spun fotbaliștii, au strâns jucătorii de seamă, fost-jucători și s-a făcut ceva.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
arhidiacon Mihail Bucă: De ce credeți că s-a făcut ceva? Acum vă întreb. Din cauza unității.
Părintele Teologos: Da, unități în necaz…
arhidiacon Mihail Bucă: Ați spus bine – dacă Biserica este unită sau Biserica ar învăța unitatea sau oamenii care vin aici ar învăța din Biserică ascultarea, unitatea – această stare de trepte când cei mai mici se supun celor mai mari, așa trebuie să fie oriunde. Această unitate aduce numai bine.
Părintele Teologos: Așa este.
arhidiacon Mihail Bucă: Oriunde aduce bine și eu cred că Biserica are un cuvânt foarte puternic, esențial în vremurile actuale. Vedeți?
Părintele Teologos: Așa este.
arhidiacon Mihail Bucă: Gândiți-vă ce ar fi fost în Grecia, Elada fără Athos?
Părintele Teologos: Da… nimic… Ferească Dumnezeu!
arhidiacon Mihail Bucă: Ce ar fi fost ortodoxia fără Athos? Deci iată că Athosul rămâne acel leagăn unde Maica Domnului, mie așa îmi place să spun că se leagănă în acest munte minunat. Suntem în duminica – la noi, a Sfinților Români…
Părintele Teologos: Așa este, da, să ne ajute sfinții!
arhidiacon Mihail Bucă: Ne închinăm la Sfinții Români. Suntem în duminica Sfinților Athoniți, să ne rugăm să ne pomenească! Și iată că acest sfinți puternici și minunați care și-au lăsat voia, au slujit Maicii Domnului, au slujit…
Părintele Teologos: Unității.
arhidiacon Mihail Bucă: Unității, da, pentru că s-au supus.
Părintele Teologos: Da, evident.
arhidiacon Mihail Bucă: Și când au plecat în pustietăți – că aveți multe pustietăți pe aici – s-au supus…
Părintele Teologos: Așa este…
arhidiacon Mihail Bucă: Cui? S-au supus Duhului, s-au lăsat copleșiți de Duhul cum și eu ca psalt sunt un organ al Duhului. Eu încerc să aduc toată știința mea matematică, mecanică, toată forța mea într-o interpretare muzicală, dar nu este totul. În muzica bisericească, în muzica bizantină nu este totul. Noi devenim niște organe ale Duhului și atunci când devenim organe ale Duhului, Duhul Sfânt vine prin noi și tot ce aud ceilalți se folosesc.
Adică voi, copiii, dacă această stare muzicală, stare de cântec este dată cum trebuie din inimă, voi copiii simțiți cel mai bine.
Părintele Teologos: Da. O rugăciune melodioasă…
arhidiacon Mihail Bucă: Melodioasă. Da, da, da și ei simt cel mai bine. Și de-aia vă îndrumăm să fiți păstrători și nu uitați unitatea!
Cântarea și trăirea duhovnicească
George: Și cum putem trăi o cântare?
arhidiacon Mihail Bucă: În primul rând, să încerci să cânți frumos, dar să nu cânți frumos.
Părintele Teologos: Ai înțeles?
arhidiacon Mihail Bucă: Nu o să înțelegi… o să înțelegi mai târziu. Deci să cânți frumos cu tot ce ai, dar să nu cânți frumos…
Părintele Teologos: Da.
arhidiacon Mihail Bucă: Acum, părintele Teologos o să-ți explice mai încolo, este mult mai…
Despre ispitele psaltului
Părintele Teologos: Da… Hai, să-l întreb eu pe Mihai, să-l forțez puțin! Care sunt ispitele psaltului?
arhidiacon Mihail Bucă: Prima ispită este aceea că va cânta unui public. Când cântă la slujbă automat sunt oameni, sunt chipuri care automat se raliază, ascultă muzica ce o cânți și dacă o cânți plăcut frumos cum trebuie să cânte un psalt, atunci ei vin către tine.
De ce muzica bizantină este importantă și muzica bisericească? Pentru că până la predică, până vine predica în cult trebuie să-l ții pe om într-un confort, într-un confort spiritual.
Părintele Teologos: Așa este…
arhidiacon Mihail Bucă: Care este acest confort spiritual? Muzica bizantină. Îi oferi muzica, liturgic îi oferi mișcarea preotului, veșmintele – toate sunt minunate. Și atunci, până îl ții pe acest om până la momentul de împărtășire și la pecete prin cuvânt – preotul vine și pecetluiește prin cuvânt – atunci trebuie să-l ții pe om într-o stare. Este foarte important să nu te mândrești în timpul cântării, foarte important! Uneori apar ispite mai ales la cei tineri.
Părintele Teologos: Da, da, dacă te ascultă…
arhidiacon Mihail Bucă: Dacă vei cânta frumos și vei vedea câteva lacrimi în plus, gata…! Nu! Aceea nu este muzică neapărat. Trebuie să cânți frumos din inimă. Eu așa spun și sunt convins de acest lucru. Muzica să fie în tine o topire, ceva ce topește…
Părintele Teologos: Să fie o stare…
Cum se simte muzica…
arhidiacon Mihail Bucă: Ca și cum ar topi ce este în tine și acea topire sau toropeală să iasă din tine. Aici este starea de muzică adevărată. Deci muzica ți-o însușești, o cunoști, o cânți în tine…
Părintele Teologos: O simți, o trăiești…
arhidiacon Mihail Bucă: Toate simțurile ți le lași jos. Nu primează simțurile tale și după aceea, acea topire o scoți prin glas – e foarte important. Cuvântul vindecă, nu?
Părintele Teologos: Da, da, da…
arhidiacon Mihail Bucă: Muzica vindecă…
Părintele Teologos: Așa este.
arhidiacon Mihail Bucă: Ele sunt stări. De ce vindecă? Ele nu vin ca niște direcții, ca niște lasere care te năucesc, ele vin cum sapă apa în stâncă, vedeți?
Părintele Teologos: Da, înmoaie inima, de fapt.
arhidiacon Mihail Bucă: Se spune că cea mai puternică este apa, nu?
