Ascultați un cuvânt scurt și bine țintit pe baza Sfinților Părinți pe care părintele Spiridon Bailey ni-l oferă legat de războiul contra gândurilor diavolești. Părintele Spiridon vine cu sfaturi practice cum să reușim să ne curățăm de gânduri.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Există o zicală veche care spune că ”nimic în această viață nu va fi pe gratis.” Iar aceasta se aplică în mod special la diavolii care ne ispitesc cu tot felul de plăceri. Orice promisiune pe care ne-o fac demonii vine la pachet cu un preț ascuns. Dar nu numai cu un anumit preț, ci cu acel preț care este moartea spirituală. În epistola sa adresată romanilor, Sf. Pavel vorbește de prețul păcatului și al morții. Demonii experimentează și învață de mii de ani arta înșelăciunii, iar îndemânarea lor în a înșela oamenii este foarte dezvoltată; aceștia caută la slăbiciunile noastre și le exploatează. Nu este vorba numai de slăbiciunile comportamentale sau faptele noastre, dar în mod special slăbiciunile în gândire.
Așa cum trăim numai o scurtă perioadă de timp pe acest Pământ, trebuie să-i urmăm pe Părinții și Sfinții Bisericii care au fost victorioși în această luptă cu gândurile diavolești. Ce ne învață aceștia? Ce ne împărtășesc aceștia despre experiența lor în legătură cu acea victorie? Avem nevoie de asta mai mult ca oricând deoarece știm că bolile mentale au atins în lume un nivel care nu a mai fost atins înainte. Și în mod special în generația tânără. Tineri care cresc in lumea ireală a lumii digitale. Tineri care sunt învățați în școală și prin rețelele sociale că răul este bun și că binele este rău. Și asta până la nivelul acela că dacă aș numi acele rele acest video ar fi șters.
Diavolul naște gândul că este răspândit peste tot și că suntem înconjurați de el; [există] zgomot care vine prin intermediul radioului, televiziunii, muzicii care în mod permanent ne bombardează cu înșelări. Dar ce ne învață Sfinții Părinți? Ce ne spun Sfinții despre drumul spre izbândă asupra gândurilor diavolești? Bineînțeles, că nu este deloc surprinzător că pe primul loc este rugăciunea. Dar nu este vorba numai de rugăciunea firească. Sfinții Părinți ne vorbesc de pocăința rugăciunii. Izbânda asupra gândurilor diavolești are temelia în a sta înaintea lui Dumnezeu și în a ne recunoaște slăbiciunile.
Părinții Bisericii ne spun că demonii sunt fără putere asupra aceluia care se află sub pavăza puterniciei lui Dumnezeu. Iar singurul mod de a fi sub pavăza lui Dumnezeu și a puterniciei Sale, este atunci când practicăm pocăința, recunoscându-ne slăbiciunile înaintea Lui, admițând că nu putem izbândi fără mila Sa, că nu avem nici o putere fără El și că suntem cu totul dependenți de puternicia Sa care este infinită. Și bineînțeles, adesea Hristos ne poruncește, să iubim și să iertăm. Aceasta este învățătura centrală a credinței noastre creștine. Dar Sfinții Părinții ne spun de asemenea, avertizându-ne, că, da, trebuie să ne iubim unii pe alții și că trebuie să-l iubim pe Dumnezeu.
Dar trebuie să urâm, trebuie să învățăm a urî păcatul și pricinuitorul păcatului care în ultimă instanță este Satana. Trebuie să-l urâm pe Satana, trebuie să învățăm să-l disprețuim pe Satana pentru ce este el: vrăjmașul lui Dumnezeu. De asemenea, el este vrăjmașul nostru. Acesta nu numai că ne-ar înșela dar și ne-ar târî cu el în iad la momentul Judecății de Apoi. Acesta ne urăște. Lucrează împotriva noastră și a mântuirii noastre. Iar dacă-l vom lăsa să ne conducă, chiar și pentru puțin, la stânga sau la dreapta, am putea fi pierduți. Să urâm păcatul! Să-l urâm pe Satana! Să disprețuim tot ceea ce acesta ne oferă: lumea, trupul, răutatea. Să le respingem pe toate.
Fecioarele Babilonului sunt, bineînțeles, gândurile diavolului. Atunci când citim în Psalmi despre fecioarele Babilonului este vorba despre gândurile diavolești și [de aceea] trebuie să le strivim de piatra atunci când apar, înainte de a deveni puternice, înainte de a prinde rădăcini în inima și mintea noastră, afectându-ne sufletul. Bineînțeles că trebuie să facem asta prin a fi mai atenți la orice mișcare, la orice gând, la toate simțirile pe care le lăsăm să crească în interiorul nostru. Haideți să ne apărăm noi înșine și să învățăm cum să deosebim gândurile diavolești atunci când apar pentru prima dată, atunci când apare ispitirea, atât timp cât se află într-o fază incipientă.
