Pe 30 iunie sărbătorim Ziua Social Media, o ocazie de a celebra impactul și influența pe care platformele dedicate socializării le au asupra vieții noastre și a societății în general. Ziua Social Media ne oferă oportunitatea de a reflecta asupra beneficiilor și provocărilor pe care le aduce această revoluție digitală. Tot prin intermediul unei platforme de social media Trinitas TV l-a contactat astăzi pe Florin Zeru, asistent universitar doctor la Facultatea de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA.
Vizionare plăcută! (după film aveți podcastul și sinteza săptămânii)
Powered by RedCircle
Citiți o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Urmăriți câteva filme impresionante de scurt metraj care ne descriu într-un mod scurt și foarte grăitor câteva importante aspecte ale relației dintre părinți și copii. Nu vă descriem filmele pentru a nu divulga secretul poveștii fiecăruia dintre ele și a nu micșora din simbolismul acestora.
Vasile: Ar trebui să ne ferim de politicienii care folosesc cumva mânia – „uitați, ce face cutare, ne face rău, ne fură țara, vin străinii…” – temele acestea care stârnesc cumva, care sunt un catalizator de mânie pentru ca masele să se mobilizeze într-o anumită direcție pe care un anumit grup politic, să zicem, îl dorește…? Mânia folosită în politică are sens, are logică?
Părintele Teologos: Eu nu urmăresc politica, adică știu foarte puțin, dar ce se întâmplă? Trebuie să cauți politicianul care poate să-ți rezolve problema. Știu și în biserică ce se întâmplă. Deci ei spun că fac asta ca să arate răul. Scriptura nu a făcut asta. Scriptura a arătat foarte puțin răul. Scriptura a zis „fă binele”. Adică dacă eu îți spun acuma că în direcția asta este un hățiș și nu te duce în direcția aia, tu zici „da, mulțumesc părinte, dar eu am nevoie de drum pe unde să ies”.
Deci valoarea unui politician nu constă în spurcarea celorlalți, a adversarilor politici și așa mai departe, ci constă în oferirea soluției. Deci întâi de toate, în clipa în care vezi că există un partid sau o forță politică care se ocupă numai de ponegrirea celorlalți e un mare semn de întrebare.
(…) am descoperit că unul din doi adulți raportează niveluri măsurabile de singurătate. Și se pare că tinerii sunt mai afectați decât oricare alt grup [social]. Și iată de ce acest lucru e atât de îngrijorător: pentru că ne-am dat seama că singurătatea e mai mult decât un sentiment rău. Ea are consecințe reale asupra sănătății noastre mentale și fizice, ne crește riscul de depresie, anxietate și sinucidere. Dar deconectarea socială crește și riscul de boli de inimă, de demență și de moarte prematură la niveluri egale cu cele date de fumatul zilnic și chiar mai mari decât riscurile pe care le vedem asociate cu obezitatea.
Şi cine vă ajuta?
– Dumnezeu. Lucram vara atâta ca să-mi ajungă pentru iarnă şi pentru familie. Şi la examenul de stat mi-au trimis vorbă că dacă vin în uniformă mă pică din oficiu, că-i sfidez. La examenul de marxism, că băgase în anul IV examenul de marxism. Şi, când să ies pe uşă: „Măicuţă, încă o întrebare în afară de subiect: Cum se împacă religia cu marxismul?” „Religia o trăiesc, marxismul îl învăţ”. „Bine, mulţumesc”, şi toamna a trebuit să mă prezint din nou la examen.
S-a oprit la niște borduri de piatră ca să se odihnească puțin și a văzut un înger, un înger al Domnului, care mergea la fiecare călugăr și îi ștergea sudoarea cu o batistă. S-a dus și lângă el și a șters măgărușul. „Și pe mine ?” îl întrebă episcopul. „Pe tine nu”, zise îngerul. „Măgărușul se ostenește, pe el îl voi șterge. Tu nu te ostenești.”
Fraților, dacă nu ne ține harul nimeni dintre noi nu poate să reziste, însă să facem și noi ce putem atunci când nu e harul cu noi. Să ne smerim, însă să nu descurajăm și atunci Dumnezeu va face și El ce poate pentru că, de fapt, toate faptele bune sunt ale lui Dumnezeu. Singura noastră lucrare este să vrem și dacă noi vrem binele, Dumnezeu ni-l va da. Dacă vrem răul și insistăm pe acesta, din păcate Dumnezeu îl va îngădui, respectând libertatea noastră. De fapt, fraților aceasta este drama întregii omeniri: faptul că Lumina a venit în lume, iar noi preferăm întunericul în loc de Lumină și asta pentru că faptele noastre sunt rele și nu dorim să ne pocăim, nu dorim să ne lăsăm de ele din cauza iubirii de noi înșine și adicției față de patimi.