Părintele Teologos: Așa este, da.
arhidiacon Mihail Bucă: Ea sparge tot. Și cum sparge? Ușor…
Părintele Teologos: Încet-încet.
arhidiacon Mihail Bucă: Așa e și muzica, așa e și cuvântul. Și muzica bizantină merge până în ADN, până în acel ADN. Toate muzicile sunt plăcute, dar muzica bisericească este muzica care coboară până în ADN, ADN-ul uman…
Părintele Teologos: ADN-ul spiritual al omului.
arhidiacon Mihail Bucă: Și în ADN-ul spiritual și vedeți că s-a dovedit științific că hertzii vindecă, nu?
Părintele Teologos: Da? Nu știam!
arhidiacon Mihail Bucă: Da, ia, să căutați! Sunt anumite teorii și sunt oameni care au studiat că anumite intensități ale sunetului adică hertzii aceștia – cum se măsoară sunetul – vindecă.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
arhidiacon Mihail Bucă: Și mulți spun: nu știu câți mega-hertzi 400… vindecă. Vedeți?
Părintele Teologos: Da, da, 440… Țin minte
arhidiacon Mihail Bucă: Pe când muzica bizantină, muzica bisericească – gândiți-vă că într-o slujbă poate cuprinde toată scala aceasta din hertzi.
Părintele Teologos: Da și cred că asta generează unitate, muzica, pentru că topește inimile și inimile în clipa sunt moi se pot uni ca și ceara când este moale se poate uni și această unitate îl duce pe om în rai, de fapt.
arhidiacon Mihail Bucă: Da.
Finalitatea este Dumnezeu
Părintele Teologos: Pentru că unitatea este iubire și Dumnezeu este iubire și atunci omul începe să-L simtă pe Dumnezeu prin muzică. Și cred că iubirea asta chiar Îl forțează pe Dumnezeu. Cred că ar fi bine, dacă dorești să spui minunea care s-a întâmplat cu vindecarea lui Irene, care a fost… cred că Maica Domnului a fost forțată exact de unitatea multor, multor oameni care s-au rugat pentru ea…
arhidiacon Mihail Bucă: În primul rând, v-am spus, m-a luat din plin acest șoc. Din cei cinci copii, ea a fost să spunem unda de șoc. Prima undă a fost când am aflat că are sindromul Down. Soția, săraca, s-a cutremurat. Și eu m-am cutremurat când am aflat prima dată, dar am cerut de la Dumnezeu ceva: Doamne – cum bine știm, sindromul Sown nu se topește, e sindromul care rămâne acolo – „Doamne, topește acest Down! Fă-l frumos, topește-l, Doamne!” Dumnezeu are putere să topească…
Părintele Teologos: Da…
arhidiacon Mihail Bucă: Și s-a dovedit și am văzut că acest Down s-a topit.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
arhidiacon Mihail Bucă: N-are un chip de Down foarte pronunțat. Într-adevăr se fac niște terapii. Se spune că downienii sunt copii mai înceți, dar sunt minunați. Au o putere de a te lua în brațe instant. Tu ca om natural, om sănătos, să spunem, nu, ți-e rușine să te duci la cineva să-l iei în brațe. Ei, cu Irene mergeam prin mall sau prin alte locuri și dacă simțea pe cineva, simțea acea persoană, o lua în brațe. Extraordinar!
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
Cum se vede iadul
arhidiacon Mihail Bucă: Și m-a uimit. Măcar a venit vestea, vestea aceasta cruntă și am trăit iadul, părinte, deci am văzut iadul. Și vă spun ce înseamnă iadul. O parte iadului…. o parte iadului… am văzut iadul în care ești coborât ca într-o frânghie, unde te arde ceva pe piept și nu poți să mai respiri, simți că te apasă o arsură, e groaznic și te simți neputincios, părinte!
Părintele Teologos: Orice ai face, nu poți.
arhidiacon Mihail Bucă: Te simți neputincios și nu poți să faci nimic. Și atunci ce faci? Te rogi. Zici Maica Domnului și toți sfinții, vindecați! Dar nici măcar nu mai știi să te mai rogi atunci. Vezi, asta este trecerea, crucea. Trebuie să te liniștești, nu știi să te mai rogi, ești pierdut. Spui din gură niște cuvinte pe care poate nu le simți, poate le spui cu apăsare.
Jertfa
Și acest copil a fost dăruit de către soția mea pentru vocea mea – ca să vă spun taina din spatele acestei vindecări. Și dau și înapoi filmul – niciodată la ecografie, nu și-a arătat fața, Irene. Chiar am fost la ultima ecografie cu soția…
Părintele Teologos: Când era însărcinată, doamna…
arhidiacon Mihail Bucă: Da, cu doamna și chiar medicul încerca să găsească și… acum știți, se face morfologia oaselor, a feței – și nu și-a arătat chipul. Deci vedeți cât am săpat?
Părintele Teologos: Da, da, da…
arhidiacon Mihail Bucă: Și nu și-a arătat chipul și m-am întrebat de ce nu-și arată chipul. Chiar m-am întrebat atunci, dar așa pasager… La naștere, nu știam că are sindromul Down, ne-a spus nașa fetei că a văzut-o. Zice: „posibil să aibă sindromul Down”. Atunci m-a cutremurat, am avut un șoc.
După care, acuma fac paralela la boala fetei, în afara acestei boli. Deci ea a fost făgăduită de soția mea, s-a rugat la Maica Domnului și a spus „Maica Domnului, pentru vocea lui…” – riscam să-mi pierd vocea acum câțiva ani buni. Am avut foarte multe probleme la voce în urma unei forțări, pentru că noi, psalții trebuie să fim atenți și-ți spun și ție de pe acum, nu trebuie să forțăm vocea. Vocea, puterea vocală se creează aici în diafragmă. Din diafragmă se impostează vocea în aceste sinusuri, în craniu. Noi avem niște deschideri aici și vocea se duce de aici, sunetul se duce aici, se formează aici. Dacă tu cânți prin laringe și prin gât, aici unde sunt corzile vocale, în timp riști să faci noduli. După noduli apar foarte multe complicații.
