Vizionați un cuvânt omagial despre Sfinții Apostoli povestit cu mult har, dragoste și discernământ de către părintele Pimen, cuvânt din care putem să extragem multe învățături.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și transcriptul)
Powered by RedCircle
Iată, dragii mei, că ne vedem iarăși. Încerc să vă aduc în lumea mea, în lumea florilor. Ați văzut și în filmarea de data trecută că am flori multe, dar acum sunt și mai multe înflorite. Am închis un pic poarta, sper să nu mă deranjeze nimeni, pentru că aici este zonă de trecere și mai vin unii-alții. Vedeți flori de toate felurile, de-o frumusețe rară! După cum am mai spus, florile sunt din Rai.
Despre ce să mai vorbim astăzi? Vedem că am ajuns și la sfârșitul postului. Prăznuim Sfinții Apostoli Petru și Pavel, iar a doua zi după Sfinții Apostoli este Soborul Sfinților Apostoli. Cei doi au locul lor aparte în Biserică, chiar și Mântuitorul le-a dat ceva parcă mai deosebit. S-a pus o zi de prăznuire: Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Sfântul Apostol Petru a fost fratele Sfântului Apostol Andrei
Cine au fost ei? Hai să începem cu Sfântul Apostol Petru. Era fiul lui Iona, un om simplu, pescar, frate cu Sfântul Andrei, cu apostolul cel întâi chemat. Sfântul Andrei a fost primul chemat de Mântuitorul și după aceea a urmat Sfântul Apostol Petru. Sfântului Andrei îi putem spune apostolul românilor și nu numai, chiar și al celor din jurul nostru, din zona unde a ajuns Sfântul Apostol Andrei.
Un pescar sărman, căsătorit
Sfântul Apostol Petru, om simplu, l-a urmat pe Mântuitorul cu toată dragostea, dar să nu uităm că Petru a fost căsătorit. Ni se spune la un moment dat în Evanghelie că soacra lui era cuprinsă de friguri și a venit Mântuitorul și a vindecat-o. Despre el se mai spune că era un pescar sărac. Deși era râvnitor, totuși, la sfârșit el s-a lepădat de trei ori de Mântuitorul. Chiar Acesta i-a spus: ”Petre, stai liniștit, nu te agita, de trei ori te vei lepăda de Mine până va cânta cocoșul, în noaptea asta!”. Ați văzut, tocmai cel care se bătea cu pumnul în piept, că era în stare să se ducă și la moarte pentru El?!
Slăbiciunea omenească și mândria
Ce vrea să ne arate Mântuitorul? Slăbiciunea omenească, când ne încredem în noi. ”Eu?! Pentru Dumnezeu fac orice!”, dar când ne ajunge sabia la gât poate suntem primii care clacăm, o luăm la fugă. Să nu avem niciodată încredere în noi, în egoismul nostru și în mândria noastră. Noi suntem oameni, oameni cu neputințe, nu suntem buni de nimic, dar devenim puternici prin harul lui Dumnezeu.
Sfântul Apostol Petru s-a lepădat de Mântuitorul
Deci, Sfântul Apostol Petru, care se bătea cu pumnul în piept că va merge după Isus orice s-ar întâmpla, s-a lepădat de trei ori de El. Acesta nu a fost ca Iuda, care s-a spânzurat, ci a urmat pocăința și părerea de rău. Plângea și nu mai îndrăznea să se întâlnească cu ceilalți apostoli, nu se mai socotea apostol. Zicea: „Eu m-am lepădat de El, cum să mai fiu apostol?!”. Și Mântuitorul, văzându-i pocăința când S-a arătat după Înviere, l-a întrebat: „Mă iubești, Petre?”, „Da, Doamne, tu știi că te iubesc”. De trei ori l-a întrebat ca să îndrepte toate cele trei lepădări.
Sfântul Petru a primit cheile Împărăției
Și când îl întreba și a doua oară și a treia oară, pe Petru îl mustra conștiința din ce în ce mai tare: „Doamne, tu știi toate, Tu știi că te iubesc, de ce mă mai întrebi?! Tu știi că-mi pare rău.” Și Mântuitorul i-a spus: „Paște oile mele!” Deci, l-a pus din nou în cinstea cea dintâi și nu numai atâta, i-a dat cheile Împărăției. Dar de ce unui om care a fost căsătorit? Pentru că știe ce înseamnă căsătoria, necazurile, familia, greutățile. S-a lepădat de Hristos, deci știe și ce înseamnă neputința omenească când crezi în tine. Și în felul ăsta, el poate fi îngăduitor cu toți.
