Ascultați un cuvânt scurt și lămuritor al părintelui Timotei Evangelinidis asupra uneia dintre cele mai folosite dar și mai puțin înțelese noțiuni din ortodoxie: îndumnezeierea.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
„Îndumnezeirea” este ceva fundamental pentru viața creștinului și pentru ideea de mântuire a acestuia. Ideea că ne putem mântui dintr-o dată, doar prin pocnirea degetelor, solicitându-i lui Iisus Hristos să intre în inima noastră și suntem mîntuiți, că îi urmăm episcopului și respectăm niște reguli, sau fac asta sau nu fac aia, sau [urmez] anumite recomandări, și în felul acesta ne vom găsi mântuirea, este străin ortodoxiei.
Călătoria creștinului [pe drumul mântuirii] este una plină cu pericole și obstacole, și probabil cel mai bun exemplu pe care-l pot da este acela a unei persoane care intră într-o cameră foarte întunecată, o cameră foarte lungă, strâmtă și întunecată, avand la capătul celălalt o singură lumânare care arde; persoana care intră înăuntru venind de afară, orbit fiind trecând de la lumină la întuneric, trebuie să se familiarizeze cu întunericul. [La început] acesta poate distinge foarte puțin, dar din moment ce, trecând prin locul strâmt, se apropie de flacăra de la celălalt capăt, persoana percepe realitatea într-un mod diferit. Își dă seama de noroiul de pe mâini și faptul că cele înconjurătoare nu sunt așa de întunecate pe cât păreau înainte, și astfel trăind o luminare permanentă, descoperă din ce în ce mai mult. Aceasta este cu adevărat ceea ce însemnă „îndumnezeire”.
„Îndumnezeirea” nu este un concept de deșărtare a sinelui în Dumnezeu, nu este un concept de devenire a altceva decât a ceea ce suntem. Într-un sens lumesc, [îndumnezeirea] este o călătorie către cer. Din acest motiv, în mod tradițional, bisericile, – asta este puțin diferită -, prin construcție, sunt îndreptate de la vest la est. Astfel, vii din lume și-ți întorci spatele la soarele care apune, și la lumea din care vii, și intri în pronaos, și apoi în naos, și continui tot așa. În biserica ortodoxă există întotdeauna scări de-alungul traseului. La capătul interiorului bisericii, în spatele meu, există două trepte care conduc la zona altarului care reprezintă raiul. Îndumnezeirea poate fi văzută și prin Sfânta Liturghie și prin modalitatea prin care biserica este construită, care ne arată că ne aflăm într-o călătorie care ne duce la Dumnezeu.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!