Iar atunci când cădem în păcat să ne uităm înapoi și să identificăm acele gânduri care au condus la această cădere. Să recunoaștem când au apărut, cum ar fi trebuit să le fi zdrobit în faza lor de început, înainte de a ajunge să se înrădăcineze atât de mult în noi încât să devină patimi. Trebuie să alungăm aceste gânduri diavolești de la noi.
Cu toate acestea, Sfinții Părinții ne spun că nu este destul să alungăm spiritele diavolești din mintea noastră. O minte goală se va umple din nou cu demoni, care se vor întoarce și ne vor încărca mintea cu și mai multe gânduri diavolești. Deci trebuie să-i alungăm și să-i înlocuim cu virtuți. Să ne umplem mintea cu lumină, cu rugăciune, cu versete din Scriptură, cu viețile sfinților, cu gânduri despre moarte, propria noastră moarte, cu recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru toate cele care ni le-a dat. Să ne umplem mintea cu aceste lucruri bune ca diavolul să nu-și găsească loc [în ea]. Lumina va înveseli toate cotloanele inimii și a minții noastre pentru ca astfel să nu existe loc pentru umbre și întuneric.
Atunci când suntem bombardați, iar asta se întâmplă în mod curent, cu gânduri diavolești, trebuie să ne amintim de cetele îngerești, de cetele îngerești care sunt cu noi, de sfinți și de îngerii [păzitori] care se roagă pentru noi, de armata care se luptă de partea noastră și care este mult mai tare decât armata vrăjmașului nostru. Niciodată nu trebuie să disperăm; oricum, atunci când suntem singuri demonii ne vor înșela, sau ne vor conduce spre acea stare. [Dar] niciodată nu suntem singuri. Atunci când ne străduim să-L avem pe Hristos [în noi], alături de noi luptă cea mai mare armată care a fost vreodată constituită: armata îngerilor și sfinților lui Dumnezeu. Și bineînțeles atunci când strigăm cu glas tare către Sfânta Fecioară, aceasta ne ajută, ne poartă de grijă, ne împresoară cu dragostea ei de mamă. Trebuie să strigăm cu glas mare către toți aceștia să se roage pentru noi.
Dar deși refuzăm gândurile diavolești, nu ar trebui să ne angajăm [în luptă cu ei] ca nu cumva să ne amărâm. Trebuie să-i lepădăm fără a deveni tulburați sau deranjați de prezența lor. Cine dintre noi va fi surprins că sunt momente când ne gândim lucruri diavolești? Nu suntem noi păcătoși? Este ceva care să ne șocheze atunci când afirmăm că suntem păcătoși? Da, suntem păcătoși iar aceste lucruri vor veni. Diavolul va găsi modalitatea de a planta gânduri diavolești [în mintea noastră] dar, așa cum zice Sfântul Paisie, să le gonim de la noi ca pe muște. Să nu ne luptăm cu ele pentru a nu ne necăji sau deznădăjdui. Să le dăm la o parte. Să-i cerem lui Satana să treacă în urma noastră. Să nu ne angajăm [în luptă cu el] pentru a ne tulbura. Spune-i cine este. Aruncă-l cât colo. [Diavolii] nu pot avea nici o putere asupra noastră dacă nu ne împreunăm cu ei. Nu începem a ne lupta cu ei și astfel a le permite să intre în noi. Să-i refuzăm.
Pentru a face toate acestea trebuie să-l avem în Dumnezeu [în noi]. Trebuie să stăm în gardă cu privire la gândurile și simțămintele noastre. Trebuie să facem aceasta deoarece știm că Dumnezeu vede și va judeca până în cele mai adânci cotloane ale sufletului nostru.
”Nu păcătuim împotriva voinței noastre, dar începem prin a primi un gând diavolesc și a cădea în plasa sa. După aceea gândul însuși îl face pe cel căzut în plasă să facă păcatul împotriva voinței sale. Adesea nu facem ceea ce este în controlul nostru ci ceea ce este în afara lui.” – Sf. Petru Damaschinul
”Gândurile păcătoase tulbură în mod continuu omul. Dar dacă nu cooperează cu ele, atunci nu va fi vinovat de ele.” – Sf. Ambrozie de la Optina
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Doamne ajută Maica Domnului 💖 Amin
Mulțumim de acest video.
Legat de textul de la final din Petru Damaschinul, am observat ca traducerea românească deformează sensul textului din engleză.
Pun aici o altă traducere, poate ajută:
”Noi nu păcătuim împotriva voinței noastre, ci voința primește mai întâi un gând diavolesc și astfel cădem prizonieri. După aceea gândul însuși împinge cu forța pe cel căzut prizonier să facă păcatul împotriva dorințelor sale. Adesea noi cădem din ceea ce putem stăpâni [anume primirea gândurilor] în ceea ce nu putem. [anume biruirea gândurilor ce au ajuns să ne stăpânească].” – Sf. Petru Damaschinul