Acum câțiva ani buni am avut și noduli, am avut și edem pe coarda vocală și disfonie. Disfonia înseamnă că ele nu mai stau la locul lor. De fapt, sunt doi mușchi care vibrează foarte puternic. Noi acum vorbim prin prin vibrație și aerul preia această vibrație a noastră. Și riscam să-mi pierd vocea. Și soția mea se ruga și zicea „Doamne, dă-i vocea lui ca să Te laude și eu Îți voi dărui un prunc!” Așa i-a zis soția mea.
Părintele Teologos: Și Irene a fost și jertfa.
arhidiacon Mihail Bucă: Toți copiii sunt veniți din patru în patru ani și mi-a spus Daniela, soția mea dragă, mi-a zis: „am dăruit vocii tale un prunc; trebuie să mai facem un prunc”. Știți că bărbații se sperie cel mai mult, nu?
Părintele Teologos: Da…
arhidiacon Mihail Bucă: Și femeile sunt mai puternice ca noi.
Părintele Teologos: Da…
arhidiacon Mihail Bucă: Suntem într-un Munte al bărbaților, al bărbăției, aici suntem suntem într-un munte al bărbăției, dar vă garantez că femeile sunt mai puternice ca noi.
Părintele Teologos: Păi, am văzut la cruce. La cruce, toți apostolii 12 mari și lați au dat bir cu fugiții și au rămas femeile…
arhidiacon Mihail Bucă: Vedeți? Și deci trebuie să facem copilul acesta pentru Maica Domnului. Am rămas așa îngândurat puțin, zic hai să vedem… noi căutăm momentul în viață și la opt ani cam așa, în jur de opt ani după după al patrulea copil, a apărut Irene. O minune, eu m-am bucurat foarte mult și soția s-a bucurat, dar ușor-ușor, am trecut prin multe ispite și cea mai puternică ispită a fost aceasta cu leucemia. Am aflat că are leucemie, un diagnostic crunt, cum bine știți. Leucemia mai ales acum câțiva ani era mortală, doar 20% poate… acum procentul este mai mare într-adevăr. Sunt tratamente puternice unde putem spune că acea otravă poate vindeca.
Părintele Teologos: Otravă…
Drumul crucii
arhidiacon Mihail Bucă: Vă dați seama exact cum cântăm noi „cu moartea pe moarte călcând”.
Părintele Teologos: Exact, da.
arhidiacon Mihail Bucă: Cu otrava aceea putem vindeca copilul. E un paradox, e otravă puternică. Chimioterapia este foarte puternică pe care omul mare nu o poate duce, e greu. Vă dați seama prin ce trec ei?
Părintele Teologos: Doamne ferește!
arhidiacon Mihail Bucă: Vă dați seama că această chimioterapie omoară… e puternică, dar face și rău în alte părți în organism. Sunt copii care au cedat, sunt copii care au avut multe probleme după. Sunt organe modificate, se schimbă gustul mâncării…
Părintele Teologos: Doamne ferește!
arhidiacon Mihail Bucă: Cade părul, după a doua cură cade părul, copiii rămân fără personalitate. Gândiți-vă! Tu ca bărbat, ca om mare dacă ai fi spân, n-ai mai avea gene, sprâncene, n-ai mai avea păr, te-ai speria tu, ți-ar fi rușine să ieși din casă. Vă dați seama ce șoc au?
Părintele Teologos: Și mai ales pentru o fetiță, pentru o femeie, da…
arhidiacon Mihail Bucă: Și greu și, în primul rând, nu mai zic că la copiii mici trebuie să stai cu el, aparținătorul, trebuie să stai acolo mereu în spital. E groaznic, deci e iadul. Soția mea a trăit iadul deopotrivă în spital. Eu am trăit iadul pe afară pentru că eu veneam cu mâncare, părinte, și aici voiam să ajung: am avut un moment, ți-am spus, părinte, când veneam spre Athos, ți-am spus acel moment…. Am avut un moment când m-am certat cu Dumnezeu.
Rugăciunea spusă cu tărie
Părintele Teologos: Și cum a fost?
arhidiacon Mihail Bucă: Eram în fața spitalului și plângeam și m-am îndârjit, m-am rugat, eram căzut și m-am uitat așa la spital, la camera fetiței că se vede camera la etajul șase în Fundeni, 602 era camera și am zis „Doamne!”, dar cu o putere mare așa, „Doamne, acest copil mi l-ai dăruit mie, acest copil dăruit e ca dar, este un dar, Doamne, Te rog frumos, Tu să vindeci acest copil pentru că este darul meu, nu al Tău, Doamne!”. Am avut cutezanță…
În nebunia mea, gândiți-vă, în nebunia mea am avut această cutezanță.
Părintele Teologos: Te-ai dus până la maxim.
arhidiacon Mihail Bucă: Să-i cer lui Dumnezeu, dar am cerut cu tărie, părinte.
Părintele Teologos: Da, da, da, știu. Cu toată ființa ta.
arhidiacon Mihail Bucă: Am cerut cu tărie. De-aia și noi când cerem ceva, trebuie să cerem cu tărie.
Părintele Teologos: Da, cu toată ființa noastră.
arhidiacon Mihail Bucă: „Doamne, vindecă-mi acest dar!” După care, m-am îmbărbătat și am început să lucrăm, pentru acest lucru trebuie să lucrăm ceva. Într-adevăr, am primit niște donații, am primit niște ajutoare de la oameni. Oamenii s-au atașat de noi, am postat pe Facebook. Am dat aici în Sfântul Munte, v-ați rugat foarte mult pentru Irene…
Părintele Teologos: Da.
Ajutorul de la Maica Domnului și mobilizarea
arhidiacon Mihail Bucă: La Maica Domnului, s-au rugat foarte mulți monahi și am început să schimbăm acolo ceva… N-am putut să plec efectiv. Am vrut să plec în Italia, părinte și nu s-a putut pleca din cauza analizelor foarte slabe, nici nu puteam zbura. Dacă zbori cu avionul trebuie să ai hemoglobină bună.
