Vă invităm să vorbim astăzi despre formalism și comoditate. De multe ori când venim în biserică ne-am dori ca părintele să ne citească o rugăciune și aceasta să fie suficientă pentru a rezolva problemele de-o viață. De asemenea suntem de multe ori grăbiți, participăm în fugă la slujbele Bisericii și poate de multe ori suntem cu gândul în altă parte.
Despre felul în care ar trebui să trăim rugăciunea, despre felul în care ar trebui să ne bucurăm de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, despre felul în care ar trebui să privim Biserica care ne conduce către Împărăția lui Dumnezeu și care e un Pridvor al Împărăției Cerurilor vă invităm să vorbim cu părintele Răzvan Mare, de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul bucureștean Rahova.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza săptămânii)
Powered by RedCircle
Citiți și selecția de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Târnosirea unei biserici este un moment crucial în istoria unui loc pentru că se deschide astfel o nouă poartă către cer. Veți vedea mai jos în fotografii secvențe care destui dintre voi le vedeți pentru prima dată în viață: târnosirea (sfințirea) unei biserici pentru a se putea sluji în ea Sfânta Liturghie.
Urmăriți mai jos două ample fotoreportaje și un cuvânt de folos al PS Timotei al Spaniei și Portugaliei, arhiereul care a fost prezent la eveniment și a oficiat slujba de târnosire a paraclisului chiliei cu hramul „Izvorul tămăduirii” de la Schitul românesc „Sf Dimitrie” (Lacu) din Sf. Munte Athos.
Părintele Teologos: Da, dar vezi că problema cea mare cu progresismul la ora asta – eu am fost foarte progresist în tinerețe – problema cea mare este că ei nu țin seama de Dumnezeu.
Denis Boerescu: Da!
Părintele Teologos: Acolo e problema cea mare. Și se rup de tradiție. Adică eu cred că aceste inovații trebuie făcute pe baza tradiției, adică nu trebuie să dăm cu piciorul la ceea ce se știe din tradiție, adică din experiența milenară a întregii planete că un lucru este nociv, că un lucru este de blamat, că un lucru nu este bine de făcut – apropo de anumite educații copiilor, știi. Adică nu-i bine.
Ei, tu acum razi toată asta și zici că da, e bine. Adică toți cei din trecut au greșit și numai tu spui bine. E puțin cam tare treaba asta.
Izbânda asupra gândurilor diavolești are temelia în a sta înaintea lui Dumnezeu și în a ne recunoaște slăbiciunile.
Părinții Bisericii ne spun că demonii sunt fără putere asupra aceluia care se află sub pavăza puterniciei lui Dumnezeu. Iar singurul mod de a fi sub pavăza lui Dumnezeu și a puterniciei Sale, este atunci când practicăm pocăința, recunoscându-ne slăbiciunile înaintea Lui, admițând că nu putem izbândi fără mila Sa, că nu avem nici o putere fără El și că suntem cu totul dependenți de puternicia Sa care este infinită.
Și atunci mi-am adus aminte că zisesem ceva despre părintele meu și îndată am alergat la mormântul lui: „Părintele meu, dragul meu, sfântul meu părinte, iartă-mă, iartă-mă pe mine, păcătosul!” Și acolo, cu lacrimi, i-am cerut iertare și după o săptămână, sau nu îmi amintesc exact cât mi-a zis, rugăciunea inimii a revenit. Doar acest moment a fost unul de neascultare.
Dumnezeu este iubire și îi validează pe cei care îi iubesc pe ceilalți, pe cei care se jertfesc pentru ceilalți. Pentru că profesionistul face pentru ceilalți, iar amatorul face pentru sine, Dumnezeu îl validează pe profesionist și îi oferă acceptare și prețuire din partea celorlalți și – dacă e cazul – echipamentele necesare pentru a crește prin munca sa iubirea, în univers.
Și astfel să zici, precum vor unii din prietenii noștri reformați să zică, că poți înțelege Scriptura fără Sfânta Tradiție înseamnă să zici că poți înțelege Scriptura fără Duhul Sfânt, ceea ce e absurd. E absurd. Nu poți înțelege Scriptura fără Duhul Sfânt. Și invers.
