Vizionați o mărturie cutremurătoare a doamnei Oana Maria Smoc, medic stomatolog din Iași, în cadrul Simpozionului omagial dedicat memoriei părintelui Arhimandrit Iustin Pârvu, la 10 ani de la adormirea sa – 11 februarie 2023.
Doamna stomatolog ne relatează despre vedenia pe care a avut-o părintele Proclu la moartea părintelui Justin Pârvu.
Vizionare plăcută! (după clip aveți podcastul și sinteza)
Powered by RedCircle
Citiți o selecție de citate din articolele publicate în cursul acestei săptămâni pe site-ul nostru „O Chilie Athonită: Bucurii din Sfântul Munte”. Vă încurajăm astfel să reveniți asupra lor pentru o mai bună înțelegere. Dumnezeu să vă binecuvânteze!
Sub fiecare citat aveți și previzualizarea articolului din care a fost luat.
Dacă faceți click/tap pe previzualizare, veți naviga la articolul sursă. Ca și până acum, comentariile voastre sunt binevenite!
Răspândiți dragostea!
Lectură și vizionare plăcută!
Părintele Teologos: Da, după cum vezi, întotdeauna iubirea este terapeutică. Întotdeauna iubirea este terapeutică! Virtutea este terapeutică, asta vindecă și asta de fapt ne învață familia. Ar trebui! Din cauza asta Dumnezeu a lăsat familia – ca și un focar de iubire ca și un cuib în care să se învețe iubirea! Și voi trebuie să-i învățați pe copiii voștri… cum să iubim, cum să iubim.
Vizionați un impresionat film despre ce se poate întâmpla atunci când un război armat se duce până la capăt. Vedeți ce se poate întâmpla atunci când cineva se vede pe sine ultimul rămas în viață. Și totuși CUM se poate termina un război care a distrus tot, atunci când mai există soldați?
La noi, în fond, cine au fost toți mesagerii aceștia ai comunismului. Elementele cel mai slabe, cele mai neputincioase. Ei n-au avut decât mitraliera și pușca. Ieșeai prin poarta închisorii, și venea cu o suliță și o înțepa în inimă, să vadă dacă nu falsifici ceva. Simulezi moartea acolo. Și mort și se tem de tine. Toate aceste sisteme au avut ca unic scop cauzarea de suferințe psihice și morale deținuților, persoanelor internate, tocmai venind din partea unor cadre al căror nivel de cultură de civilizație, nu se ridicau la înălțimea a celor aflați vremelnic în penitenciarul din Aiud.Dușmanul când vrea să se înarmeze cu gogomănia lui, nu ai ce să-i faci. Îl lași și mergi pe drumul tău de onoare până se sfârșește.
Sfințenia este scopul nostru, ținta noastră și, de fapt, dovada că Biserica este pe calea adevărată, este Biserica Preasfintei Treimi. Sfinții sunt roadele Bisericii.
Acesta este rolul neamului, a familiei și mai ales a Bisericii: transmiterea tradiției, a experienței și a iubirii, astfel încât să ne apropiem de Dumnezeu. Biserica ne despătimește și ne învață să ne smerim și să avem răbdare pentru a conlucra cu ceilalți în unitate și să nu ne încredem atât în ce ni se pare că învățăm pe internet. Ceea ce ni se pare că învățăm pe internet e totul bine. Nu e bine! Pentru că internetul azi ne învață individualismul, competiția, lipsa timpului pentru noi înșine și în general, pentru persoane, ne învață arta războiului cu ceilalți sub masca excitării simțurilor. Că este „cool”.
Cred că cel mai mare lucru pe care ortodoxia poate să ofere este această prezență a lui Hristos în lume, Lumina lui Dumnezeu și energiile Sale care se găsesc în toată creația și pe care o percepem atunci când ne împărtășim, când suntem împreună, în timp ce învățăm să ne iubim aproapele, în timp ce ne apropiem de Dumnezeu […] și pentru deveni dumnezei prin participarea la viața lui Dumnezeu.
Unul dintre copii, când a fost pus în cărucior, l-a prins și nu mai voia să-i dea drumul. Atunci omul s-a aplecat spre el și l-a întrebat dacă mai dorește ceva. Copilul i-a răspuns: ”Vreau să îmi amintesc fața ta și când voi ajunge în Rai să-ți mulțumesc și atunci”. Auzind acestea, omul bogat a început să plângă și a spus că abia atunci s-a simțit și el împlinit, fericit, când a văzut fericirea în ochii copiilor cu probleme.
Nu există o răsturnare mai mare, nu există o provocare mai mare pentru diavol decât aceea de a nu te tulbura, și nu există reușită mai mare pentru diavol decât aceea de a te tulbura și de a fi tensionat. Crapă, îți zice, „Dar ești prost? Stai să-ți explic că trebuie să fii stresat! Dar stai să-ți explic, copilul tău este în pericol!” Așa face diavolul. Și un scandal pentru rațiune este să răsturnăm situația, dar nu prin gând, prin obiecție, adică prin cugetare, ci prin totală indiferență. Atunci vom scăpa și de psihanaliză, și de medicamente psihotrope. Și o să se reducă și munca duhovnicului.
Dependența și depresia se pot întâmpla oricui, doamnelor și domnilor. Nimeni nu este imun la ea, indiferent cât de frumoasă poate părea viața lor din exterior, indiferent cât de binecuvântați ar putea părea. Este în afara controlului nostru…
Este important să facem distincție între ce este doar un hobby, o pasiune, și ce este o dependență. Dependența începe atunci când au predat controlul jocului, când pierd interes pentru toate celelalte activități pentru a câștiga și când jocul lor escaladează și joacă din ce în ce mai mult și mai mult și când niciun timp nu este suficient.
Cum devine o persoană un martir? Nu pentru că vrea să fie mare în ochii oamenilor. Nu! Martiriul e rodul dorinței de a oferi o iubire mai completă și mai profundă pentru Hristos, pentru a întoarce lui Iisus ceea ce El ne-a dat, așa cum și spune Domnul nostru: „Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are: ca sufletul lui să și-l pună pentru prietenii săi” (Ioan 15:13). Aceasta îi stârnește creștinului apetitul pentru martiriu.
Urmăriți un material care dă mult de gândit în care aflăm că un copil de 4 ani este forțat printr-o hotărâre judecătorească să participe la o paradă LGBTQ fără dreptul de a pleca de acolo.
Pomelnice online și donații
Doamne ajută!
Dacă aveți un card și doriți să trimiteți pomelnice online și donații folosind cardul dumneavoastră, sau/și să susțineți activitatea noastră filantropică, inclusiv acest site, vă rugăm să introduceți datele necesare mai jos pentru a face o mică donație. Forma este sigură – procesatorul de carduri este Stripe – leader mondial în acest domeniu. Nu colectăm datele dvs. personale.
Dacă nu aveți card sau nu doriți să-l folosiți, accesați Pagina de donații și Pomelnice online .
Ne rugăm pentru cei dragi ai dumneavoastră! (vă rugăm nu introduceți detalii neesențiale precum dorințe, grade de rudenie, introduceri etc. Treceți DOAR numele!)
Mai ales pentru pomelnicele recurente, vă rugăm să păstrați pomelnicele sub 20 de nume. Dacă puneți un membru al familiei, noi adăugăm „și familiile lor”.
Dumnezeu să vă răsplătească dragostea!