Părintele Teologos: A, da…?
arhidiacon Mihail Bucă: Nu poți zbura cu hemoglobină mică, trebuie să ți se pună sânge, este problemă. Și am început cura în Fundeni pentru că sunt și mulți români, avem și în țara astfel de… Imediat noi ne gândim să ne să plecăm afară. Vedeți? Asta este…
Părintele Teologos: O problemă. Nu e…
arhidiacon Mihail Bucă: E mai ușor să găsim mai ușor, plecăm afară că este mai bine. Da, poate o fi mai bine, dar de ce să nu facem bine în țara noastră, nu?
Părintele Teologos: Da, da. Și ce s-a întâmplat?
arhidiacon Mihail Bucă: Am strâns din dinți și am zis hai, să facem! Țin foarte mult la medici, la doamna Coliță…
Părintele Teologos: Să o binecuvinteze Dumnezeu!
Beneficiari
arhidiacon Mihail Bucă: Dumnezeu s-o binecuvinteze și pe tot personalul medical de acolo, Dumnezeu să-i binecuvinteze! Și am început să-i ajutăm, să încercăm să-i ajutăm. Ce aveți nevoie? Avem nevoie de asta, de asta, de asta. Am venit noi să-i ajutăm. Domnule, vrem să o facem dezinteresat. Nu e vorba despre Irene, copilul meu, dar gândiți-vă că eu am văzut plânsuri, am văzut copiii cu stare gravă și vă dați seama prin ce treceau acei oameni?
Credeți-mă, părinte drag, cum a început această lucrare către Fundeni și pentru alți copii adică un confort cu aparatură de ce ai nevoie și când am început să aducem aceste lucruri ce s-a întâmplat? S-a întâmplat minunea! Parcă Dumnezeu mi-a luat această povară!
Părintele Teologos: Da, da, da. S-a despietrit inima.
arhidiacon Mihail Bucă: cred că Dumnezeu a vrut să vadă acea graniță între bine și rău. Cum este, este o graniță, nu?
Momentul decisiv
Părintele Teologos: Da, este o graniță și mai ales că Dumnezeu a vrut să vadă iubirea ta față de ceilalți, iubirea concretă, acea înmuiere a inimii, acea deschidere a inimii față de ceilalți. Milostenia sigur și cu materie, dar întâi de toate milostenia inimii, înmuierea inimii. Trebuie să ne înmuiem inima, inima trebuie să devină pufoasă. Trebuie să avem inimă de duh, să nu mai fie inima de piatră și nici măcar inimă de carne, ci inimă de duh, o inimă diafană ca și glasul 7 – dacă știi la ce mă refer. Deci așa diafan, frumos ca și glasul 3 – bucuroasă. O inimă ca și bătaia aripilor unui unui fluture.
Așa trebuie să fie inima noastră și Dumnezeu ne duce până acolo, până în clipa în care noi ne spargem, devenim arșice, devenim praful, devenim pulbere și după aceea, Dumnezeu ne reclădește. Omul cel vechi trebuie distrus. Toată duritatea trebuie distrusă din noi. Și Dumnezeu ne duce până în clipa în care ne distruge astfel încât acolo în clipa în care toată ghiața asta se distruge, se sparge devine apă și după apă devine abur…
Omul vechi trebuie să moară
arhidiacon Mihail Bucă: Ați spus bine, foarte frumos acum… omul cel vechi trebuie distrus! Adică așa făcut Irene cu noi.
Părintele Teologos: Da, da…
arhidiacon Mihail Bucă: A distrus omul cel vechi pentru că gândiți-vă că mi-a rămas o sensibilitate și când cânt, am momente când mă înfundă plânsul și când văd momentele acelea mi se rupe inima. Am momentele acelea de… am pozele cu ea și…
În spital când s-a internat prima dată, până să începem chimioterapia, apropo că semnezi niște chestii în spital când te duci…
Părintele Teologos: Da… Periculos…
arhidiacon Mihail Bucă: Niște riscuri. Și Irene a primit o casetuță de la cineva, de la o maică, cu multe sfinte moaște. Și Irene pupa aceste sfinte moaște în fiecare zi. Așa că îți mulțumesc pentru acest dar dat lui Irene! E mare minune!
Cred că ne-a stors pe noi de omul cel vechi….
Părintele Teologos: Așa este.
arhidiacon Mihail Bucă: De vechimea noastră, adică de învechirea sau… noi oamenii avem o delăsare – întotdeauna ne gândim că nouă nu ni se întâmplă.
Părintele Teologos: Da, da – mie nu mi se întâmplă…
arhidiacon Mihail Bucă: Ispite… și chiar și când conduci, nu mi se întâmplă și se întâmplă, uite! Găsești o roată pe drum cum am găsit eu. Veneam de la un concert.
Părintele Teologos: Doamne ferește!
arhidiacon Mihail Bucă: Da și spui mie nu mi se întâmplă și culmea că ți se întâmplă cândva! Cândva ți se întâmplă. De-asta și biserica cheamă la ce? La trezvie! Imediat! Chiar dacă ne-am spovedit odată și ne-am împărtășit nu este… Dumnezeu zice „nu e…”.
Părintele Teologos: Da, n-ai scăpat.
arhidiacon Mihail Bucă: N-ai scăpat. Și asta zice „topește!” Vezi? Și muzica! Dacă ai ajuns la nivel la care spui că…
Părintele Teologos: Gata, am rezolvat toate…
arhidiacon Mihail Bucă: Că ești foarte bun, tehnică, da…. Poți să cânți foarte bine tehnic, dar dacă nu transmiți, ce faci?
Părintele Teologos: Dacă ai inimă de piatră?…
Viața înnoită și înțelegerea muzicii
arhidiacon Mihail Bucă: Așa că îmbină-le pe amândouă! A cânta tehnic este ordinea pe care Dumnezeu a creat-o în univers prin creație – șapte zile, nu? A creat Dumnezeu etapizat. Ordine. Ei, așa trebuie să fie și psaltul, trebuie să aibă ordine, iar Duhul este Cel ce va desăvârși această ordine.
Părintele Teologos: Inima pufoasă, cum spuneam…
arhidiacon Mihail Bucă: Inima pufoasă, cum ați spus, da, foarte frumos. Sunt frumoase aceste podcast-uri că te descoperi și scoți din vistierie multe… simțuri și multe… și asta a fost Irene pentru noi.