Prin pocăință, Petru a ajuns la sfințenie
După ce a fost iertat de Mântuitorul, Petru a spus: „Doamne, dar de câte ori să iertăm aproapelui, până la șapte ori? „Nu de șapte ori Petre, de 70 de ori câte șapte!” Adică la infinit să iertăm, ori de câte ori ne-ar greși aproapele. A fost pregătit pentru ceea ce urma și vedem cât har i-a dat mai apoi Dumnezeu. Se zice că umbra lui, pe unde trecea, vindeca bolnavii, iar prosoapele pe care se ștergea el aveau și acestea putere de vindecare. Deci, cât dar i-a dat Dumnezeu după toate astea ca să ne învețe cât de mult pot face pocăința și părerea de rău. Avându-le pe acestea, putem ajunge la sfințenie.
La început, Saul prigonea creștinii
Să revenim la Sfântul Apostol Pavel: acesta a fost Saul din Tars. Era din neam evreu, dar născut la Roma, părinții lui revenind apoi în Ierusalim. În felul ăsta avea și cetățenie romană. El era din neam de farisei și prigonea creștinii. Când a fost prigonit Sfântul Ștefan, Saul era acolo, stătea și păzea hainele Sfântului Ștefan. Era tânăr și zicea că și-ar fi dorit și el să arunce cu pietre ca să-l omoare. Avea râvnă și credea că face bine apărând legea cea veche. El avea o hârtie cu care putea trecere liber în toate ținuturile, deci nu numai în Ierusalim, în Damasc, ci peste tot pe unde se întindea Imperiul Roman, ca să poată merge să-i prigonească pe creștini, să îi omoare.
Saul a fost orbit de lumina în care i s-a arătat Mântuitorul
Făcând rău creștinilor, credea că este în slujba lui Dumnezeu, prigonind și ucigând pe alții. Însă, pe drumul Damascului, i s-a arătat Mântuitorul într-o lumină orbitoare, iar el, nefiind pregătit pentru așa ceva, a căzut la pământ și a orbit. „Saul, Saul, de ce Mă prigonești?”. „Cine ești, Doamne?”. Văzând lumina aceea puternică, și-a dat seama că e Dumnezeu.
Știm mai departe viața lui, cu Apostolul Anania, care i-a vindecat ochii trupești, dar și pe cei sufletești si astfel Saul s-a trezit cu adevărat și a înțeles că Isus Hristos, pe care ei L-au prigonit și L-au răstignit, era Dumnezeu. Atunci a început să apere creștinismul cu râvnă chiar mai mare.
A făcut cea mai multă misiune
La început, apostolii fugeau de el, dar s-au încredințat că într-adevăr s-a întors cu toată inima, iar acum ceilalți evrei și fariseii căutau să-l omoare. Nici măcar Anania, care îl vindecase, nu înțelesese la început de ce trebuise să ajute pe cineva care prigonea pe Isus, dar Dumnezeu i-a spus: ”Vas ales îmi este, ca să vorbească numele Meu și la neamuri!”, adică la toate popoarele păgâne. Astfel a început activitatea. Se spune că cea mai multă misiune a făcut Sfântul Apostol Pavel. A umblat încontinuu, prin atâtea țări, prigonit, bătut, iar Dumnezeu nu l-a lăsat. A fost cu el și a ajutat tot timpul până i-a venit și lui timpul muceniciei, când a socotit Dumnezeu că și-a făcut misiunea pe pământ și l-a luat.
Sfântul Apostol Pavel a fost smerit
Vedem că toți apostolii au plecat la Dumnezeu prin mucenicie. La fel și Sfântul Apostol Pavel, pentru toate prin câte a trecut el și pentru smerenie, deși la început a fost prigonitor. Dumnezeu i-a dat har mult, dar el întotdeauna era smerit, deoarece știa ce a fost înainte, că i-a prigonit pe creștini. El a asistat la moartea creștinilor, s-a bucurat pentru asta și întotdeauna, când era lăudat pentru ceva, el era smerit și își amintea ce a făcut înainte, avea motive de smerenie. La fel de smerit era și Sfântul Apostol Petru.