Fie ca rugăciunile Sfântului Ioan Bulgarul să ne permită nouă tuturor să avem același tip de credință fierbinte, speranță și iubire, nu numai pentru Domnul nostru, ci și unii pentru alții. Asta deoarece prin distanțarea sa față de atacul patimilor acestei domnișoare, el dovedea de fapt iubire pentru ea, [ajutând-o] să nu comită un păcat mai mare. Distanțându-se [sufletește] de toate torturile care i-au fost aplicate pentru proclamarea dragostei pentru Hristos și acceptând durerea care venea de la ele, el își arăta de fapt dragostea chiar și pentru chinuitorii lui. Să facem același lucru în felul nostru mic în această viață, în timp ce ne distanțăm [sufletește] de toată durerea și necazul pe care oamenii ar putea dori să ni le provoace într-un fel sau altul și pur și simplu să acceptăm asta pentru dragostea lui Hristos.
Bineînțeles că va fi mai rău. Când vom ajunge să fie mai bine? Nu avem nici o idee. Dar în același timp trebuie să trăim ziua de azi și pe cea de mâine. Iar atunci întrebarea simplă care se pune este: „cum vom trăi astăzi?” și „cum vom trăi mâine?” În mod fundamental trebuie să ținem poruncile lui Hristos, să ne încurajăm unul pe altul, să ne îngăduim unul pe altul pentru a ne fi mai ușor în a ne ține poruncile lui Hristos și a nu le face mai grele.
Acum Sfinții Apostoli sunt în cer. Mântuitorul spune că, la Judecată, în dreapta Sa va fi Maica Domnului, pe care mulți o urăsc, o prigonesc și o înjură. Întotdeauna, când va lua hotărârile, Mântuitorul se va uita la Ea. În stânga Lui va fi Sfântul Ioan Botezătorul, înainte mergătorul Domnului, cel care L-a botezat pe Mântuitor și a sfârșit prin moarte mucenicească. La picioarele Lor, pe doisprezece scaune, cei doisprezece apostoli. Mântuitorul împreună cu cei doisprezece apostoli vor judeca lumea, pentru că ei au creștinat-o, prin ei s-au întors toți la Dumnezeu. Apostolii au dreptul acum, împreună cu Mântuitorul, să judece lumea.
Vă dați seama câtă cinste li s-a dat, să fie împreună cu El, să judece lumea?! De asta, să știți că mijlocirile lor au mare putere la Dumnezeu. Să vă rugați la Sfinții Apostoli, să le cereți ajutorul și întotdeauna să le țineți postul, ca să ni-i facem prieteni. Când puteți, încercați să le citiți viața și o să vedeți pe fiecare în parte cum s-a sfârșit, cum s-a nevoit.
Legea duhovnicească funcționează întotdeauna impecabil. Plăcerea irațională, ilegală, egoistă, sfârșește în durere. Dulceața aduce amărăciune. Cum se va elibera acum omul de durere, de acea amărăciune care-l obosește atât de mult? Trebuie să se ostenească, să-l doară, să se lupte, ca să depășească durerea, adusă de plăcerea irațională, și să se elibereze de ea. Cum se va face aceasta? Prin lupta ascetică cu stăruință, cu răbdare, așa cum am primit-o de la cei dinaintea noastră.
Bărbatul care Îl imita pe Hristos caută sfințenia femeii. (…) Ea ar trebui să gândească mai bine, să iubească mai mult și să se simtă mai vie, mai bine-dispusă într-o viață împreună cu tine, și nu opusul.
Foloseau mereu expresia „vom riposta”, iar eu mă întrebam: „Unde am mai auzit asta?”. Secretarul de presă al Administrației Biden, chiar cu o zi înainte, a ieșit într-o conferință de presă și a spus: „Comunitatea noastră transgen este rezistentă, este feroce și ripostează”. Și eu stau și ascult asta. E ceva ce vine de la conducere, asta se încurajează.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!
2 Comment
Părinte, legat și de media socială, asta e foarte important; poate difuzați și dumneavoastră. Disparitatea enormă, discriminatorie și de compasiune cu care sunt prezentate și urmărite, în special în vest și în Europa, tragediile și suferințele din lume. Precum cazul recent al submarinului turistic cu 5 persoane, comparat cu cel al vaporului cu 700 de refugiați. Asta e valabil, desigur, și în alte cazuri, precum dezastre naturale, conflictele militare sau civile, terorism, proteste etc.
https://youtu.be/IrzOU5g7yoQ
Cazul mai în detaliu : https://youtu.be/VnyY02QOZGc