Minunea Maicii Domnului la Mănăstirea Ghighiu
Părintele Teologos: Și care a fost minunea? Cu Maica Domnului, am înțeles, de la Ghighiu sau cum?
arhidiacon Mihail Bucă: Maica Domnului la Ghighiu. Prima minune a fost în primul rând că a rezistat la chimioterapie pentru că alte probleme am aflat – avea tisomnia 8, avem încă o tisomie în plus, acea tisomie a dat de fapt leucemia, complicații multe… Avea apă la pericard…
Părintele Teologos: Maica lui Dumnezeu!
arhidiacon Mihail Bucă: A venit în urma unei viroze, leucemia, ceea ce aveți grijă și cei care ne ascultă, aveți grijă cu aceste viroze la copii mai ales, periculoase și după acest covid nenorocit care face ravagii, a făcut ravagii și e o viroză foarte urâtă. În urma acestei viroze a părut această leucemie. Și sunt și copiii vindecați care în urma unei viroze întâmpină probleme. Copii cu leucemie.
Părintele Teologos: Doamne ferește!
arhidiacon Mihail Bucă: Întâmpină probleme. Deci e foarte periculos. Și minunea a fost la Ghighiu, am plecat cu neutrofile foarte puține din spital, avea foarte puține neutrofile. Când ai neutrofile puține, te îmbolnăvești repede. E foarte important – dacă ai neutrofile mai multe, cum trebuie să ai, faci față la viroze, la diferite probleme, la micoze, la tot felul de boli.
Și ne-am dus la icoana Maicii Domnului la Ghighiu. A fost cu risc, am zis „Doamne, mergem la Maica Domnului”. Și ne-am rugat la Maica Domnului și au crescut foarte mult neutrofirele!
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
arhidiacon Mihail Bucă: Ceea ce soția mea știa în spital că nu cresc așa de repede, știm bine că nu cresc așa de repede neutrofirele, nu cresc după o zi pe alta, nu cresc.
Părintele Teologos: Da, sigur.
arhidiacon Mihail Bucă: Asta a fost prima minune. Dar când am început să facem lucrarea aceasta către spital, s-au întâmplat minuni și cu alte persoane și am simțit că suntem undeva, suntem utili. Vezi, când accepți ceva – cred că prima lucrare este să accepți!
Părintele Teologos: Să te deschizi, de fapt…
arhidiacon Mihail Bucă: Când accepți ceva, se produce o minune, o trecere. Atunci începi să lucrezi în ceea ce accepți și Dumnezeu vine și desăvârșește și stă lângă tine și pune umărul cu tine, dar trebuie să înțelegi această stare. Dacă nu înțelegi și nu treci peste ea, atunci devine o problemă.
Părintele Teologos: Da, trebuie să te smerești și să înțelegi că trebuie să treci mai departe.
arhidiacon Mihail Bucă: Da. Și minunea asta a fost. După aceea, după cele patru cure clasice, am venit acasă și acum facem tratament pe o perioadă mai lungă de cred că cinci ani, până la cinci ani și analizele ies foarte bine.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
arhidiacon Mihail Bucă: Adică cel puțin de trei ori de când am făcut analizele, deci cam de trei luni încoace, avem hemoglobina 16.
Părintele Teologos: Slavă lui Dumnezeu!
arhidiacon Mihail Bucă: Și ce înseamnă? Hemoglobina 16 e foarte, foarte bine. Cred că oamenii mari nu au asemenea valori. Și iată că un prunc mic, plăpând, cu sindromul Down, cu tisomia, 8, tisomia 21 – tisomia 21 ce face? Încetinește puțin niște lucrări. De-aia copiii cu Down au nevoie de…Dar vibrația la acești copii cu Down este fantastică.
Darul înfrânge boala
Părintele Teologos: O trăire foarte intensă.
arhidiacon Mihail Bucă: Parcă ei nu sunt de aici. Și oricum am spus-o și eu zic – Irene nu este de aici. Irene este…
Părintele Teologos: Este un dar de dincolo.
arhidiacon Mihail Bucă: Este un dar de dincolo pentru zilele noastre pentru că s-a produs minunea, s-au strâns mulți bani, s-a ajutat, s-a luat aparatură…
Părintele Teologos: A fost această unire…
arhidiacon Mihail Bucă: Unire!
Părintele Teologos: Da, o cantitate foarte mare de iubire, foarte mare de iubire prin acest copil.
arhidiacon Mihail Bucă: Prin acest copil. Da… și iată, ce lucrare! Și e greu să îmbini și lucrarea muzicală, lucrarea de familie, lucrarea și de spital și lucrarea și cu Irene pentru că ea are nevoie de stabilitate. Și acum are nevoie de stabilitate și de copii, de frații ei. Noi puțin acum stăm separați, cam separați, ne vedem așa, dar nu stăm toți în aceeași încăpere, în aceeași mănăstire, cum ar veni vorba. Stăm ca la chilie aici, cum aveți dumneavoastră…
Părintele Teologos: A, da, așa mai…
arhidiacon Mihail Bucă: Din cauza acestui fapt să nu o ia contact cu vreo viroză. Adică mai controlat. N-avem voie la soare. Și acum și soția s-a operat…
Părintele Teologos: Săraca… Să o ajute bunul Dumnezeu!
arhidiacon Mihail Bucă: De hiperparatiroidă.
Părintele Teologos: Doamne ferește!
Sacrificiul și puterea unei femei
arhidiacon Mihail Bucă: Deci această mamă eroină, această eroină! De-asta contează foarte mult, exact cum am spus, puterea femeii. E fantastică pentru că ea s-a dereglat cu tiroida până în aflarea veștii și cu Irene s0a deformat totul, s-a stricat starea ei, săraca și a stat pe risc, părinte. Pentru că dacă o ia paratiroida razna și tiroida se ocupă cu foarte multe funcții, știți bine…
Părintele Teologos: Foarte, foarte important și e foarte importantă.
arhidiacon Mihail Bucă: Foarte importantă. Atunci, ce se întâmplă? Scoate calciul din oase. Deci risca multe probleme – oase rupte. Cum să spun? Osul se descompune….