De fapt viziunea corectă Ortodoxă, când vorbim despre Sfânta Tradiție în Biserica Ortodoxă, Sfânta Tradiție e definită ca viața Duhului Sfânt în Biserică. Sfântul Duh trăiește în Biserică de aproape 2000 de ani. Și asta înseamnă în fiecare generație – în fiecare generație Duhul Sfânt e activ. Duhul Sfânt aduce oameni la Hristos. Oamenii ajung să-L cunoască pe Hristos prin puterea Duhului Sfânt. Când vorbim de Scriptură, vorbim în cele din urmă de Hristos.
Am și pus repede un părinte pictor, să picteze o icoană cu Sfinți și au îngăduit Sfinții să găsesc câte o părticică din Sfintele lor Moaște. Și chiar într-una din zile, din moaștele Sfintei Fotini, ca încredințare, a izvorât mir. Era exact în duminica când s-a citit Evanghelia femeii samaritene. Deci, Moaștele pe care le aveți aici au izvorât mir. Doar că erau într-o altă raclă, pe care o avem noi acasă. Noi de acolo am luat bucățica, am pus-o în racla asta și le-am adus. Asta ca să știți la ce vă închinați.
Cel mai recent incident a fost când directorul de la școala elementară a stat în fața unui steag gay și i-a forțat pe toți elevii să urmărească un videoclip de 45 de secunde în care elevii au declarat: dacă ești un băiat, dar te simți ca o fată, ai putea fi o fată sau ai putea fi un băiat sau ai putea fi orice vrei să fii. Am înlocuit educația cu îndoctrinarea și acest lucru a devenit din ce în ce mai rău de câțiva anii.
Ei bine, singurul mod în care poți avea o bucurie care nu dispare este [când e] de la Domnul și orice alt tip de bucurie este de fapt o fericire care vine din circumstanțe și rezultate. Cred că antrenoarea a spus asta înainte, dar bucuria de la Domnul este singurul lucru care poate să te țină motivat, într-o stare de spirit bună, indiferent de rezultate. (…) nu poți găsi împlinirea într-un rezultat, fie că e bun sau rău, și cred că de aceea suntem atât de constante în ce facem și în dragostea noastră una pentru cealaltă, și în dragostea noastră pentru joc, pentru că noi știm că acest joc ne oferă oportunitatea de a-L slăvi pe Dumnezeu.
Care este reacția mea la numirea mea ca drept cel mai mare chitarist din lume al tuturor timpurilor? Iau totul cu un strop de sare, pentru că nu poți spune cine este cel mai bun. Ceea ce e frumos la cântatul la chitară e că toată lumea e diferită. Nu poți să ierarhizezi cu adevărat oamenii. Desigur, am și eu favoriții mei.
Vedeți comportamentul unui tânăr care se crede vedetă pentru că unul sau unele din clipurile sale s-au viralizat. Slava deșartă este distructivă la tineri și, din păcate, astăzi este destul de ușor ca cineva să bolească de asta, chiar dacă nu are un motiv real.
Vizionați un interviu care pare inocent, însă care ascunde smerenia unui celebru compozitor și drama pe care acesta o ascunde, dramă pe care Mike Shinoda de la Linkin Park a trăit-o atunci când prietenul lui și vocalistul formației Linkin Park (Chester Bennington) s-a sinucis după o lungă bătălie cu depresia. Notăm că există și alte variante legate de moartea lui Chester, însă niciuna nu este liniștitoare. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!
Această mare dramă dimpreună cu – socotim – caracterul bun a lui Mike, l-a făcut pe acesta să fie un om simplu, cu picioarele pe pământ, fără dorința de a impresiona chiar dacă formația lui a vândut milioane și milioane de discuri.
Watch a case study regarding the death of Father Efrem Atwood who was executed a few days ago on June 8, 2022, the 2nd capital punishment after a hiatus of 8 years. Listen to his story and an answer to the question: Was he guilty or not? Enjoy!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Frumos Cuvânt!
Bogdaproste Părinți Sfințiți!
Doamne ajuta! As vrea si eu o lamurire ce nu are treaba cu articolul. Parinte de ce in icoane Sf Mina este rezprezentat ca un batran, cand el de fapt a murit la 24 ani?