Fiecare apostol a dus lupta lui
Vedeți că Dumnezeu a pus în frunte pe cei care tot timpul aveau motive de smerenie și cunoșteau neputința, pentru că și ei au căzut la timpul lor. Chiar și ceilalți apostoli, fiecare a dus lupta lui. Sfântul Apostol Toma, prin India, prin câte a trecut și el acolo și a creștinat toată India. Știm din viețile lor, pe unde a trecut și cât a luptat și ce a făcut fiecare apostol. Vedeți ce minuni?
Doisprezece oameni săraci, oameni simpli, fără carte, au întors lumea asta pe dos: i-au dat peste cap și pe filosofi și pe înțelepți și pe împărați peste tot. Aceștia nu pricepeau ce se întâmplă, nu înțelegeau, pentru că nu aveau ochii deschiși să înțeleagă că cei doisprezece erau trimiși de Dumnezeu. Învățătura lor nu era omenească, de asta nici nu puteau să o distrugă, s-o șteargă de pe fața pământului, indiferent de cât i-au prigonit și i-au chinuit.
Chiar și la urmă, când ei au plecat prin mucenicie și prigonitorii au crezut că s-a terminat (ca și grâul din pământ, în momentul în care putrezește el, crește altul întreg care dă o mulțime de boabe), apostolii au creștinat toată lumea. Nu pe internet, nu prin mass-media, ci pe jos, cu toiagul în mână, mergând din casă în casă. Gândiți-vă ce lucru minunat au reușit, câtă jertfa au dus ei prin asta!
Unul dintre apostoli nu a avut o moarte mucenicească
Unul singur dintre apostoli, Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, a fost prigonit și exilat în Patmos și în Efes și nu a avut o moarte mucenicească. Despre el se spune că era ucenicul iubit, lui i-a fost încredințată Maica Domnului și el a fost încredințat Maicii Domnului ca fiu al Ei. A îngăduit Dumnezeu, așa cum vedem, ca el să nu treacă prin moartea muncenicească, ci să ajungă la adânci bătrâneți. Lucrarea lui Dumnezeu s-a făcut prin el: în Patmos, a scris Apocalipsa. Ioan este numit apostolul dragostei. Așa l-a și lăsat Dumnezeu pe pământ până la sfârșit. El a avut grijă de Maica Domnului ca de mama lui.
La Judecată vor lua parte și cei 12 apostoli
Acum Sfinții Apostoli sunt în cer. Mântuitorul spune că, la Judecată, în dreapta Sa va fi Maica Domnului, pe care mulți o urăsc, o prigonesc și o înjură. Întotdeauna, când va lua hotărârile, Mântuitorul se va uita la Ea. În stânga Lui va fi Sfântul Ioan Botezătorul, înainte mergătorul Domnului, cel care L-a botezat pe Mântuitor și a sfârșit prin moarte mucenicească. La picioarele Lor, pe doisprezece scaune, cei doisprezece apostoli. Mântuitorul împreună cu cei doisprezece apostoli vor judeca lumea, pentru că ei au creștinat-o, prin ei s-au întors toți la Dumnezeu. Apostolii au dreptul acum, împreună cu Mântuitorul, să judece lumea.
Vă dați seama câtă cinste li s-a dat, să fie împreună cu El, să judece lumea?! De asta, să știți că mijlocirile lor au mare putere la Dumnezeu. Să vă rugați la Sfinții Apostoli, să le cereți ajutorul și întotdeauna să le țineți postul, ca să ni-i facem prieteni. Când puteți, încercați să le citiți viața și o să vedeți pe fiecare în parte cum s-a sfârșit, cum s-a nevoit.
În călătoriile din vara asta, nu uitați să hrăniți sufletul!
Dragilor, voiam să vă spun un pic despre Sfinții Apostoli. Ce să vă mai spun altceva? Vine vara, încercați să vă bucurați frumos de ea. Luați-vă familia, ieșiți la mare, la munte, unde vreți, dar să nu fie doar distracție. Mai îmbinați un pic. Acolo unde vă duceți, cercetați un pic și vedeți dacă există locuri de închinare, câte o mănăstioară, undeva. Duceți-vă în așa fel ca să puteți ajunge și la o Sfântă Liturghie. Nu uitați de Dumnezeu, să nu fie totul pământesc. Îmbinați bucuria de a fi cu familia, la mare, la munte, fiecare unde îi place, dar să nu uitați că avem suflet, care este veșnic și el are nevoi. Să nu hrănim numai trupul, pentru că trupul acesta într-o zi pleacă, dar sufletul se duce la Dumnezeu și o să ne pare rău că n-am făcut mai mult pentru el, că n-am avut grijă de el.