Părintele Teologos: Da, da. Devine poros…
arhidiacon Mihail Bucă: Nu poți să iei nici calciu. Dacă iei calciu adjuvant ca tratament se depune pe vasele de sânge și e… Deci ea a stat, a dus copilul, a stat lângă el, l-a ocrotit și după aceea, s-a operat…
Părintele Teologos: După asta, crucea a venit asupra ei.
arhidiacon Mihail Bucă: Crucea…
Părintele Teologos: Da, da…
Părinții Bisericii și ajutorul pentru oameni
arhidiacon Mihail Bucă: De-asta, aveți o lucrare mare aici, părinte, și vă spun cu mâna pe inimă. Biserica are o lucrare foarte mare – aceea de alina oamenii, pentru că oamenii… Noi am găsit putere de a ne ridica, dar sunt unii oameni care nu găsesc poate putere și vă rog să-i alinați pe acești oameni. Știu că vă e greu.
Părintele Teologos: Facem ce putem!
arhidiacon Mihail Bucă: Vă caută foarte mulți oameni.
Părintele Teologos: Să-i ajute bunul Dumnezeu!
arhidiacon Mihail Bucă: Din diferite domenii, dar stați lângă ei! Și acuma, stați lângă ei că le faceți bine!
Părintele Teologos: Să ajute bunul Dumnezeu! Maica Domnului, ce vrea Maica Domnului!
arhidiacon Mihail Bucă: Vedeți și noi am venit și eu am venit aici să mă rog, am fost chemat părintele Partenie. Vă iubesc pe toți din Sfântul Munte, din Lacu…
Părintele Teologos: Mulțumim! Nu suntem vrednici!
arhidiacon Mihail Bucă: Știți bine că avem relații foarte bune și cu mănăstirea Vatoped unde s-au făcut două privegheri superbe și iată că românii sunt aici ca la ei acasă pentru că românii au ctitorit, au mult de ctitorii aici.
Părintele Teologos: Da, da, așa este.
arhidiacon Mihail Bucă: Când se întâlnește cuvântul cu muzica, nu? Ce iese? O teologie întreagă, nu?
Părintele Teologos: Așa este. Completă.
arhidiacon Mihail Bucă: Completă pentru că și dumneavoastră prin cuvânt ajutați foarte mulți oameni și vedeți, vă urmăresc podcast-urile dumneavoastră și ale părintelui Pimen care așa de frumos vorbește! Soția mea vă ascultă pe amândoi. Vă ascultă în fiecare seară.
Părintele Teologos: Da?
arhidiacon Mihail Bucă: Da.
Părintele Teologos: Să o binecuvinteze Dumnezeu!
arhidiacon Mihail Bucă: Eu n-am puterea la soția mea să-i spun un cuvânt… soția mea vă ascultă. E mare bucurie!
Cazul unui copil ortodox din Italia
Faptul că sunt acești copii minunați care vin către biserică… așa un italiano vero ca el… Și trăiești în Italia, nu? Trăiești în Roma. Ce frumos!
George: Da… Numai că e greu… în toată școala, 1500 de copii, îi numeri cu degetele pe copiii care merg la biserică.
arhidiacon Mihail Bucă: Dacă ai lumină în tine și ești luminos, vin după tine copiii.
George: Mă întreabă, mă întreabă câteodată, sunt curioși și i-am făcut și să asculte muzica acesta bizantină.
arhidiacon Mihail Bucă: Dă-le, dă-le cât trebuie. Nu mult. Nu da totul dintr-o dată. Dă-le cât trebuie.
George: Îi văd că meditează… ei ascultă rock, rap, trap, lucruri de-astea și când ascultă muzică bizantină încep să se gândească și stau într-un loc și se gândesc…
Părintele Teologos: Că își dau seama că există ceva dincolo. Este dincolo de cenușiul acestei lumi. Este foarte important.
arhidiacon Mihail Bucă: Adică ceva în ei se trezește, nu?
George: Da, da și spun „uau”.
arhidiacon Mihail Bucă: Sunt români?
George: Nu, italieni. Din păcate, sunt și români care n-au ce face, n-au treabă cu biserica, dar ne rugăm pentru dânșii și….
arhidiacon Mihail Bucă: Acuma Dumnezeu este mare, știți. Ați zis bine odată la un podcast: degeaba faci tu lucruri dacă nu le faci cu inima. Poți să faci multe dacă nu le faci cu inima.
Părintele Teologos: Exact.
arhidiacon Mihail Bucă: Așa că poate au inimă bună, știi, acești copilași. Nu poți să știi.
Părintele Teologos: Au, dar cum să spun, au inimă bună, dar nu știu, nu au experiența, nu i-a învățat nimeni.
George: Nu știu nimic…
arhidiacon Mihail Bucă: Dumnezeu are o lucrare și pentru ei.
Părintele Teologos: Evident.
arhidiacon Mihail Bucă: Și pentru ei și pentru alte neamuri. Noi avem o mare bucurie că ne-am născut ortodocși, suntem aici, dar trebuie să păstrăm, nu e simplu că suntem ortodocși. Nu. Noi trebuie să fim mai buni ca ei.
Părintele Teologos: Să le fim exemple.
arhidiacon Mihail Bucă: Să le vorbim frumos, da, da. Să le fim aproape. Domnule, în lumea aceasta, ai nevoie de Hristos.
Părintele Teologos: De lumină. Trebuie să fii lumină. Nu trebuie să fii complexat. Asta e foarte important.
George: Sunt curioși, mă întreabă câteodată și văd că…
arhidiacon Mihail Bucă: Uite, îți dau un sfat. În primul rând, înveți bine muzică bizantină, vei performa puțin în muzică bizantină.
Părintele Teologos: Chiar îl interesează foarte mult, îl pasionează.
arhidiacon Mihail Bucă: Da… și începi să-i înveți și pe ei. Simplu. Și ei te ascultă. Ce înseamnă asta? Și spui: „uite, cântă cu mine!” Și după-aceea, vorbești cu părinții lor și veniți câte trei, patru inși, trei,patru copilași în Sfântul Munte Athos aici.
