Urmăriți un foarte interesant dialog dintre Marius Tucă și Prof. Univ. Dr. Astărăstoae despre o mulțime de teme foarte actuale astăzi legate de eșuarea omului în trup și despre Inteligența Artificială. Este menționat și site-ul nostru: www.chilieAthonita.ro .
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza săptămânii)
Powered by RedCircle
Citiți și selecția de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Să nu ne fie rușine cu neamul nostru pentru că în neamul nostru există o învățătură de credință de succes.
Asta ne învață biserica – ne învață biserica despre celălalt, despre existența celuilalt. Și Hristos asta a venit să facă: să dea o cameră pentru un om în plus. (…) Și atunci vom fi sănătoși. De ce? Pentru că iubirea este combustibilul existențial al sufletului uman și sufletul uman va fi hrănit – și al tău și al mamelor pe care le ajuți.
(…) un electron față de un om este precum un om în raport cu Calea Lactee. Așa că dacă te simțiți vreodată pierdut sau mic atunci când contempli cosmosul, amintește-ți doar că pentru un electron tu ești o galaxie.
Dacă fiecare manuscris al Noului Testament ar fi distrus, am fi în continuare capabili să reconstruim adevărurile esențiale despre Iisus din recunoașterile comune ale sistemelor religioase concurente. Dacă ați dori să eliminați orice urmă despre Iisus din istoria omenirii, ar trebui, de asemenea, să curățați scripturile și declarațiile oamenilor religioși din întreaga lume. Iisus contează profund pentru oamenii religioși de pretutindeni, chiar dacă aceștia nu se afiliază la o identitate creștină.
Fraților, să nu spunem că „nu mă vede nimeni” ca să ne justificăm păcatul și drumul către lipsa de simțire pentru că asta e foarte periculos. Să nu facem tot felul de strategii și minciuni prin care să-i înșelăm pe oameni ca să facem bani sau pentru alte interese, că „nu ne vede nimeni” în biroul în care stăm. Cifrele de la vânzări dacă nu sunt câștig meritat sunt suflete înșelate și asta nu e bine. O să se întoarcă asupra noastră, chiar dacă nu ne vede nimeni, pentru că Dumnezeu ne vede.
Caracteristica pe care o împărtășesc și Sf. Paisie și Sf. Constantin Brâncoveanu este iubirea lor față de oamenii lui Hristos și față de lucrarea de misiune din Biserică. Din cauza aceasta nu a fost întâmplătoare o dublă sărbătoare care a avut loc în Schitul Lacu la Chilia „Buna Vestire” unde PS Varlaam Ploieșteanul a adus întru sfințire o raclă cu moaștele Sf. Constantin Brâncoveanu cu ocazia privegherii de Sf. Paisie, hramul paraclisului nou de la această chilie. Menționăm că paraclisul cu hramul Sf. Paisie de la chilia „Buna Vestire” din schitul Lacu este primul paraclis din Sf. Munte Athos cu acest hram.
Gândiți-vă la Sfânta Liturghie, primim trupul și sângele lui Hristos, spre viață veșnică și noi ne ducem nepăsători, la jumătatea slujbei, căscăm, adormim, mai stăm de vorbă cu unu și cu altul, ne mai uităm cum s-au îmbrăcat ceilalți. Uneori ni se pare că preotul la biserică nu e așa cum își doresc oamenii, cântăreții nu-s atât de buni, n-au voce suficient de bună. Adică ne uităm doar la lucrurile exterioare. Nu ne ducem ca să spunem: ”Uite, Doamne, am venit și eu! Doamne, știi problemele mele, știi bucuriile mele, Doamne, uite, am venit să Îți spun și eu asta și asta, Doamne!”. Adică să te adâncești, să stai de vorbă cu Dumnezeu.
O mare parte din conceptul din spatele Purgatoriului și acest concept de răscumpărare și de a fi pedepsit suficient vine dintr-o noțiune de Justiție pe care Biserica Ortodoxă pur și simplu nu o afirmă. Și acest lucru este adus în discuție de Sf. Marcu al Efesului în învățăturile lui. El spune că ideea că Dumnezeu, pentru a fi drept, nu trebuie să lase nimic nepedepsit este pur și simplu nedovedită și nu este adevărată. El spune că iertarea este o eliberare de pedeapsă, ca și dezlegarea păcatelor. Și afirmă că: „dezlegarea păcatelor și pedeapsa nu pot nicidecum coexista.” Iertarea vine din bunătatea divină, iar bunătatea divină învinge ideea de dreptate.
Era ceva foarte, foarte firesc! Însă pentru noi, cei „școliți”, cu facultate, care căutam părinți niptici, părinți lucrători ai rugăciunii minții, toate acestea erau de neînțeles. De neînțeles! Noi credeam că vom merge acolo și vom găsi Stareți care vor înălța mâinile la cer și vor rămâne nemișcați până a doua zi dimineață. Și chiar așa erau Stareții noștri! Aveau această măsură duhovnicească! Însă, concomitent, erau de o mare simplitate, care izvora din smerenia lor și din ștergerea egoismului idolului sinelui lor. Nu-și idolatrizau deloc sinele, și nu le era greu să trăiască așa.
Cenzura e acum o caracteristică endemică a educației americane, de la studenți la administratori, dezbaterea nu mai este tolerată! (…) Universitatea și aparatul ei m-a adus efectiv la tăcere, m-a prăbușit și mi-a insuflat frică. A trebuit să aleg între libertatea de exprimare și viitoarea mea carieră și, din păcate, mi-am ales cariera. Prejudiciul adus sportului feminin este un simptom al unei boli aflată la bază: distrugerea libertății de exprimare și meritocrația pe altarul egalității și incluziunii.
Acest grup de câteva mii de oameni care sunt foarte vocali în această seară își exprimă opoziția față de grupul ”Surorile Răsfățului Veșnic” și includerea acestora în programul „Noaptea Mândriei”.
– Trebuie să arătăm toleranță către toți. În același fel, aceia ar trebui să arăte toleranță față de credința noastră și față de sentimentele noastre.
(…) ai suspecta un prieten că este un hacker? Mulți oameni nu o fac, dar aceasta e una dintre escrocheriile cele mai ușor de evitat dacă ești atent. Dar unii escroci sunt mai specifici în privința persoanelor vizate. Dacă ești student, ascultă cu atenție, deoarece e important să vă feriți…
Watch a sermon by Father Pimen Vlad in which he tells us about one of the greatest virtues, which today, however, is missing from most of us: hope in God.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!