Ascultați un cuvânt cu discernământ și umor al p. Rafail Noica despre forța hipnotică a televizorului și a internetului precum și despre efectele nocive pe care acesta le exercită.
Audiție plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza săptămânii)
Powered by RedCircle
Citiți o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Cu ocazia cinstirii Sfântului Ștefan cel Mare vă prezentăm cel mai reprezentativ material din istoria modernă a României legat de Sfântul și anume un celebru film regizat de Mircea Drăgan în urmă cu mulți ani având ca subiect bătălia de la Vaslui și, mai presus de asta, etosul neamului românesc. Din păcate astăzi nu se mai fac astfel de filme.
Acum mulți au problemă, cei foarte duhovnicoși așa au o problemă cu stima de sine și cred că dacă vorbim de stimă de sine înseamnă că e implicit mândrie și da, asta n-ar trebui. Stima de sine, de fapt, normală, am găsit de curând și îmi place foarte mult la un părinte Isaia Pustnicul, parcă, vorbește despre mândria cea bună. Atunci când diavolul te îndeamnă cu gândul de deznădejde că ești un nimic că nu știu ce, tu să pui nu: eu sunt creatura al lui Dumnezeu, eu sunt iubirea lui Dumnezeu…
(…) avem pe cineva ca Bătrânul Porfirie și acel simț general al Bătrânilor care spun că nimeni nu a devenit vreodată sfânt luptându-se cu răul. Trebuie să te îndrăgostești de Hristos, să te îndrăgostești de viețile… să permiți iubirii divine să fie insuflată înăuntrul tău, deci să începi cu frumusețea, în esență. (…) Știi… Chestia asta cu frumusețea mai întâi, este ca și în rugăciunea lui Iisus, toată atenția mea… Leacul pentru senzualitate e ca toată atenția mea să se îndrepte spre numele lui Hristos, și să cultive acea iubire. Este ceva atât de mic, dar e pâinea și untul celor mai avansați oameni din punct de vedere spiritual.
Este rețeaua de crimă internațională cu cea mai rapidă creștere pe care a cunoscut-o vreodată lumea. A depășit deja traficul ilegal de arme și în curând va depăși traficul de droguri pentru că poți vinde cam o pungă de cocaină o dată… pe când copilul… de 5-10 ori pe zi… Copiii lui Dumnezeu nu sunt de vânzare.
Fraților, dacă suntem mânioși să nu deschidem gura. De fapt, ca să fiu mai exact, în clipa în care părțile iraționale ale sufletului sunt în explozie, e foarte indicat să nu acționăm nicicum – nici să deschidem gura și nici altfel.
Dacă părțile iraționale, adică partea doritoare și partea mânietoare iau controlul asupra părților raționale, atunci este foarte bine să nu luăm decizii în clipa respectivă sau să nu vorbim, cum spuneam. De fapt, tot timpul trebuie să căutăm pacea, fraților, și nu împlinirea dorințelor proprii.
Orice lucru care nu este pentru slava lui Dumnezeu este, până la urmă, înrobire.
În această viață, indiferent cât de pur devine cineva, diavolul continuă să ducă război feroce, căutând să înrobească, căutând o mică neatenție sau un mic act de neascultare față de Dumnezeu, o deschidere, o cale de intrare în viața noastră. Mușcătura diavolului este sclavia, iar poruncile lui Hristos sunt eliberarea. Diavolul nu ne poate înlătura sau învinge liberul arbitru. Nu ne oprim la jumătatea cursei spunând: „Asta a fost, am câștigat!”, pentru că în lupta noastră este harul lui Dumnezeu cel care reușește victoria. Doar prin harul lui Dumnezeu putem primi puterea suficientă și doar pentru a înfrunta lupta.
Mă uitam la alți oameni: când fac aceia care cer lucru ăsta paradele lor, o grămadă de oameni de acolo, poate jumătate, sunt din cei care n-au nicio treabă și spun: ”Să-i susținem și noi, să-i simpatizăm!”. Noi nu urâm pe păcătos, ci urâm păcatul, dar ei propovăduiesc păcatul și vor să-l pună la loc de cinste, să fie legalizat. Nu putem fi de acord cu asta, pentru că, dacă suntem de acord, vom fi pedepsiți și noi la fel cu cei care fac păcatul, să vă intre bine în cap lucrul acesta!
Urmăriți un material în care Nicu Ioniță ne explică cine și de ce a inițiat experimentul comunismului într-o discuție cu părintele Iustin Pârvu.
Urmăriți un material documentat și totodată terifiant despre ceea ce ne așteaptă în viitor legat de Inteligența Artificială și despre cel mai cunoscut sistem conversațional bazat pe aceasta: ChatGPT. Trebuie să acceptăm că această realitate nu va dispărea în viitor și trebuie să fim avizați pentru a ști să ne comportăm în această realitate.
Îmi amintesc că uram când clienții îmi spuneau „Te iubesc, Angela!” Eu gândeam: „Te rog, orice, dar nu asta…” „Poți să faci orice corpului meu, dar nu-mi spune că mă iubești.” Dragostea a fost un cuvânt care m-a răvășit foarte mult. Luam cât de multe pastile puteam, și apoi doar beam și beam și beam încercând să supradozez. Când mă trezeam din încercările mele de sinucidere, mă îmbătam. Realizam că uram cine am devenit! Uram banii și… mă ucidea…
A schimba cultura societății de la una ”heteronormativă” (bărbat/femeie – n.t.) la una în care totul este permis, fără granițe, fără valori, fără morală; este un cult hedonistic (creștere plăcerii – n.t.), pentru că aceasta înseamnă, până la urmă. Un alt exemplu răsunător este acela al unui travestit în regină care citește povești copiilor. Iar aceasta se întâmplă în Canada și America unde unele școli și biblioteci publice invită travestiți, unii îmbrăcați ca demoni cu coarne, pentru a citi la copii mici.
Vedeți un clip care ar putea să stârnească râsul, dacă nu ar stârni plânsul – un clip care ne prezintă un fapt cu totul umilitor – faptul că Generația Z (tinerii născuți între 1990 și 2010) nu poate răspunde la cele mai elementare întrebări de cultură generală. Întrebările sunt puse tinerilor din SUA și pentru ei răspunsurile ar trebuie să fie evidente.
Watch a talk by Father Pimen Vlad in which he tells us some things regarding his itinerary through Romania as well as about the Mother of God in whose fast we are. Enjoy!
„An athonite cell: Joys from the Holy Mountain”
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!