Părintele Teologos: Da, da, rezolvăm.
arhidiacon Mihail Bucă: Și vor vedea altă lume. Sau aveți și mănăstiri în Italia, sunt mănăstiri, nu?
George: Puține, dar nu cum…
arhidiacon Mihail Bucă: Nu contează! Sau biserici.
George: Da.
arhidiacon Mihail Bucă: Îi duceți și îi plimbați și dacă le oferiți cultură oamenilor duhul se va șlefui.
Părintele Teologos: Da, o să-și dea seama de diferențe. Nu-i presa, nu le spune sunt răi, ci spune „vino, să vezi cum este” și o să-și dea seama de diferență, omul nu-i prost.
De ce suferă copii
George: Câteodată când suferă, îi văd că plâng că n-au o ancoră, n-au pe Dumnezeu și, poți spune din niște prostii câteodată plâng…
Părintele Teologos: Da, pentru că absolutizează anumite lucruri.
George: Încep să le vorbesc despre Dumnezeu și acolo tac și „poate are dreptate băiatul ăsta; câteodată, n-am treabă, nu bag de seamă ceea ce spune și stau între-ale mele”… Și deodată o prietenă, nu o prietenă…, zice: „Aveți un euro?” Și eu spun: „Ține-l!” Și ea: „Serios?” A rămas așa – „Eu care te urăsc, îmi dai un euro?”
arhidiacon Mihail Bucă: Interesant.
Părintele Teologos: Da, pentru că n-au iubire…
arhidiacon Mihail Bucă: Aici și fondul frumos de la părinți dat. Contează foarte mult. Dacă și tu erai crescut… dacă aveai niște părinți care nu te creșteau cum trebuie, nu aveai un fond bun sau cine știe ce strămoși au fost înainte care s-au rugat pentru tine și au șlefuit acest culoar al tău. Pentru că și eu la fel, sunt finitul cuiva, nu sunt finetul meu neapărat.
Părintele Teologos: Evident, nu m-am creat eu pe mine, ci altcineva…
arhidiacon Mihail Bucă: Sunt finitul cuiva. Al cui? Al strămoșului tău, al rugăciunilor de acolo, oamenilor…
Părintele Teologos: Și în ultimă instanță, al lui Dumnezeu. Nu trebuie să ne mândrim!
arhidiacon Mihail Bucă: Deci rugăciunile nu sunt în zadar. Dacă spui pentru cineva „Doamne, miluiește-l pe acela” – nu sunt în zadar, ele prind cândva un ecou. Așa că ține-ți calea în ceea ce ai făcut și ceea ce faci acolo, dar să nu te pierzi tu, ai grijă!
Cum luptă diavolul
Vezi că uneori diavolul ne luptă știi cum? Cel mai mult, diavolul te luptă prin confuzie.
Părintele Teologos: Da și prin suprasolicitare.
arhidiacon Mihail Bucă: Da, atunci. Atunci trebuie să ai o liniștire, o liniște și niște momente de sprijin.
Părintele Teologos: Și un program duhovnicesc constant, unde să fii tu cu Dumnezeu. Nu te răspândi în prea multe că te suprasoliciți și te răspândești.
arhidiacon Mihail Bucă: Acum te învață părintele Teologos care este un IT-ist desăvârșit, cum să lucrezi și pe calculator fără să te…
Părintele Teologos: Răspândești…
arhidiacon Mihail Bucă: De fapt, eu cred că tehnica este bună, părinte.
Părintele Teologos: Da, dar trebuie să știm…
arhidiacon Mihail Bucă: Dar folosirea ei…
Părintele Teologos: Exact, acolo problema, da.
arhidiacon Mihail Bucă: Un copil, să spunem, spune-le și lor: se pot juca un joc așa simplu, dar pot interpreta… sau acea interfață sau acel obiect, acel joc poate da un exemplu de viață?
Părintele Teologos: Te poate duce către Dumnezeu? Te poate maturiza? Asta este.
arhidiacon Mihail Bucă: Pentru că multe, multe lucruri sunt ascunse, nu ne dăm seama decât când o să le trăim și o să ne încărcăm.
Părintele Teologos: Da și din cauza asta, iartă-mă puțin, părinte Mihai, din cauza asta ai nevoie de sfatul celor mai mari întotdeauna și ei au nevoie de sfatul celor mai mari, de cei care au experiență, de cei care au fost înaintea voastră prin anumite situații. Este foarte important.
Lipsa tradiției ortodoxe și consecințele sociale
George: Câteodată mi-e greu că la școală n-am pe cineva care știe de Dumnezeu sau poate trece prin ce trec eu și n-am o ancoră și eu în clasă, uite acolo ce faci, cum este…
Părintele Teologos: Un reper. Da, pentru că nu este tradiție, nu este ortodoxie, din cauza asta.
arhidiacon Mihail Bucă: Eu unul cred că vei ajuta foarte mult, îi vei ajuta foarte mult cu dragoste. Tu ești un copil bun, așa se vede.
Părintele Teologos: Da, da, da, când doarme…
arhidiacon Mihail Bucă: Când doarme…
George: Nici când doarme, cum spune mama.
arhidiacon Mihail Bucă: Și am văzut: cântă cu acrivie la slujbă.
Părintele Teologos: Da, da…
Un început…
arhidiacon Mihail Bucă: Să încerci ce ți-am spus să faci! Cheamă câțiva copilași aici, vorbește-le sau vă întâlniți undeva acolo, vă faceți diferite seri frumoase de cultură…
Părintele Teologos: Da, da, da…
George: Sunt curioși, sunt foarte curioși.
arhidiacon Mihail Bucă: Da, bine și distrați-vă! De ce? Nu e rău să te distrezi, să vorbești.
Părintele Teologos: Da, sigur, da…
arhidiacon Mihail Bucă: Asta e lumea în care trăim. Până la urmă, Hristos ne lasă și lumii.
Părintele Teologos: Dar trebuie cu discernământ.
arhidiacon Mihail Bucă: Cu discernământ, da. Ne bucurăm și de lumea pentru că ai văzut, mergem la o petrecere când se cunună două persoane se ascultă muzică laică. Acuma, Dumnezeu nu stă… asculți, dar în sensul bun, știi! Mai târziu încerci, ce face această muzică sau unde ajung?