Grecia are și multe locuri de închinare
Dragilor, îmbinați, cum se spune, utilul cu frumosul! Sunt atâtea locuri minunate! Nu vă spun să veniți neapărat în Grecia, deși aici chiar găsiți de toate: mare minunată, frumoasă, albastră și aveți atâtea locuri minunate de închinare. Începând de aici să fac permanent croaziere în jurul Athosului: sunt zilnic câte două-trei croaziere de la Ouranopoli până la Sfânta Ana, care cuprinde toată zona asta, și uneori se scot moaștele de la mănăstirea Xenofond, iar la anumite perioade și pe partea cealaltă, de la Ierissos până la mănăstirea Vatopedu, se scoate și acolo brâul Maicii Domnului sau sfintele moaște. Deci, cei care vor, pot veni la Ouranopoli: găsesc mare frumoasă, mai pot face o croazieră, dacă au ocazia, bărbații cu băieții pot să intre în Athos, iar femeile fac croaziere.
Sau în alte părți ale Greciei: la Suroti este Cuviosul Paisie, la Salonic sunt Sfinții Dimitrie, Grigore Palama, Sfânta Teodora. Mai departe, la Evvia, Sfântul Ioan Rusul, puțin mai sus e mănăstirea Cuviosului David, Osios David, unde e și Cuviosul Iacov Tsalikis, foarte multe minuni și acolo. Mai departe, spre Atena, este la Volos, mănăstirea Panaghia Catoxenia, unde este o parte din brâul Maicii Domnului și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. La Atena, la Nea Makri este mănăstirea Sfântului Efrem, mare făcător de minuni. De acolo putem merge, așa cum v-am mai spus, la Sfântul Nectarie, în Eghina, o insula minunată, pe care eu am descoperit-o anul trecut, când am stat mai multe zile acolo. Aveți multe lucruri de văzut în insula aceea și chiar se poate petrece și un mic concediu acolo, sunt locuri frumoase.
În Patra este Sfântul Andrei, în Kefalonia îl găsim pe Sfântul Gherasim, în Zakynthos este Sfântul Dionisie, amândoi au sfinte moaște întregi. Cei care merg în Thassos, de la Kavala, cu vaporul se poate merge la Insula Lesbos. E un pic mai lung drumul, vreo nouă ore, dar este frumos, acolo îi găsim pe Sfinții Rafael, Nicolae și Irina, despre care am scris și eu două cărți. La o oră distanță de Sfântul Rafael este Mandamados, cu icoana Sfântul Arhanghel Mihail, am mai zis eu despre câte minuni face Sfântul Arhanghel Mihail.
Deci sunt atâtea locuri frumoase de care puteți să vă bucurați. De asta zic, mai îmbinați un pic și mai amintiți-vă și de suflet. Nu uitați total, nu preferați numai insule exotice pe nu știu unde, unde n-are nicio treabă Dumnezeu. Nu vă gândiți că-s mai frumoase insulele pe-acolo, au mai multă reclamă, dar poate sunt fără Dumnezeu. Poate nu există nicio biserică în apropiere, poate sunt anumite zone unde se fac și multe păcate, nu știți cât folos aveți de acolo. Încercați să îmbinați, unde se poate, să vă amintiți și de suflet!
O să închei aici. Să ne ajute Maica Domnului, să aibă grijă de noi, dar nici noi să nu uităm de Ea! Așa cum am mai spus, să ne facem prieteni pe sfinți și ei o să ne ajute. Iar pe Maica Domnului, ca împărăteasa noastră, ca mama noastră care are grijă de noi și care stă la dreapta Mântuitorului – să nu uităm niciodată de Ea, să cerem ajutorul și mult o să ne ajute. O să ne ia în brațele Ei, o să aibă grijă de noi toți de la mic până la mare. Să aveți tot timpul o iconiță în buzunar cu Maica Domnului, să-I cereți ajutorul. Când ieșiți din casă: ”Maica Domnului, ajută-mă!”, când vă întoarceți înapoi iarăși: ”Maica Domnului, îți mulțumesc!”. Faceți așa și o să vedeți cât de mult ajutor o să primim.
Să ne ajute bunul Dumnezeu, Maica Domnului și toți sfinții!
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!