Părintele Teologos: Cum îi duci mai sus?
arhidiacon Mihail Bucă: În ce punct? Toate sunt date, dar nu toate…?
Părintele Teologos: Sunt de folos.
arhidiacon Mihail Bucă: Și eu zic că vei reuși.
Părintele Teologos: Curaj!
arhidiacon Mihail Bucă: Mai ales că ai ancore frumoase aici și ești un copil frumos. Bravo, felicitări!
George: Sărut-mâna!
arhidiacon Mihail Bucă: Vrei să vii în România sau să rămâi în Italia?
George: Nu știu. Eu aș dori să termin liceul, să fac limbi străine.
arhidiacon Mihail Bucă: E foarte bine. Vezi, nu mulți copii au posibilitatea. Tu poți să te descurci mai bine. În primul rând, ești mai dezinvolt, din start vorbești o altă limbă, din start întâlnești o altă cultură, pentru că este o cultură vastă. Italia a fost un imperiu, Roma era un imperiu.
Părintele Teologos: Da și Italia a fost, poate că sună greșit, dar este adevărat, Italia a fost capitala ca țară a unui imperiu, focarul unui imperiu și deci ai putea să înveți foarte mult de acolo, dar să ai grijă, cum spuneam, să nu te îndepărtezi de Dumnezeu. Asta este foarte important, foarte important, să nu te depărtezi Dumnezeu!
George: E greu, dar încerc, asta mi-e crucea.
Părintele Teologos: Curaj!
arhidiacon Mihail Bucă: Da, copil frumos! Mulțumesc pentru darul acesta!
George: Eu mulțumesc! Cum ați spus dumneavoastră, înmuiați inimile și…
arhidiacon Mihail Bucă: Da și le facem pufoase, cum spune părintele Teologos. Vezi, o seară frumoasă!
Părintele Teologos: Da, da, da.
arhidiacon Mihail Bucă: Am zis că vorbim 20 de minute…
Părintele Teologos: Și am vorbit nu știu cred că o oră aproape.
arhidiacon Mihail Bucă: Interesant, da. Mulțumesc tuturor românilor pe care i-am întâlnit aici, calzi!
Părintele Teologos: Tot dragul din partea noastră!
Constanță în fapte bune
arhidiacon Mihail Bucă: Am pomenit toate sufletele care mi-au scris, venind aici și le voi pomeni. Lucrarea mea nu s-a terminat. O să facem pentru voi, suntem aici pentru voi. Dacă am apărut pe media, am apărut ca să dăm un produs frumos, o educație acestor tineri, vedeți?
Părintele Teologos: Puțină iubire!
arhidiacon Mihail Bucă: N-am apărut că nu am nevoie să apar în media să…
Părintele Teologos: Pentru ce?
arhidiacon Mihail Bucă: Nu câștig nimic. Imaginea bună azi poate fi bună, mâine poate să fie o imagine rea creată de oameni. Nu ai încredere în oameni, nu se știe cum… așa că rămân cu Dumnezeu, rămân cu familia, rămân cu cei dragi, rămân cu cei frumoși. Întotdeauna să căutăm oamenii frumoși. Chiar așa le spun și băieților din Tronos: caută omul frumos! Frumos cu frumos se adună și cel urât se uită pe lună, cum e o vorbă.
De-asta zic, hai să ne căutăm oamenii frumoși și putem schimba lumea!
Părintele Teologos: Da, cu adevărat vedeți acest suflet Irene, acest copil minunat a schimbat o lume întreagă. Foarte mulți se roagă. Deci în Sfântul Munte Athos de la nord până la răsărit..
Părintele Teologos: În toată România și nu numai în toată România și în Sfântul Munte și în Europa și peste tot.
arhidiacon Mihail Bucă: Și vă mulțumesc mult.
Părintele Teologos: Pentru nimic.
arhidiacon Mihail Bucă: Deci am trăit minuni. Eu nu mai cred în minuni pentru că le trăiesc.
Părintele Teologos: Am înțeles.
arhidiacon Mihail Bucă: Eu nu mai caut minuni.
Părintele Teologos: Că le trăiești.
arhidiacon Mihail Bucă: Eu caut să merg drept pe cale. Eu trăiesc minunile din orice. Și acum este o minune că noi putem clipi și noi putem vorbi și faptul că dialogăm și uite ce interesant! Suntem mai multe generații aici. Generația părintelui Teologos care vine dintr-o cultură interesantă, este aici în Sfântul Munte, topit, cu inima pufoasă. Generația mea muzicală, generație de muzică și de muzicalitate care vine înspre voi. Și atunci cuvântul părintelui Teologos și muzica iată că la voi creează o educație, o viitoare educație pentru această lume.
George: Mirele cu mireasa se unesc.
arhidiacon Mihail Bucă: Da, da, da, vezi! Bravo, felicitări! Domnul să te ajute și pe tine și familia ta!
Părintele Teologos: Pe toți să ne ajute. Așa să ne ajute bunul Dumnezeu!
Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi. Amin
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Sa traiti Parinte. Minunat podcast. Despre inima pufoasa…de fiecare data cand va aud ma gandesc la fetita mea (acum adolescenta), care atunci cand era mica mereu isi pune mainile pe fata mea, pe mine, si spunea ca sunt pufoasa. Cauta pufosenie in toate si chiar si acum cand e mare mai face asa. Acum cativa ani am trecut printr-un burn out si punea mainile pe mine si spunea mereu ca nu mai sunt pufoasa…simtea in manutele ei incordarea si tensiunea nervoasa in care ma aflam atunci. Sa ne ajute Domnul sa fim pufosi si cu inimi pufoase!
Doamne ajuta si multumesc mult pentru tot ce ne invatati si alinarea pe care ne-o aduceti.
Slava Domnului pentru toate.
Multumesc si eu pentru toata truda si pentru sfaturile ce ni le dati mereu.
Bunul Dumnezeu sa va pazeasca si sa va tina mereu in dragostea Sa.